Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 11. 2016 Teksti Umami, kuvat Anna Vainio Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Kudo lämpöiset villasukat – helppo ohje!

Yhtenä helmikuisena pakkasiltana muistin erään ystäväni toteamuksen mieheni uusista villasukista: ”Sinulla on varmasti joku joka rakastaa sinua, koska hän on nähnyt vaivaa vuoksesi ja tehnyt sinulle noin ihanat sukat!” Niinpä päätin neuvoa ystävälleni kuinka neuloa perinteiset villasukat.

Olen huomannut, että sukkien neulomisen taito on vähentymässä, kun mummot ikääntyvät eikä perinne ole siirtynyt jälkipolville. Tänä päivänä kaiken saa kaupasta, mutta itse tekemällä saat tehtyä sukistakin persoonalliset. Sukan neulominen on helppoa ja sitä voit harrastaa vaikka työmatkoilla tai kotona telkkarin ääressä.

Ota aikaa ja neulo tärkeälle ihmiselle juuri hänelle sopivat sukat!

Nostamme tämän kaikkien aikojen luetuimman juttumme etusivulle, että kaikki, jotka haluaisivat kutoa sukkia, mutta eivät osaa tehdä kantapäätä, voisivat tuon taidon vihdoin oppia. Anna Vainion ohjeita seuraamalla se on nyt mahdollista!

Selitteet:
s = silmukka
o = oikea
n = nurja
1. 2. 3. 4. = puikon järjestysnumero
*…* = toistetaan väliin jäävä kuvio

Tarvikkeet:
1 kerä sukkalankaa (esim. 7 veljestä) + kuvio- ja raitalankaa tarvittaessa, lankaan sopivat puikot (esim. 3 ½). Oikean puikkojen koon näet langan vyötteestä. Parsinneula työn päättelemiseen.

Valmistelut:
Käy tutustumassa ensimmäisen silmukan tekoon, silmukoiden luomiseen, oikean ja nurjan silmukan tekemiseen osoitteessa https://www.yhteishyva.fi/arjen-apu/silmukkakoulu-neulomisen-alkeet/0582408 Peruskäsiala naisten sukassa on 12 s/puikko ja miesten 13 s/puikko. Ohje on naisten sukkaan, mutta sitä voi soveltaa kaikkiin kokoihin. Kerrosten ja silmukoiden määrä vaihtelee käsialan mukaan, joten sovella ohjeet omaan käsialaasi sopiviksi. Voit tarvittaessa tehdä mallitilkun. Suunnittele sukan kuviot tai raidat. Voit piirtää mallin myös paperille.

Aloitus:
Laita kaksi puikkoa yhteen ja luo silmukat niille, näin silmukoista ei tule liian tiukkoja ja sukan varsi ei kiristä. Luo sukkaan 12 s / puikko ja yksi ylimääräinen silmukka eli yhteensä 49 s. Poista toinen puikko ja jaa silmukat neljälle puikolle niin, että ylimääräinen silmukka tulee 1. puikolle. Muodosta puikoista rengas ja yhdistä se siirtämällä 1. puikon ensimmäinen s 4. puikon viimeiseksi. Nosta 4. puikon toiseksi viimeinen silmukka äsken sinne siirretyn viimeisen silmukan ylitse niin, että sinulle jää 4. puikolle 12s.

kuva1xx

Varsi:
Kudo varsi joustinneuletta *2 o, 2 n* jatka kutomista, kunnes varsi on sopivan mittainen. Mallisukassa varsi on noin 15 cm. Kudo sen jälkeen noin 10 kerrosta sileää neuletta eli kaikki silmukat oikeaa.

Vahvistettu kantapää:
Kudo puikot 1. ja 2. oikeaa. Käännä työ ympäri ja kudo samat 2. ja 1. puikot uudelleen * 1 neulomatta, 1 n, 1 neulomatta, 1 n *. Ota neulomatta silmukka samoin kuin kutoisit nurjaa. Näin silmukan eteen jää langasta lenkki, joka jää sukan sisäpuolelle ja oikeasta puolesta tulee siisti. Käännä jälleen työ ja lähde kutomaan 1. ja 2. puikot. Ota ensimmäinen silmukka neulomatta ja loput silmukat oikeaa. Yksi kerros on oikea ja nurja puoli yhteensä. Jatka näin, kunnes olet kutonut 12 kerrosta (oikealla puolella on 12 isoa silmukkaa), katso kuva. Lopeta kerroksen loppuun.

kuva2x-265

Kavennus:
Käännä työ ja kudo 1. puikko edellisen mallin mukaan oikeaa. 2. puikko, kudo 5 s oikein ja seuraavat kaksi yhteen takakautta, jätä loput silmukat odottamaan. Käännä työ ja ota ensimmäinen silmukka neulomatta takakautta ja jatka 2. puikko loppuun *1 n, 1 neulomatta*. Neulo samalla lailla 1. puikon 5 s ja neulo seuraavat kaksi yhteen etukautta. Jätä loput silmukat odottamaan ja käännä työ. Jatka kunnes kaikki silmukat reunoista on kavennettu ja puikoilla on yhteensä 12 s.

villasukkakuva3xx-001

Tarkista että kavennuksesta tuli siisti. Isojen silmukkarivien tulee olla jatkuvat ja kavennukset eivät saa olla kierteillä. Kierteet syntyvät, kun kavennettaessa otetaan silmukka väärästä reunasta.

Kiilakavennus:
Neulo vielä kantapää niin, että viimeiseksi on tehty oikea kerros. Poimi silmukat puikolle 2. kantapään sivusta, neulomalla aina reunan isot silmukat.

Neulo puikot 3. ja 4. normaalisti oikeaa. Poimi kantapään toisen sivun silmukat puikolle 1. Tasaa puikkojen 1. ja 2. silmukat. Neulo puikko 2. ja kavenna kaksi viimeistä silmukkaa etureunasta yhteen. Neulo puikot 3. ja 4. oikeaa. Kavenna puikon 1. kaksi ensimmäistä silmukkaa takareunasta yhteen. Jatka kunnes kaikilla puikoilla on jälleen 12 silmukkaa.

kuva4x-264x178

Terä:
Neulo terä sileää neuletta, kunnes pikkuvarvas peittyy.

kuva5xx-265

Kärkikavennus:
Neulo 1. puikko ja kavenna puikon viimeiset 2 s etukautta yhteen. Tee samoin puikoilla 2., 3. ja 4. Neulo joka toinen kerros kaventamatta ja joka toinen kerros kaventaen edellisen ohjeen mukaisesti, kunnes jäljellä on 6 s / puikko. Kavenna sen jälkeen joka kerroksella. Kun jokaisella puikolla on enää 2 s, katkaise lanka noin 10cm päästä. Neulo puikkojen 2 s normaalisti kaventaen yhteen, mutta vedä nyt lanka kokonaan silmukoiden läpi.

kuva6x-264x195

Viimeistely:
Päättele kaikki langat huolellisesti parsinneulalla sukan nurjalle puolelle. Voit halutessasi vielä prässätä sukat.

kuva7x-264x433


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti