Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 10. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kansikuva WSOY Ei kommentteja Kirjallisuus

John Grisham: Lainlukijat

Amerikkalainen kirjailija John Grisham on yksi maailman parhaimmista ja suosituimmista rikosromaanien kirjoittajista. Hänen tässä kuussa suomeksi julkaistu Lainlukijat-romaaninsa (WSOY) on mestarillinen suoritus, jollaiseen vain Grisham kykenee. Kepeästi soljuva, vaikkakin surureunainen veijaritarina on vertaansa vailla kuten yleensä kaikki Grishamin romaanit. Hektisesti etenevä juoni piti otteessaan, ja kirja oli ahmittava samantien.

Kolme lainlukijaa Mark, Todd ja Zola ovat vain yhden lukukauden päässä valmistumisestaan. Kullekin heistä on kerääntynyt opintolainaa valtavat määrät, yhteenlaskettuna noin 600 000 dollaria. Lainojen takaisinmaksu tuntuu täysin mahdottomalta ensinnäkin siksi, että he opiskelevat huonomaineisessa tiedekunnassa, huonojen opettajien johdolla, ja tiedekunnan opiskelijoista vain noin puolet selviää asianajajatutkinnosta, joka suoritetaan opintojen lopuksi. Ilman tutkintoa työpaikan saanti on käytännössä mahdotonta, ja lainan maksu alkaa välittömästi opintojen päätyttyä.

Zolan poikaystävä alkaa selvittää hämäräperäisen tiedekunnan omistajan busineksia ja käy ilmi, että miehellä on omistuksessaan kahdeksan samanlaista tiedekuntaa, joista mies tekee kustakin 20 miljoonaa dollaria voittoa vuosittain, koska hän ottaa siivun jokaisesta takaisinmaksetusta lainaerästä. Miehellä on muitakin hämäriä busineksia. Zolan poikaystävä sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja tekee itsemurhan, mutta ehtii kertoa selvityksestään kavereilleen. Itsemurha masentaa Markia, Toddia ja Zolaa. Se ja huonot tulevaisuudennäkymät sekä opintolainat, joista he eivät usko ikinä selviävänsä, antavat ystävyksille sysäyksen lopettaa opiskelu.

Mark ja Todd keksivät ruveta laittomiksi asianajajiksi ja saavat vedettyä Zolan mukaan juoneensa. Kaverukset nostavat kevätkauden opintolainansa, ja Mark ja Todd tekevät vuorotöitä baarissa, jonka yläkerrasta he vuokraavat asunnon. Kaverukset muuttavat nimensä ja ulkonäkönsä ja ryhtyvät hankkimaan asiakkaita oikeustalon ja sairaaloiden aulatiloista. Homma alkaa pyöriä vähitellen, mutta jossain vaiheessa kaverusten petos paljastuu ja he joutuvat pakenemaan. Zolan senegalilaiset vanhemmat ja veli karkotetaan Yhdysvalloista takaisin Senegaliin, koska he ovat laittomia siirtolaisia. Zolalla on kansalaisuus, mutta hänkin pelkää karkotusta, koska sellaista on tapahtunut. Hän päättää lähteä perheensä perässä Dakariin.

Mark ja Todd ottavat yhteyttä huijariin, joka omistaa tiedekunnat ja merkittävän osuuden parrasvaloihin ikävissä merkeissä joutuneesta pankista. Kaverukset olivat keksineet kepposen, millä pumpata pankista rutkasti rahaa perustamansa firman tileille. Lopulta onnistuneen kaappauksen jälkeen kaverit päätyvät Dakariin Zolan luo. Tämä pähkinänkuoressa romaanin sisällöstä, joka on jännittävyydessään aivan huippua. Kirjan lopussa odottaa yllätys.

Suosittelen kirjaa niille, jotka rakastavat hyvin kirjoitettuja kirjoja!

John Grisham

Kuva Bob Krasner.

Kirjan tiedot

John Grisham
Lainlukijat
Alkuperäisteos The Rooster Bar
Suomentaja Jorma-Veikko Sappinen
Kustantaja WSOY
Julkaisu Lokakuu 2018 (kirja), lokakuu 2018 (E-kirja)
Sivuja 344 s. (kirja)
Kategoria Suomennettu kaunokirjallisuus, jännitys
ISBN 9789510433942
Kirjastoluokka 84.2
EAN 9789510433942 (kirja), 9789510434949 (E-kirja)


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti