Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 3. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Tammi Ei kommentteja Kirjallisuus

Haruki Murakami: Tanssi tanssi tanssi

Japanilaisen kirjailijan Haruki Murakamin romaani Tanssi tanssi tanssi (Tammen Keltainen kirjasto, julkaistu suomeksi 10/2020) valmistui jo vuonna 1988. Se on itsenäinen jatko-osa Suuri lammasseikkailu -romaanille. Romaani on paitsi jännittävä murhamysteeri, myös rakkaustarina. Lisäksi Murakami esittää romaanissaan voimallista yhteiskuntakritiikkiä, joka kohdistuu suuriin likaisia keinoja kaihtamattomiin rakennusalan yrityksiin.

34-vuotias mies potee yllättävän avioeronsa jälkeistä yksinäisyyttä. Eron jälkeinen tyttöystäväkin jätti miehen kuin nallin kalliolle, ilman selityksiä. Mies eristäytyy kaikesta, ei vastaa puheluihin, ei ole yhteydessä kehenkään miettien, mikä hänessä on vikana, kun ei saa pidettyä naisiaan tyytyväisinä.

Kun pankkitili alkaa olla nollilla, hän joutuu hakeutumaan töihin. Mies alkaa soitella entisille työnantajilleen ja yhteistyökumppaneilleen ja saa töitä mainostekstien kirjoittajana ja myöhemmin freelance-toimittajana naistenlehdessä. Hänelle kelpaa kaikki työt, mitä tarjotaan, ja hän paneutuu töihinsä huolellisesti, mutta ainoastaan rahan takia, työ sinänsä ei anna hänelle mitään.

Kun pankkitilille kertyy rahaa riittävästi, hän haluaa pitää lomaa. Miehen mielessä pyörii Sapporo, jossa hän on käynyt neljä vuotta aikaisemmin, koska hänestä tuntuu, että hänen siellä tapaamansa kaunis korvamalli Kiki kutsuu itkien häntä luokseen.

Mies lähtee Sapporoon tarkoituksenaan kirjoittautua vanhaan, rähjäiseen Delfiini-hotelliin, missä hän oli ollut neljä vuotta aiemmin ja tavannut Kikin. Miehen suureksi hämmästykseksi hotellin paikalle on rakennettu luxushotelli, jolla on kuitenkin sama nimi kuin vanhalla hotellilla. Siellä hän tapaa vastaanotossa silmälasipäisen viehättävän hotellivirkailijatytön. Hän tapaa myös hotellissa mystisissä olosuhteissa lammasmiehen, joka kehottaa häntä tanssimaan niin, että kaikki ihailevat, ja joka lupaa hoitaa kytkökset. Kehotus jää epäselväksi, mutta mies päättää yrittää parhaansa, mitä se sitten tarkoittaakin.

Vastaanoton tytön ja miehen välille syntyy ystävyyssuhde. Hotellissa mies tapaa myös 13-vuotiaan tytön, jonka taiteilijaäiti unohtaa hotelliin lähtiessaan kuvausmatkalle. Kikistä ei näy jälkeäkään.

Mies tappaa aikaa päivisin lukemalla, kahviloissa ja ravintoloissa, sekä viettää iltaisin aikaa vastaanoton tytön kanssa. Yhtenä päivänä mies menee elokuviin päivänäytökseen ja näkee elokuvan, jossa hänen entinen koulukaverinsa näyttelee. Elokuvan loppupuolella on kohtaus, jossa kyseinen näyttelijä rakastelee naisen kanssa ja miehen hämmästykseksi tuo nainen on Kiki. Mies käy katsomassa elokuvan useita kertoja, koska haluaa varmistua siitä, että nainen on tosiaan Kiki.

Mies päättää palata pikaisesti Tokioon ja vastaanoton tyttö kysyy, voisiko mies saattaa äitinsä unohtaman tytön Tokioon. Näin tehdään ja nyrpeästä teinitytöstä ja miehestä tulee ennen pitkää ystävät.

Mies ottaa yhteyttä näyttelijään, entiseen koulukaveriinsa ja hekin ystävystyvät. Mies kyselee Kikistä, mutta näyttelijä ei tiedä, mihin Kiki on kadonnut.

Romaani on kiehtova kuten kaikki lukemani Haruki Murakamin kirjat. Kirja ei päästä otteestaan ja se pyörii ajatuksissa pitkään.

Kirjan tiedot

Haruki Murakami
Tanssi tanssi tanssi
Julkaisija Tammi
Sarja Keltainen kirjasto
Alkuperäisteos Dansu dansu dansu
Suomentaja Antti Valkama
Kannen suunnittelija Jussi Kaakinen
Lokakuu 2019 (Kovakantinen kirja),
Lokakuu 2019 (E-kirja / ePub 2)
Sivumäärä 568 s. (Kovakantinen kirja), 568 s. (E-kirja / ePub 2)
Kirjastoluokka 84.2
EAN 9789520408022 (Kovakantinen kirja),
EAN 9789520408039 (E-kirja / ePub 2)


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti