Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 6. 2013 Teksti Ville Niittynen Ei kommentteja Ville Niittynen

Amoz Oz: Fima (Tammi 2012)

Oz on punonut monitasoisen kirjan nyky-Israelista. Yhteiskunta-analyysi on kattavaa. Poliittiset virtaukset, aatteet, uskonto kulkevat sujuvasti mukana romaanin sivuilla. Historia voimavarana ja painolastina tulee esiin. Näiden yleisten teemojen ohessa seurataan keski-ikäisen vanhanpojan, Efraimin eli Fiman, rosoista arkea.

Fimalla on temperamenttia. Mieli kuohahtaa ja kieli iskee terävästi, mutta hänestä löytyy myös katuvaa mieltä, valmiutta anteeksipyytämiseen, laajaa sydäntä, itsekritiikkiä.

Paitsi älyllä ja väittelytaidolla, on Fimaa siunattu suurella joukolla hyviä ystäviä. Auttajista, tukijoista, ymmärtäjistä ei ole puutetta. Kelpaa sitä filosofoida, kun laaja apulaisten joukko pyörittää vapaaehtoisesti Fiman arkea.

Fiman suhdetta vanhaan isäänsä Oz kuvaa erityisen taidokkaasti. Heidän välillään vallitsee ainainen poliittinen väittely, mutta suhde on silti syvä ja lämmin. Tehtailijana menestyneen isän paksu lompakko ja Fiman asioista huolehtiminen tekevät Fiman maailmanparantamisesta jotenkin elitististä: kun isä maksaa laskut, on helppo uppoutua kirjoihin ja teorioihin sekä kertoa muille, tyhmille ja ymmärtämättömille, miten Lähi-idän ongelmat kuuluisi ratkaista.

Tämän tyyppisellä otteella Oz tykittää neljän sadan sivun verran Lähi-itää ja israelilaista yhteiskuntaa:

”Siinä hetkessä Fima unohti pyhän lupauksensa pidättäytyä kaikin keinoin poliittisista väittelyistä isänsä kanssa. Hän ryhtyi selittämään kertakaikkisesti ja intohimoisesti, ettei meidän pidä muuttua samanlaisiksi kuin se juoppo ukrainalainen kuski, joka hakkasi hevosensa kuoliaaksi, kun elukka kieltäytyi kiskomasta tottelevaisesti kärryjä. Ovatko vallattujen alueiden arabit meidän työhevosiamme? Mitä oikein kuvittelit, sitäkö että he hakkaisivat meille halkoja ja nostaisivat meille vettä ajasta ikuisuuteen, aamen? Että he esittäisivät vapaaehtoisesti orjiamme aikojen loppuun asti?

… ”Oikein hyvä poikakulta. Oikein hyvä, ilmeisesti olin väärässä. Tein syntiä, erehdyin, rikoin sinua vastaan. Siinä tapauksessa yritän löytää sinulle jonkun mukavan juutalaisen remonttimiehen. Jonkun josta ei löydy kolonialistisen riiston häivähdystäkään.”

… ”Pysyköön ikuisesti eksyksissä! Ja Messias samoin, hänen aasistaan puhumattakaan!”

… ”Sitäkö sinun humanismisi on? Tuoko on rauhanleirin ääni? Ihmiskunnan ystäväkö toivoo, että hänen lähimmäisensä eksyisi metsään? Islamin puolustajako rukoilee, että uskolliset juutalaiset tuhoutuisivat maan päältä? On häpeä, että sinunlaisesi kallisarvoiset nuoret ihmiset ovat yhtäkkiä päättäneet myydä koko juutalaisen perinnön sotkuisesta soppalautasellisesta petollista eurooppalaista pasifismia! Me olemme kurkkuamme myöten täynnä sitä kuuluisaa eurooppalaista humanismia. Selkämme ovat yhä arvilla rakkaan läntisen sivistyksesi jäljiltä.””

On hienoa, että Fima on löytänyt tiensä Suomen kirjamarkkinoille. Ottaen huomioon kuinka Lähi-idän tilanne vaikuttaa maailmanpolitiikkaan ja maailmantalouteen, niin tietämys Israelista on meillä hyvin ohutta. Israelin ja palestiinalaisten konfliktia analysoidaan pinnallisesti ja mustavalkoisesti. Voi tietysti olla, että kyse on pitkän, suorastaan ikuiselta tuntuvan, konfliktin aiheuttamasta uutisväsymyksestä. Nyt on joka tapauksessa mahdollisuus päästä rikkaasti, romaanimuodossa, edes vähän paremmin selville siitä, mistä Lähi-idässä on kyse.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti