Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 6. 2010 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Koe Valamon luostari keskellä Helsinkiä!

Koin aivan uskomattoman hienon elämyksen. Kävelin kotikulmillani Helsingin Kruununhaassa ja poikkesin pitkästä aikaa Tuohus-nimiseen myymälään Liisankadulla. Se on Valamon luostarin myymälä keskellä Helsinkiä.

Etsiskelin venäläistä keittokirjaa ja löysinkin sen sieltä. Löysin sieltä myös muistoja käynnistäni Valamon luostarissa.

Suosittelen piipahdusta myymälään kenelle tahansa kiireistä ja hektistä elämää elävälle. Kun portaat pieneen myymälään on laskeutunut, on täysin erilaisessa maailmassa. Sisustus on äärimmäisen kauniisti toteutettu ja kuvastaa hyvin ortodoksisen kirkon arvoja. Hyvyyttä ja kauneutta. Elämisen iloa. Rauhaa. Luostarimusiikki soi taustalla. Annan täydet pisteet sisustajalle.

En ole mitenkään perinteisessä mielessä uskonnollinen ihminen, mutta ortodoksisuus kiehtoo minua. Se on kaikessa kauneudessaan ja ilossaan hyvin kiehtova ja rauhoittava uskonto. Rakastan iloa,  estetiikkaa, välittämistä ja lähimmäisen rakkautta, se tuntuu tässä kirkkokunnassa ainakin näin maallikon silmin toteutuvan hyvin.

Osallistuin Valamon luostarissa 90- luvun puolessa välissä Timo Myllykankaan vetämille joogakurssille. Elin tuolloin hyvin hektistä business-elämää. En ollut mitenkään tietoisesti masentunut tai stressaantunut, mutta silti halusin kokea pystykö olemaan ja elämään lähes pelkästään omassa seurassani viikon päivät. Voin kertoa, ettei alku ollutkaan helppoa. Makasin Valamon luostarin siistin pelkistetyssä vierashuoneessa ensimmäisenä iltana yksikseni ja kuuntelin hiljaisuutta. Väistämättä mieleeni tuli ajatus, että ”mitä ihmettä minä täällä teen?”. Tuolloiset lukuisat Bon Appétit kuvausmatkat hyvän ruoan alkulähteille kivan kuvausporukan myötä olivat jotain aivan jotain muuta kuin luostarielämä Valamossa.

Olin kuitenkin aloittanut jo klassisen kokonaisvaltaisen joogan kurssit Timo Myllykankaan johdolla aiemmin ja ne veivät nopeasti mielen mennessään. Kurssit Valamossa olivat Timon järjestämät. Aamuisin nousimme melko aikaisin, kävimme ulkona ensin virkistävällä lenkillä, kuka missäkin, sitten kokoonnuimme yhdessä ”aamuharjoituksiin”. Siihen kuului 30 minuutin yhteinen hiljentyminen ja mietiskely sekä sen jälkeinen jooga-liikesarjan läpikäyminen. Emme puhuneet tuona aikana toisillemme mitään. Vasta kun olimme aamiaisella vapaa keskustelu käynnistyi. Päivällä oli keskustelua valituista aiheista, mutta myös paljon vapaata aikaa omatoimiseen mietiskelyyn ja luonnossa liikkumiseen. Iltaruoan jälkeen kokoonnuimme taas keskustelemaan elämän eri aiheista. Emme tunteneet toisiamme, emmekä tienneet toistemme nimiä tai taustoja. Se helpotti avautumista. Keskustelut olivat äärimmäisen mielenkiintoisia ja illat kuluivatkin kuin siivillä. Hiljentyminen ja puhepaasto tekivät hyvää.

Miksi sitten tulin poikenneeksi Tuohukseen? Etsin venäläistä keittokirjaa ja löysinkin sen, hurmaavan Kaarina Kaurinkosken kirjoittaman Venäläinen ruokapöytäni- kirjan. Sen on kustantanut Maahetki- kustantamo ja sen kerrassaan viehättävä piirroskuvitus on Riikka Juvosen.

Maahenki kustantamo kertoo itsestään: ”Se on luontoa, maaseutua, taidetta ja arkielämää käsittelevien laatukirjojen kustantamo. Erityisaloihimme kuuluvat ympäristöestetiikka, ortodoksinen kirkkotaide ja itseoppineiden kansantaiteilijoiden ITE-taide. Lisäksi teemme tilaajan toiveen mukaan räätälöityjä juhla- ja tilauskirjoja. Maahengen kirjat koskettavat kauneudellaan. Kirjojemme vahva esteettinen maailma onkin saanut useita palkintoja”.

http://www.maahenki.fi/index.php?contentid=7

http://www.ortodoksi.net/index.php/Tuohus

Käykääpä ihmeessä Tuohuksessa kokemassa huolella rakennetun miljöön tunnelma, Valamon luostari keskellä Helsinkiä ja tutustukaa valikoimiin. Myymälä on täynnä toinen toistaan kauniimpia ikoneja sekä kirjoja ja tietysti tietoa Valamon luostarin toiminnasta. Kesäretkeläisille Valamossa on myös paljon koettavaa ja nähtävää.

Osoite: Liisankatu 29, 00170 Helsinki.


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti