Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 5. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Lisa Taddeo: Kolme naista

Lisa Taddeo on yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija, joka esikoiskirjassaan Kolme naista kertoo Maggiesta, joka lukiota käydessään ihastui hauskan näköiseen opettajaansa ja joutui lopulta vielä alaikäisenä opettajansa raiskaamaksi. Ravintolanpitäjä Sloane tutustui intohimoiseen kokkimieheensä ravintolan keittiössä. Pari sopi avoimesta liitosta ja toi sänkyynsä kolmansia osapuolia. Kotiäiti Lina oli kyllästynyt seksiä karttavaan mieheensä ja haki seksiseuraa kouluaikaisesta poikaystävästään. Lisa Taddeo seurasi kahdeksan vuoden ajan tiiviisti näiden naisten elämää ja kirjoitti kirjan.
Minulle näiden naisten tarinoista tuli mieleen naisen asema seksiobjektina. Nainen odottaa rakastajaltaan rakkautta, sielunkumppanuutta ja pysyvää suhdetta. Mies on valmis tarjottuun seksiin, mutta ei ole valmis muuttamaan elämäänsä, esimerkiksi eroamaan. Miehelle seksi on ennen kaikkea biologiaan perustuvaa tarpeen tyydytystä ilman sen kummempia tunteita tai sitoutumista.

Näiden kolmen naisen tarinat ovat surullisia, kuten niin lukemattomien kanssasisartensa meidän maailmassamme. Heidän murheensa ovat kuitenkin mitättömiä ja triviaaleja verrattuna naisiin ja tyttöihin, joita jatkuvasti pahoinpidellään, raiskataan ja joukkoraiskataan, kivitetään kuoliaaksi, eristetään, naitetaan tyttöinä vanhoille miehille tai naisiin, jotka ovat ihmiskaupan uhreja tai tyttöihin, joiden sukupuolielimet silvotaan tai naisiin, joita kidutetaan ja tapetaan. Länsimaissa me luulemme, että naisten asema on hyvä ja miehiin nähden tasavertainen, mutta sekään ei ole totta, edes meillä, muusta maailmasta puhumattakaan. Naisen tahto, halut ja tekemiset ovat liian usein miehen hallinnassa. Pessimistinen näkemykseni on, ettei asia tule koskaan muuttumaan. Onko se vihaa naista kohtaan. Nainen synnyttää, miehet kasvattavat pojat kaltaisikeen.

Mutta, millainen maailma olisi ilman naisia? Onkohan miehiä koskaan askarruttanut tämä ajatus?

Lisa Taddeo.

”Lisa Taddeo kuvaa naisten seksuaalisuutta kirurginterävästi ja samalla niin poeettisesti, että unohdin lukevani tietokirjaa.” – Gwyneth Paltrow

Kirjan tiedot

Lisa Taddeo: Kolme naista
Alkuteos Three Women
Suomentaja Marianna Kurtto
Kirjastoluokka 99
ISBN 9789512418312
Gummerus kustannus, helmikuu 2020
Kirjamuodot Kirja, Äänikirja, E-kirja
Kategoriat Tieto- ja harrastekirjat


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti