Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 6. 2013 Teksti Paula Yksi kommentti Paula Niittynen

Lucia Schwalenbergin tarina kisällistä kudontamestariksi

Lucia Schwalenberg on Saksan Karlruhessa syntynyt taiteilija. Hän on opiskellut tekstiilitaidetta Hannoverissa, mm. vipukangaspuu- ja tietokoneohjattua kudontaa. Lucia oli myös opiskelijavaihdossa Englannissa Somerset Collegessa. Opintojen jälkeen hän työskenteli freelancerina ja kiersi messuja ulkomailla ja Saksassa. Useamman vuoden kudottuaan hän suoritti vuonna 2011 saksalaisen kudontamestaritutkinnon sekä jatko-opintoja Linzin taideyliopistossa. Lucialla on varsin monipuolinen osaamistausta, sillä ennen kudontauraa hän opiskeli journalismia ja työskenteli useamman vuoden printtimediassa, tv:ssä ja PR:n parissa

Matkustamalla saa ideoita

– Työskentelen eniten kangaspuiden kanssa. Minulla on neljät erilaiset kangaspuut. Käytän paljon aikaani mallien suunnitteluun, kertoo Lucia.

– Taide ja design merkitsevät minulle kaikkea, se on intohimoni ja ammattini, mikä näkyy kaikessa elämässäni, avaa Lucia.

Tekstiilitaiteilija matkustaa paljon ja saa siten uusia ideoita ja kontakteja uusiin ihmisiin. Lucia pitää kankaan struktuurista. Hän haluaa tuntea kankaan, ei vain nähdä sitä.
– Pidän nauhoista ja ornamenttikuvioista. Tykkään kokeilla erilaisia materiaaleja. Pidän uusista langoista, kuten krepistä, silkki/teräs- ja kuparilangoista, tarkentaa Lucia.
Lucia maalaa joskus loimen kudontaprosessin aikana. Hän kertoo usein hämmästelevänsä, kuinka syvällinen ala kudonta on ja kuinka paljon kudontatekniikoita voi vielä kehittää.

Kuvan ornamenttikuvioinen silkki-stoola (silkki/elastaani) on Lucian mestaritutkintotyö vuodelta 2011. Kudottu Toikan Eeva kangaspuilla tietokoneohjatusti.

– Olen hyvin vaikuttunut kokeneempien kudontakollegoiden tietotaidosta ja etenkin entisajan kudontatekniikoista, ihastelee Lucia.

Saksalaisen muotoilun valtionpalkinnon saanut työ kudottu Toikan kangaspuilla

Lucia Schwalenberg voitti vuoden 2013 muotoilun valtionpalkinnon Saksassa. Merkittävän tästä palkinnosta tekee sen, että vain kolmesti kutoja on voittanut kyseisen palkinnon, viimeksi 47 vuotta sitten. Yleensä kyseinen palkinto menee koru- tai keramiikkataiteilijalle. Voittotyöt koostuivat mm. kreppi- narukudontatöistä.
– Olen saanut kaksi muuta palkintoa, vuonna 2012 Auguste Papendieck erityispalkinnon ja vuonna 2011 toisen palkinnon muoti- ja tekstiilidesignkategoriassa.
– Pidän kilpailunäyttelyistä, koska ne antavat minulle haastetta, kuten olympialaiset urheilijoille. Se on toinen osa elämääni, myyntinäyttelyiden ohella.
– Minulla on käytössäni mm. Toikan Eeva kangaspuut (150 cm) sekä tietokoneohjausyksikkö. Kaksi voittotöistäni on kudottu Eevalla.
– Olen aina ollut otettu Toikasta ja etenkin toimitusjohtaja Jukka Yrjölältä saamastani tuesta, kiittää Lucia lopuksi.

Lisätietoa Lucian opinnoista ja palkinnoista

Nettikauppa


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Tosi ihania tekstiilejä

  Tosi ihania tekstiilejä tällä Lucialla! Tuo herkullinen punainen on minun suosikkini :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liisa

  5. 6. 2013 19.41

Kirjoita kommentti