Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 6. 2010 Teksti Tiedotteet, kuvat Pekka Lehtonen 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Vuoden lintu on kuikka

BirdLife Suomen Vuoden lintu 2010 on kuikka. Lajin pesimäkanta selvitetään tänä kesänä. Tiedon keruussa kaivataan myös suuren yleisön apua.

Tämän vuoden aikana selvitetään, missä kuikat pesivät, kuinka paljon niitä on ja miten pesintä onnistuu eri puolilla maata ja erilaisilla järvillä. Mahdollisimman kattavien kuikkatietojen saamiseksi suuren yleisön toivotaan osallistuvan pesimähavaintojen keräämiseen. Tietoja voi ilmoittaa lomakkeella osoitteessa
http://www.birdlife.fi/vuodenlintu/

Kuikkia tavataan koko maassa. Se on mökkiläisille tuttu virtaviivainen ja komeaääninen erityisesti kirkasvetisillä järvillä viihtyvä vesilintu. Suuri koko, harmaa pää, musta kurkkulappu ja mustavalkoruutuinen selkä ovat äänen lisäksi hyviä kuikan tuntomerkkejä.

Suomella on erityinen vastuu kuikan hyvinvoinnista, sillä peräti 60 % EU:ssa pesivistä kuikista pesii Suomessa. Kuikka tekee pesänsä rannalle aivan veden varaan. Suurten järvien pesinnöistä suuri osa tuhoutuu vesistöjen säännöstelyn aiheuttaman vedenkorkeuden nousun vuoksi.

Pesimäaikaan kuikka on myös herkkä häiriöille ja pesinnät tuhoutuvat helposti häirittäessä, minkä vuoksi pesien lähistöllä liikkumista tulee välttää. Mökkiläiset ja kalastajat suhtautuvat kuikkaan usein jopa ylpeydellä, ja pesintöjen häirintä on usein tahatonta ajattelemattomuudesta johtuvaa.

Kuikkaselvityksen yhteydessä ollaan kiinnostuneita myös sen pienikokoisemman sukulaisen, soilla ja pienillä lammilla pesivän, kaakkurin esiintymisestä.

Kuikkahavaintoja kerätään myös tänä vuonna ensi kertaa järjestettävässä mökkibongaus-tapahtumassa, joka järjestetään juhannusviikolla ja sitä seuraavalla viikolla 26.6.-4.7. http://www.mokkibongaus.fi/

BirdLife Suomi valitsee vuosittain lintulajin, johon vuoden aikana kiinnitetään erityistä huomiota. Vuoden lintuja ovat olleet mm. törmäpääsky (2009), naurulokki (2008), kuukkeli (2007), kottarainen (2006), kaulushaikara (2005) ja laulujoutsen (2004).

Havainnot ilmoitetaan osoitteessa
http://www.birdlife.fi/vuodenlintu/

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: storlom (kuikka), smålom (kaakkuri), backsvala (törmäpääsky), skrattmås (naurulokki), lavskrika (kuukkeli), stare (kottarainen), rördrom (kaulushaikara), sångsvan (laulujoutsen).

Lisätietoja:

www.birdlife.fi/vuodenlintu

Uutisen välitti Deski.


Aiheet: ,

2 kommenttia

 1. Kuikka pesii Sallassa

  Kuikka pesii Sallassa Onkamossa Haltiajärvessä
  mökkini luona.On pesinyt useina vuosina.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kauko Mattila

  10. 6. 2010 17.42

  • Varmaan tosi mahtavaa

   Varmaan tosi mahtavaa tarkkailla kaunista lintua lähietäisyydeltä. Itse olen nähnyt Hangossa melko läheltä merikotkapariskunnan. Se on valtava lintu. Kivaa kesän jatkoa.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Nimetön

   10. 6. 2010 17.47

Kirjoita kommentti