Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 5. 2017 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Juha Itkonen: Minun Amerikkani

Juha Itkonen on palkittu, suosittu ja tuottelias kirjailija, jonka matkakirja Minun Amerikkani ilmestyi tammikuussa. Kirjailija kertoo Amerikan matkoistaan, joista ensimmäisen hän teki jo 17 vuotiaana kaverinsa kanssa. Tämän kirjan matkat sijoittuvat USA:n presidettivaalien esivaali- ja vaaliaikoihin sekä presidentin virkaanastumisseremonian seuraamiseen.

Itkonen tapaa vuoden 2016 lokakuussa presidenttivaalien esivaalia seuraamaan tulleen Helsingin Sanomien Washingtonin kirjeenvaihtajan Laura Saarikosken Des Moinesissa ja vierailee myöhemmin Laura ja Saska Saarikosken luona Washingtonissa. Hän jututtaa maaseudulta presidentin virkaanastujaisiin saapuneita Trumpin kannattajia. Hän käy tutustumassa Elviksen kodissa Gracelandissa Memphisissä ja museoksi muutetussa hotellihuoneessa, jossa kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King vietti viimeisen yönsä ennen traagista murhaansa. Hän vierailee lokakuussa 2016 kirjailijatalossa Ghent’ssä New Yorkin osavaltiossa, jossa tapaa kirjailijoita ja runoilijoita useista eri maista ja käy kiinnostavia keskusteluja heidän kanssaan.

Kahdella matkalla Itkosella on mukanaan kuvaaja. Itkonen ja kuvaajat tekevät mielenkiintoisia huomioita matkojensa varrella niin tapaamistaan ihmisistä kuin kaikesta muustakin, mitä näkevät ja kokevat.

Minun Amerikkani kertoo Itkosen viha-rakkausuhteesta Amerikkaan. Hän ihmettelee, kuten me kaikki muutkin, miten tosi-TV-showmiehestä voi tulla Amerikan presidentti. Kirja on erittäin kiinnostava luotaus Amerikan nykyhetkeen ja vähän menneeseenkin. Viihdyin Juha Itkosen ajatusten parissa paremmin kuin hyvin.  Vaikka kaikesta en ole samaa mieltä hänen kanssaan. Kun luin kirjaa olin juuri itse USA:ssa Los Angelesissa, joten tarkkailin asioita siellä vähän kuin Itkosen silmin. Bostonissa vierailen usein, koska perhettäni asuu siellä, ja matkat sinne ovat saaneet minut pitämään siellä tapaamistani amerikkalaisista. Siellä välitetään enemmän muista ihmisistä ja yhteisöllisyys on vahvaa. Tiedän ja tiedostan hyvin asiat, jotka ovat siellä huonommin kuin meillä ja toisaalta myös asiat, jotka ovat paremmin kuin meillä. Itkonen kertoo, miten me kaikki olemme imeneet amerikkalaisvaikutteita pienestä pitäen, mikä pitää paikkansa. Todellisuus  paikan päällä yllättää aina, mikä riippuu myös paljon siitä, missä päin Amerikkaa liikkuu.

Juha Itkonen USA

Kirjan tiedot

Juha Itkonen
Minun Amerikkani
Sivuja 350
Julkaistu 01/2017
ISBN 9789511307747
Kustantaja Otava
www.otava.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti