Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 2. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Ian McEwan: Torakka

Ian McEwanin kirjoittama Torakka on satiirinen pienoisromaani, jonka innoittajana on brexit eli Britannian EU-ero.

Torakka kulkee katuojassa ja ylittää kadun brexit-myötä- ja vastamielenosoittajien jalkoja väistellen ja livahtaen takorauta-aidan alta nurmikolle ja sisälle avoimesta ovesta. Se ei tiedä olevansa Downing Street 10:ssä. Se ponnistelee portaita ylös ja oven alta makuuhuoneeseen piileksimään väsyneenä tyynyn alle. Aamulla Torakka kokee hurjan metamorfoosin ja ottaa pääministerin muodon.

Ennen säyseästä pääministeristä James ”Jim” Samsista tulee kovapintainen juonittelija. Hän lanseeraa reversalismin eli käänteisvirtatalouden. Keinoja kaihtamatta pääministeri ajaa aatettaan. Vastustajat mustamaalataan ja häväistään.

Pääministeri saa myös Amerikan presidentin Archie Tupperin innostumaan reversalismista, ja panemaan asiassa toimeksi vastalauseista välittämättä. Yhden puhelun yhteydessä Tupper sanoo Samsille: ”Joskus täytyy vähän ravistella. Näytätte EU:lle, kuka käskee.” Sims on mielissään ja kysyy arastellen puhelun päätteeksi: ”Oliko teillä tuota joskus kuusi jalkaa?” Vastausta ei kuulu, koska puhelu katkaistaan.

Torakka julkaistiin jo ennen kuin brexit tuli voimaan 1. helmikuuta 2020. Suurin osa kansasta oli saanut äänensä kuuluville kansanäänestyksessä. Mutta vastustajille ero oli karvasta sappea, sen tämäkin maailmankuulun brittikirjailijan Ian McEwanin kannanotto kertoo. Jotkut brexitin vastustajat ovat jo jättäneet Britannian, puhumattakaan lukemattomista yrityksistä. Nähtäväksi jää, miten brexit vaikuttaa tulevaisuudessa Britannian talouteen ja kansaan.

Kirjan tiedot

Ian McEwan
Torakka
Alkuteos The cockroach
Kääntäjä Jaakko Kankaanpää
Kustantamo Otava
ISBN 978-951-1-36046-9
Kirjastoluokka 84.2
Julkaisukuukausi 11.2019


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti