Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 1. 2014 Teksti Paula, kuvat Vesa Loikas / Paula Niittynen Ei kommentteja Paula Niittynen

Vesa Loikas esittää: Improvisaatioita alumiinilla – Elävänä Nykissä Video

Turun Vanhan Raatihuoneen Galleriassa avautuu taidevalokuvaaja Vesa Loikaksen näyttely tammikuussa. Kuvien aihemaailmassa yhdistyvät nykytanssi ja New York Cityn kaupunkimiljöö. Loikaksen valokuvien kantava idea on, että ne ovat improvisoituja ja hetkessä kiinni. Projektissa on haluttu murtautua ulos taitelijan omasta tutusta taidemaailmasta; tanssi ja jazz eivät ole Loikaksen ominta aluetta. Samalla hän on hakenut uusia haasteita esittämistekniikkaansa etsimällä valokuvan voimaa alumiinivedoksista. Näyttelyn kuvat ovat installaatioita, jotka taltioivat suurkaupungin hektisyyttä, sekä ihmisen reaktioita ympäristöönsä. Ripustuksen tarkoitus on rinnastaa kuvia toisiinsa, jotta katsoja voi tutkia ihmistä, arkkitehtuuria, seinää, katua kompositiona ja löytää niistä erilaisia yhtymäkohtia. Katsoja luo tilanteesta oman improvisoidun ajatuksensa ja päätelmänsä, ’oman hetkensä’, kertoo taidevalokuvaaja Vesa Loikas.

Uudelleenkohtaamisia New Yorkissa

Loikas oli Varsinais-Suomen taidetoimikunnan ja Läntisen tanssin aluekeskuksen residenssijaksolla New Yorkissa 2.-10.3.2013. Loikas oli kauan etsinyt mahdollisuutta toteuttaa omia unelmiaan suuuremmassa mittakaavassa. Hän iloitsee, että päätti tarttua tilaisuuteen, kun taidetoimikunta lehti- ilmoituksella haki residenssitaiteilijaa.
Idea tanssijoiden kuvaamisesta kiehtoi Loikasta. Lisäksi häntä motivoi ajatus siitä, että pääsisi hetkeksi tekemään taidetta New Yorkiin ja samalla kuvaamaan toisia taiteilijoita. Häntä auttoivat valmiit kontaktit ja verkostot:Vesa Loikas opiskeli ja työskenteli arkkitehtina USA:ssa 90-luvulla. Turkuun hän muutti takaisin vuonna 2001.
– New Yorkin taidemaailma on niin moninainen ja kilpailu kovaa! Ajattelin, että jos saan mahdollisuuden kuvata ketä tahansa henkilöä, joka pystyy New Yorkissa taidettaan tekemään, niin varmasti kuvista löytyy jotain, mikä koskettaa. Samalla hain jotain universaalia, mutta myös henkilökohtaista ja intiimiä, kertoo Loikas.

Valokuvauksen ja tanssin jazzia

 

Tanssijat ovat taiteilijoina sinut kehonsa kanssa. Heitä eivät kamerat, ohikulkevat ihmiset tai räntäsade häiritse. Kuvattavinakin he keskittyivät tanssiin ja paikkaan totaalisesti.
Loikas kuvasi tanssin hetkiä, joista tuli kaksiulotteisia kompositioita, eräänlaisia patsaita eri miljöissä. Se, että tanssiva ihminen, ihmispatsas, ja tausta sekoittuvat toisiinsa on hänen mielestään yksi kuvien kiehtovin ominaisuus.Toisaalta häntä kiehtoo se, miten ympäristö ja arkkitehtuuri vaikuttavat ihmiseen ja tämän käyttäytymiseen sekä aisteihin.
Kuvauspaikat olivat tanssijoiden itsensä ennalta valitsemia ja pohjautuivat suunnitelmaan. Itse kuvaustapahtuma oli nopeatempoinen. Paikkoihin kuvattavilla oli jokin yhteys. Asuja vaihdettiin välillä kadunkulmassa ja mentiin seuraavan kuvauspaikkaan. Lopputuloksena oli kymmeniä
mielenkintoisia kuvia, joita Loikas yhä työstää uusista näkökulmista.
– Tämä oli kuin jazzia ja vuorovaikutusta, jossa keskusteltiin enemmin liikkeellä ja kehon kielellä kuin älyllä ja sanoilla. Löysimme hyvän svengin, mikä näkyi onnistuneena lopputuloksena, iloitsee Loikas.

Keskittyminen tähän henkäykseen

Tästä kuvasta luen seinän tekstejä. Sieltä löytyy kahden New Yorkissa tapaamani ystäväni nimet, toisen etunimi, toisen nimikirjaimet. Aidasta löytyy myös Michiganin osavaltion tarrakuva. Se on osavaltio, missä tutustuin ensi kertaa USA:han ollessani vaihto-oppilaana. Seinässä on myös punainen pallotarra, mutta näyttää ikään kuin tanssija Xan Burley leikkisi sillä ja se olisi ilmassa. Xanin hiukset ovat hänen kasvojensa edessä, mikä tekee kuvasta mystisemmän, sen sijaan että hänen kasvonsa olisivat esillä.Kuvannimeksiannoin'RapidDevelopment' elinopeakehitys.KuvauspaikkasijaitseeWilliamsburgista,johonkohoaauusia kalliita taloja nopeaan tahtiin. Kaupunkitutkijat ovat kuvanneet Brooklynia aina kapinalliseksi vastakohdaksi rahakeskeiselle Manhattanille. Brooklyniin hakeutuivat aikoinaan erityisesti nuoret kulttuurialan yrittäjät. Manhattanin vuokrien nousu sai luovan luokan muuttamaan Brooklyniin, sttemmin businessmiehet perässään.Tiennäyttäjien matka jatkuu, koska vuokrat ovat jo liian kalliita.

Tästä kuvasta luen seinän tekstejä. Sieltä löytyy kahden New Yorkissa tapaamani ystäväni nimet, toisen etunimi, toisen nimikirjaimet. Aidasta löytyy myös Michiganin osavaltion tarrakuva. Se on osavaltio, missä tutustuin ensi kertaa USA:han ollessani vaihto-oppilaana. Seinässä on myös punainen pallotarra, mutta näyttää ikään kuin tanssija Xan Burley leikkisi sillä ja se olisi ilmassa. Xanin hiukset ovat hänen kasvojensa edessä, mikä tekee kuvasta mystisemmän, sen sijaan että hänen kasvonsa olisivat esillä.Kuvannimeksiannoin’RapidDevelopment’ elinopeakehitys.KuvauspaikkasijaitseeWilliamsburgista,johonkohoaauusia kalliita taloja nopeaan tahtiin.
Kaupunkitutkijat ovat kuvanneet Brooklynia aina kapinalliseksi vastakohdaksi rahakeskeiselle Manhattanille. Brooklyniin hakeutuivat aikoinaan erityisesti nuoret kulttuurialan yrittäjät. Manhattanin vuokrien nousu sai luovan luokan muuttamaan Brooklyniin, sttemmin businessmiehet perässään.Tiennäyttäjien matka jatkuu, koska vuokrat ovat jo liian kalliita.

 

Näyttelyn pääteema ja esitystapa löytyvät näyttelyn nimestä, ’Improvisaatioita Alumiinilla’ sekä ’Elävänä Nykissä’. Vedokset on painettu harjattuun alumiiniin. Materiaalina alumiini on yksi tärkeimpiä nykyarkkitehtuurin materiaaleja. Alumiinipinta syttyy elämään valon osuessa pintaan heijastaen ympäröivää maailmaa, silloin itse valokuva kuvastaa myös katsojaa ja hänen näkökulmaansa maailmaan. Tällä tavoin valokuvasta tulee osa tilaa, eikä vain irrallinen objekti seinällä.
– Tarkoituksenani on ollut hetken vangitseminen, sen esittäminen alumiiniin painetuilla kuvilla ja elävänä oleminen eli keskittyminen juuri tähän henkäykseen, heijastuksen huomaamiseen ja mielleyhtymien luomiseen, selventää Loikas.

Vesa Loikas Aurajoen rannalla Kuvaaja: Paula Niittynen

Vesa Loikas Aurajoen rannalla
Kuvaaja: Paula Niittynen

 

NÄYTTELY 10.1.-9.2.2014
VANHAN RAATIHUONEEN GALLERIA, VANHA SUURTORI 5, TURKU

TI-PE 12-19, LA-SU 11-17     VAPAA PÄÄSY

 

Lisätietoa:

vesa.loikas@gmail.com

+358 44 54 61 601

www.vesaloikas.com

www.facebook.com/vesa.loikas.design

 


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti