Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 10. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Jussi Adler-Olsen: Poika varjoista

Tanskalainen kirjailija Jussi Adler-Olsen on saavuttanut maailmanlaajuista suosiota kirjoillaan, joita on myyty jo 14 miljoonaa kappaletta. Hänen viimeisin suomennettu romaaninsa on kesäkuussa julkaistu Poika varjoista (Gummerus).

Kirja kertoo valtion kehitysapurahuijauksesta, jossa on mukana virkamiehiä ja rikollisia, sekä teinikäisestä romanipojasta Marcosta, joka joutuu oman klaaninsa ja edellä mainittujen rikollisten takaa-ajamaksi.

Kehitysapurahoilla oli tarkoitus auttaa afrikkalaista pygmi-heimoa uudessa Baka-viljelyprojektissa, jolla olisi mahdollistettu heimon toimeentulo. Valtion virkamies, William Stark, löytää tilinpidosta epäselvyyksiä. Hänet lähetetään Afrikkaan, Kameruniin, selvittämään tilannetta, mutta Tanskaan palattuaan mies katoaa jäljettömiin, eikä hänen kohtalostaan saada selvää.

Vanhoja rikoksia tutkivan Osasto Q:n etsivät ja osaston johtaja Carl Mørck saavat selvitettäväkseen, mitä virkamiehelle tapahtui. Kadonnutta miestä jäivät kaipaamaan avovaimo ja tämän vakavasti sairas tytär, jolla oli lämpimät välit mieheen. Mies huolehti isälliseen tyyliin tytön kalliista hoidoista ja oli hyvin kiintynyt tyttöön.

Romaniklaani oli tullut Tanskaan harjoittamaan sekä kerjäämistä että varastelua. Kirjan päähenkilön teini-ikäisen Marcon setä, Zola, johtaa julmasti klaania. Lapset on otettu vanhemmiltaan ja heidät viedään joka päivä Kööpenhaminan keskustaan kerjäämään ja varastamaan. Monet klaaniin kuuluvat ovat taitavia taskuvarkaita. Saaliit viedään aseman säilytyslokeroihin. Päivän päätteeksi klaanilaiset, useimmat teini-ikäisiä, haetaan pakettiautolla ja viedään taloon, jossa he yöpyvät. Joistakin kerjäläisistä tehdään rampoja, jotta he herättäisivät ohikulkijoissa sääliä. Klaanin johtaja rikastuu rikastumistaan, mutta klaanilaiset ovat hänen orjiaan ilman tulevaisuutta. Viisitoistavuotias Marco on klaanin taitavin taskuvaras, mutta hän haluaa irrottautua klaanista ja lopettaa varastelun. Marcolla on unelma koulunkäynnistä sekä opiskelusta ja tavallisesta perhe-elämästä. Eräänä iltana Marco kuulee sattumalta, että klaanin johtaja puhuu veljelleen, Marcon isälle, että Marcoa pitää vahingoittaa, jottei tämä lähtisi omille teilleen.

Marco päättää karata samana iltana ja, kun pako huomataan hän saa klaanin miehet peräänsä. Marco pakenee pieneen metsikköön ja etsiessään kuumeisesti piiloa, hän tekee karmean löydön, mädäntyneen ruumiin matalassa haudassa. Marcolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin piiloutua nopeasti hirvittävän ruumiin päälle ja vetää risuja suojakseen. Marco huomaa ruumiilla afrikkalaiselta näyttävän kaulakorun ja ottaa sen. Takaa-ajajat eivät huomaa Marcoa ja hän pääsee lopulta ryömimään tielle ja siitä eteenpäin. Kuin ihmeen kaupalla Marco pääsee turvaan takaa-ajajiltaan, mutta vain väliaikaisesti. Klaanilla on yhteyksiä kehitysapurahoja huijanneisiin rikollisiin, ja pian Marcon perässä on lisää tappajia. Älykäs, nopealiikkeinen Marco on kuitenkin aina askeleen edellä jahtaajiaan.

Kirjan tarina on uskomattoman julma ja jännittävä. Tarina kertoo ahneudesta ja ihmisistä, joilla ei ole omaatuntoa, joille ihmishenki ei merkitse mitään. Kaikesta huolimatta kirjasta löytyy kosolti mustaa, hurttia huumoria. Tämäkin on niitä hyvin kirjoitettuja dekkareita, joita on vaikea laskea käsistään. Tuntuu siltä, että loistavia kirjoittajia ei nykyisestä dekkarigenrestä puutu ja uusia pohjoismaisia dekkaristitähtiä syttyy jatkuvasti. Parhaissa dekkareissa on myös aina ajankohtaista yhteiskunnallista asiaa, niin tässäkin, maahan tulleiden paperittomien ihmisten tukala asema.

Kirjailijasta

jussi_adler_olsen_y4q3573_1

Tanskalainen Jussi Adler-Olsen (s. 1950) on saavuttanut suuren suosion Carl Mørckista ja Osasto Q:sta kertovalla sarjallaan muun muassa kotimaassaan, Saksassa ja Englannissa. Adler-Olsen on työskennellyt muun muassa kustannustoimittajana, näytelmäkirjailijana, kitaristina, säveltäjänä ja kääntäjänä. Osasto Q -sarjan aiemmin ilmestyneet romaanit ovat: Vanki, Metsästäjät, Pullopostia ja Tapaus 64.

Kirjan tiedot

Jussi Adler-Olsen
Poika varjoista
Sivumäärä 553
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512401581
Gummerus kustannus, kesäkuu 2016, www.gummerus.fi
Kirjamuodot Kirja, E-kirja
Kategoriat suomennettu kaunokirjallisuus
Sarjan nimi Osasto Q


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti