Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 6. 2013 Teksti Umami, kuvat Johanna Vireaho 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Kesäkukat sisustavat puutarhaa ja parveketta

Pelargoni, petunia, lobelia, marketta… mikä on sinun valintasi parvekkeen tai puutarhan oleskelualueiden kukittajaksi? Ruukutatko tutun punaisen pelargonin parvekelaatikkoon, sen johon aika moni muukin ihastuu. Onhan punainen pelargoni se Suomen suosituin kesäkukka, ja kauniskin. Vuodesta toiseen se kohoaa kesäkukkien top10 -listan kärkeen.

Ihastelen kyllä pelargoneja ja vanhan talon ikkunalle niitä onkin kertynyt kohtuullinen kokoelma, älä siis ymmärrä väärin. Mutta jos kesäkukkaistutukset tulevat mietintään, myönnän puutarhamyymälässä silmäileväni näyttävälehtisiä lehtikasveja, joiden dramaattiset, tummanpuhuvat tai limensävyyn vivahtavat lehdet houkuttavat sujauttamaan taimipurkin oitis kauppakassiin.

Ehdoton suosikkini on koristebataatti Ipomoea batata. Ei väliä, onko kyseessä tummalehtinen, lähes musta vai heleän limenvihreä versio samasta kasvista. Koristebataatti pitää lämmöstä ja ravinteista. Jos olosuhteet ovat otolliset, se kasvaa komeasti korkean ruukun reunan ylitse putouksen lailla. Koristebataatti on hallanarka, joten liian aikaisin ei sen istutukseen kannata ryhtyä.

Suuri ruukku kaipasi mielestäni lisää kasveja, siksi kahden erivärisen koristebataatin lisäksi sujautin mukaan murattia Hedera helix. Muratti voi menestyä lumisuojan turvin suotuisilla kasvupaikoilla ulkona, mutta se sopii myös sisälle viherkasviksi. Siis syksyllä istutusta purkaessa muista sujauttaa murattisi joko maahan tai sisälle ruukkuun.

Jos selkeää ja näyttävälehtistä ryhmäkasvia kaipaa, ovat kannat helppo valinta. Tällä ’Tropical Bronze Scarlet’ –lajikkeella lehti on tumma, ja kukka avautuessaan tulipunainen. Kukintaa saan vielä vähän odotella, mutta pidänkin erityisesti näyttävistä lehdistä. Lämpöä ja ravinteita kannalle, jotta se vain komistuu ja kukkii kauniisti. Ja syksyllä kannan voi kiikuttaa kellariin, jos sellaisen omistaa. Kellarin suojissa se talvehtii ja koristaa taas vuoden kuluttua ruukku- tai maaistutuksia.

Tässä istutuksessa värikkäät lehtikasvit olivat enemmän mielessäni kuin kaunis kukinta, mutta pieni pilkahdus valkoista poutapilven kukintaa raikastaa tummasävyistä istutusta. Poutapilvi on kestävä, sietää hetkellistä kuivuutta ja kukkii keskeytyksessä.

Tällainen siitä tuli. Mitäs tuumit?

Olisipa kiva kuulla, mitkä ovat sinun suosikkisi kesäkukista ja, miten yhdistelet kasveja? Vai käytätkö vain yksinään jotain tiettyä?

Ihanaa puutarhakesää!

Terveisin Johanna


Aiheet: , , , ,

2 kommenttia

 1. Karjalanneito ja orvokit

  Karjalanneito ja orvokit ovat suosikkejani. Karjananneito on kestävä ja runsaasti kukkiva kukka.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lissukka

  12. 6. 2013 17.42

 2. Itse kasvattelen parvekkeella

  Itse kasvattelen parvekkeella hyötykasveja. Suurin osa niistä myös kukkii jossain vaiheessa sesonkia, joten kesäkukkahommat kuittaantuu siinä samalla!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Khayr

  20. 6. 2013 18.21

Kirjoita kommentti