Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 10. 2013 Teksti Artikkelit, kuvat Aikakausmedia Ei kommentteja Ajankohtaista

Erikoislehdet aloittavat joulufanien joulun

Suomessa ilmestyy kymmenkunta kokonaan jouluun keskittyvää aikakauslehteä, ja lisäksi lähes kaikki aikakauslehdet käsittelevät vuoden viimeisissä numeroissaan joulua tavalla tai toisella. Tämän vuoden jouluilmiöksi lehdet ennustelevat itse tekemistä.

Joulu alkaa näkyä katukuvassa, kaupoissa ja lehtien sivuilla jo ennen kuin syksy ehtii pudottaa lehdet puista. Lokakuun lopulla tapahtuu viimein se, mitä joulufanit odottavat eniten: joulun erikoislehdet ilmestyvät. Mutta mihin joululehtiä oikein tarvitaan, kun samasta aiheesta puhutaan muuallakin?

– Todellinen jouluihminen kaipaa juhlaansa monipuolisen kattauksen ideoita ja tunnelmaa helpossa muodossa, kaiken yksissä kansissa. Joulunumero on keräilykappale, jonka tarjoamiin ideoihin, ohjeisiin ja resepteihin voi palata aina uudelleen, tiivistää Kaikkien aikojen Joulun tuottaja Soili Ukkola.

Vaikka joulua ei välttämättä ryhdytä valmistelemaan vielä lokakuussa, joululehden seurassa saa jo aloittaa tunnelmoinnin ja suunnittelun.

– Joulu-erikoislehtemme on täynnä joulun odotusta ja tunnelmaa. Sitä lukiessa jouluihminen pääsee fiilistelemään ja valmistautumaan ajoissa vuoden suurimpaan juhlaan, kuvailee Kodin Kuvalehti Joulun päätoimittaja Minna McGill.

Pakastettua lunta keskellä kesää

Siinä missä lukijat aloittavat joulutunnelmointinsa syksyllä, joululehtien tekijät viipyvät joulutunnelmissa parhaimmillaan ympäri vuoden. Joulunumeroita saatetaan ryhtyä suunnittelemaan jo vuotta aikaisemmin, ja monet toimittajat naputtelevat joulujuttuja jopa kesähelteillä.

– Ulkona sienestetään vielä, kun toimituksessa välkkyvät jo jouluvalot ja tuoksuvat jouluiset mausteet. Joululehden materiaali menee painoon jo ennen kuin joululaulut ovat alkaneet soida kaupoissa, ja sitten onkin aika jo ryhtyä suunnittelemaan seuraavan vuoden joululehteä, nauraa Joulu Maalla -lehden päätoimittaja Erja Salovaara.
Tunnelmallinen kuvitus on tärkeä osa joululehteä, ja se vaikuttaakin paljon lehdentekoaikatauluihin. Lehdessä esiteltävät kodit ja pihat kuvataan lumiseen aikaan eli yleensä jo vuotta aikaisemmin kuin lehti ilmestyy.

– Kuvauksissa tarvitaan usein hieman koristerekvisiittaa. Fiksu avustajamme on muun muassa pakastanut lunta, jotta sai toukokuussa kuvattuun juttuun aidon tunnelman, kertoo Soili Ukkola Kaikkien aikojen Joulusta.

Jouluperinteitä modernisoidaan, lahjat tehdään itse

Joulu on Suomessa hyvin perinteinen juhla, mutta yhä useammin sitä maustetaan ripauksella moderneja tuulahduksia. Vaikka tietyt traditiot pysyvät ennallaan, yksityiskohtiin tuodaan jotain uutta.

– Aattoiltana voidaan tarjota kinkun sijasta mausteista lammaspataa. Jos joulupöydän kattaus on kovin moderni, siihen voi hakea herkkyyttä asettelemalla pöytään kynttilöitä, jotka on valettu mummolan ruusukuppeihin, sanoo Minna McGill Kodin Kuvalehti Joulusta.

Hermoja kiristävän lahjarumban voi tänä jouluna jättää taka-alalle ja keskittyä määrän sijasta laatuun. Joulu Maalla –lehden päätoimittaja Erja Salovaara listaa tämän vuoden joulutrendeiksi omatekoiset lahjat sekä luonnonmateriaalit koristelussa, ja Minna McGill lisää listaan vielä erityisesti ruokalahjat.

– Yhdessäolon ja rentoutumisen merkitys korostuvat joulussa entisestään etenkin nyt, kun taloustilanne on vähän ankeahko. Kukaan ei kaipaa kiivasta kulutusta, vaan pientä hemmottelua. Uskoakseni moni antaa aineettomia lahjoja ja laittaa roposen hyväntekeväisyyteen, miettii Soili Ukkola Kaikkien aikojen Joulusta.

Faktaa:

– Suomessa ilmestyy kymmenkunta kokonaan jouluun keskittyvää erikoisaikakauslehteä. Lisäksi jouluisia aiheita käsitellään lähes kaikissa aikakauslehdissä.
– Joululehdillä on vankka lukijakuntansa. Painosmäärät liikkuvat suunnilleen 60 000 ja 90 000 kappaleen välillä. Joululehtien painosmäärät ovat samaa kokoluokkaa kuin esimerkiksi monien asumiseen ja sisustamiseen erikoistuneiden lehtien.
– Tämän vuoden ensimmäiset joululehdet ovat jo ilmestyneet. Esimerkiksi Kotiliesi Jouluelämää –lehden ilmestymispäivä on 22.10., Kaikkien aikojen Joulun 23.10., Kodin Kuvalehti Joulun 24.10. ja Joulu Maalla -lehden 29.10., Kotivinkki Jouluherkkujen 31.10. ja Kotivinkki Joulun 14.11.

Artikkeli Aikakausmedia.


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti