Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 2. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Tammi Ei kommentteja Kirjallisuus

Peter Høeg: Sinun silmiesi kautta

Peter Høeg on kansainvälisestikin arvostettu tanskalainen kirjailija, jonka Lumentaju-romaani oli aikansa sensaatio. Høegin romaaneissa on arvoituksellisuutta, jollaista ei ole kenelläkään muulla – hänen kirjansa ovat täysin omintakeisia. Sinun silmiesi kautta menee ihon alle, ja sen tunnelmat kestävät pitkään lukijan mielessä.

Eletään 60-lukua Kööpenhaminan Christianshavnissa. Kolme lasta Lisa, Peter ja Simon ovat samassa päiväkodissa. Kun muut Lapset pannaan päiväunille, nämä kolme ovat saaneet luvan valvoa, koska eivät saa millään unta.

Päiväkodin pihalle on rakennettu lapsia varten kojuja käytöstä poistetuista oluttynnyreistä, ja kaverukset viettävät aikaansa yhdessä tynnyreistä, kun muut nukkuvat. Kolmikko keksii keinon päästä toistensa uniin ja yhdessä muidenkin uniin. Niissä he pystyvät auttamaan muita.

Simonin äiti kuolee pitkään sairastettuaan, kolmikon leikkiessä samassa huoneessa, kuten heillä on ollut tapana. Lapset pääsevät uniinpääsytekniikallaan katsomaan Simonin äidin lähtöä tämän vedettyä viimeisen henkäyksensä. Äiti kävelee hitaasti selkä menosuuntaan ja Simon yrittää tavoittaa äitinsä, ja jo astuukin tietyn rajan yli, jota ei saisi ylittää, kun Peter saa kiskaistua hänet takaisin.

Poikien välit Lisaan katkeavat yhtäkkiä, kun Lisa vanhempineen joutuu auto-onnettomuuteen, jossa hänen adoptiovanhempansa kuolevat ja Lisa loukkaantuu vakavasti. Lisa menettää muistinsa onnettomuutta edeltäneistä seitsemästä lapsuusvuodestaan. Peter pitää Simoniin yhteyttä, mutta Lisa katoaa onnettomuuden jälkeen poikien näköpiiristä.

Keski-ikää lähestyvä Peter saa tietää neuropsykologian laitoksesta, jonne hän haluaa päästä tutustumaan, mielessään Simon, jolla on psyykkisiä ongelmia ja, joka tarvitsee Peterin mielestä terapiaa. Hän onnistuu pääsemään tarkasti vartioituun laitokseen, jossa pelätään teollisuusvakoilua, ja törmää siellä Lisaan, koko tutkimuskeskuksen johtajaan. Lisa ei tunnista Peteriä. Peter palaa laitokselle uudestaan ja kertoo Lisalle heidän lapsuudenaikaisesta ystävyydestään ja Simonista.

Lisa vie Peterin tutkimushuoneeseen, jossa hän kertoo Peterille mullistavasta keksinnöstään skannauksesta, jolla saadaan esiin skannattavan hologrammi ja päästään näkemään tämän aivoihin ja kehoon samalla, kun potilas kertoo traumastaan. Moni on jo saanut apua menetelmästä. Lisa ottaa Peterin mukaan tutkimusryhmäänsä, ja Simonkin pääsee skannattavaksi.

Edellä kirjoitettu pähkinänkuoressa kirjasta. Kirja on mielikuvituksellinen, kiehtova ja hyvin surullinen ja aitoa Peter Høegiä. Kirja on syvästi inhimillinen ja tulvillaan rakkautta ja toisista välittämistä.

Peter Høeg © Henrik Saxgren

Peter Høeg (s. 1957 Kööpenhaminassa) on kiistatta tanskalaisen nykykirjallisuuden suurin nimi. Paitsi kirjailija hän on myös kirjallisuuden maisteri, balettitanssija, miekkailija ja näyttelijä. 1988 hän julkaisi esikoisromaaninsa Kuvitelma 20. vuosisadasta ja syksyllä 1990 toisen teoksensa, novellikokoelman Kertomuksia yöstä.

Høegin kolmannesta teoksesta Lumen taju tuli kohta ilmestyttyään kansainvälinen sensaatio. Se sai Skandinavian parhaan rikoskirjan Lasiavain-palkinnon ja on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle.

Kirjan tiedot

Peter Høeg
Sinun silmiesi kautta
Alkuperäisteos Gennem dine øjne
Suomennos Sanna Manninen
Kustantaja Tammi
Julkaisu:
Syyskuu 2019 (E-kirja / ePub 2),
Syyskuu 2019 (MP3-äänikirja),
Syyskuu 2019 (Kovakantinen kirja)
Sivumäärä 326 s. (E-kirja / ePub 2), 326 s. (MP3-äänikirja), 326 s. (Kovakantinen kirja)
Sarja Keltainen kirjasto


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti