Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 11. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Clare Mackintosh: Lopun jälkeen

Brittiläisen kirjailijan Clare Mackintoshin Lopun jälkeen -romaani poikkeaa hänen aiemmasta tuotannostaan siinä, ettei se ole trilleri, vaikka jännittävä onkin, vaan osin hänen omiin kokemuksiinsa perustuva surullinen tarina lapsen kuolemasta ja parisuhteen koettelemuksista.

Kirjailija kertoo, että kirjan kirjoittaminen oli hänelle vaikeaa, mutta hän halusi jakaa kokemuksensa samanlaiseen tilanteeseen joutuneiden pariskuntien kanssa.

Kirja kertoo onnellisesta pariskunnasta englantilaisesta Philippasta, Pipistä, ja hänen amerikkalaisesta miehestään Maxista. Pip tutustui Maxiin ollessaan lentoemäntä. He panivat toisensa merkille lennolla ja Max ihastui Pipiin ensisilmäyksellä. Max tapasi Pipin lennon jälkeen sattumalta baarissa, jonne lentohenkilökunta oli mennyt koneen laskeutumisen jälkeen drinkille. ihmeellinen sattuma johti molemmin puoliseen rakastumiseen ja myöhemmin avioliittoon. Max muutti Birminghamiin, koska Pip halusi olla lähellä ikääntyviä vanhempiaan. Maxin leskeksi jäänyt äiti asui Chicagossa Maxin lapsuudenkodissa.

Kun Pip tuli raskaaksi, pari oli onnensa huipulla. Lapsi, Dylan, oli normaali poika, kunnes noin kaksi ja puolivuotiaana vanhemmat alkoivat ihmetellä pojan kömpelyyttä ja törmäilyä. Pip vei Dylanin lääkäriin, jossa otettiin verikokeita. Tulokset olivat järisyttävät ja muuttivat pienen perheen elämän peruuttamattomasti. Dylanin aivoista löytyi pahanlaatuinen kasvain.

Kirja kertoo sydäntäsärkevästä elämänmuutoksesta, jossa lapsi saa kasvaimen leikkauksen yhteydessä aivovaurion, eikä toivoa normaalista elämästä enää ole. Pip ja Max vuorottelevat sairaalassa niin paljon, kun suinkin voivat. Äidin on pian jäätävä töistä, jotta hän voi olla kaiken mahdollisen aikansa poikansa vierellä. Keuhkokuume vien Dylanin teho-osastolle ja hengityskoneeseen kuukausiksi. vanhemmat yrittävät helpottaa Dylanin oloa kaikin keinoin ja halaavat ja hellivät lasta ja juttelevat hänelle koko ajan.

Sitten koittaa päivä, jolloin Dylania hoitava lääkäri, iranilainen Leila, kutsuu Pipin ja Maxin keskustelemaan Dylanin jatkohoidosta. Sairaala on sitä mieltä, ettei Dylanin tehohoitoa tule jatkaa, vaan olisi inhimillisesti katsottuna Dylanin itsensä takia siirryttävä palliatiiviseen hoitoon, jossa elämää keinotekoisesti ylläpitävät hoitotoimenpiteet lopetettaisiin ja Dylan saisi ainoastaan kipulääkitystä. Ennen sairaalan päätöstä oli käynyt ilmi, että Dylanin aivokasvain oli alkanut kasvaa. Lääkäri katsoi, että Dylanilla ei ollut mahdollista parantua ja olisi pelkkää kärsimystä pojalle jatkaa sytostaattikoitoja tai kemoterapiaa. Järkyttyneille Pipille ja Maxille kerrotaan, että, mikäli he haluavat hoitoja jatkettavan, lopullinen päätös Dylanin hoitojen lopettamisesta tai jatkamisesta tehdään oikeudessa, kuten Enlannissa on tällaisissa tapauksissa tapana, varsinkin, kun on kysymyksessä lapsi, joka ei pysty itse tekemään hoitoaan koskevaa päätöstä.

Pip tulee siihen päätökseen, ettei halua lapsensa kärsimyksiä pitkitettävän, kun taas Max haluaa viedä Dylanin Amerikkaan hoitoihin, jotka voisivat antaa hänen pojalleen lisävuosia.

Alkaa taistelu, joka vie pariskunnan epätoivon partaalle ja parisuhde joutuu kriisiin. Kirjailija on kirjoittanut kirjaan tästä eteenpäin vaihtoehtoisia ratkaisuja eli, jos tuomari päättää Dylanin tehostetut hoidot lopetettavaksi ja hoidossa siirrytään paliatiiviseen hoitoon, kuinka se vaikuttaisi Pipin ja Maxin suhteeseen, ja toisaalta, miten parin suhteeseen vaikuttaisi, jos tuomari valitseekin toisen vaihtoehdon, jolloin Dylan vietäisiin hoitoihin Amerikkaan.

Yhtenä tärkeänä kannustimena kirjan kirjoittamiseen oli kirjailijan mukaan myös se, että näistä oikeudenkäynneistä, joita on usein, tulee keltaisen lehdistön ja TV-kanavien repostelemina julkista omaisuutta, jota ei voi millään hallita, ja joka tekee surevien vanhempien ja lähisuvun elämästä helvettiä.

Kirja on kirjoitettu hienosti ja todellisuutta vastaavasti, ja siitä ilmenee, miten lapsen vakava sairaus tai vammaisuus tai kuolema koettelee parisuhdetta ja saattaa johtaa usein myös eroon.

Clare Mackintosh

Kirjan tiedot

Clare Mackintosh
Lopun jälkeen
Alkuteos After the End
Suomentaja Päivi Pouttu-Delière
Sivumäärä 426
Sidosasu Sidottu
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512414956
Gummerus kustannus, syyskuu 2019
Kirjamuodot Kirja, E-kirja, Äänikirja


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti