Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 5. 2013 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Ian McEwan Makeannälkä

Englantilaiselta kirjailijalta Ian McEwanilta (s. 1948) ilmestyi tänä vuonna suomennettuna Makeannälkä-niminen teos (Sweet tooth, 2012). Siinä yli kuusikymppinen kirjailija pujahtaa taitavasti nuoren naisen nahkoihin ja sielunelämään. Kirjan yksi teema, jossa vanhemmalla miehellä on nuori rakastajatar, on tuttu jo McEwanin vuonna 2010 suomeksi julkaistusta Polte-romaanista.

Kirja kertoo Serena Fromen tarinan hänen nuoruusvuosiltaan 70-luvulla. Anglikaanisen piispan tytär rakastuu viimeisenä opiskeluvuotenaan huomattavasti vanhempaan historian professoriin Tony Canningiin, jonka kanssa viettää muutaman iki-muistettavan kuukauden. Täysin odottamatta mies hylkää julmasti Serenan, mutta on suhteen aikana pedannut tytölle paikan salaisessa palvelussa MI5:ssa. Serena saa aikanaan oman projektin, jonka koodinimi on Makeannälkä. Sen myötä hän löytää uuden rakkauden, omituisen kirjailijan, jolta joutuu salaamaan todellisen työnsä.

Juonta enempää paljastamatta voin vain sanoa, että kirja oli jälleen aitoa Ian McEwania, monipolvinen, arvoituksellinen ja jännitteinen. Makeannälkä tuli herkuteltua iltalukemisena vähin erin. Hyvä niin, koska näin sain pidennettyä lukunautintoa.

Ian McEwan on Englannin merkittävimpiä nykykirjailijoita, jota pidetään myös sukupolvensa parhaana kirjailijana. Kirjailija on palkittu monin kirjallisuuspalkinnoin. Hän sai muun muassa vuonna 2006 James Tait Black -muistopalkinnon romaanistaan Saturday (Lauantai).

Ian McEwan
Makeannälkä
Suomentaja Juhani Lindholm
Sivuja 395
Otava, 2013
www.otava.fi

Kirjailijan kotisivu: www.ianmcewan.com

Suomennetut teokset


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti