Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 5. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Aula & CO Ei kommentteja Kirjallisuus

Heather Morris: Cilkan tarina

Uusseelantilainen Australiassa asuva kirjailija ja käsikirjoittaja Heather Morris, jonka aiemmin ilmestynyt Auschwitzin tatuoija -kirja kertoo Lale Sokolovin tarinan keskitysleirillä, poiki toisenkin kirjan, Cilkan tarinan. Lale Sokolov nimittäin kertoi kirjailijalle nuoresta tytöstä Cilka Kleinistä Birkenaun keskitysleirillä, joka oli Lalen mielestä rohkein ihminen, jonka hän oli koskaan tavannut. Lalen henki säästyi Cilkan avun ansiosta.

Kirjailija ei koskaan tavannut Cilkaa, mutta hän selvitteli Cilkan elämäntapahtumia haastattelemalla hänet tunteneita ja kävi läpi arkistoja.

Cecilia ”Cilka” Klein eli onnellista arkea perheensä parissa Slovakiassa, kun vuonna 1942 natsit alkoivat koota Slovakian juutalaisia kuljetettavaksi karjavaunuilla Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille. Cilkaa lukuunottamatta muut perheenjäsenet tuhottiin, mutta Cilka sai elää.

Leirin komendantti valitsi naisten joukosta erityisen kauniin 16-vuotiaan Cilkan tyydyttämään tarpeitaan, toinenkin korkea-arvoinen SS-upseeri alkoi käydä Cilkan luona. Cilka määrättiin hoitamaan parakkia, johon tuotiin kuolemaantuomittuja nais- ja miesparkoja. Säilyttääkseen henkensä, hänen oli kohdeltava noita ihmisiä tylysti ja ajettava heitä odottaviin kuorma-autoihin, jotka kuljettivat uhrit tapettaviksi. Kun SS-miesten silmä vältti, Cilka puhui uhreille lempeästi. Myös Cilkan äiti tuotiin tuohon tuhoon tuomittujen parakkiin. Cilka piilotti äitinsä yöksi makuusoppeensa. Aamulla hänen oli ajettava äitinsä kuorma-autoon kuten muutkin. Cilka oli keskitysleirillä kolme vuotta kunnes Neuvosto-joukot tulivat vapauttamaan keskitysleirivangit. Vangit haastateltiin, ja kun kävi ilmi, että Cilka oli joutunut tekemään yhteistyötä natsien kanssa, hänet tuomittiin 15 vuoden pakkotyöhön Vorkutan vankileirille Siperiaan.

Vorkutan vankileirin olot olivat helvetilliset, mutta Cilka ei antanut periksi ja säilyi hengissä. Hän pääsi sairaalaan töihin, jossa hänet perehdytettiin sairaanhoitajan ammattiin. Hän avusti jopa leikkauksissa, hoiti lavantautipotilaita ja oli pitkään ambulanssihoitajana. Kirjailija Heather Morris korostaa loppusanoissaan, että Cilkan tarinassa on paljon faktaa, mutta tarina on kuitenkin romaani eli kirjailijan mielikuvituksen tuotetta.

Stalinin kuoleman jälkeen vankeja alettiin vapauttaa, Cilkakin pääsi vihdoin vapauteen, ensin hän kyllä joutui Prahassa vielä vankilaan, mutta pääsi lopulta pois ja sai Tsekkoslovakian kansalaisuuden vuonna 1959. Cilka oli tutustunut ja rakastunut Vorkutassa mieheen, jonka kanssa hän eli onnellisesti 40 vuotta. Cilka oli syntynyt vuonna 1926, ja hän kuoli 24. heinäkuuta vuonna 2004.

Cilkan tarina on riipaisevan surullinen. Vain äärimmäisen älykäs, neuvokas ja rohkea nainen kuten Cilka Klein saattoi selvitä noista suunnattoman hirvittävistä koettelemuksista.

Kirjailija Heather Morris.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti