Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 4. 2013 Teksti Tony Dunderfelt, kuvat /kuva Daniel Dunderfelt Ei kommentteja Parisuhde

Hyväksyminen ja turvallisuus

Rakasteleminen

Nykyään ymmärrämme, että seksuaalisen kosketuksen ja yhdynnän kautta rakennamme syvää ihmissuhdetta. Kehomme ja koko olemuksemme yhtyvät rakkaudellisessa syleilyssä. Intohimon ja seksuaalisuuden kautta kasvamme yhteen, nimenomaan psyykkisesti. Alamme tulla suorastaan riippuvaiseksi siitä, että joku tietty ihminen haluaa olla lähellä ja rakastella kanssamme. Ilman sitä voimme kokea valtavan tuskallisia yksin jäämisen ja hylätyksi tulemisen tunteita.

Esimerkiksi pariskunta on naimisissa, ja heidän suhteessaan ei ole kovin suuria ristiriitoja tai sairautta. Heillä on yhteinen turvallinen ja lämmin talo ja terveet lapset. Heillä on kaikki tarvittavat sähköiset apuvälineet keittiössä, pesutuvassa ja olohuoneessa. Joka vuosi tehdään mukavia yhteisiä matkoja. Silti on niin surullinen tai vihainen olo.

Miksi? Heillä ei ole riittävästi rakkaudellista seksiä!

Seksiä on silloin tällöin, mutta joko lasten tekoa tai viikonloppuna tapahtuvaa paineiden purkamista varten. Moderni ihminen haluaa enemmän. Hän haluaa kokea tulevansa hyväksytyksi ja rakastetuksi. Hän haluaa luoda kosketuksen, suudelmien ja rakastelun kautta syvää yhteyttä toisen ihmisen kanssa.

Rakastava yhdessäolo, joka todella ravitsee molempia osapuolia ja elvyttää elämänvoimaa, tarvitsee ennen kaikkea tietoista halukkuutta omistautua toiselle. Ja aikaa.

Suuri ongelma ajanpuutteen lisäksi on nähdäkseni se, että ihmisten mielissä on valtava määrä seksuaalisuuteen ja rakkauteen liittyviä luuloja, uskomuksia ja suoranaisia väärinkäsityksiä.

Tämä on iso asia, joten katson nyt asiaa pelkästään yhdeltä kannalta, nimittäin tarpeiden kannalta Suuresti yleistäen; nainen tarvitsee mieheltään ennen kaikkea tunnetta siitä, että hän on kaikissa olosuhteissa turvassa. Mies tarvitsee naiseltaan ennen kaikkea tunnetta siitä, että häntä arvostetaan.

Tarjoamme usein toiselle sitä, mitä itse haluamme. Se mitä itse toivomme, ei välttämättä ole toiselle juuri nyt se olennainen juttu. Eli projisoimme omat tarpeemme ja tyylimme toimia ja syydämme ne vaatimuksina tai odotuksina toisen päälle.

Mies kehuu naistaan, koska hän tykkää itse siitä, että häntä kehutaan. Jokainen ihminen pitää positiivisesta palautteesta, mutta ehkä nainen olisi kuitenkin halunnut arvostuksen sijaan kokemuksen siitä, että on turvassa. Esimerkiksi kun tulee riita, niin mies usein pakenee paikalta tai hän yrittää ratkaista asian kuuntelematta naistaan. Miehelle riita merkitsee arvostuksen puuttumista, naiselle miehen vetäytyminen luo turvattomuuden tunteen.

Nainen voi nyt ajatella, että mies hyväksyy vain hänen hyvät puolensa. Turvattomuuden tunteessaan nainen vähentää hellää rakastavaa kosketustaan. Tämä taas hämmentää miestä, joka vetäytyy vielä enemmän ja on entisestäkin etäisempi. Naisen turvattomuuden tunne lisääntyy, ja niin negatiivinen vuorovaikutuspiiri alkaa pyöriä.

Tiedostamattomasti pinnan alla toimivat pelit ovat täydessä käynnissä. Mies ei saa kaipaamansa rauhaa ja hyväksyntää. Nainen ei koe saavansa turvallisuutta ja läheisyyttä.

Rakkaudellinen läheisyys ehkä palautuu vasta sitten, kun molemmat kokevat saavansa toiselta sitä mitä he toivovat ja tarvitsevat.

Umami.fi suosittelee Tony Dunderfeltin kirjoja, joista voit saada uusia oivalluksia esimerkiksi parisuhteesi vaalimiseen. Täältä voit tilata Tonyn kirjoja.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti