Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 4. 2018 Teksti Virpi Kurjenlento, kuvat Pihla Simola Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Keväisiä tunnelmia Tukholmasta

Paras tapa löytää uusia ideoita, on vaellella pitkin kaupunkia sellaisissa paikoissa, missä ei ole ennen käynyt. Päädyimme suoraan satamasta Söderin sisustusliikkeiden liepeille ja aurinkoisiin pieniin puistoihin.

Seilatessa oppii odottamaan. Kun vene rantautuu, kannattaa malttaa hetki, sillä tulijan tieltä väistyneet palaavat yleensä jatkamaan toimiaan. Samoin kävi Tukholman Söderin puistossa. Asetuimme puiston tuulensuojaisaan kulmaan lähelle Götgatania.

IMG_5922

Istu puistoon ja nauti auringosta. Pian alkaa tapahtua.

IMG_5924

Ensin huomasimme naisen, joka ryntäsi matkalaukku perässään vasta kulman taakse kadonneen linja-auton jälkeen. Hetken päästä sama nainen palasi katua pitkin puistoa kohti yhdessä toisen naisen kanssa. Naiset istahtivat penkille ja avasivat laukkunsa, kaivoivat esiin sakset ja pinon aikakauslehtiä ja aloittivat leikkelemisen. Ei mennyt kauan, kun seuraan liittyi kolmas nainen, joka hänkin otti esiin sakset ja alkoi selailla lehtiä. Päättelimme kuvaajan kanssa, että kyseessä täytyi olla paperitaiteilun eli origamen harrastajaryhmä tai päiväkodin opettajien kevätretki.

IMG_5938

Höyhenenkeveistä paperiperhosista syntyy asetelma.

Muutaman korttelin päästä löytyi selitys. Suloinen, pieni origame-paperikauppa, jonka ikkunoihin oli ripustettu paperista ja aikakauslehtien kuvista taiteltuja värikkäitä koristeita.

IMG_5940

Miten olisi paperista taiteltu siro lintu elävöittämään keittiön ikkunaa?

IMG_5933

Kierrätys näytti olevan muutenkin tukholmalaisten mieleen. Söderin Emmauksen kirpputori, lähellä kävelykatua, näytti kiinnostavan sisustamisesta innostuneita. Lähikorttelien liikkeiden ja työhuoneiden ikkunoista löytyi retroesineistä luotuja mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Miten hauskasti naapurissa osataankaan yhdistää arkisia esineitä värikkäiksi kollaaseiksi!

IMG_5943

Retro.etc on voimissaan Tukholman Söderissä.

Toinen kaupunkivaeltelijaa ilahduttava ilmiö oli luonnonaiheiden runsaus sekä esillepanon etninen ote. Götgatanin afrikkalaisen liikkeen tekstiilit hehkuivat värienergiaa.

IMG_5944

Vaeltelija nappaa ikkunoista ideoita. Miltä tuntuisi omistaa vilkuttavan kuningattaren miniatyyri?

IMG_5939

 Luonto ja keramiikka kohtaavat raikkaasti Söderin sisustusliikeissä.

IMG_5936

Kasvimaa ikkunalaudalla. Kesäksi taimet siirtyvät mökille tai puutarhaan.

IMG_5928-1

Herkullista välipalaa sisustajan silmän- ja suuniloksi. Ruotsalaiset osaavat baakelsit.

IMG_5925

Miksi ei kotipihalle rakentaisi pientä suloista mietiskelymökkiä ihan vain omia ajatuksia varten.

IMG_5929

IMG_5931

Läheisessä puistossa, kukkivien kirsikkapuiden alla, kohtasimme pienen valkoisen terrierin. Koira ryntäsi ylös mäkeen ja päästi pallon vierimään. Kops, pallo kimposi selkäni kautta sinisten skillojen yli alarinteeseen, josta koira nappasi sen suuhunsa ja palasi lähtöpaikalle. Terrieri ehti tehdä saman lenkin pari kertaa ennen kuin omistaja kipusi sen perässä kalliolle ja kutsui koiraa, joka osoittautui Murraniksi. Pian koira paineli omistajan perään ja minusta tuntui, että se hymyili.

Tukholman Söderiin pääsee kätevästi suoraan laivasatamasta.

Teksti Virpi Kurjenlento

Kuvat Pihla Simola

 Lue lisää Södermalmista: Södermalm – trendikäs, uniikki, charmikas

 


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti