Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 4. 2013 Teksti Paula, kuvat Paula Niittynen Ei kommentteja Paula Niittynen

Käsityöbuumin loppua ei näy Video

Akaassa sijaitsevan Toikan tuotevalikoimiin kuuluvat mm. kudonta-, kehruu-, huovutus-, nypläys- ja tuftausvälineitä, runsaasti lankoja ja matonkuteita sekä hyvä valikoima käsityökirjoja. Kaikki alkoi yli 115 vuotta sitten kudontakaiteista. Yritys on ollut saman suvun omistuksessa alusta saakka. Toikan nykyinen toimitusjohtaja Jukka Yrjölä kertailee yrityksen alkuaikoja ja peilaa alaa nykypäivään. Yrjölä on Toijalan vuoden 2011 yrittäjä-palkinnon saaja.

Takana hieno historia

Johannes Pihlgren (s. 1826) oli kotoisin Etälä-Ruotsista, Markarydin pitäjästä. Hän valmisti kaiteita eli pirtoja käsityönä perheensä kanssa. Noin vuonna 1870 hän aloitti neljännesvuosisadan kestäneen kaiteiden myyntikampanjansa Pohjois-Suomessa.

Johanneksen viidestä pojasta kaikki vuorollaan olivat isän mukana Suomessa. Kun nuorin, Gustaf (s.1879), täytti 15 vuotta ja lähti myyntimatkalle, päätti isä lopettaa oman kiertomatkailunsa ja antoi reppunsa pojalleen. Gustaf asettui Kauhavalle ja hankki Saksassa kehitetyn koneen kaiteiden tekemistä varten v. 1898.

Gustafia voidaan pitää yrityksen perustajana. Yrityksen ensimmäinen nimi oli Kauhava Vävskedsfabrik, joka muuttui Toijalan kaidetehtaaksi v. 1920. Gustaf vaikuttaa olleen aktiivinen ja ennakkoluuloton persoona jo nuorena. Hän avioitui kauhavalaisen Anna-Kaisa Kosken kanssa. Pari sai 6 lasta, joista vanhin, Fritjof (s. 1906) aikoinaan jatkoi liiketoimintaa.

Gustaf muutti perheineen ja tehtaineen Toijalaan v. 1920. Ratkaisu oli hyvä, sillä Toijala on nykyisinkin hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Asiakkaina olivat silloin tekstiilitehtaat, joita oli mm. Tampereella, Forssassa ja Hämeenlinnassa. 20-luvulla tuotevalikoimaa laajennettiin muihin kudontavälineisiin.

Yrittäjänä Fritjof menestyi mainiosti, vaikkei koulumiehiä ollutkaan. Nuorena miehenä myös Fritjof teki matkoja myyden kaiteita mm. Ahvenanmaalle. Ruotsin kieli ei kovin hyvin sujunut, mutta kaupankäyntiä auttoi maininta, että isä oli ruotsinmaalainen. Jo 24-vuotiaana hän aloitti oman liiketoiminnan perustamalla tapettitehtaan ja pian sen jälkeen naulatehtaan. Fritjof oli aikoinaan alueen tärkeimpiä teollisuusmiehiä. Kaidetehdasta hän alkoi vetää v. 1942 isänsä terveyden heikennuttyä. Fritjof eli 101- vuotiaaksi ja arveli pitkän ikänsä salaisuudeksi säännöllisesti syömäänsä kalaruokaa, erityisesti sardiineja.

Yritys siirtyi Fritjofin tyttärelle ja tämän miehelle Seija ja Ilppo Yrjölälle 1963. Tänä aikana aloitettiin vienti, joka suuntautui Länsi-Eurooppaan, USA:han ja Japaniin. 60-luvulla alkanut ”takaisin luontoon”-liike nosti kudontaboomin, joka jatkui aina 80-luvun alkuvuosille saakka.

Toika käsityöbuumin aallonharjalla

Neulonta ja virkkaus ovat päässeet nosteeseen, kun nuoretkin ovat innostuneet käsitöistä. Oman käden jäljen näkyminen ei ole enää itsestäänselvyys töissä, pikemminkin harvinaisuus, joten henkinen puoli saa tarvitsemansa palautteen näissä harrastuksissa, pohtii Yrjölä.

– Sekä USA:ssa että varsinkin Saksassa arvostetaan ekologisuutta ja kierrätystä, jotka ovat lähellä käsityöaatetta. Itse tekeminen mahdollistaa myös yksilöllisyyden, jota länsimaissa arvostetaan. Buumin loppua ei ole nähtävissä, jatkaa Yrjölä.

Toika on ennen kaikkea tunnettu brandi kudonta-alalla, mutta yrityksessä myydään myös laadukkaita lankoja. Luonnonkuidut tuntuvat iholla parhailta. Bremont -lankavalmistaja käyttää pääasiassa eri laatujen parhaita raaka-aineita. Materiaaleina ovat mm. alpakka, silkki, kashmir ja korkealaatuinen puuvilla.

– Jotta käsityöstäsi olisi mahdollisimman pitkään iloa, Bremont valitsee ainutlaatuisissa lankoissaan käytettävät materiaalit ja niiden valmistuspaikat todella huolella, valaisee Mona Yrjölä Toikasta.

– Olemme Bremont-maahantuoja Suomessa ja rakentamassa jälleenmyyjäverkostoa, kertoo Mona.

Toikan julkaisema Loimien lomassa -lehti on ilmestynyt jo 70-luvulta saakka. Lehden suosio perustuu laadukkaisiin malleihin, hyviin kuviin, selkeisiin ohjeisiin sekä laajaan ja ajankohtaiseen tarjontaan. Osan mallisivuista toimittavat yhteistyökumppanit, jotka pyrkivät nostamaan uutuuslangat ja ideat esille.

Saksan messuterveisiä

Toikalla oli oma osasto maalikuussa Kölnin käsityöalan messuilla. Jukka Yrjölän mukaan Saksan H&H messut olivat laajentuneet entisestään.

– Neule-boomille ei näy loppua. Laatuvaikutelma oli korkea. Myös Bremontilla oli uusia lankoja. Kudontaakaan ei oltu unohdettu.

Toikan tietokoneohjatut kangaspuut herättivät positiivista huomiota

Lisätietoa:

Facebook: http://www.facebook.com/toikacom

www.toika.com

Toikatori-verkkokauppa

info@toika.com

Myymälä auki:

ma-pe 8.30-16.30

Haittilantie 4A

37800 Akaa


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti