Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 10. 2013 Teksti Ville Niittynen Ei kommentteja Ville Niittynen

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys (Tammi 2012)

Kirjan nimi on suomennettu sopivan hämäävästi. Uskollisuus englanninkieliselle nimelle (A Visit from the Good Squad) on unohdettu. Tarkennettakoon, että nimi ei tarkoita ’aikamoisen suurta hämäystä’ vaan filosofishenkisesti sitä, että aika sinänsä on yhtä suurta hämäystä.

Pohjimmiltaan Aika suuri hämäys on kirja vanhenemisesta. Yleinen, lähes fraasiksi muodostunut käsitys on, että nykypäivän ihmiselle on erityisen vaikeaa vanhentua. Tämä aika tavoittelee ja ihastelee ikuista nuoruutta. Kysyä tietenkin voi, kuinka ainutlaatuinen tavoite se ihmiskunnan historiassa on. Sen sijaan saman Ikuinen nuoruus -kolikon kääntöpuoli, kuoleman piilottaminen laitoksiin ja sairaaloihin, on nimenomaan tämän ajan ilmiö. Kuolemahan on nyky-yhteiskunnan ja –elämänmuodon kuokkavieras.

Jos itse kullekin meistä vanheneminen tuntuu vaikealta, niin erityisen raskasta se on tietenkin pop- ja rock-staroille. Nimenomaan heidän kauttaan Jennifer Egan tarkastelee kirjan nuoruuteen tarrautumis -teemaa. Ilmapiiri on kautta linjan surullinen. Lapset joutuvat seuraamaan, kuinka vanhemmat pitävät suorastaan kouristuksenomaisesti kiinni kadonneesta ja rapistuvasta nuoruudestaan. Liian vähälle huomiolle jäävät nuoret tarvitsisivat vanhempiaan.

Rockin maailmassa kun ollaan, niin tietysti kirjassa pohditaan myös alan ikuisuus-aihetta: taiteellinen tinkimättömyys versus kaupallisuuden vaatimat kompromissit. Käytin termiä ikuisuus-aihe, vaikka oikeastaan juuri tällä hetkellä kyseisen kaltaista debattia kuulee vähän. Rock musiikin aitous-poliisit ovat vähissä. Eri genret saavat sekoittua tätä nykyä vapaasti, kevyen musiikin tyylejä yhdistellään rennolla otteella. Mutta eiköhän sekin aika taas pian koita, jolloin moralismi ja puhdasoppisuus alkavat jälleen tällä saralla kukoistaa. Kehitys on heiluri-liikettä.

Punk-bändin jäsenestä levy-yhtiön johtotehtäviin. Nuoruuden railakkaasta kiertue-elämästä keski-ikäistyneenä omaan isoon taloon ja paikallisen golf-klubin jäseneksi. Tällainenkin urakehitys osuu joidenkin kohdalle. Raha muuttaa montaa asiaa. Yhdysvalloista jos mistä löytyy monenlaisia maailmoja. Sellaisia jotka eivät toisistaan mitään tiedä eivätkä keskenään kommunikoi.

Jennifer Egan onnistuu päästämään lukijansa kurkistamaan musiikkibisneksen ja b-luokan jet set –elämän kulisseihin. Surumielisyydestään huolimatta kirjan teksti kulkee pirteästi eteenpäin. Välillä ollaan Afrikan savannilla, sitten kansanmurhaan syyllistyneen kenraalin luona vierailulla. Kirjaan on sisällytetty myös 75 sivun verran teinitytön tuottamia Power point –kalvoja omasta elämästään. Sinänsä hyvä että nykykirjailijat uskaltavat kokeilla uusia juttuja. Idea ei kuitenkaan mielestäni loppujen lopuksi ollut toimiva.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti