Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 10. 2012 Teksti Liisa Wilska, kuvat Port of Helsinki Ei kommentteja Ajankohtaista

Silakkamarkkinat tulevat taas!

Silakkamarkkinat on Helsingin vanhin perinnetapahtuma, jota vietetään merellisissä tunnelmissa 7.-13.10.2012 samalla kun Helsinki juhlii 200. vuottaan pääkaupunkina.

Kalavalikoima kasvaa vuosittain

Perinteisen suolasilakan ja maustekalan rinnalle on tullut mitä moninaisempia silakkamarinadeja. Saaristosta tuodaan myytäväksi myös saarilampaiden villasta tehtyjä tuotteita ja tietenkin mustaa saaristoleipää.

Silakkamarkkinoiden avajaispäivänä sunnuntaina 7.10.2012 luvassa on ohjelmaa koko perheelle. Kauppatorilla soivat meriaiheiset sävelmät Helsingin hengessä ja Kauppahallin pihalla voi käydä ihmettelemässä silakkaruokanäytöksiä.
Markkinoilla voi tänä vuonna lisäksi lyödä itselleen Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlakolikon tai seurata virolaisen kansanmuusikon Sofia Joonsin konserttia virolaisen museolaiva Hoppetin luona.

Silakkamarkkinoiden runsasta tarjontaa. Kuva: Kimmo Brandt

Silakkamarkkinoiden pitkät perinteet

Perinteisiä silakkamarkkinoita on järjestetty tiettävästi ainakin vuodesta 1743. Helsingin silakkamarkkinoilla on aikoinaan ollut erityistä merkitystä etenkin kalan hintaan, sillä markkinoilla määrättiin vielä 1800-luvun lopulla suolakalan hinta koko maassa. 1700-luvulla Helsingin edustalle alettiin rakentaa Viaporin linnoitusta ja se kasvatti kaupungin merkitystä ja asukasmäärää. Kala ja muut saaristotavarat olivat erittäin haluttuja.

Kesäaikana kala tuli Helsinkiin veneillä, mutta talvella jää kahlitsi laivat rantaan eikä kala kulkenut. Tämän vuoksi kaupunkilaiset ostivat syksyllä varastoihinsa suolasilakkaa. Syyskuun loppu oli myös otollista kalastusaikaa, kun vesien kylmetessä silakka- ja kilohailiparvet tulivat saaristoon. Viileässä ilmassa myös kalojen säilyvyys oli hyvä. Silakan pyyntikausi päättyi silakkamarkkinoihin.

Signe Branderin kuva Helsingistä silakkamarkkinoiden aikaan v. 1912

Silakkaraati kokoontuu avajaispäivänä

Silakkamarkkinoilla kokoontuu perinteisesti myös kymmenhenkinen silakkaraati maistamaan ja valitsemaan vuoden maustekalat ja silakkayllätykset. Raadissa on sekä asiantuntija- että maallikkojäseniä. Silakkaraati kokoontuu kaupungintalolla sunnuntaina 7.10.2012 klo 12–16 ja sen tehtävänä on maistella kahteen kilpailusarjaan ilmoitetut silakkatuotteet ja valita kummankin sarjan kolme parasta tuotetta. Voittajat palkitaan pokaalein ja kunniakirjoin vielä samana päivänä klo 16.00 Kauppatorin esiintymislavalla.

Yleisöllä on vapaa pääsy seuraamaan silakkaraadin työskentelyä. Kaupungintalon aulassa järjestetään myös kevyttä ohjelmaa. Kello 11.45 ja kello 13 esiintyy lauluyhtye Singerit pianistinaan Janne Hovi. Harmonikkataituri Seija Vesterinen soittaa aulassa pitkin päivää.

Helsingin silakkamarkkinat

7.–13.10.2012 Kauppatorilla klo 7–19, 13.10. klo 7–15.

Martin Tillman Carolina-veneineen on tullut Pellingin saaristosta Porvoosta.

Lämmin syysviikonloppu ja Kauppatorin merellinen tunnelma - tämä on Helsinkiä parhaimmillaan.


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti