Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 9. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Minerva Ei kommentteja Kirjallisuus

Pierre Lemaitre Irène

Pierre Lemaitren elokuussa ilmestynyt rikosromaani Irène (Minerva) on nerokas dekkari, joka pitää lukijan tiukasti pihdeissään. Kirjan tapahtumat ovat kaikessa kammottavuudessaan vertaansa vailla, vain norjalainen rikoskirjailija Jo Nesbø pystyy mielestäni samaan. Runsaasti palkittu Lemaitre taitaa pirullisen juonen kehittelyn. Romaani on myös kaunokirjallisesti nautittavaa luettavaa, eikä siinä ollut juuri nimeksikään lukijaa häiritseviä kirjoitusvirheitä, mistä kiitos hyvälle oikoluvulle.

Kirjassa lyhytkasvuiseksi jäänyt komisario Camille Verhoeven selvittää median ”kirjailijaksi”-nimeämän sarjamurhaajan tekemiä paloittelumurhia Pariisissa.  Murhaaja kopioi kuuluisassa dekkarissa esitellyt murhat lavastamalla ja toteuttamalla ne viimeistä piirtoa myöten. Hän kidutti ja paloitteli kaksi naisprostituoitua Bret Easton Ellisin Amerikan Psyko -kirjan mukaan.

Camille johtaa pientä etsiväporukkaansa tehokkaasti, saa lisää apujakin, mutta tuloksia ei vaan ala tulla. Esimiehet ja lehdistö ovat Camillen kimpussa, ja kotona raskaana oleva, parin esikoista odottava Irène-vaimo alkaa olla huolissaan sekä miehensä että omasta jaksamisestaan.

Kun sitten vielä selvisi, että murhaaja oli kopioinut muistakin dekkareista ainakin neljä murhaa jo aiemmin, jahti kiihtyy. Kirjan lopussa lukijaa odottaa erikoinen yllätys, eikä se ole pelkästään murhaajan henkilöllisyyden selviäminen.

Irène kuuluu samaan Camille Verhoeven -sarjaan, jonka aiemmat suomeksi julkaistut osat ovat Alex ja Camille.

Kustantaja kertoo kirjailijasta:

Pierre Lemaitre (s. 1956)on Ranskan suosituimpia dekkarikirjailijoita, jonka rikosromaaneja on myyty yli 20 maahan. Vuonna 2013  hän sai The International Dagger -palkinnon vuoden parhaasta rikosromaanista Alex ja ja vuonna 2015 rikosromaanistaan Camille. Palkinnon myöntää Crime Writers’ Association, ja sen ovat saaneet aiemmin mm. Stig Larsson, Jø Nesbo, Håkan Nesser ja Fred Vargas. Näkemiin taivaassa (Au revoir la-haut) on Lemaîtren ensimmäinen historiallinen romaani. Kirja on palkittu Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla, Prix Goncourtilla vuonna 2013. Se on myynyt jo yli 600 000 kpl ja sen julkaisuoikeudet on ostettu tähän mennessä yli 20 maahan. Romaani oli lisäksi Prix Renaudot, Prix Fémina ja Prix Intérrallié -palkintoehdokkaana ja sai Prix du Roman France Télévisions -palkinnon. Lemaitre kirjoittaa parhaillaan menestysromaanille odotettua jatko-osaa.

Pierre Lemaitren huikeasta historiallisesta romaanista Näkemiin taivaassa (Au revoir lá-haut) tehdään juuri nyt Ranskassa elokuvaa, joka tulee teattereihin syksyllä 2017.

Amerikkalainen tuotantoyhtiö on puolestaan hankkinut oikeudet filmatisoida Lemaitren bestsellerdekkari Alex. Tekeillä on kymmenosainen tv-sarja.

Suomalaisille lukijoille on luvassa lisää mestarillista jännitystä, kun Lemaitren romaani Rosie ilmestyy keväällä 2017.

Kirjan tiedot

Pierre Lemaitre Irène
Ilmestymisaika 8/2016
Suomennos Sirkka Aulanko
Kansi Taittopalvelu Yliveto Oy
Sivumäärä 392
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 978-952-312-357-1
Sähkökirjan ISBN 978-952-312-379-3

Julkaisija Minerva Kustannus Oy
www.minervakustannus.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti