Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 6. 2014 Teksti Virpi Kurjenlento, kuvat Jouko Lehmuskallio Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Noormarkun ruukin lumoissa

Auringossa paahtuneiden honkien kyljet tuoksuvat pihkalta. Haukka lehahtaa lentoon omenatarhan ylle. Ylempänä taivaalla sirahtelevat haarapääskyt. Ukonilman jälkeensä jättämä kosteus tuoksuu ruoholta, jasmiineilta ja lehmuksilta.
Kuva Villa Mairea on Noormarkun ruukin helmi.

Tie kiertää ylempää ohi Ahlströmmin suvun Havulinnan kohti Villa Maireaa, Alvar ja Aino Aallon, Maire ja Harry Gullichsenille suunnittelemaa rakennusta, johon on mahdollista tutustua opastetuilla kierroksilla ympäri vuoden. Täällä Noormarkun ruukilla toteutuu Alvar Aallon ajatus siitä, että ihmisten tulisi voida kulkea työmatkansa metsän läpi. Metsä ja luonto jatkuu Villa Mairean sisätiloissa ja sen yksityiskohdissa. Maire Gullichsenin, aikoinaan jopa radikaali ajattelu, avautuu talon henkevässä taidekokoelmassa.

SONY DSC

Tie kiertää Villa Mairealta alas kohti jokea omenapuiden sivuitse ja jatkuu hevostallin ja Isotalon liepeiltä kohti aluetta esittelevää ja vuoden 1955 Ruukin tunnelmaa kuvailevaa taidokasta Voyage-pienoismallia.

noor16

Noormarkun ruukilla on hieno tunnelma ja valo.

noor9

Vesi kohisee ruukin Makkarakosken sahan tienoilla. Jokivarsi suriseee, sirittää ja tuoksuu villiyrteiltä. Jossain kauempana kukkuu käki. Reilu kymmenen kilometriä Porista pohjoiseen sijaitsevalla ruukilla tehtiin aikoinaan Suomen teollistumisen historiaa.

A. Ahlsrömmin suvun havulinnan voi vuokrata erityistilaisuuksiin.IMG_4399

A.Ahlstömin suvun Havulinnaa voi vuokrata.

noor17

A. Ahström hankki ruukin ja siihen kuuluvat laajat metsämaat yrityksen omistukseen vuonna 1870. Ruukin alue on edelleen omavarainen sähkön suhteen, vaikka liiketoiminnan luonne ruukilla on vuosien myötä muuttunut. Yrityksen pääkonttori, yleisölle lounasta tarjoava ja myös yksityisille juhlatilaisuuksille suunniteltu Klubi ja majoitusrakennukset, sekä mielenkiintoinen Sahamuseo sijaitsevat joen vastarannalla.

noor10

Jokainen puraisu keittiömestarin luomasta hirvipurilaisesta maistui herkullisen erilaiselta.

Noormarkun ruukin villipurlainen kotakattauksessa. IMG_4386 SONY DSC Sami Tallberg on luonnonkasvien käytön karismaattinen opstaja IMG_4373 Sami Tallbergin villivihannessalaatti kruunataan viinietikkaa ja rypsilöjyä sisältävällä kastikkeella.IMG_4384

Keittiömestarin, villiyrttituntijan, karismaattisen Sami Talbergin opissa luonnon villit syötävät kasvikset muuntuivat moniulotteisen makuiseksi salaatiksi.

Noormarkun ruukin erityisvahvuuksia ovat riistaretket ja lähiympäristöstä ja luonnosta ideoidut, ruukin omien keittiömestareiden luomat menukokonaisuudet. Raikas ja trendikäs villiyrtti-innostus näkyy ruukin tilausruokatarjonnassa. Noormarkun ruukin maihin kuuluvat laajat metsämaat antavat vierailijalle omintakeisen elämyksen, josta mieliinpainuvia ovat erityisesti kodalla tapahtuvat riistaruokailut. Lumoavan loppuhuipennuksen vierailija saa kävelymatkan päässä sijaitsevalla aarnioalueen kolmen kilometrin pituisen lenkin muodostavalla purupolulla, joka toimii talvella hiihtolatuna. Hetki hiljaisen aarniometsän keskellä antaa levon ja rauhan.

Aarnipolulta löytyy salaperinen lampi.IMG_4394

Aarniopolulta löytyy salaperäinen lampi.

Virpi Kurjenlento

Teksti Virpi Kurjenlento

Virpi Kurjenlento, toimittaja ja stylisti on erikoistunut elämää elvyttävien ja ylläpitävien aiheiden kuvaamiseen sanoin ja kuvin; erityisalana ruoka, juoma, matkustaminen ja sisustukseen sekä luontoon liittyvät aiheet. Kuvausjärjestelyiden kautta ovat tulleet tutuiksi niin printti- kuin tv-mainonta.

Umami.fi suosittelee erityisesti Klubin keskiviikon riistaa sisältävää noutopöytää, opastettua kierrosta Villa Maireassa sekä aarniometsän lumoavaa polkua.

Sijainti: Noormarkku, Satakunta, 15 km Porista pohjoiseen. Soveltuu erityisesti pienille ja suurille ryhmille, juhlatilaisuuksiin sekä ulkomaisille yritysvieraille.

Yhteystiedot: A.Ahlström Osakeyhtiö-Vierastoiminta ja luontopalvelut Laviantie 14, 29600 Noormarkku 050 518 3677 ruukit@a-ahlstrom.fi, www.ahlstrominruukit.fi

Kannattaa myös tutustua: Kauttuan ruukki. Lisätietoa villiyrteistä: Luontoportti.fi


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti