Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 2. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Minä yksin – paljastuskirja Valkoisen talon isännästä

Washington Postin toimittajat Carol Leonnig ja Philip Rucker kirjoittivat Trumpista ja hänen valtakaudestaan kertovan kirjan, jota varten he haastattelivat 200 eri lähdettä. Haastatellut ovat tai olivat muun muassa Yhdysvaltain hallinnon virkamiehiä eri ministeriöistä, presidentin lakimiehiä, neuvonantajia ja ystäviä. Elävästi kirjoitetusta kirjasta saa yksityiskohtaista ja uutta tietoa.

Lukija pääsee kurkistamaan vallan ytimeen ja saa selkeän kuvan Valkoisen talon temperamenttisesta, valehtelevasta, häijystä, kostonhimoisesta ja hyvin sivistymättömästä isännästä, ja hänen omaperäisestä tavastaan hajottaa ja hallita.

Kirja alkaa Trumpin vaalivoitosta 2016 ja virkaanastumisesta 2017 pättyen presidentin asettamisesta virkarikossyytteeseen. Toimittajat halusivat kertoa, kuinka raadollista peliä Valkoisen talon isäntä pelaa. Se tulee lukijalle selväksi, että sen sijaan. että Yhdysvallat olisi tullut suureksi jälleen, se on tullut maailman silmissä pienemmäksi. Amerikkalaiset äänestäjät, ”surkimukset”, kuten Trump kirjan mukaan heitä nimittelee, eivät ymmärrä, miten pahasti heidän ihailemansa Trump on saanut ”maailmankirjat” sekaisin.

Kirjasta ilmenee, miten Trump on antanut lukemattomia mielivaltaisia potkuja alaisilleen ja virkamiehille, monesti tweetillä. Pentagonin kenraalikuntakin on saanut kuulla kunniansa Trumpin haukuttua heitä alatyyliin. Eräs virkamies kertoi Trumpin sanoneen: ”Ei ole okei olla eri mieltä minun kanssani. Minä voin erottaa sinut työstäsi ja päättää urasi.”

Trumpia kuvaillaan kirjassa muun muassa näillä sanoilla: mielenvikainen, sosiopaatti, hirviö, julmuri, rasisti, roisto ja huijari. Mitäpä tähän olisi lisäämistä, hänen presidenttiyttään seuranneet ovat tämän itsekin todenneet. Kirjaan haastatellut ovat kertoneet myös hänen hurjista ja pelottavista raivokohtauksistaan harva se päivä, varsinkin silloin, kun hänestä sanotaan jotain negatiivista uutislähetyksissä – ei kovin presidentillistä käytöstä sekään.

Kaikkien, jotka ovat kiinnostuneita maailmanpolitiikasta ja maailmamme tulevaisuudesta kannattaa lukea tämä kirja. Parasta toivoa lujasti, ettei Trump saa toista kautta, että demokraattien joukosta nousee ”musta hevonen”, joka pärjää hänelle vaalitaistossa. Koska, kuten ko. kirjassa kerrotaan Trump edustaa oikeastaan vain itseään. Minä yksin. ”Olen erittäin tasapainoinen nero” kuten hänellä on tapana sanoa.

Kirjan tiedot

Philip Rucker ja Carol Leonnig
Minä yksin – Valkoisen talon hullut päivät
Alkuteos A Very Stable Genius. Donald Trump’s Testing of America
Kääntäjä Ilkka Rekiaro ja Jyri Raivio
Kustantamo Otava
Julkaisukuukausi 1/2020
ISBN 978-951-1-36469-6
Kirjastoluokka 32.5


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti