Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Jokamiehenvastuu energiahuollosta

Energia on aina ajankohtainen keskustelunaihe. Saamme lähes päivittäin lukea lehdistä kuinka paljon sitä tarvitaan ja kuulla kiistelyä siitä, miten sen tuotanto tulisi parhaiten hoitaa. Päätin ottaa asioista selvää. Syntyi oivallus siitä, että voin itse vaikuttaa osaltani yllättävän paljon Suomen energianhuoltoon!

 

Kirjoitin tämän jutun jo vuonna 2015. Aihe on yhä vain ajankohtaisempi! Kaikki voimme vaikuttaa kaikkeen. Pienistä puroista muodostuu iso kokonaisuus. Tartutaan toimeen aihe kerrallaan ja katsotaan mitä voimme tehdä. Julkaisen yritysten lähettämiä tiedotteita ruokatuotteista ja innovaatioista, joita he ovat ympäristöä ajatellen kehitelleet. Juuri nyt Umamin etusivulla juttua, kananmunanvalkuaisen hyötykäytöstä. Lähettäkää ideoita siitä, mistä aiheesta haluasitte meidän Mervin kanssa kirjoittavan.

Energiatuotannon vaihtoehtoja

Kiivasta sananvääntöä käydään etenkin ydinvoiman lisärakentamisen puolesta ja toisaalta sitä vastaan. Hiilivoiman ilmastohaitat ovat myös kaikkien tiedossa. Jos haluamme pysäyttää ilmastonmuutoksen rajun etenemisen, on hiilivoiman käyttöä saatava nopeasti maailmanlaajuisesti rajoitettua. Se on kuitenkin hidas prosessi.  Käytön vähentäminen ja alasajo tapahtuu vasta vuosikymmenien kuluessa!

maahiset

 

Suomessa turpeen käyttö  ei ole paljon parempi energianlähde kuin hiilikään! On vähän vaikeaa puhua yli 4 miljoonaa vuotta vanhasta ekosysteemistä uusiutuvana energiamuotona! Lisäksi suon möyhiminen nostaa ilmoille pienhiukkasia, metaania ja maaperästä liukenee sateen mukana vesistöön rehevöittäviä mineraaleja.

Tuulimyllyt eivät myöskään Suomessa ole lopullinen energiatuotannon ratkaisu. Myllyjen sähköntuotanto ei ole riittävää, eikä tarpeeksi tasaista. Parhaiten lavat pyörisivät korkealla Lapin tuntureilla, Kolin kansallispuistossa ja Saaristomerellä, mutta sinnehän niitä ei voida maisemallisesti rakentaa. Lisäksi energian siirto-ongelmia ei vielä ole ratkaistu.

Koskia ei haluta valjastaa, tekoaltaita rakentaa, eikä turpeen tuotannon lisäämiseksi haluta ojittaa soita. Mitä pitäisi sitten tehdä?

Turha kulutus pitäisi saada pysäytettyä ja käännettyä säästöksi!

Yllättävän paljon voimme vaikuttaa energiahuoltoon omilla toimillamme! Ottamalla jokamiehenvastuun ja ryhtymällä energian tuhlaajista sen säästäjiksi!

On hyvä tiedostaa, että kulutamme kaikesta Suomessa tuotetusta energiasta peräti puolet itse! Kotitalouksien kulutus on peräti 28 % ja käyttämiimme palveluihin ja rakentamiseen kuluu 22 %. Toisin kuin ehkä tulee ajatelleeksi, teollisuus kuluttaa ”vain” 23 % kaikesta energiasta! (luvut vuodelta 2015)

Energiankäytön kannalta olisi siis todella tärkeää saada kotitalouksien kulutusta pienennettyä. Hieno tulevaisuuden visio olisikin, että toimillamme saisimme omat pienet kotitaloutemme jollakin aikavälillä vaikka kokonaan pois valtakunnan verkosta! Olisiko se mahdollista?

Energiansäästölamppuja on jo otettu käyttöön ja turhia valoja on opittu sammuttamaan, mutta vielä on paljon tehtävää. Tiesitkö, että esim. Saksassa tarvitaan jopa 2 ydinvoimalan verran sähköä pelkästään sähkölaitteiden ”stand by” toiminnan tuottamiseen? Sammuttamalla siis television ja tietokoneet yön ajaksi, voisimme säästää sähköä jo todella paljon! Huomaa, että pistorasiassa oleva laturi vie virtaa, vaikkei laite olisikaan siihen kiinnitettynä!

Mitä muuta voisimme säästää? Onko kylpyhuoneen lattialämmitys turhaan päällä tai turhan lämpimällä? Onko huonelämpö turhan korkea? Kannattaisiko lämpöä yrittää alentaa vaikka yhdellä asteella? Miten on sähkösaunan laita? Pitäisikö hankkia varaava takka? Suomessa kulutetaan hetkellisesti valtavasti sähköä (noin 15000 MWh)  kovan perjantaisen pakkaspäivän iltana, kun kiukaat pärähtävät kutakuinkin samaan aikaan päälle! Tähän kulutukseen täytyy siis valtakunnallisesti varautua.

Myrskyt katkovat sähköjä joskus kiusallisen pitkäksi aikaa. Paikalliset pienet lämpölaitokset olisivat erityisesti poikkeuksellisissa olosuhteissa toimivampia palvelemaan pienen kunnan asukkaita kuin suuret valtakunnalliset yksiköt. Lisäksi ne työllistäisivät!

 

mökki tunturissa 3

Tulevaisuuden talonrakentaminen

Suomi on omakotitalojen ja mökkien luvattu maa. Kesämökkejä on peräti 400 000! Miten monessa niistä on jatkuva ylläpitolämpö, tai muuta sähkövirtaa jatkuvasti päällä? Onko se tarpeellista?

Kukapa ei haluaisi pienentää omaa sähkölaskuaan ja maksaa vähemmän lämmityskuluissa? Aurinkoenergiaan panostaminen on mahdollista myös Suomessa. Se on uusiutuva ja päästötön energiamuoto. Valoa riittää meillä 8 kk vuodesta. Keväällä ja kesällä sitä on jopa ympärivuorokauden ja yllin kyllin. Paneelit ovat tulleet edullisemmaksi, kannattaa siis tutkia mahdollisuuksia aurinkoenergian käyttöönottoon omassa taloudessa ja aivan erityisesti kesämökillä! Aurinkoenergia saattaisi hyvinkin riittää osittaisen talviaikaisen lämmön tuotantoon. Se kannattaa ainakin tutkia! Kotitalouksien tuottamaa ylimääräistä sähköä voidaan jopa myydä takaisin valtakunnan verkkoon! Aurinkoenergiaa tuottava teknologia kehittyy huimaa vauhtia. Suomessa ollaan jo varsin pitkällä  talteenottojärjestelmien kehittämisessä.

Kännykät ja käsimikrot latautuvat jo aurinkoenergialla. Aurinkoa laataavien kalvojen tekniikka kehittyy huimaa vauhtia. Tekniikka tulee ympäristönsuojelun ja ihmisten avuksi.

Ympäristönsuojelu onkin enimmäkseen taloutta, tekniikkaa ja kemiaa!

Tulevaisuuden talot rakennetaan tiiviiksi, mutta hengittäviksi. Varaava takka ja sydänmuuri ovat omakotitaloissa hyviä ratkaisuja. Näiden lisäksi maalämpö olisi useissa talouksissa hyvä lämmöntuotannon lähde. Puuainesta Suomessa riittää, se on aidosti uusiutuva energiamuoto. Hakkeen käyttöä ja polttoa lisätään. Pellettitehtaita on suunnitteilla ja rakenteilla. Näillä saadaan myös työllisyyttä Suomeen.

Jätteiden hyödyntäminen energiantuotannossa lisääntyy

Pakkausmenetelmät kehittyvät ja kierrätys lisääntyy. Jätteiden polttaminen energiaksi tehostuu. Jätemuovista saadaan energiaa.

Jätehuollosta saadaan paljon apua energiatuotantoon.

Tämän jutun pohjaksi haastattelin toimitusjohtaja Tuula Pohjolaa sekä ympäristötoimittaja Ismo Tuormaata.

Lisätietoja vastuullisesta ympäristötoiminnasta www.crnet.fi

Ismo Tuormaa:  http://www.docisland.fi/

Lisätietoja energianhuollosta kannattaa katsoa myös sivuilta: www.energia.fi

Tietoja kotitalouksien aurinkoenergiasta mm. www.fortum.fi

 

Voit vapaasti kommentoida juttua ja kertoa oman ehdotuksesi sähkön ja energian säästämiseksi.

 


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti