Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 12. 2011 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Ajankohtaista

Eettinen lahja tuo hyvän joulumielen

Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen Lahja on eettinen ja ekologinen vaihtoehto joululahjaksi tavanomaisten tavaralahjojen sijaan.  Ilahdutat ystävääsi erilaisella lahjalla ja autat samalla kehitysmaiden ihmisiä.

Kirkon Ulkomaanapu toi Toisenlaiset Lahjat markkinoille vuonna 2005. Sen jälkeen kymmenettuhannet suomalaiset ovat hankkineet muun muassa yhteensä 75 479 koulupuku-lahjaa, 49 356 vuohi-lahjaa, 17 182 Naisten Pankin ammatti -lahjaa sekä 357 kaivoa. Toisenlaiset Lahjat auttavat kehitysmaiden köyhimpiä ihmisiä parantamaan elämäänsä yli 30 maassa ympäri maailman.

Eettisestä lahjasta, kuten ystävyyssuhteestakin, on iloa pitkään. Se, mitä annat lahjaksi kertoo Sinusta ja arvoistasi. Toisenlaisella Lahjalla autat myös heitä, jotka apua todella tarvitsevat.  Jokaisesta lahjasta saat sähköisen tai perinteisen postikortin, jossa kerrotaan lahjan merkityksestä kehitysmaiden ihmisille.

Seuraavassa joitakin Toisenlaisia Lahjoja:

Vuohi, 30 €

Anna ystävällesi lahjaksi vuohi ja auta samalla kehitysmaiden köyhimpiä ihmisiä hankkimaan toimeentulo.

 Vuohi antaa maitoa ja sen jälkeläisiä myymällä perhe saa lisätuloja.
 Vuohi auttaa perheitä ulos köyhyyden kierteestä, sillä se on edullinen eläin ja se lisääntyy helposti. Siitä huolehtiminen on myös helppoa. Perheet voivat myydä osan vuohen jälkeläisistä eteenpäin ja jättää osan itselleen kasvatettavaksi. Vuohenmaitoa käytetään juomaksi ja sen myynnistä perhe saa tuloja itselleen. 

Koska vuohi on kaikkiruokainen eläin, se voisi aiheuttaa pahimmillaan tuhoa ympäristölleen. Tästä syystä vuohien luovuttamisen yhteydessä ihmiset koulutetaan huolehtimaan niistä asianmukaisesti ja ympäristön suojelu huomioonottaen.

Huopa, 5 €

Sodat ja luonnonmullistukset tulevat pyytämättä ja yllätyksenä, ja katastrofin sattuessa hätä on valtava. 

Kylmissä olosuhteissa huopa on elintärkeä ja voi pelastaa ihmishenkiä. Huopien lisäksi Kirkon Ulkomaanapu toimittaa hätäapuna katastrofien uhreille muun muassa suojia, puhdasta vettä ja lääkkeitä.

Tämän lahjoituksen avulla Kirkon Ulkomaanapu auttaa niin pahimman hädän aikana kuin sen jälkeenkin, kunnes elämä palaa taas raiteilleen.

15 puuntainta, 15 €

Ilmaston lämpenemisen myötä erilaiset sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet sekä kehittyneissä maissa että kehitysmaissa. Tulvien ja kuivuuden seuraukset ovat pahimpia alueilla, joilla ihmiset elävät äärimmäisessä köyhyydessä ja huonoissa asuinoloissa. Puita istuttamalla voidaan auttaa palauttamaan luonnon tasapainoa alueilla, joilla metsät on hakattu polttopuiksi. 

Kirkon Ulkomaanapu istuttaa puita esimerkiksi seuraavissa maissa: 

Etiopia, jossa Arabica-kahvipuuta istutetaan viljelijöille kahvintuotantoa ja tulonhankintaa varten. Sesbania on peltometsäviljelyssä maaperän parantamiseen käytetty nopeakasvuinen paikallinen typensitojapuu.
 Grevillea-lajiketta istutetaan tukki- ja koristepuuksi sekä lisäksi sitä käytetään tuomaan varjoa kuumilla seuduilla itäisessä Afrikassa. Eukalyptusta kasvatetaan suorien rakennusriukujen tuottamiseen. Eukalyptus haihduttaa myös paljon vettä ja muodostaa syvälle ulottuvat juuret, joilla se imee vettä syvältä maaperästä. Tästä syystä sitä käytetään esimerkiksi soisen alueen kuivatukseen malaria-alueilla.

 Eritrea : Sisal-nimisen puun versoja jaetaan viljelijöille peltojen ja puutarhojen aitaamiseen. Aidat suojaavat peltoja ja puutarhoja eläimiltä. Lisäksi puun kukista saadaan hunajaa. 
 Neem on suosittu kuivankestävä koristepuu, josta saadaan raaka-ainetta lukemattomiin tarkoituksiin. Siemenistä saadaan hyönteismyrkkyä, lehdistä kemikaalien lähteitä lääke- ja kosmetiikkatarkoituksiin. Alun perin Intiasta kotoisin olevaa lajiketta on istutettu itäisessä Afrikassa toista sataa vuotta.

 Uganda : Karibian mänty; Väli-Amerikasta kotoisin olevaa mäntyä istutetaan tukkipuun tuottamiseen.

6 kanaa, 24 €

Kehitysmaissa naiset vastaavat perheiden kodinhoidosta ja ruuan hankkimisesta. Päivittäin on monenlaisia toimia kuten veden ja polttopuiden haku, kodin siivous ja ruuan laitto. Kanankasvatus on helppoa ja jättää aikaa päivän muihinkin kotitöihin. 

Kananpoikien kasvattamisesta ja hoitamisesta ei aiheudu paljon kustannuksia, sillä kananpoikien ruoka on suhteellisen halpaa. Kanankasvatuksen kautta tulot lisääntyvät kun perhe voi myydä munia ja kanoja. Kanoista ja kananmunista perhe saa myös hyvää ravintoa itselleen. 

Ostamalla lahjaksi kanoja autat köyhiä perheitä toimeentulon alkuun.

5 sikaa, 55 €

Siankasvatus on hyvä toimeentulonlähde, sillä sikojen kasvattaminen on suhteellisen helppoa. Avustusohjelmissa perheille lahjoitetaan sikoja, jotka ovat parempaa rotua kuin perinteiset paikalliset rodut. Nämä eläimet kasvavat suuremmiksi ja saavat enemmän jälkeläisiä. Ne eivät myöskään ole yhtä alttiita taudeille kuin paikalliset rodut.

Yksi kylän perheistä saa karjun (urossian), jonka tehtävänä on tuottaa jälkeläisiä kylän muiden perheiden emakoille. Karjun omistavat perheet saavat sen hoitamisesta ja ruokkimisesta palkkioksi rahaa tai yhden jälkeläisistä muilta perheiltä. Kyläläisten tiimityö eläintenkasvatuksessa kasvattaa yhteishenkeä ja paremman toimeentulon hankkiminen on näin kaikkien yhteinen hanke. 

Toisinaan eläimiä ei anneta lahjaksi vaan ihmiset saavat pienlainan, jolla he hankkivat eläimen. Tällöin lahjaksi voidaan esimerkiksi rakentaa eläinsuoja, antaa koulutusta ja tarjota eläinlääkäripalveluja sekä muuta tukea.

 Pienlainatkin lähtevät liikkeelle lahjoituksista, sillä köyhät yhteisöt tarvitsevat pääomaa, jota he voivat antaa yhteisönsä jäsenille kohtuullista korkoa vastaan. Kun yksi kyläläinen maksaa takaisin lainansa, auttaa sama lahjoitus yhä uusia ihmisiä toimeentulon alkuun vailla pelkoa velkavankeuteen joutumisesta.

Lukutaito, 100 €

Monissa kehitysmaissa lukutaitoprosentti on kaukana länsimaiden tasosta. Joissakin maissa se on jopa alle 50 prosenttia. 

Lukutaidottomuuteen on monia syitä. Koulunkäynti on jäänyt, sillä köyhillä perheillä ei ole ollut varaa koulupukuihin, -tarvikkeisiin ja -maksuihin. Maa on saattanut olla vuosikausia sodassa ja lapsia on kaapattu mukaan lapsisotilaiksi. Syrjäisillä ja köyhillä seuduilla ei ole välttämättä lainkaan koulua ja lähin koulu sijaitsee liian pitkän matkan päässä jalan taitettavaksi. 

Suurin osa lukutaidottomista on yleensä naisia, joiden koulunkäynti on keskeytynyt siksi, että tyttöjen tehtävänä on auttaa äitiä kotitöissä. Tytöt hakevat päivittäin vettä kaivolta, joka saattaa sijaita tuntien kävelymatkan päässä. Ilman länsimaiden mukavuuksia vievät tavallisimmatkin arjen kotityöt hyvin paljon aikaa eikä tytöille jää aikaa käydä koulua. 

Tällä lahjalla tuet lukutaito-opetusta kehitysmaissa.

Kirkon Ulkomaanapu
http://www.toisenlainenlahja.fi/fi/

Huom! Myös Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen (KEPA) sivuilla on lukuisia vaihtoehtoja toisenlaisiksi joululahjoiksi: www.kepa.fi/joululahjat Mukana on yli 60 järjestöä ja yritystä, joiden tuotteet tukevat kestävää kehitystä ja auttavat maailman köyhiä.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti