Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 4. 2012 Teksti Paula, kuvat Paula Niittynen Ei kommentteja Paula Niittynen

Aurinkoista ja makoisaa pääsiäistä

Pääsiäinen on ortodoksisen kirkkovuoden korkein juhla. Ortodoksista pääsiäistä edeltää suuri paasto, joka alkaa laskiaissunnuntain jälkeisenä maanantaina ja jonka alkuvaiheessa ei syödä lihaa. Pääsiäisjakson huippukohta on pääsiäissunnuntaita edeltävän yön jumalanpalvelus, jonka riemukas sanoma on: Kristus on noussut kuolleista. Pääsiäisyöpalvelus alkaa puoliyöpalveluksella, jonka jälkeen seuraa ristisaatto. Ristisaaton palattua kirkon ovelle lauletaan ensimmäisen kerran pääsiäisen tropari: ”Kristus nousi kuolleista.”

Pasha on pääsiäispöydän makea herkku

Pääsiäissunnuntaina paasto päättyy. Pääsiäispöytään kuuluu muun muassa pasha, paaston aikana säästyneistä rahkasta, kermasta ja kananmunista valmistettu makea herkku. Tarjolle pantaessa pasha koristellaan hedelmillä, suklaalla tai karamelleilla. Pasha-muottiin on yleensä kaiverrettu kirjaimet XB eli ”Kristus on ylösnoussut”

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan valmistaa kyseistä herkkua, täältä löydät hyvän ohjeen pashan valmistukseen. Sivustolla on myös hienoja kuvia pashamuotista ja valmiista jälkiruoasta.

Hyvää pääsiäistä kaikille Umamin lukijoilleni!

Paulan pääsiäisen menovinkkejä:

Suosittelen visiittiä Helsingin Uspenskin Katedraalissa pääsiäispyhinä.

Katso jumalanpalvelukset Uspenskissä.

Toisena suosituksena Kamarikuoro Key Ensemblen perinteinen pääsiäiskonsertti Turun Martin kirkossa maanantaina 9.4.2012 klo 18.

Sergei Rahmaninov: Vigilia, op. 37  –  15-osainen monumentaalinen Vigilia.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti