Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 3. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Harriet Tyce: Veriappelsiini

Esikoiskirjailija Harriet Tyce vaihtoi alaa asianajajasta kirjailijaksi opiskeltuaan ensin luovaa kirjoittamista. Hänen romaaninsa Veriappelsiini (Otava) on raastavan jännittävä psykologinen trilleri, jossa on kysymys naiseen kohdistuvasta perheväkivallasta. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo kahteenkymmeneen maahan. Suomentaja on Oona Nyström.

Nyt on varmasti syntynyt uusi tähti dekkaritaivaalle. Veriappelsiini kertoo perheväkivallasta. Nelikymppinen Alison on asianajaja, naimisissa psykoterapeutti Carlin kanssa ja heillä on kuusivuotias Matilda-tytär, jota molemmat vanhemmat suuresti rakastavat. Alisonilla on jo vuoden kestänyt suhde esimieheensä Patrickiin, mistä kenenkään ei pitäisi tietää. Alison alkaa saada pelottavia, uhkaavia tekstiviestejä, joiden lähettäjä kuitenkin tietää. Alisonin avioliitto kärsii pitkiksi venyvistä työpäivistä ja hänen rajusta ryyppäämisestään. Toimiston asianajajat viettävät usein kosteita iltoja eri kapakoissa ja illat jatkuvat usein vielä Patrickin seurassa.

Carl vetää seksiaddiktimiesten ryhmää, joka kokoontuu avioparin kotona kerran viikossa. Silloin Alison hiipii yläkertaan nukkumaan.

Patrick antaa Alisonille hänen ensimmäisen murhajuttunsa, mikä merkitsee Alisonille uranousua. Hän joutuu puolustamaan seurapiirirouvaa Madeleinea, joka on puukottanut kuoliaaksi aviomiehensä Edwinin.

Tutkimuksissa käy ilmi, että Madeleine on kärsinyt itseensä ja pariskunnan teini-ikäiseen poikaan kohdistuneesta sadistisesta perheväkivallasta. Kun Edwin ilmoittaa jättävänsä Madeleinen, hän tappaa miehensä. Siivooja löytää aamulla Madeleinen istumassa verissään miehensä ruumiin läheltä. Tapaus näyttää selvältä. Madeleinea tullaan syyttämään murhasta, jolloin hän joutuisi kärsimään elinkautisen vankeusrangaistuksen. Alison tekee kaikkensa, että syyttäjä hyväksyisi rikosnimikkeeksi tapon, jolloin rangaistus olisi huomattavasti lyhyempi.

Alison yrittää saada avioliittonsa toimimaan, hän kaipaa enemmän aikaa tyttärensä kanssa olemiseen. Hän haluaa lopettaa suhteen Patrickiin, mutta Patrick ei ole samaa mieltä. Carl haluaa lopulta erota, koska hänen mielestään Alison on huono äiti ja esikuva tyttärelle. Carl pakottaa Alisonin muuttamaan. Alison menee asumaan hotelliin. Lopulta Alison päättää taistella tyttärestään ja palaa kotiin selvittämään välejään miehensä kanssa.

Kirja on yksi jännittävimmistä trillereistä, jonka olen lukenut. Aihe on tärkeä, sillä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa nainen joutuu usein kestämään puolisonsa väkivaltaa. Se panee miettimään, miksi rakkaus muuttuu vihaksi. Joskus, vaikka monin verroin harvemmin nainen on parisuhteessa pahoinpitelijä. Surullisinta on, että lapset joutuvat tällaisissa suhteissa suuresti kärsimään.

Harriet Tyce, kuva Charlotte Knee.

Kirjailijan kotisivut

Kirjan tiedot

Harriet Tyce
Veriappelsiini
Alkuteos Blood orange
Suomennos Oona Nyström
Kustantamo Otava
Julkaisukuukausi 01.2020
ISBN 978-951-1-34985-3
Kirjastoluokka 84.2


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti