Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 9. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Markus Varesvuo Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Hyppää lintukuvaajan siivelle – osta kirja!

Lintukuvaaja Markus Varesvuo on niittänyt kuvillaan paljon kansallista sekä kansainvälistäkin huomiota. Huippupalkintoja hän on saanut käydä pokkailemassa tasaiseen tahtiin.

Viimeisin tunnustus tuli lintukuvia esittelevässä valokuvakilpailussa. Varesvuo voitti portfoliosarjan Britanniassa järjestetyssä Bird Photographer of the Year -kilpailussa. Muita kansainvälisiä palkintoja on kertynyt runsaasti vuosien varrella.

Varesvuo kiinnostui jo nuorena luonnosta. Kaupallisen koulutuksen ja uran jälkeen hän keskittyi kokonaan rakkaan harrastuksensa toteuttamiseen. Oma talo ja kiinnekohta Utön ulkosaaressa on hyvä kuvauspaikka. Lintujen kevät- ja syysmuuttoja voi seurata läheltä. Moni mestarilaukaus onkin syntynyt ” omassa pihapiirissä.” Aiemmin hän tasapainotteli työn ja harrastuksen välillä. Kuvat syntyivät lomilla. Nyt, ammattivalokuvaajana hän ei tunne olevansa ”töissä”, niin mukavaa kuvien kuvaaminen on. Varesvuo on kuvannut työkseen vuodesta 2005 lähtien.

Omalla kohdallani parhaat luonto-otokset ovat syntyneet onnenkantamoisina ja sattumalta. Muutamia lintuja on pyrähtänyt kuin vahingossa kameran eteen, mutta parhaalla tahdollakaan en voisi verrata itseäni varsinaisiin lintukuvaajiin. Huippukuvaus vie paljon aikaa, vaivaa ja ennenkaikkea kärsivällisyyttä. Oikean hetken odotteluun voi mennä todella paljon aikaa, ja tiettyä lajia, valoa ja kuvakulmaa joutuu jahtaamaan kenties vuosikausia. Itse olen tosi laiska lähtemään kylmään ja yönselkään. Kerran kuitenkin lähdin. Se tapahtui Kolilla. Kiipesin Ukko-Kolille auringonnousun aikaan ja sain kuin sainkin upeat kuvat. Aamukahvin aikaan kello 8.00 koko tienoo oli sumun peitossa!

Bearded Reedling (Panurus biarmicus) Espoo Finland January 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varesvuo on onnistunut jo lukemattomia kertoja tallentamaan aivan ainutlaatuisia hetkiä, joissa kaikki mestariluokan valokuvassa olevat palikat ovat täydellisesti paikallaan. Ammatikseen lintuja kuvaava ei luota pelkkään sattumaan. Joka sekin on hyvä apu! Hän tuntee lajit ja niiden käyttäytymisen. Hän seuraa kyseistä lajia pitkään ja tietää esim. sen, mistä suunnasta ne milloinkin muuttoaikaan tulevat ja miten silloin käyttäytyvät. Silloin hän pystyy jo jonkin verran ennakoimaan kuvaa ja voi suunnitella taustojakin etukäteen kohdilleen. Loppujen lopuksi sään herra päättää onnistuuko kuvaus sinä päivänä ja hetkenä niin kuin se oli suunniteltu vai ei. Kova pakkanen, rankka vesisade, tai lumipyry eivät kuitenkaan estä kuvaajaa lähtemästä kuvajahtiin. Päinvastoin! Kun luonto myllertää, saattaakin syntyä juuri se paras otos. Varesvuo on nähnyt meidän”sohvaperunoiden” puolesta vaivan, värjötellyt, kyykistellyt ja kurkotellut, kulkenut umpihangessa ja vesisateessa, tai maannut lätäkössä ja piilokojuissa itseään säästämättä.

Markus neuvookin aloittelevia linnuista kiinnostuneita kuvaajia perehtymään lajeihin ja niiden käyttäytymiseen sekä liikehtimiseen. Se auttaa alkuun pääsemisessä.

Black Grouse (Lyrurus tetrix) Liminka Finland March 2014
Teeri, dispersion
Tetrao tetrix, (IN)Black Grouse, (US)Black Grouse , (FI) teeri, (DE) Birkhuhn, (SV) Orre, (FR) Tétras lyre, (ES) Gallo-lira común, (CA) Gall de cua forcada, (IT) Fagiano di monte, (NL) Korhoen, (DA) Urfugl, (NO) Orrfugl, (PT) Tetraz-lira

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä teeren kuva on hyvä esimerkki siitä, miten erilaisia lintukuvista voi saada, kun on silmää! Useat Varesvuon kuvista ovatkin hyvin graafisia, hän on onnistunut tallentamaan paitsi linnulle lajityypilliset piirteet myös maalauksellisen, tai modernin graafisen tunnelman.

 

 

Pimeys ei myöskään ole kuvaajalle haitta. Linnut ovat liikkeellä myös öisin!

Puffin (fratercula arctica) July 2014 UK Shetland

 

White-tailed Eagle (Haliaetus albicilla) Norway October 2014

 

 

 

 

Shag (Phalacrocorax aristotelis) Norway Vardö 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusin valokuvakuvakirja Valokuvia linnuista on ”järkäle”, jota ei pysty omaksumaan kertaselailulla.  Se onkin loistava  ”sohvapöytäkirja”, johon voi palata yhä uudestaan, miettiä minkälaisessa tilanteessa kuva on saatu napattua ja tutkia sen yksityiskohtia. Varesvuon kuvat ovat tekniseseltä terävyydeltään huippuluokkaa.

Kirja on hyvä lahjaidea vaikka isälle. Kuvausta harrastavalle, luonnossa liikkujalle ja tietysti kaikille niille, joita esteettisyys viehättää.

Ohjeet kuvassa olevan mahtavan kirjan hankintaan mestarilta itseltään:

”Tuoreessa Valo kuvia Linnuista kirjassani on mm. kaikki Birdphotographer of the Year 2017 kilpailussa palkitut kuvani!

Kirjaa on mahdollista tilata signeerattuna ja numeroituna suoraan tekijältä hintaan 49 € + postitus.

Laita tilauksesi osoitteineen puhelinnumeron kera sähköpostiini: markus.varesvuo(at)lintukuva.fi

Kirja on myös myynnissä mm. Lintuvarusteessa, Akateemisessa ja Suomalaisessa kirjakaupassa sekä nettikaupoista mm. kirjakauppa.comissa.

www.lintukuva.fi

 

 


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti