Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies 4 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Kekri-juhlista Halloween partyyn

Syksy on jo edennyt pitkälle ja illat pimenevät entisestään. Sanotaan, että maa martona makaa. Kesä on kuollut ja odottaa lunta peitteekseen.

Eipä ihme, että juuri tähän vuodenkaikaan on vietetty pakanallisia juhlia. Suomessa vietettiin Kekri-juhlia. Halloween on täysin amerikkalainen ilmiö, Euroopassa sitä ei yleensä ole vietetty. Suomessa ”karnevaali” on saanut yhä enemmän jalansijaa. Liittyyhän siihen paljon lapsia kiinnostavia elementtejä.

Wikipedia kirjoittaa:

Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloweenin symboli. Englanniksi sanan suora käännös on pumpkin carving. Yleisesti irvistävä kurpitsa kuitenkin tunnetaan nimellä Jack O’Lantern. Erään tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa perinteinen nauris on vaihtunut mahtipontisempaan kurpitsaan.

Yhdysvalloissa halloweenia vietettäessä ovelle saattaa ilmestyä joukko kummitusasuihin pukeutuneita lapsia, jotka huutavat: Trick or treat! eli ”Karkki vai kepponen”. Teoriassa ovenavaajilla on oikeus vastata ”kepponen” – jos he vastaavat itse seurauksista. Yleensä lapset saavat karkkinsa ja aikuiset hyvän mielen.

Euroopassa ei juhlita

Euroopassa halloweenia ei juuri juhlita. Korkeintaan saatetaan pukeutua naamiaisasuihin, tai koristella kotia halloween-koristein. Yhdysvalloissa tilanne on toinen: siellä halloweenia vietetään yleensä naamiaisjuhlien merkeissä ystävien kanssa. Viime vuosina halloweenin vietto on kuitenkin yleistynyt Suomessa lähinnä amerikkalaisen populaarikulttuurin, muun muassa sarjakuvien  ja elokuvien, vaikutuksesta. Lapsille naamiaisasuihin pukeutuminen ja kummitustarinat tuntuvat jännittäviltä. Pakanallisella ajalla vainajat ”kutsuttiin” osallistumaan päivällisiin ja pukeudutiin Kekri-pukeiksi. Kajaanissa traditio on säilynyt ja siellä poltetaan yhä Kekri-pukki.

Suomessa halloweenia juhlitaan yleensä pyhäinpäivän aattona

Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä vietettyyn uuden vuoden juhlaan Samhainiin. Samhainin aikaan aaveiden uskottiin voivan sekaantua ihmisten elämään, koska silloin menneen vuoden aikana kuolleiden sielut matkasivat kuolleiden asuinsijoille. Ihmiset uhrasivat yhdessä ruokaa ja eläimiä ja sytyttivät suuria tulia kunnioittaakseen ja auttaakseen kuolleiden vaellusta.

Suomessa samhainia vastaava juhla tunnettiin nimellä kekri ja se oli myös suomalaisille vuoden tärkein juhla.

Kristinuskon levitessä lähetystyöntekijöitä kehotettiin sulauttamaan kristittyjä tapoja pakanallisiin juhliin niiden kieltämisen sijasta. Niinpä tämäkin pakanallinen juhla korvattiin kristinuskon martyyreille omistetulla juhlalla (omnium sanctorum). Paavi Gregorius siirsi aiemmin toukokuun 13. päivänä vietetyn Neitsyt Marian ja marttyyrien muistopäivän lokakuun 31. päiväksi 800-luvulla.Irlannissa tämä päivä sai nimen All Hallows Eve eli ”Kaikkien pyhien yö”. Marraskuun ensimmäinen päivä oli varsinainen juhlapäivä All Saints Day (All Hallows Day, ”Pyhien Päivä”).

Ortodoksinen kirkko suhtautuu Halloweenin viettoon äärimmäisen kielteisesti sen pakanallisten elementtien vuoksi.

Pyhäinmiesten päivä on Suomessa yleensä perhejuhla. Nyt on aika käydä laittamassa haudat talvikuntoon. Viedään havuja, seppeleitä, kukkia ja kynttilöitä läheisten haudalle. Sen jälkeen kokoonnutaan kotiin syömään päivällistä. Mureaksi hautunut paisti on ollut tyypillinen pyhäinpäivän ruoka. Erityisesti lampaanpaisti.

Lisätietoja Kekri juhlista löydät Suomen kirjallisuuden liiton sivuilta osoitteessa:

www.finlit.fi /juhlat/kekri


Aiheet: , , , , , , ,

4 kommenttia

 1. Itse ajattelin viedä

  Itse ajattelin viedä huomenna mun rakkaan papan haudalle kynttilän, sekä mun toisen rakkaan läheisen joka liian aikaisin menehtyi; anopin haudalle kynttilän. Toivottavasti he katsoo mua jostai ylempää ja saa terveiset :-)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tinttinen

  30. 10. 2009 21.15

 2. Minusta Pyhämiesten päivä

  Minusta Pyhämiesten päivä on tarkoitettu vainajien muistamiselle eikä millekään Halloweenille. Ei suomalaisten tarvitse matkia jenkkiläisiä joka asiassa. Itse vien kynttilän rakkaan äitini haudalle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  skibi

  31. 10. 2009 2.58

 3. Minä vietän pyhäinpäivää

  Minä vietän pyhäinpäivää muistamalla rakkaita vainajia ja vanhaa suomalaista kekriä syömällä herkkuja mutta Halloween saa jäädä viettämättä… :o)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liisa

  1. 11. 2009 12.44

 4. Hiljennyn poisnukkuneiden haudoilla.

  Hiljennyn poisnukkuneiden haudoilla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hellu

  30. 10. 2018 20.15

Kirjoita kommentti