Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 6. 2018 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Svenskt Tenn saapui Suomeen

Kolmikymmenvuotias kuvataideopettaja Estrid Ericson (1894–1981) perusti Svenskt Tennin vuonna 1924.

Vasemmalla: Josef Frankin tekstiili ”Vihreät linnut”

 

Yritys valmisti ja möi ensiksi tinaesineitä, josta sen nimikin tulee. Vuonna 1934 Svenskt Tennin muotoilijaksi tuli itävaltalainen arkkitehti ja muotoilija Josef Frank (1885–1967).  Ericson ja Frank loivat Ruotsin tunnetuimpiin lukeutuvan sisustusalan yrityksen.

Muita nimekkäitä Svenskt Tennin muotoilijoita olivat mm. Anna Petrus, Björn Trädgårdh, Robert Hult ja Uno Åhrén.

Estrid Ericson ja Josef Frank.

Estrid Ericson arvosti ruotsalaista käsityötä ja oli saanut vaikutteita englantilaiselta Arts & Crafts –liikkeeltä ja sen perustajalta William Morrisilta.  Arts & Crafts korosti persoonallista tyyliä historiallisten kertaustyylien sijaan. Muotojen yksinkertaisuus ja uskollisuus materiaaleille olivat tärkeitä. Suuntauksen muotokielessä on havaittavissa gotiikan ja maalaisidyllin ihannointia. Useat esineet jätettiin tarkoituksella viimeistelemättä, jotta vaikutelma olisi maanläheisempi.

Josef Frank: nojatuoli, 1934

Svenskt Tenn -konseptin johtoajatuksena on ollut luoda sisustus, jossa värit ja luovuus yhdistyvät saaden aikaan kauniin arjen ja viihtyisän kodin. Kokonaisuus on sekoitus lämmintä modernismia ja henkilökohtaista rajoja rikkovaa tyyliä, jossa on ripaus wieniläistä eleganssia, ruotsalaista funkkista, suuria muotoja ja värikkäitä kuvioita. Lopputuloksena on yhdistelmä modernia ja perinteistä, suurta ja pientä, eksoottista ja skandinaavista.

Svenskt Tenn, olohuone

Näyttely esittelee yrityksen 90-vuotista historiaa sisustusten, kattausten, huonekalujen, arkistomateriaalin, mallien ja luonnosten kautta. Villa Didrichsenin olohuone sisustetaan uudelleen Estrid Ericsonin kesähuvilan, Tukholman eteläpuolella sijaitsevan Tolvekarnan mukaan. Näyttelyyn tulee myös Josef Frankin Tukholmassa ja Euroopan matkoilla maalaamia akvarelleja.

Josef Frankin muotoilema jakkara, 1936

Svenskt Tenn on ollut vuodesta 1975 Kjell ja Märta Beijerin säätiön omistuksessa. Säätiö tukee tieteellistä tutkimusta Ruotsissa sekä työskentelee koulutuksen ja kulttuurin parissa. Yrityksen lippulaivaliike Tukholmassa osoitteessa Strandvägen 5 on tunnettu jännittävistä ja vaihtelevista sisustuksistaan ja laajasta tuotevalikoimastaan. Fyysisen liikkeen lisäksi Svenskt Tennillä on nykyään myös verkkokauppa.

Svenskt Tenn esittäytyy Suomessa Didrichsenin taidemuseon lisäksi kolmessa kohteessa. Keskustan Stockmannilla on värikkäs pop-up -myymälä, josta löytyvät suositut tekstiilit ja sisustusesineet kuin huonekalut. Tarjolla myös vinkkejä kevään kattauksiin!  4. kerros, 4.5 -23.9.2018.

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus esittelee Svenskt Tennin nykydesignia historiallisten sisustustuotteiden rinnalla. Yleisö pääsee tutustumaan yrityksen mielenkiintoisiin tuotteisiin, kalusteisiin ja tekstiileihin, jotka sointuvat kauniisti yhteen. 25.5.-26.8.2018.

Tutustu Hanasaaren näyttelyyn:

Svenskt Tenn @ Hanaholmen: Design from Sweden

Svenskt Tennin kesähuone


Kirjoita kommentti