Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 6. 2012 Teksti Tiedotteet, kuvat /kuva Umami.fi Ei kommentteja Ajankohtaista

Ennätysmäärä innovaatioita kehitteillä Varsinais-Suomessa

Uusia innovaatioita ideoivassa ja kaupallistavassa Protomossa on tänä vuonna ollut hurja vauhti. Turun ja Salon Protomoon on kevään kuluessa liittynyt jo yli 200 uutta jäsentä, ja ensimmäiset uudet tuotteet ja palvelut on jo saatu markkinoille.

Protomo on valtakunnallinen ideoista yrityksiä jalostava verkosto, jota Varsinais-Suomessa hallinnoi Yrityssalo. Nyt Turun ja Salon yhteensä noin 30 tiimissä on parhaillaan täysi tohina käynnissä. Työn alla on muun muassa lähiruokaan, terveydenhuoltoon, teknologiaan, designiin ja hyvinvointiin liittyviä yritysideoita.

Toimitusjohtaja Kari Vähä Yrityssalosta on tyytyväinen innovaatioiden kehittämisen tahtiin ja tiimityön tehokkuuteen Protomossa.

– Tulokset ovat vakuuttavia. Pelkästään tänä vuonna odotamme Protomo-hankkeista syntyvän ainakin 15 uutta yritystä Varsinais-Suomeen. Uudet bisnesideat ovat tasokkaita, rahoituskelpoisia ja kansainvälisille markkinoille soveltuvia. Erityisen iloinen olen siitä, että nuoret ovat löytäneet yrittäjyyden ja lähteneet ennakkoluulottomasti ja rohkeasti luomaan itse itselleen uraa ja unelmiensa työpaikkoja. Varsinais-Suomessa tämä näkyy erityisesti luovissa aloissa sekä sovelluskehitys-bisneksessä.

Luova ala ja naiset tuovat nostetta ja työpaikkoja

Uusista ideoista ja työllistymisestä puhuttaessa huomio kiinnittyy yleensä ICT-alaan ja teknologiaan. Nyt kuitenkin on havaittavissa uusi buumi.

– Tällä hetkellä voimakkaita kasvun tekijöitä näyttävät olevan luovat alat ja suomalainen, kansainväliset mittapuut täyttävä design. Yrittäjyys on muodissa. Naisten panos on merkittävä ja uskon että Suomen naiset tulevat näyttämään mallia kansainvälisille sisarilleen innovoinnin ja yrityselämän vetureina, Turun projektikoordinaattori Tanja Kiviniemi pohtii.

Turun Protomosta ovat hakeneet vauhtia muun muassa NaNi Design ja Choco Channel, joissa nuoret naiset ovat pääsevät näyttämään kyntensä yrittäjinä.

NaNi Design on turkulainen marraskuussa 2011 perustettu yritys, joka suunnittelee ja valmistaa persoonallisia designvaatteita pienille koirille. Yrittäjä Anna Helminen kertoo, että lähtökohtana on tuoda mukavuuden ja käytännöllisyyden lisäksi design osaksi tuotetta. Ammattimainen ote, sesonkien huomioiminen sekä innovatiiviset materiaalit kasvattavat ja jalostavat alaa. Protomossa kehitetään yrityksen toimivuutta verkossa ja selvitetään mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan.

Choco Channel on palveluinnovaatio, jossa yhdistyvät ennakkoluulottomasti hyvinvointi, raakasuklaa ja kulttuuri ilon ja nautinnon kautta. Yrittäjät Sanna Laajalahti ja Susanne Peltola kertovat, että Choco Channel toimii useiden alojen rajapinnoilla ja työllistää kulttuurialan ammattilaisia uusin työnkuvin. Päätarkoituksena Protomo-projektissa on toiminnan käynnistäminen, tuotteen elämyksellisyyden vahvistaminen ja prototypointi. Konsepti on monistettavissa.

Teknologia helpottamaan ihmisten arkea

Hyvinvoinnin lisäämiseen ja arjen helpottamiseen liittyviä innovaatioita on työn alla runsaasti. Innovaatio voi olla hyvin konkreettinen ja tarkkaan rajattu, kuten Turussa kehitettävä hevosten ruokintatyötä helpottava heinäautomaatti. Salossa puolestaan kaksi nuorista osaajista koostuvaa tiimiä suunnittelee laaja-alaisesti hyvinvointia edistäviä palveluinnovaatioita, joissa uusi teknologia valjastetaan ihmisten avuksi.

Parhaasta sovellusinnovaatiosta älypuhelimiin hiljattain palkittu salolainen insinöörikolmikko Mikko Uusitalo, Kalle Sonninen ja Pauli Kettunen ovat aloittaneet Protomossa projektin, jossa luodaan ammattihenkilökunnalle ja kuluttajille palvelu, jonka avulla terveystietojen seuraaminen ja mittaaminen on helppoa ja aina saatavilla. Innovaatiotyö on jo herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten.

Kalle Varvikko
, Tuomas Niemelä ja Maija Haapakoski ovat luomassa ikääntyneille henkilöille monimuotoisia palveluja tarjoavaa palveluverkostoyritystä, joka helpottaa palveluiden saatavuutta ja luotettavuutta.

– Nuoret ovat oikeasti sisäistäneet sen, että teknologian perimmäisenä tarkoituksena on tuoda helpotusta ihmisten työhön ja arkeen ja vapauttaa resursseja oleellisimpaan – kuten esimerkiksi hoitotyöhön, kertoo Salon projektikoordinaattori Elina Rantamäki.

Varsinais-Suomen Protomo lukuina:
• Käynnistetty marraskuussa 2009
• Protomoon liittynyt 420 henkilöä
• Läpivietyjä projekteja 21, käynnissä olevia projekteja 22 kpl, käynnistettäviä projekteja 10 kpl
• Henkilöitä läpiviedyissä ja käynnissä olevissa projekteissa yht. 136
• Syntyneitä yrityksiä 15 kpl, työpaikkoja uusiin yrityksiin 21 ja muualle 30 kpl
• Ulkopuolista rahoitusta kerätty noin 1,6 milj. euroa

Yrityssalo on Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö, jonka tehtävänä on luoda kilpailukykyinen toimintaympäristö Salossa toimiville ja Saloon sijoittuville kasvuhaluisille ja -kykyisille yrityksille. Yrityssalo palvelee myös yrittäjyyteen tähtääviä henkilöitä. Menestyvät yritykset tuovat uusia työpaikkoja, elinvoimaa ja hyvinvointia sekä kilpailukykyä alueelle. Lisää: www.yrityssalo.fi

Protomo on monialainen ja yhteisöllinen innovaatio- ja yrittäjäympäristö, joka tarjoaa yrittäjäurasta kiinnostuneille maksuttomat fasiliteetit, täydentävää osaamista, yhteisön tuen ja asiantuntijoiden sparrausta uusien tuotteiden ja palvelujen markkinoille viemisen tueksi. Protomo yhdistää eri alojen osaajat
tiimeihin, jotka ideoivat Suomeen uusia rahoituskelpoisia yrityksiä. Protomossa yrittäjäksi ryhtymistä voi suunnitella ilman välitöntä yrittäjäriskiä. Protomo on lähes koko maan kattava verkosto. Varsinais-Suomessa Protomoja on Salossa ja Turussa, ja niiden toiminnasta vastaa Yrityssalo Oy. Toiminnan rahoittajia ovat Turun kaupunki, Salon kaupunki ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Lisää: www.protomo.fi


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti