Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 3. 2018 Teksti Umami, kuvat Tiina Ahonen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Keväinen Tukholma kutsuu

Arkiston aarre vuodelta 2011: Tukholman Södermalm oli ollut tutustumislistallamme jo pitkään. Reissu toteutui huhtikuisena viikonloppuna. Norwegianilla oli edullista lentää edestakaisin, joten laivamatkustelu sai jäädä tällä kertaa. Aikaakin  jäi näin enemmän Tukholmassa vaelteluun.

Anivarhainen lento  perjantaiaamuna Arlandaan, ja pian olimme jo majoittautumassa Slussenilla. Hotellimme oli vanha, mutta viehättävä narisevine puulattioineen. Pieni huoneemme oli vaatimaton, mutta juuri sopiva shoppailumatkamme kannalta, emmehän aikoneet viettää siellä yhtään ylimääräistä aikaa. Mikä tärkeintä, hotelli oli siisti ja palvelu ystävällistä. Sijaintikin oli meille juuri sopiva, www.anno1647.se.

Lähdimme etsimään aamiaispaikkaa, ja sellainen löytyikin Muggenista, hotellin viereiseltä Götagatanilta www.muggen.se. Muggenia vastapäätä löytyi viihtyisä espressopaikka Espressino (jossa myös tarkastamisen arvoiset espressopojat ;). Götagatanilla on myös Cafe fåtöljen, jossa saa hyviä voileipiä ja maukkaita piiraita. Paikka on hyvin suosittu. http://cafefatoljen.com/.

Muggenin tuhti aamiainen ja espressopaikka kadun toisella puolella.

Aamiaisen jälkeen suuntasimme Tukholman keskustaan ja kävimme katsastamassa vaatetarjonnan butiikeista ja NK:n eri osastot. Nk:lla ei voi olla ihailematta sisustusosastojen runsautta ja tuotteiden houkuttelevia  esillelaittoja. Hintataso on kova, mutta onneksi katselusta ei vielä tarvitse maksaa, ja ihania ideoita voi imuroida ihan ilmaiseksi. Teimme muutamia hankintoja Boomerangilta ja Replaylta.

NK:n sisustuspuolta.


NK:n vänkää meikki-henkistä ikkunasomistusta.

Päivän aikana kilometrejä kertyi kyllä puolimaratonin verran. Pikainen piipahdus hotellilla ja ruokapaikkaa etsimään. Hotellista annettiin vinkki Blå dörren nimiseen ravintolaan, joka on aivan hotellin lähellä. Paikka on suosittu, joten saimme vasta tunnin odottelun jälkeen pöydän. Ruoka oli hyvää ja tunnelma mukavan rento. Väki oli ruokailemassa, ei niinkään juomassa www.bladorren.se.

Blå dörrenin ruoka oli maukasta ja sitä oli riittävästi.

Aterian jälkeen sänky alkoikin kummasti kutsua, kun oli oltu koko päivä vilkkaasti liikenteessä.

Lauantain päätimme viettää Södermalmilla ja lähdimmekin heti lampsimaan Hornsgatania pitkin. Olimme aikaisessa, joten kaikki kaupat eivät olleet vielä avautuneet, niinpä teimme näyteikkunaostoksia ja tutustuimme etukäteen tarjontaan.  Oli ihanan kiireetöntä ja leppoisa tunnelma. Pikkuhiljaa kaupat ja galleriat alkoivat availla oviaan.

Hopeaseppiä löytyi kadulta useita, ja niissä näytti olevan työpaja ja myymälä samassa tilassa. Mm. Eeva Attlingin työpaja löytyy Hornsgtanilta http://www.efvaattling.com/1/en/sweden/sweden.php.

Lähellä sijaitseva Smide Form tekee kauniita, yksilöllisiä koruja. Kuvassa oleva ranneketju sydämineen oli houkutteleva, mutta hinta yli 900 € sen sijaan ei, joten hankinta sai jäädä odottelemaan ostajaansa. http://www.smideochform.se/

Hopeasepän näyteikkuna. Lähikuvassa punaisen rannekkeen vieressä se kallis hopearannerengas.

Hornsgatanilta löytyi paljon pikkupuoteja.

Galleriat olivat avoinna, ja niihin olivat kaikki tervetulleita. Pistäytyminen kannattaa, eivätkä hinnatkaan ole aina liian kalliita, jos olet etsimässä taidetta kotiisi.

Södermalmilla liikkuessa kannattaa puikahtaa pienille kaduille ja kurkistella myös sisäpihoille, kauniita näkymiä.

http://www.linofin.se/index.htm

http://www.afroart.se/

http://www.aartsmat.se/storyn-om-aarts

Herkkukaupan takana oli ravintola, jossa saattoi herkutella delin tuotteilla.

Iltakävelyllä löysimme Nytorgetilta ihanan delin, joka oli auki vielä klo 21 illalla. Siellä oli upea herkkumyyymälä vihannestiskeineen, ja sen perällä väkeä tupaten täynnä oleva ruokaravintola, jossa istuttiin pitkän pöydän ääressä nauttimassa erilaisia herkkuja. Ravintolassa oli hauskan rento meininki. Paikalla oli muun muassa lapsiperheitä illastamassa http://www.urbandeli.org/. Vaikka et ruokailisikaan, niin paikka kannattaa katsastaa. Tällaista kaipaisi myös Helsinkiin!

Teimme hyviä vaatelöytöjä. Löysimme esim. Ebba & jag butiikin, joka näytti vähän vaatimattomalta, mutta osoittautui ihan mukavaksi. Löysin sieltä ystävälleni Annelle kauniin paitapuvun todella edullisesti, pieni koko oli laitettu poistoon, ja niinpä Anne saa nyt ihanan mekon.

http://www.ebbaochjag.se/?pid=25.

Pittoreskistä juustokaupasta olisi voinut ostaa vaikka kotiinviemisiä.

Södermalmilla oli myös makoisa juustopuoti, jossa suomalainen omistajatar. http://www.gamla-amsterdam.se/pittoresque.php

Södermalm vintagessa oli valtavasti tavaraa, mm. tämä upea punainen nahkatakki.

Emmaus-vintagesta löytyi tällainen taideteos.

Pikkuruinen hotellihuoneemme alkoi vähitellen täyttyä ostoskasseista.

Teimme mukavia ostoksia, kenkiä, koruja yms. ja palasimme hotelliin tyytyväisin mielin. Iltapäivällä kipaisimme vielä vanhaan kaupunkiin jonne Södermalmilta on pieni hyppäys eli noin 10 minuutin kävelymatka. Siellä ehdimme vielä  tuhlata muutamiin must-juttuihin.

Palasimme välillä hotellille, söimme pikaisen pastan ja pienen levon jälkeen taas matkaan.

Vanhankaupungin tunnelmia. Kahvilassa istuttiin viltteihin kääriytyneinä.

Lähdimme tutustumaan Södermalmin eri kolkkiin suuntana Katarinavägenin yläpuolella olevat pikkukadut Katarina kyrkanin tienoilla ja sieltä edelleen sinne sun tänne. Bongasimme matkalla monta hyvää ravintolaa, jotka olivat tupaten täynnä. Löysimme mukavan viinibaarin, ja sen viereinen ravintola näytti myös hyvältä.

Viinibari ja sen WC, jossa oli kirjakin luettavaksi.

Soppadeli oli kiva tuttavuus.

Patikoimme koko illan ja nautimme hyvästä säästä ja leppoisasta, siististä kaupunkiympäristöstä, jossa voi liikuskella vielä iltamyöhäänkin turvallisesti. Vanhat talot ovat upeita, ja niissä näkyi olevan myös todella ihania asuntoja. Tässä vaiheessa jalat olivat jo aivan turtana, vaikkakin aina varustaudumme shoppailuretkille rennosti ja hyvin jalkinein.

Sunnuntaiaamuna hyvä aamiaisen jälkeen laittauduimme lentokentälle. Södermalmilla on helppo pistäytyä vastaisuudessakin. Tukholmassa riittää monenlaisia tutustumiskohteita, hyviä & edullisia ravintoloita ja kahviloita, puhumattakaan kaupoista ja butiikeista. Viikonlopun saa menemään hurahduksessa. Jotta voisi nähdä ja kokea mahdollisimman paljon, on hyvä suunnitella vähän etukäteen ohjelmaansa.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti