Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 10. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kansi S&S Ei kommentteja Kirjallisuus

Peter Sandström: Laudatur

Peter Sandströmin Laudatur-romaani (S&S kustantamo) oli kiehtova lukukokemus, jo siksikin, että osa kirjan tapahtumista sijoittui Turkuun ja vieläpä tuttuun Port Arthurin puutalokaupunginosaan. Kirja oli hyvin surumielinen, kuitenkin huumorilla höystetty.

Päähenkilö on ”surullisen hahmon ritari”, viisikymppinen ja työtön, entinen Ylioppilaslehden toimittaja. Vaimo, 49-vuotias, Seepraksi kutsuttu, asuu toisen miehen luona, mutta käy tuomassa entiseen kotiinsa pyykkiä, jotka mies pesee ja silittää hänelle. Miehen luona asuvat ainakin osittain avioparin kaksi teini-ikäistä lasta, poika ja tyttö. Miehen suhde lapsiin on hyvin etäinen.

Mies muistelee yhtä nuoruuden kesää 1980-luvun lopulla, jolloin hän meni käymään lapsuudenkotiinsa länsirannikon pieneen ruotsinkieliseen kaupunkiin vanhempiensa luo. Hänen isänsä oli puutarhasuunnittelija, joka oli miehen lapsuusvuosina ollut kova juomaan ja kävi salaa pullolla nytkin. Tuona kesänä poika alkoi aavistaa, että hänen isällään oli toinen nainen. Vanhemmilla oli kriisi. Poika lähti vanhempien rajun riidan jälkeen kyytimieheksi isälleen. Ajettiin ensin ravintolaan, sitten korpeen, jossa asui pyörätuolissa asuva nainen, mahdollisesti se isän toinen nainen, juron miehensä ja jälkeenjääneen tyttärensä kanssa. Tapahtui perin merkillisiä asioita ja lopulta poika pakeni paniikissa isänsä autolla paikalta.

Miehellä ja hänen sisarellaan oli ankea lapsuus, nyt hän muisteli ja kaipasi ulkomailla asuvaa sisartaan, joka oli hänelle läheinen lapsuuden kohtalotoveri.

Laudatur on hyvin erikoinen ja erittäin tragikoominen kirja, hienosti kirjoitettu, antoi ajattelun aihetta ja pyöri mielessä jälkeenpäin. Ihmisen elämästä voi tulla mitä vain, usein aivan muuta, kuin mistä nuorena haaveili. Kirjan päähenkilöstä tulee mieleen itsensä kadottanut ihminen, hän ei ole enää se, joka ehkä joskus oli ollut, jäi tuntu toivonsa menettäneestä miehestä.

Kustantaja kertoo kirjailijasta:

Peter Sandström 29.2.2016

Peter Sandström . Kuva Robert Seger.

Peter Sandström (s. 1963) on omaperäinen mestari, jonka teksteissä yhdistyvät realismi ja absurdius, melankolia ja huumori. Hän on kriitikoiden kiittämä ja lukijoiden ylistämä.

Sandström kirjoittaa teoksissaan – romaaneissa ja novelleissa – itsensä oloisesta hahmosta ja leikittelee omalla identiteetillä ja elämällä. Lapsuus, vanhemmat, sisar, muutto kaupunkiin, perheen perustaminen ja kirjailijantyö muuttuvat hänen sormissaan kirjallisuudeksi.

Sandström sai Svenska litteratursällskapetin palkinnon vuonna 2015 romaanistaan Valkea kuulas (2014) (ruots. alkuteos Transparente blanche). Sama teos oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi: ”Romaanin kieli on kuin kirjalle nimen antanut omenalaji: kaunis ja lähes läpikuultava. Romaanin pehmeä ja tarkka kieli sekä sen hellä suhtautuminen ihmisiin ja heidän edesottamuksiinsa herättää lukijassa lempeyden tunteen elämää kohtaan, niin kirjoitettua kuin elettyäkin.” Novellikokokoelma Sinulle joka et ole täällä (2012) (ruots. alkuteos Till dig som saknas) puolestaan oli Runeberg-palkintoehdokas, mitä perusteltiin näin: ”Usein päähenkilö joutuu [novelleissa] törmäyskurssille menneisyytensä kanssa. Esiin nousee asioita, jotka on aikanaan jätetty käsittelemättä, ja kysymyksiä, jotka on viimeinkin pakko esittää. … Sandströmin tyyli on täsmällistä ja tiivistunnelmaista, ja hän erottuu joukosta, häntä ei unohda.”

Sandström on syntynyt Uudessakaarlepyyssä ja asuu nykyään Turussa.

Kirjan tiedot

Peter Sandström
Laudatur
Suomentaja Outi Menna
Ilmestymisvuosi 2016
Sivumäärä 240
ISBN 9789515239686
kustantamo.sets.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti