Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 6. 2012 Teksti Paula, kuvat Paula Niittynen 2 kommenttia Paula Niittynen

Suomen kansallismaisemissa Fagervikissä

Selailin joitain kuukausia sitten Zakarias Topeliuksen Maisemia Suomesta -kuvateosta kotisohvallani. Muistan pysähtyneeni katsomaan tarkemmin tiettyä maisemakuvaa, Magnus Von Wrightin maalaamaa maisemaa Fagervikistä. Kuvassa oli mielestäni paljon yhtymäkohtia entiseen kotiini, joka sijaitsi Littoisten järven tuntumassa, Liedossa. Vanhan Verkatehtaan vieressä sijaitsevaa Snittin linnaa ihailin tavattomasti. Tällä viikolla minulle avautui mahdollisuus käydä katsomassa Fagervikin kansallismaisemaa. Valokuva samasta kohdasta, jonka Von Wright maalasi, jäi kuitenkin ottamatta. Sateisella säällä en uskaltanut lähteä liukkaille kallioille seikkailemaan.

Fagervik on Suomen leimallisimpia ruukintiloja

Fagervikissa toimi 1646–1902 Suomen vanhimpiin kuulunut rautaruukki, jonka historiallinen alue on säilynyt nykypäiviin asti. Fagervikin ruukilla oli pitkään tinatun rautapellin valmistamisen monopoli. Fagervikin kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1773 ja sen rakennutti ruukinpatruuna, vuorineuvos Johan Hising ja suunnitteli arkkitehti C. F. Schröder. Kartanon vieressä on 50-hehtaarinen englantilaistyylinen maisemapuutarha.

Fagervikin alue on yksi Suomen kansallismaisemista

Länsi-Uudellamaalla Fagervikissä järven tuntumassa sijaitsevat kartano, kirkko, pajat, puisto sekä punaiset mökit. Ne luovat ainutlaatuisen 1700-luvun miljöön, jota on vaikea löytää muualta Suomesta.

Vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Fagervikistä  ja vajaan sadan kilometrin päässä Helsingistä sijaitsee Fiskarsin Ruukki. Ruukkikylää pidetään suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena. Jo pelkästään Fagervikin ja Fiskarsin ainutlaatuinen luonto ja kulttuurihistoriallinen arkkitehtuuri ovat tutustumisen arvoisia, mutta taiteen, designen ja slow foodin ystäville löytyy elämyksiä Fiskarsista. Fiskarsissa on erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia ympäri vuoden, kuten Fiskars Vintage 7. – 8.7. ja Fiskarsin Antiikkipäivät 5. – 8-7.2012. Ruukin joulun avajaiset pidetään 1.12.2012, jolloin ruukki on täynnä joulunajan aitoa tunnelmaa. Fiskarsista löytyy myös Suomen Gastronomian Akatemia.

Länsirannikko löytämättä

STT:n uutisessa Vaativa turisti saattaa pettyä vuokramökin nuhjuisuuteen (L-S 25.6.2012) Matkailun edistämiskekuksen MEK:n tuoteasiantuntijan Liisa Renforssin mukaan Suomen länsirannikko on vielä turistikohteena löytämättä. Suomeen tullaan kokemaan luontoa, mutta valmiita reissuehdotuksia on MEK:n mukaan huonosti löydettävissä. Etenkin Helsinkiin tuleva saattaa haluta pistäytyä puolen päivän luontoretkellä, mutta tällaisia on hyvin vaikea löytää.

Valmiita päiväretkiä on kuitenkin tarjolla länsirannikolle. Harmony Trail tarjoaa lyhyitä päiväretkiä mm. Lohjan seudulle ruoka-, kulttuuri- ja luontoretkiteemoissa.

Harmony trails

Lisätietoa

Fagervikin kartanon historia

Fagervikin museon yhteystiedot

Fagervikin museo on auki kesäisin keskiviikkoisin ja sunnuntaisin

Harmony Trail: annamari.lammassaari@brandbalance.fi

Fiskars Facebookissa


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

 1. Kiitos vinkistä! Fagervik

  Kiitos vinkistä! Fagervik on aivan ihana paikka! Jatkoimme sieltä vielä Snappertunaan ja kävimme Raaseporin linnan raunioilla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pirita mäkinen

  13. 7. 2012 10.23

Kirjoita kommentti