Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Torjutaan säästämällä ilmastonmuutosta

Ihmiset ovat vihdoin havahtuneet ilmastonmuutoksen vakavuuteen. Siitä oli todisteena tuhansia ja taas tuhansia tavallisia ihmisiä 18.10.18 Helsingissä kerännyt marssi, jossa päättäjiltä vaadittiin pikaisia toimia.

”Nyt on pakko” hokema kaikui voimakkaana eduskuntatalon portailla värjöttelevien eri puolueiden edustajien korviin. Päättäjiltä kysyttiin konkreettisia esimerkkejä ja aikatauluja siitä, miten heidän puolueensa aikoo asian hoitaa. Hyvin vähän kenelläkään mitään konkreettista oli tarjolla. Lähinnä tyydyttiin myöntämään, että ”tarttis varmaan tehrä jotain”.

Sikäli tämä on pelottavaa ja huolestuttavaa, että vaikka ilmastonmuutoksen vakavuus on ollut tiedossa jo pitkään, ei mitään kovin radikaalia käänteen saamiseksi ole saatu aikaiseksi. Tässä paljastuu poliitiikan raadollisuus. Yhtäältä halutaan vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja tehdä hyvää, toisaalta vaakakupissa painavat omat ja puolueen edut. Äänestäviä tahoja ei haluta ärsyttää liian radikaaleilla puheilla ja moni tärkeä päätös jää sen vuoksi tekemättä.

Yleisö uskalsi olla mielenilmaustapahtumassa eri mieltä. Se oli ”lietsonut” itsensä vaikuttamaan ja onnistuikin siinä! Äänekkäät buuaukset säestivät huonoja vastauksia. Joitakin lupauksia saatiin tiristettyä. Nyt pitäisi vielä järjestää seuranta. Toimivatko puolueiden edustajat tosiaankin niinkuin lupasivat ja saadaanko aikaiseksi jotain konkreettista? Omia ehdokkaita kannattaa tarkkailla ja katsoa toimivatko he lupaustensa mukaan. Kansanedustajiin ja ministereihin voi olla yhteydessä vaalien välissäkin. Vastaus yleensä tulee, vaikka ehkä viiveellä. Omaa kokemusta tästä on ja olen saanut asiallisia vastauksia.

PÄÄASIA ON ETTÄ ÄÄNESTÄÄ! Kaikissa vaaleissa! Myös maakunta- ja kirkollisvaaleissa! Niissä ehdokkaat ovat itseä lähimpänä!

Säästämällä voimme vaikuttaa.

Koskaan ei kannata ajatella, eivätkö omat toimet ja valinnat vaikuttaisi. Tai niiden vaikutus olisi mitätön. Pienet purot yhteen koottuna saavat aikaan suuria tekoja.

Jokainen voi kohdallaan miettiä sitä, mikä olisi niin oman kuin ympäristön kannalta arkielämän vaihtoehdoista parasta toimintaa.

Kerätään kuitit!

Suosittelen kauppakuittien keräämistä talteen ja niihin perustuvaa kirjanpitoa. Parin kuukauden seurannalla jo näkee, mihin tulee eniten käytettyä rahaa. Näillä konsteilla rahaa on säästynyt ja ympäristötavoitteissakin on pysytty paremmin.

Tsempataan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi!

Kommentoikaa ja lähettäkää juttuvinkkejä!

Vuonna 2015 pohdiskelin energiahuoltoa: http://umami.fi/vapaa-aika/tiia/jokamiehenvastuu-energiahuollosta/

 

 


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti