Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 1. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Donna Leon: Maalliset jäänteet

Nykyisin Sveitsissä asuvan, aiemmin vuosikymmeniä Venetsiassa asuneen amerikkalaisen kirjailijan Donna Leonin Maalliset jäänteet -jännitysromaani vie lukijan taas komisario Guido Brunettin ihanaan Venetsiaan. Tällä kertaa komisario selvittää ympäristörikosta ja siihen liittyviä lahjontatapauksia vuosikymmenien takaa.

Pelastaakseen nuoren poliisin, Pucettin, pilaamasta uraansa, Brunetti teeskentelee sydänvaivoja ja joutuu kiusallisesti sairaalaan tutkittavaksi. Paljastamatta tekostaan, hän saa kahden viikon sairausloman, joka tulee itse asiassa tarpeeseen, koska Brunetti on kärsinyt viime aikoina stressistä henkisesti kuormittavan työnsä takia.

Komisario lähtee pienelle saarelle Buranon lähettyville vaimonsa Paolan perheen tuttavan huvilalle, jossa hänen on tarkoitus viettää joutilaasti aikaa yksin lukien ja soudellen laguunalla. Huvilaa hoitaa vanha, joskin nuorekas ja hyväkuntoinen Davide saaressa asuvan, naimisissa olevan Federica-tyttärensä kanssa.

Guido Brunetti alkaa soudella laguunalla Daviden kanssa miehen rakentamalla puparin-veneellä, jossa soutajat seisovat peräkkäin ja melovat tasatahtiin pitkillä airoilla gondolierien tapaan. Miehet käyvät kalassa, uimassa ja tarkastamassa Daviden mehiläispesiä. Päivät kuluvat leppoisasti vesillä ja huvilassa Pliniuksen Luonnonhistoriaa lukien. Loma tekee hyvää.

Loma saa järkyttävän käänteen, kun Davide löytyy kovan ukkosmyrskyn jälkeen hukkuneena veneensä alta. Brunetti alkaa selvittää, onko kyseessä onnettomuus vai jotain muuta. Selvitykset johtavat karmean ympäristörikoksen jäljille. Kuten Donna Leonin romaanit aina, tämäkin kertoo yhteiskunnan mädännäisyydestä. Pahimmat konnat jäävät usein rangaistuksetta, kun taas lahjomattomuus ”palkitaan” pahimmillaan kuolemalla.

Donna Leonista tiedetään, että hän ei kestänyt enää katsoa Venetsian tuhoa, turistilaumoja, jotka valtaavat Venetsian joka kolkan. Kaunista, historiallista Venetsiaa on pilattu turisteille matkamuistokrääsää myyvillä kaupoilla ja kojuilla, Muranon kuuluisa lasi tulee Kiinasta, eikä vakiasukkaat saa olla missään töniviltä turisteilta rauhassa. Siksi Leon muutti Sveitsiin. Hän kuitenkin haluaa kirjoittaa rakastamastaan Venetsiasta, kuvailla sen kauneutta ja kurjuutta. Tässäkin romaanissaan hän ottaa voimakkaasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, muun muassa korruptioon.

Kirjan tiedot

Donna Leon
Maalliset jäänteet – Komisario Guido Brunettin tutkimuksia
Alkuteos Earthly remains
Kääntäjä Kaijamari Sivill
Julkaisukuukausi 02.2019
Kustantamo Otava
ISBN 978-951-1-32523-9
Kirjastoluokka 84.2


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti