Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 5. 2017 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Vegetaristi

Eteläkorealaisen kirjailijan Han Kangin maaliskuussa suomeksi ilmestynyt Vegetaristi (Gummerus) on järisyttävä lukukokemus, jota ei hevin unohda. Kirja sai viime vuonna 2016 kansainvälisen Booker-palkinnon, joka on yksi maailman merkittävimmistä kirjallisuuspalkinnoista.

Kirja kertoo tavallisesta keskiluokkaisesta avioparista, jonka elämä sujuu näennäisesti suuremmitta ongelmitta. Hyvässä työssä ja hyvää palkkaa tienaava aviomies käy töissä, vaimo on kotona, perheessä ei ole lapsia. Nainen hoitaa tunnollisesti kotia, valmistaa miehelleen aamupalaa, saattelee ovelle, pitää huolta miehestään. Yhtenä aamuna kaikki oli toisin. Mies havahtuu aamuyöllä, menee kylpyhuoneeseen ja huomaa vaimonsa purkaneen pakastimesta ja jääkaapista kaikki ruoat keittiön lattialle. Mies kysyy vaimoltaan, miksi hän on tehnyt näin ja vaimo vastaa, että hän näki unen… Mies hämmästyy ja suuttuu, mutta yrittää jatkaa elämää entiseen malliin. Vaimo ei ole ennallaan.


Vaimo alkaa vegetaristiksi nähtyään kammottavan unen eläinten teurastuksesta. Hän alkaa valmistaa ruokaa pelkästään kasviksista. Mies syö kasvisruokaa pitkin hampain. Pian naisen suku saa tietää kasvissyönnistä ja siitä seuraa katastrofi. Naisen isä käy jopa käsiksi tyttäreensä, tytär yrittää itsemurhaa. Mies jättää vaimonsa, naisen ainoa tuki on hänen vanhempi sisarensa. Kun hän miettii syitä sisarensa epävakaaseen mielentilaan, hän muistelee, miten lapsuuden perheessä pikkusisko joutui isän jatkuvan väkivallan kohteeksi. Hän itse välttyi, koska yritti kaikin puolin olla hyödyksi perheessä.

Vegetaristin elämä on totaalisesti järkkynyt ja hän joutuu mielisairaalaan, jossa häntä pakkosyötetään. Sisaren elämäkin menee tolaltaan, koska hänen miehensä alkoi hyväksikäyttää sairasta sisarta ja nainen ajaa miehensä pois. Nainen ottaa sisarensa pois sairaalasta ja hoitaa häntä itse, kunnes kuolema heidät erottaa. Kirja on surullinen kuvaus mielen järkkymisestä.

Kuvassa kirjailija Han Kang.

Han Kang syntyi Etelä-Koreassa vuonna 1970. Häneltä on aiemmin ilmestynyt palkittuja runoteoksia sekä romaaneja, mutta Vegetaristi nosti hänet kirjallisuuden maailmankartalle. Han Kang opettaa luovaa kirjoittamista Soulin taideinstituutissa.

Kirjan tiedot

Han Kang
Vegetaristi
Englanninnoksesta The Vegetarian suomentanut Sari Karhulahti
Sivumäärä 215
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512404933
Gummerus kustannus, maaliskuu 2017
Kirjamuodot Kirja, E-kirja
www.gummerus.fi


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti