Umami muualla Facebook

Kevät

Tähän aiheeseen liittyy 14 artikkelia.

Tuoreimmat artikkelit

 1. Tsatsikikakku keväisiin ja kesäisiin juhliin

  Julkaistu 21. 5. 2020 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

  Tsatsikikakku sopii hyvin keväiseksi ja kesäiseksi alkuruoaksi ja voileipäpöydissä raikkaan salaatin kanssa tarjottavaksi.

 2. Pajunkissat tuovat kevään

  Julkaistu 10. 4. 2020 Teksti Jyrki Leskinen Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

  Pajujen kukinnot houkuttelevat sankoin joukoin hyönteisiä medellään. Päivisin kukinnoilla vierailevien kimalaisten ja keväisten päiväperhosten lisäksi käy yöaikaan pajuilla varsinainen kuhina.

 3. Kuu kiurusta kesään…

  Julkaistu 30. 4. 2019 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Kiurun laulu raikaa laajoilla pelloilla ja avomailla. Pieniltä, muutamien sarkojen kokoisilta metsäpelloilta sitä on turha etsiä. Laulu on kiihkeää ja riemullista, yhtäjaksoista vuolaasti pulppuavaa liverrystä, joka useimmiten esitetään laululentona pellon päällä.

 4. Toivo elää

  Julkaistu 24. 3. 2015 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Pääkirjoitus

  Aurinko houkutteli minut ja koirani lenkille. Raikas, kova tuuli sai posket punoittamaan ja aurinko kirkasti mielen. Kevättä ja kesää kohti mennään.

 5. Kevättä kohti

  Julkaistu 12. 3. 2015 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Lumien sulettua ensimmäinen muistutus kevään läheisyydestä tarttuu nenään. Kevään haju, mullan tai viemärin tuoksu, on voimakkaimmillaan juuri, kun lumet ovat sulaneet. Toisin kuin luullaan, ei tuoksu johdu niinkään nurmikolle jääneistä koirankakoista, vaan maaperässä talven jälkeen heränneessä mikrobitoiminnasta, joka tuottaa epämiellyttävän hajuisia kaasuja ja haihtuvia yhdisteitä.

 6. Kevät kirii kiinni vauhdilla

  Julkaistu 3. 5. 2013 Teksti Jyrki Leskinen 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Kevään ehkä suosituimmat havainnot liittyvät muuttolintujen palaamiseen maahamme. Nyt ilmojen vihdoin lämmetessä ja etelästä suuntautuvien ilmavirtausten myötä kotoiset muuttolintumme palaavat pesimäseuduilleen, hyönteissyöjät viimeisimpinä. Hyönteisiä ei kylmien säiden vuoksi ole tähän mennessä juurikaan näkynyt, ihan viime päiviä lukuun ottamatta. Kukkivista luonnonkasveista oikeastaan vain aikaisemmat vuokot (Anemone-suku) ovat päässeet kukkaan. Myös matelijat ovat heränneet, ja etelässä on sammakoilla kutu jo kehittymässä.

 7. Sympaattinen töyhtöhyyppä

  Julkaistu 18. 4. 2013 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Maatalouden kehitys on muuttanut töyhtöhyypän asemaa linnustossamme jo kahdesti viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana. Lintu alkoi taantua 70-luvulta alkaen sekä tuholaistorjunnassa käytettyjen myrkkyjen, että peltojen salaojitusten vuoksi. Nykyisin peltojen kevytmuokkaus sekä suorakylvö parantavat hyyppien ruokataloutta, kun linnut löytävät pelloilta helpommin selkärangattomia saaliseläimiä, ja pesiä ei enää tuhoudu samoin mitoin kuin ennen.

 8. Iloista Pääsiäistä! Arvottu

  Julkaistu 4. 4. 2012 Teksti Umami 320 kommenttia Pääkirjoitus

  Siemenpussit kaupoissa vetävät kummasti puoleensa, ja on aika suunnitella, mitä tänä vuonna pannaan kasvamaan. Osallistu Keittiöpuutarha-kirjan arvontaan!

 9. Kevät kukkii jo

  Julkaistu 22. 4. 2011 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ajankohtaista

  Ensimmäiset kevätkukat ilahduttavat jo aurinkoisten seinustojen vierillä.

 10. Kevät etenee raidat kukkivat

  Julkaistu 2. 5. 2010 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Perhoshavaintoja on tehty nokkos- ja sitruunaperhosten ohella mm. suruvaipoista ja koivutyttöperhosista.