Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 11. 2013 Teksti Tiedotteet, kuvat SMK/Marko Toljamo Ei kommentteja Ajankohtaista

Merimieskirkon joulumyyjäiset

Merimieskirkon joulumyyjäiset – suurin ulkomailla vuosittain järjestettävä suomalaistapahtuma.

Joulumyyjäiset on odotettu tapahtuma. Avajaishetkellä ruuhkaa on kadulle asti. Kuva: SMK/Marko Toljamo.

Suurin ulkomailla vuosittain järjestettävä suomalaisten tuotteiden markkinointi- ja myyntitapahtuma käynnistyy tänä vuonna 20.11., kun perinteiset Merimieskirkon joulumyyjäisten sarja alkaa Lontoossa. Basaari avataan marraskuun aikana myös Hampurissa, Rotterdamissa, Ateenassa, Brysselissä ja Lyypekissä. Antwerpenin suomalaisella merimieskirkolla joulumyyjäisten sijaan on kuluvalla viikolla vietetty jouluviikkoa.

Merimieskirkon myyjäiset ovat Euroopassa odotettu ja arvostettu tapahtuma. Merimieskirkko tuo suomalaisten saataville suomalaisia tuotteita joulua varten. Mitäpä olisi joulu ilman riisipuuroa ja glögiä vaikkapa Brysselissä? Suomalaiset herkut kiinnostavat muitakin kuin suomalaisia, ja tuotteet päätyvät myös monien muiden kansalaisuuksien ja kulttuurin edustajien pöytiin. Myyjäiset ovat suomalaistuotteille suorin tie eurooppalaisten kuluttajien tietoisuuteen. Joulumyyjäisissä vierailee yhteensä noin 30 000 ihmistä.

Muumit ja muu suomalaisdesign kiinnostaa paitsi suomalaisia myös muita eurooppalaisia. Kuva: SMK/Marko Toljamo.

Hampurin merimieskirkon pihalla valmistuu poronkäristys.  Myös porontaljoja tuodaan vuosittain myyjäisiin. Kuva: SMK/Marko Toljamo.

Myyjäiset ovat paitsi suomalaisen ruokakulttuurin myös suomalaisen designin näyteikkuna. Korut, lasituotteet, tekstiilit ja muumit ovat haluttuja tuotteita vuodesta toiseen. Myynnissä olevat tuotteet on toimitettu kullekin merimieskirkolle Suomesta rahtilaivoilla. Myyjäispöydiltä löytyy myös paikan päällä tehtyä taidetta ja käsityötä sekä leivonnaisia, joulukoristeita jne. Haasteeksi Merimieskirkon myyjäisille on osoittautunut se, että myös monien muiden liikkeiden valikoimassa on nykyisin samoja tuotteita.

Kaikkien aikojen ensimmäiset Merimieskirkon joulumyyjäiset järjestettiin Hampurissa 17.11.1962. Tuolloin tarjolla oli ”suomalaista lasia, tuohitöitä, aitoja talonpoikaisesineitä, ryijyjä ja täkänöitä”, joiden myynti tuotti noin 6 000 markkaa. Joulumyyjäiset ovat yhä merkittävä varainkeruutapahtuma Merimieskirkolle.

Joulumyyjäisten aloittamisesta kunnia kuuluu joukolle suomalaisrouvia, jotka olivat kokoontuneet Hampurissa ns. ompeluseuroissa keräten varoja merimieskirkkotyölle. Ompeluseura järjestäytyi virallisesti vuonna 1968, jolloin sen nimi muutettiin Hampurin merimieskirkon työkerhoksi.

Joulumyyjäiset ovat edelleen ennen kaikkea vapaaehtoistyön ja tiimityön näyte. Basaarin suunnitteluryhmät aloittavat työnsä jo tammikuussa. Tällöin arvioidaan edellisten myyjäisten onnistumista, pohditaan muutoksia, hittituotteita ja kehityskohteita. Myyjäisten eri tehtäviin osallistuu noin 200 vapaaehtoista kussakin maassa.

”Jo vuosien ajan olen iloiten ihmetellyt, kuinka sadat suomalaiset vapaaehtoiset, niin nuoret kuin vanhat, kotiäidit ja työssä olevat, tulevat kantamaan kortensa kekoon Merimieskirkon ja suomalaisyhteisön puolesta. Eikä tämä rajoitu pelkästään suomalaisiin, sillä myös monet Suomen ystävät eri maissa ovat mukana antamassa asiantuntijuuttaan ja työpanostaan myyjäisten läpiviemiseen. Paljon puhuttu yhteisöllisyyden mureneminen ei ainakaan joulumyyjäisten yhteydessä näy”, sanoo Suomen Merimieskirkon diakoniajohtaja Jarmo Karjalainen.

Joulumyyjäiset järjestetään tänä vuonna seuraavasti:

Ateenan skandinaavinen merimieskirkko: 22.–24.11.
Osoite: Daidalou 18, GR-105 58 Plaka Athen. Kreikka.
mari.hilonen@merimieskirkko.fi

Brysselin suomalainen merimieskirkko: 29.11.–8.12.
Osoite: 33 Rue Jacques de Lalaing, BE-1040 Bruxelles. Belgia.
Palveluvastaava: bryssel@merimieskirkko.fi

Hampurin suomalainen merimieskirkko: 21.–24.11.
Osoite: Ditmar-Koel Strasse 6, DE-20459 Hamburg. Saksa.
Johtaja Satu Oldendorff, satu.oldendorff@merimieskirkko.fi
Palveluvastaava Tiina Ylitalo, tiina.ylitalo@merimieskirkko.fi

Lontoon suomalainen merimieskirkko: 20.–24.11.
Osoite: 33 Albion Street, GB-London, SE 16 7HZ. Iso-Britannia.
Palveluvastaava Mervi Mattila, +447739509363, mervi.mattila@merimieskirkko.fi

Lyypekin suomalainen merimieskirkko (Suomi-koti): 30.11.–1.12.
Osoite: Einsiedelstrassa 43, 23554 Lübeck. Saksa.
Johtaja Satu Oldendorff, satu.oldendorff@merimieskirkko.fi
Palveluvastaava Tiina Ylitalo, tiina.ylitalo@merimieskirkko.fi

Rotterdamin suomalainen merimieskirkko: 21.11.–1.12.
(Osoite: ’s-Gravendijkwal 64, NL-3014 Rotterdam. Alankomaat.)
Huom! Peruskorjauksen vuoksi myyjäiset järjestetään väliaikaistiloissa osoitteessa Aleidisstraat 18, 3021 SK Rotterdam.

Suomen Merimieskirkko, liikkuvien ihmisten kirkko, on vuonna 1875 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka tukee ja edistää merenkulkijoiden sekä ulkomailla olevien suomalaisten hyvinvointia. Toiminnan harjoittamiseksi pidämme yllä kaikille avoinna olevia merimieskirkkoja, joita on Suomessa 8 paikkakunnalla ja muualla Euroopassa 7 paikkakunnalla. Lisäksi teemme laivakuraattorityötä Itä- ja Pohjanmerellä sekä matkapappityötä Kaakkois-Aasiassa. Merimieskirkko on koti kaukana kotoa. http://www.merimieskirkko.fi/ ja http://www.facebook.com/Merimieskirkko


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti