Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 3. 2009 Teksti Mervi Hannele Sandbacka 116 kommenttia Keskustelu

Miten koulukiusaamisen saa loppumaan – keskustele Arvottu

Umamin uudella keskustelupalstalla on meneillään opettajan ja hänen entisen oppilaansa välinen keskustelu koulu-kiusaamisesta.

Äiti kertoo lastensa koulukiusaamisesta ns. eliittikoulussa Helsingissä ja pyytää apua entiseltä opettajaltaan. Osallistu keskusteluun.

Koulun rehtorilta ja opettajilta odottaisi rohkeaa ja nopeaa reagointia, jos jotakuta lasta kiusataan koulussa. Lapsen ja vanhempien hätään on vastattava. Koulujen on kerta kaikkiaan tehtävä kiusaamisesta loppu. Siihen on voitava vaikuttaa.Vain nollatoleranssi on kouluilta hyväksyttävä suhtautumistapa. Ketään ei saa kiusata! Jos kiusaajat selviävät koulussa voittajina, jatkuu yhtä kaamea kiusaaminen edelleen myös työpaikoilla.

Lakikin velvoittaa – oppilasta suojeltava

Lääketieteen tohtori ja psykiatrian erikoislääkäri Juhani Mattila tosesi jokin aika sitten HS:n mielipidesivulla, että laki velvoittaa puuttumaan kiusaamiseen. ”Perusopetuslain 29. pykälä ilmaisee selvästi, kuinka oppilaalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Opetuksen järjestäjän tulee suojata oppilaita väkivallalta ja kiusaamiselta ja myös valvoa lain noudattamista ja toteutumista”, Juhani Mattila kirjoittaa. Voisiko asian selvemmin sanoa! Kuinka monessa koulussa tätä lain pykälää noudatetaan?!

Uhria vakavasti vaurioittava kiusaaminen saatava loppumaan

Lastenpsykiatri ja Stakesin tutkimusprofessori Tytti Solantaus kirjoitti saman lehden mielipidesivulla, että kiusaamisella on salattuja muotoja, joista sekä oppilaiden että opettajien tulisi tietää ja kyetä tunnistamaan niitä. ”Yhteisössä tapahtuvan kiusaamisen tarkoitus on ilmaista yhdelle jäsenelle, että et kuulu meihin. Pyrkimyksenä on ulos savustaminen. Tulla nöyryytetyksi omassa yhteisössä on yksi ihmisen vaikeimmista psyykkisistä ja sosiaalisista kokemuksista. Ei siis ihme, jos kiusatun koululaisen on vaikea lähteä aamulla kouluun: se oli kiusaamisen tarkoituskin…Kiusatun itsensä on vaikea tarttua tilanteeseen tai edes tiedostaa sen luonnetta. Ehkä vitsini olikin huono? Ehkä aloittamani keskustelunaihe ei ollutkaan kiinnostava? Takanapäin puhumisesta ei voi edes tietää ja siltä on mahdoton suojautua. Ehkä opettajakin on samaa mieltä?… Kiusaamisen ymmärtäminen ulos savustamisena ankkuroi sen yhteisölliseen alustaansa ja herättelee koko yhteisöä toimimaan. Perustiedot ryhmädynamiikasta ja hyvän ryhmähengen rakentamisesta tulisivat olla osa opettajakoulutusta. Yhteisöllinen kiusaaminen on yksi vakavimmista kiusaamisen muodoista”, toteaa Tytti Solantaus ansiokkaassa kirjoituksessaan.

Kiusattu on uhri, ei syyllinen

Yksi kaikkein tärkein asia on tietää, että kiusattu on uhri, ei syyllinen. Hän on samanlainen ihminen kuin kuka tahansa, hänet on vain valittu uhriksi!

Onko sinua tai lastasi kiusattu koulussa? Kerro, miten asiaa selvitettiin. Miten koulun rehtosi ja opettajat suhtautuivat asiaan?  Saatiinko kiusaaminen loppumaan? Miten itse  selvisit, tai lapsesi selvisi kiusaamisesta? Onko sinulla näkemystä, miten koulukiusaaminen saataisin loppumaan?

Umamin keskustelupalstalle pääset etusivun yläpalkista tai tästä linkistä www.umami.fi/keskustelu.

Tiina Holmberg-Kalenius on kirjoittanut loistavan, omakohtaisen kirjan koulukiusaamisesta. Hän kertoo oman ja perheensä selviytymistarinan. Koulukiusattu perheineen saa toivoa kirjasta. Kirja myös panee miettimään koulumaailman nykytilaa ja lastemme jokapäiväistä kamppailua julmassa kouluyhteisössä, jossa rehtorit ja opettajat hyssyttelevät, ettei koulun maine vain menisi, sen sijaan, että puuttuisivat lujalla otteella kiusaamisen kitkemiseen.

Kaikkien keskusteluun osallistuneiden kesken arvotaan kolme (3) Tiina Holmberg-Kaleniuksen kirjaa Elämää koulukiusaamisen jälkeen (Gummerus, 2008). Arvomme kirjat 8.4.2009.

Arvonnan voittajat

Kirjat voittivat nimimerkit Male, Martzu, Sari. Onnittelut heille ja suurkiitokset kaikille keskusteuun osallistuneille.

Kiitokset kaikille, jotka osallistuivat keskusteluun koulukiusaamisen lopettamiseksi. Kommentteja tuli 103!
Vastauksenne ja ideanne olivat hyviä ja toteuttamiskelpoisia. Siitä melkein kaikki olivat samaa mieltä, että kiusaaminen on saatava loppumaan, että kouluissa pitää  olla nollatoleranssi, että opettajien ja vanhempien tulee puuttua kiusaamiseen.

Monenlaisia rangaistuksia tuotiin esille, joista monissa oli paljon itua! Kiusaaminen on tehtävä näkyväksi, kiusaajalle pitää olla seurauksia asiasta ja hänen perheensä tulee olla mukana , kun heidän lapsensa/nuorensa käyttäytymishäiriötä aletaan käsitellä. Varmasti se on vaikeaa, koska kiusaajan kotiololoissa saattaa olla syy kiusaamiseen. Tarvittaessa koko perhe terapiaan!

Kiusaamiselle pitää voida tehdä jotain! Mistä tai keiltä puuttuu hyvää tahtoa, kun asialle ei tapahdu mitään. Ja, miksi opettajatkin saattavat kohdella kiusattua kaltoin, minkälainen psykologia sen takana on? Kiustattu on uhri, jota ei saa syyllistää. Kiusaamisesta on oltava seurauksia, kuten koulusta erottaminen määräajaksi.

Kiusatulle pitää järjestää kriisiapua tai terapiaa, jotta hän toipuu kokemuksistaan.

Isojen koulujen yhteisöllisyyttä pitää parantaa. Eri luokka-asteilla pitää olla omat kiusaamisen vastaiset toimenpiteet.

Kuva © Rall |Dreamtimes.com


Aiheet: , , , , , , ,

116 kommenttia

 1. On mahdotonta yrittää

  On mahdotonta yrittää muuttua sellaiseksi, ettei sinussa ole mitään aihetta tulla kiusatuksi. Jos tälle tielle lähtee, niin kadottaa nopeasti itsensä. Äitinä olen ennemmin nähnyt tärkeäksi oppia itsetunnon kasvun kautta suhteuttamaan toisten tekemiset ja mielipiteet kuin pyrkimään muuttamaan itseään sellaiseksi kuin luulee muiden haluavan sinun olla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiiti

  23. 3. 2009 6.52

  • En tiedeä, miksi

   En tiedeä, miksi koulukiusaamista ei saada kitketyksi. Oma havaintoni on, että uhri usein syyllistetään ja kiusaajat pääsevät kuin koira veräjstä. Olipa kysymys koulu- tai työpaikkakiusaamisestaa uhri usein joutuu lähtemään.
   Koulukiusaajille pitäisi kin tehdä selväksi, ettei moinen käyttäytyminen ole hyväksyttävää olipa tausta mikä tahansa ja siirrettävä mokomat erikoisluokkiin miettimään tekojaan. Kiusaaminenhan on aina oma päätös.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Pia

   23. 3. 2009 15.48

  • Koulukiusaamiseen on puututtava

   Koulukiusaamiseen on puututtava heti. Jos ei auta niin kiusaaja siirrettävä toiseen kouluun,missä ei ole entisiä tuttuja kavereita. Jossain tapauksissa tepsii.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Tartsa

   5. 4. 2009 9.31

 2. vahvan, mutta terveen

  vahvan, mutta terveen itsetunnon omaaminen on paras keino estää kiusaaminen sekä työssä että koulussa. Jos lapsi uskoo kelpaavansa sellaisena kuin on, hän viihtyy olemuksessaan ja tulee ehkä vähemmän herkästi kiusatuksi. Ja jos tulee kiusatuksi, niin hänellä on keinoja hanskata se.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  eeva

  23. 3. 2009 6.54

 3. Kyllä hyvänkin itsetunnon

  Kyllä hyvänkin itsetunnon omaava lapsi nujertuu vuosien ivailusta ja tönimisestä varsinkin jos on yksin, eikä ole ystäviä.

  On turha sanoa että hyvä itsetunto auttaa. Ei kukaan pärjää yksin, vaikka olisi kuinka hyvä itsetunto.

  Mielestäni koulut ei vaan ota asiaa tarpeeksi vakavasti. Jos samat henkilöt syyllistyvät jatkuvasti kiusaamiseen ja järkipuheet ei riitä, olisi syytä erottaa kiusaajat määräajaksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marru

  23. 3. 2009 13.46

  • Kiusaajat erotettava koulusta

   Kiusaajat erotettava koulusta määräajaksi ja määrättävä vanhemmat omalla kustannuksella hankkimaan sen ajan opetus lapselleen, jos eivät saa kuria lapselle muuten. Kun omassa lompakossa alkaa tuntumaan, niin kiusaajan vanhemmat varmaan tekevät enemmän asian eteen, kun heillekään ei aina järkipuhe tehoa, kun omat lapset ovat niin ”kullanmuruja” eivätkä mukamas kiusaa. Kiusaaminen on saatava pois kokonaan kouluista ja työpaikoilta ja piste.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   muikku

   24. 3. 2009 14.22

  • Opettajan tulee seurata

   Opettajan tulee seurata kaikkea myös koulumatkoja ja välituntitoimintaa. Tämä on mahdollista. Lapset eivät puhu eivätkä vanhemmat tunnusta vastuutaan. Kiusaavaa lasta palkitaan kotona vallanottavasta käytöksestä merkkinä johtajaominaisuuksista. Opettajan on asetuttava tällaista kotia vastaan. Keskustelu hyökkää aina opettajan kimppuun mikä on typerää yksinkertaistamista. Lapset ovat kuitenkin kotien kasvattamia. Opettajan vastuulla on opetussuunnitelman toteuttaminen ja työrauha. Kiusaavaa käytöstä voidaan kyllä estää ja rajoittaa. Prosessi on kova ja vaativa. Väitän, että nyky-yhteiskunnan arvot suosivat kiusaajaa. Teeskennellään vain ettei näin ole.
   Kiusaaja näyttää kotinsa arvoja.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Cuncator

   11. 5. 2009 23.12

 4. Lähipiirisissä on tuttava

  Lähipiirisissä on tuttava kenen lasta kiusataan ja tätä on jatkunut kauan.
  Niin kauan kun koulu ei ota asiaa vakavasti tai tartu toimeen, eipä paljon vaihtoehtoja ole. Se, että kiusattu joutuu kärsimään, vaihtamaan kouluja, olemaan poissa, ei saa olla ratkaisu. Kiusattu ei saa joutua uriksi vielä yhteikunnankin taholta.
  Vähissä on lastensuojelun, koulun tai vanhemman keinot puuttua asiaa.
  Yksi tärkeimmistä asioista olisi vanhempien vastuunotto lasten kasvatuksesta.
  Pitäisi olla vanhempi ennenkuin kaveri ja antaa elämisen mallin, rajat ja turvatun lapsuuden.
  Kärsivällisyys ja maltti näyttää silti puuttuvan monilta kasvatuksessa.
  Nykyajan kiire ja mammonan perässä juokseminen valitettavasti tuo vain häriintyneitä nuoria.
  Muutenkin koko yhteiskunnan asenne välittämiseen on aika pohjalukemissa.
  Toivoisinkin suuntausta takaisin ns. ”koko kylä kasvattaa”-mentaliteettiin, missä pidetään huolta toisistamme.
  Toivoisin myös näkyvämpää panosta medialta ja lehdistöltä ko asiaan sekä paljon
  vinkkejä eri tahoilta, miten selviytyä lapsen kanssa, jonka jokapäiväinen elämä on täynnä pelkoa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiNi

  23. 3. 2009 14.08

  • piti jättää lukion

   piti jättää lukion tokalla kesken, katkera olen vieläkin, mutta luin aikuisena yo:ksi iltalukiossa…
   heti laitettava lapset miettimään miltä itestä tuntuisi olla kiusattavana,
   ei saa sallia kiusaamista missään muodossa

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   hellu63

   5. 4. 2009 12.29

 5. Koulukiusaamisen loppumisessa on

  Koulukiusaamisen loppumisessa on opettajilla suuri rooli. Kun pieninkiin asioihin puututaan välittömästi, luodaan samalla yleinen ”nollatoleranssin” ilmapiiri. Toimi ainakin omassa koulussani aikanaan!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Johanna

  23. 3. 2009 15.19

 6. En onneksi itse

  En onneksi itse ole kokenut erityistä kiusaamista, mutta muistelen monesti erästä luokkakaveriani. Tätä tyttöä kiusattiin ala-asteen ensiluokilta asti aina ysiluokan päättymiseen saakka. Tyttö lähti opiskelemaan lukioon toiselle paikkakunnalle ja kuuleman mukaan pärjäsi uudessa koulussa hyvin, sai ystäviä ja löysi jopa vakituisen poikaystävän! Näin jälestäpäin olen miettinyt miksi kierrettä ei saatu aiemmin katki ja miten kauheeta aikaa nämä peruskoulun vuodet ovat kiusatulle olleet. Opettajat ja vanhemmat eivät kiusaamiseen aktiivisesti puuttuneet.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marja

  23. 3. 2009 15.21

 7. Asioihin puuttumalla niin

  Asioihin puuttumalla niin koulun kuin kodin taholta. Välttämättä opettajan puuttuminen asiaan ei lopeta kiusaamista. Vanhempien pitäisi ottaa asiassa ohjat käteen ja tarvittaessa viedä asia vaikka oikeuteen kunnianloukkauksesta. Kiusatun tärkein ase on puhua asiasta mahdollisimman monelle läheiselle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Eppu

  23. 3. 2009 15.23

 8. Mitä itse jouduin

  Mitä itse jouduin kiusaamisia seuraamaan, niin siihen ei ainakaan olisi auttanut muu kuin pahimpien kiusaajien erottaminen koulusta. Opettajat ja vanhemmat eivät osanneet tehdä mitään, tai ainakaan ne yritykset eivät tehonneet. Kavereilta tuleva toppuuttelu ei juuri vaikuttanut. Ja kukapa haluaa sen kiusaajajengin armoille menemällä väliin, kun kukaan ei tule sen jälkeen sinua sieltä pelastamaan.

  Valitettavasti lapsetkin purkavat stressiä ja pahaa oloaan kuka mihinkin. Aikuisten tulisi ohjata lapsia purkamaan ne ”oikeisiin” kohteisiin. Valitettavasti monessa kunnassa tekeminen lapsilla ja nuorilla on vähissä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Szz

  23. 3. 2009 15.32

 9. Kiusaaminen loppuu, kun

  Kiusaaminen loppuu, kun kaikki kansalaiset saavat perustuslailliset oikeutensa riittävään perusturvaan ja toimeentuloon, eli eriarvoistaminen eli yhteiskunnan harjoittama väkivalta heikompiosaisia kohtaan loppuu. Valtiovalta rikkoo perustuslakia, media ei uutisoi. Eriarvoisuus vie tulevaisuudenuskon nuoriltakin. Hallitus vastuuseen eriarvoistamisesta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Superhellu

  23. 3. 2009 16.13

 10. Koulukiusaamiseen tulisi puuttua

  Koulukiusaamiseen tulisi puuttua heti kun sitä alkaa ilmetä jopa leikkimielisesti. Pienestä leikkimielisestä naljailusta voi kasvaa todellinen ongelma. Koululla, vanhemmilla ja yhteiskunnalla on vastuu lastensa hyvinvoinnista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jokke

  23. 3. 2009 17.24

 11. Koulukiusaaminen on mielestäni

  Koulukiusaaminen on mielestäni lisääntynyt lisääntymistään samalla se on raaistunut entisestään.
  Itkin kun katselin Kauhajoen koulusurmaajan äidin haastattelua televisiosta.
  Jotain on todella pahasti pielessä kun ”lukiolainen tulee itkien koulusta kotiin”.
  Tuon ikäisenä nuorenamiehenä sitä ei juurikaan tunteitaan näytä joten kiusaaminen on täytynyt olla raakaa henkisellä/ruumiillisella tasolla.
  Kun tämä nuori sitten päätyi hirvittävään tekoonsa , sitä mitenkään puolustelematta olen kuitenkin sitä mieltä että syyllisiä täytyy hakea muualta kuin hänestä itsestään.
  Mikä tekee lapsesta/nuoresta kiusaajan?
  Miksi kiusaaminen yhteiskunnassamme laajempanakin ilmiönä hyväksytään jopa päättäjätasolla.
  Oikea ratkaisu ei ole se että kiusattu joutuu muuttamaan koulua,ei liioin se että kiusatun pitäisi jotenkin muuttua jos näin ajatellaan ja toimitaan mennään metsään ja rytinällä.
  Miksi monet oppettajat näyttävät hyväksyvän kiusaamisen , ovatko he kenties olleetkin joskus itse niitä kiusaajia hyväksyen alistamisen ja kiusaamisen koulussa?
  Olen itsekkin ollut aikoinaan koulukiusattu , mutta silloin opettajat puuttuivat asiaan sen vaatimalla vakavuudella ,laittaen kiusaajat kuriin tämä toimi , miksi se ei toimi tänäpäivänä ?
  Puuttuuko halua ja tahtoa?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pirtu

  23. 3. 2009 17.34

 12. tarttumalla siihen heti

  tarttumalla siihen heti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ippe

  23. 3. 2009 18.19

 13. Kiusaamisessa nollatoleranssi, heti

  Kiusaamisessa nollatoleranssi, heti ilmoitus poliisille ja haaste oikeuteen. Jos kiusaaminen ei lopu, on aloitettava lakko – kukaan ei mene kouluun ennenkuin tilanne laukeaa ja kehitetään järkevä toimintasuunnitelma ulkopuolisen terapeutin tms. asiantuntijan johdolla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  porkkana

  23. 3. 2009 20.08

  • Alle 15 vuotiaille

   Alle 15 vuotiaille et mahda mitään. Poliisi ei voi muuta kuin ottaa vastaan ilmoituksen ja toimittaa sen lastensuojeluun.
   Mutta jos vanhemmat jo ovat kädet pystyssä ja koulu ei välitä, niin ei paljon mahdollisuuksia ole saada kiusaajaa kuriin.
   Vaikka lapsi lastensuojelun toimesta laitetaan koulukotiin, sieltäkin pääsee lomalle, ja kiusattu on se joka jälleen saa pelätä henkensä puolesta, koska ovat oven takana.
   Näin kävi lähipiirissäni. Tultiin kotiin asti vetämään turpaan.
   Samoin lukuisia tekstiviestiuhkauksia hänelle lähtettiin ja uhkauspuhelut nauhotettiin ja toimitettiin poliisille.
   Ja silti kaikki tahot ovat voimattomia.
   Ainut neuvo lakimieheltä oli perheelle, että on AINA tehtävä riukosilmoitus ja toivoa että lastensuojelu herää kun tulee ilmoituksia poliisilta ja tekee jotain.
   Tähän päivään mennessä ei mitään muutosta ole tapahtunut. Kukaan ei tunnu saavan näitä kiusaajia kuriin.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   MiNi

   27. 3. 2009 20.37

 14. Puuttumalla siihen välittömästi

  Puuttumalla siihen välittömästi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mappe

  23. 3. 2009 20.28

 15. Minua kiusattiin peruskoulussa.

  Minua kiusattiin peruskoulussa. Itsetuntoni sai kokea kovia. Onneksi löysin lukiossa viimein paikkani – suorastaan yllätyin miten lämpimiä ja ystävällisiä ihmiset voivat olla! Luulin jättäneeni kaiken sen halveksunnan, nimittelyn ja vähättelyn taakseni, mutta löysin itseni sairastamassa anoreksiaa. Olen matkalla ehjäksi. Kiusaamiseen tulisi puuttua ajoissa, sillä sen jälkien siivoaminen on rankkaa ja uuvuttavaa työtä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Rona

  23. 3. 2009 20.53

 16. Kiusaaminen on vakava

  Kiusaaminen on vakava ongelma johon pitäisi puuttua heti ja joka pitäisi kitkeä pois yhteiskunnasta. Yksi vaikuttava tekijä siihen on kasvatus ja yhteiskunta. Vanhemmat sekä koko yhteiskunta pystyvät vaikuttamaan omalla esimerkillään ja omilla arvoillaan lapsen arvoihin. Suvaitsevaisuus on yksi näistä tekijöistä. Itse koulukiusattunua tiedän millaiset elinikäiset jäljet se jätti. Niistä ei parannu koskaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mappe

  23. 3. 2009 23.31

 17. Kiusatulle pitää ensin

  Kiusatulle pitää ensin kertoa, että hänellä on täysi oikeus puolustaa itseään kuinka parhaaksi näkee, ja kiusaajille yksinkertaisesti kunnon rangaistukset.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pets

  24. 3. 2009 0.04

 18. Ottamalla kiusaaja julkisesti

  Ottamalla kiusaaja julkisesti silmätikuksi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Eki

  24. 3. 2009 0.10

 19. Siirtämällä kiusaaja muuhun

  Siirtämällä kiusaaja muuhun kouluun tai mahdollisesti tarkkailuluokalle

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pate

  24. 3. 2009 2.43

 20. Ottamalla käyttöön nollatoleranssi

  Ottamalla käyttöön nollatoleranssi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  merenkulkija

  24. 3. 2009 4.15

 21. EHDOTON NOLLATOLERANSSI! Ehdottaisin

  EHDOTON NOLLATOLERANSSI! Ehdottaisin että todistuksiin tulisi kohta, että oppilas joka osallistuu törkeään koulukiusaamiseen tai kiusaamiseen toistuvasti, tulisi siitä merkintä todistukseen! Oppilaalla olisi siten mahdollisuus ajatellen itseään ja tulevaisuuttaan parantaa käyttäytymistään tietäen että merkintä todistuksessa vaikuttaa HÄNEN ITSENSÄ tulevaisuuteen! Merkintä voisi 1/2 vuotta kerrallaan todistuksessa joka katoaisi oppilaan lopetettua kiusaamisen!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  metsäorvokki

  24. 3. 2009 8.50

  • Tämähän olisi loistava

   Tämähän olisi loistava idea!
   Varmaankin pitemmän päälle alkaisi vaikuttaa
   käytökseen, jos todellakin puolivuotta olisi merkintä kiusaamisesta.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   MiNi

   27. 3. 2009 20.31

 22. Meillä Uudessakaupungissa kun

  Meillä Uudessakaupungissa kun aikoinaan kiusattiin meidän tyttöä koulussa, me vanhemmat tehtiin kaikkemme mutta koulupa ei tehnytkään. Kiusaaja sai olla koulussa, tyttäreni oli paljon poissa. Kiusaaja on nykyään vuosien päästä ihastunut tyttööni.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Aikku

  24. 3. 2009 10.29

 23. tuo ajatus merkinnästä

  tuo ajatus merkinnästä koulutodistukseen saattaisi ehkä toimia, mutta ennemmin haluaisin kokeiltavan määräaikaisia erottamisia. Koulu voisi myös tarkistaa toimintatapojaan, täytyykö ne urheilutunnin joukkueet tosiaan valita yksi kerrallaan ja miksei paritöiden pareja aina automaattisesti arvota. Syrjiminen kun on se kiusaamisen muoto, johon on vaikeinta tarttua.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ensu

  25. 3. 2009 22.16

 24. Koulukiusaamiseen pitäisi puuttua

  Koulukiusaamiseen pitäisi puuttua heti ja nopeasti, ennenkuin kiusaamisesta muodustuu tapa ja tottumus. Kierre on katkaistava tarvittaessa kovinkin ottein.Kaiken kaikkiaan kyse on vakavasta asiasta, jolla voi olla tuhoisat seuraukset.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Miukkis

  26. 3. 2009 17.07

 25. Nollatoleranssi käyttöön, kunnollinen

  Nollatoleranssi käyttöön, kunnollinen toimiva tukioppilassysteemi ja opettajavalintoihin painopistettä ihmissuhdetaitoihin entistä enemmän

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nikolai

  27. 3. 2009 14.01

 26. Opettajien on OIKEASTI

  Opettajien on OIKEASTI puututtava kiusaamiseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mimi

  27. 3. 2009 14.07

 27. Koko yhteiskunnan pitäisi

  Koko yhteiskunnan pitäisi muuttua niin, että arvostetaan ihmisten erilaisuutta. Siihen liittyy myös se, että hyväksyy oman erilaisuutensa ja sitä kautta tulee myös hyvä ja terve itsetunto. Tv:n nöyryytys- ja ’Heikoin lenkki’-tyyppiset ohjelmat vievät ihan vika suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JM

  27. 3. 2009 14.25

 28. Mulla on vahva

  Mulla on vahva tunne että psykologin ja sosiaalityöntekijän yhteisillä vaikka noin 5-8 kertaa vetämillä tuokioilla koko kiusaajat/kiusatut porukalle, voitaisiin selvittää syyt, kääntää tunteita positiivisiksi ja ohjata tarvitsevat perheineen jatkoapuun.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hermione

  27. 3. 2009 21.05

 29. Minulle jäi epäselväksi,

  Minulle jäi epäselväksi, osallistuuko kilpailuun kommentoimalla täällä vai keskustelemalla annetussa osoitteessa. Kuitenkin, olen itse ollut koulukiusattu, eikä siihen puututtu noin 10 vuotta sitten millään tavalla. Apulaisrehtori ainoastaan hymähti, että taitavat pojat olla vain ihastuneita. Käsittelemätön kokemus on jättänyt arvet. Opiskelen nykyään tuetusti erityisoppilaitoksessa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maria^

  28. 3. 2009 9.20

 30. Kiusaamiseen ja kiusaamisepäilyihin

  Kiusaamiseen ja kiusaamisepäilyihin on puututtava välittömästi ja ne on otettava vakavasti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Daisy

  28. 3. 2009 12.22

 31. Tuossa voisi olla

  Tuossa voisi olla ideaa, että jokaisessa kiusaus tai edes kiusausepäilytapauksessa psykologin ohjaama sessio pystyyn, kutsu myös vanhemmille. Ei voi olla resurssikysymys, jokaiseen kuntaan yksi -kymmenen koulupsykologia lisää on ehkä kulu, mutta tulee takaisin yhteiskunnan hyvinvoinnin kasvussa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kaius

  29. 3. 2009 14.16

 32. Kaikki esitetyt asiat

  Kaikki esitetyt asiat ovat kyllä hyviä juttuja, mutta lisäksi;
  pienemmät koulukoot (okei, tässä ei ole mitään automatiikkaa, mutta ehkä helpompi käsiteltävyys?!)
  pienemmät luokkakoot
  opettajavalintaan enemmän painoa kykyyn ratkoa ja sovitella.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  osmo

  29. 3. 2009 14.18

  • Pienemmät koulu- ja

   Pienemmät koulu- ja luokkakoot eivät ratkaise mitään. Opettajavalinnat kyllä. Tiedän tapauksen, että eräässä pienessä koulussa ja pienessä luokassa tapahtui vuosien ajan toistuvaa kiusaamista ilman, että siihen puututtiin kunnolla ikinä. Kiusaaminen loppui vasta, kun koulu loppui.
   Ammattitaitoisten opettajien lisääminen auttaisi.
   Isommassa koulussa on omat hyvä puolensa: kiusattu ei todennäköisesti koe olevansa koko koulun syrjimä. Kiusaaminen ei ole vain suurien koulujen ja opetusryhmien ongelma.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   tjm

   30. 3. 2009 20.35

 33. Opettajien koulutukseen ja

  Opettajien koulutukseen ja koulutuksen ylläpitoon pitäisi panostaa paljon enemmän. Opettajat ovat koulupäivän aikana vastuussa lapsista ja heidän on puututtava vakavasti jo pieneenkin kiusaamisepäilyyn, ja heidän on osattava tarkkailla lapsia niin, etteivät kiusaamiset mene ohi silmien ja korvien. Välituntivalvonnan on myös oltava kattavaa (ei mitään kyttäystä, vaan hyvässä hengessä lasten joukossa kuljeskelu ja lasten kanssa jutustelua).

  Kiusaamispäilyssä tai selvässä tapauksessa ei mitenkään riitä, että kysytään kiusatulta, että kiusataanko ja että onko se vakavaa. Harva uskaltaa myöntää opettajalle, että kiusaaminen sattuu. Ehdottomasti, jos on epäily että jotakin kiusataan, pitää puuttua asiaan erittäin vakavasti. Kiusaajan vanhempiin on otettava yhteyttä. Erittäin hyvä idea on tässä keskustelussa esitetty istunto kiusaajan kanssa. Kiusaajalle ja tämän vanhemmille on pidettävä keskusteluistunto rehtorin sekä psykologin kanssa ja puhuttava asiasta kunnolla. Joka ikisestä epäilystä sama homma.

  Olen samaa mieltä myös siitä, että liikuntatunneilla ei pidä antaa lasten valita joukkueita yksi kerrallaan, sillä siinä tapahtuu toistuvaa syrjintää – tietyt lapset valitaan aina viimeisenä. Pari- ja ryhmätöissä myös pitäisi aina arpoa parit ja ryhmät.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tjm

  30. 3. 2009 20.30

 34. Itselläni on kokemusta

  Itselläni on kokemusta koulukiusamisesta (sairauteni matkimisesta, nimittelystä, syrjimisestä), joka kesti koko yläasteajan. Muutenkin epävarman lapsuudenkotitilanteen takia hauras itsetunto jäi siis erittäin huonoksi noina yksinäisyyden vuosina – ja on sitä edelleen.

  Vieläkin koen huonommuutta useimmissa tilanteissa, enkä osaa pitää itseäni hyvänä seurana muille, tunnetasolla. Siispä elelen nyt 25-vuotiaanakin hyvin eristäytyneesti, vaikkakin parisuhteessa, käyden psykoterapiassa vaihtelevalla menestyksellä.

  Omassa koulussani kiusaamiseen ei osattu suhtautua juuri mitenkään, vaikka varmasti opettajatkin näkivät siitä ainakin pieniä merkkejä. Toisaalta en myöskään itse tuossa herkässä iässä osannut suhtautua asiaan oikein: kun pahimpina päivinä kerroin itkuisesti asiasta äidilleni, vannotin myös, ettei asiasta saa kertoa kenellekään. Pelkäsin asian esilletuloa. En uskonut, että kukaan voisi auttaa tai vaikuttaa. Edes terveydenhoitajalla ystävätilanteesta kysyttäessä, en uskaltanut myöntää, ettei minulla ole yhtään kaveria.

  Myönnän siis, että auttamiseni olisi ollut vaikeaa, kun halusin yrittää olla herättämättä huomiota kiusaamisasialla. Kuitenkin toivoisin, että opettajat osaisivat ottaa huomioon, että useimmiten nuori mieli toimii näin. Yksinäisyys ei tee kenellekään hyvää tuossa iässä, joten mielestäni olisi kehitettävä tapoja, joilla nuori saataisiin luottamaan aikuisiin, ja siihen, että he voivat auttaa. Ennen kaikkea siihen, että jokainen on avun arvoinen.

  Niin, millä tuo tavoite saavutettaisiin? Varmastikin avoimella keskustelulla, sekä oppilaiden että opettajien kesken. Opettaja eivät saisi vain jättäytyä faktaopetustyönsä orjiksi, sysäten vastuun oppilaiden lähestymisestä muille… Uskon, että itseni kohdalla ajateltiin usein, että olen vain niin hiljainen ja ujo luonne, että miksipä tilannetta saisi muutettua. Yleensä täydellinen eristäytyminen on kuitenkin aina merkki hädästä. Henkilökohtaisten keskusteluhetkien lisääminen opetustyöhön ei varmaan olsi kovin vaikeaa. Useammin kuin kerran vuodessa tapahtuvalla turvallisen aikuisen mielenkiinnolla voisi olla suuri vaikutus lapsen avautumiseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hlj

  30. 3. 2009 20.35

 35. Kiusaajalle jokin rangaistus!koulukiusaamiseen

  Kiusaajalle jokin rangaistus!koulukiusaamiseen pitäisi puuttua heti kun se alkaa,toisetkin oppilaat voisivat ilmoittaa jos näkevät jotakin kiusattavan,tästä vaikka jokin palkkio,ei julkiseen tietoon kuitenkaan ilmoittajaa vaan ihan nimetön!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MARRY

  1. 4. 2009 23.49

 36. Itse olin koulukiusattu

  Itse olin koulukiusattu rauhallisuuteni takia. En koskaan suuttunut, joten pari luokkakaveria halusivat nähdä, koska annan takaisin. Kiusattuna oleminen loppui, kun 3 vuoden jälkeen annoin takaisin, eikä siihen tarvittu opettajia.

  Oppilaille on opetettava, kuinka puolustaudutaan, kun joku hyökkää päälle. Mun kohdalla kiusaaminen oli lähinnä tönimistä ja kaulassa roikkumista, johon ratkaisu oli selässä roikkuvan kiusaajan runttaaminen seinää vasten ja toisen kampitus sisätiloissa.

  Ihmettelenkin, kuinka opettajilta vaaditaan aina sitä puuttumista asiaan, koska kysehän on kotikasvatuksesta. Mielestäni, lapsi opetetaan kotona kunnioittamaan vieraita ihmisiä ja sitä kautta toimimaan muut huomioonottaen.

  Kiusaajalla on jonkinlainen luonnevika tai vääristynyt ajatusmaailma, minkä takia hän nostaa itsensä muiden yläpuolelle. Itse kuuluttaisin ennenkaikkea vanhempien vastuuta ja arviointikykyä omaan lapseensa, jos koulusta tulee viesti kiusaamisesta.

  Luulen, että harvat kiusaajien vanhemmat kuitenkaan myöntävät, että se on heidän tehtävänsä, koska heidän lapsensahan pärjää koulussa. Jokatapauksessa vanhempien arvomaailmastahan se lapsi omaksuu näkemyksensä. Palaan siksi tässäkin vaiheessa aiemmin esitettyyn ratkaisuuni. Lapsi opetetaan puolustautumaan ja käyttämään riittäviä voimakeinoja.

  Isäni kuultua minuun kohdistuneesta kiusaamisesta, jolloin sain rohkeutta ja kykyjä antaa takaisin. Hän opetti mulle muutamia juttuja, joilla olisin voinnut rikkoa polven, vääntää kyynärpään sijoiltaan, pakottaa toisen polvilleen jne. Niitä vaan en ole koskaan tarvinnut, ja hyvä niin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Luffis

  3. 4. 2009 12.54

 37. Kiusattujen pitäisi lakata

  Kiusattujen pitäisi lakata kerjäämästä huomiota.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Koka

  4. 4. 2009 9.07

 38. Kysy lapseltasi päivittäin

  Kysy lapseltasi päivittäin koulukuulumisia äläkä hyväksy vastaukseksi ”emmä tiiä” tai ”ok” -tyyppisiä vastauksia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Irma

  5. 4. 2009 7.40

 39. Päivähoidossa jo pitää

  Päivähoidossa jo pitää lapsille opettaa toisen huomioon ottamista ja välittämistä muistakin niin isona ei tarvitse kavereita koulussa kiusata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jonttula

  5. 4. 2009 8.23

 40. Koulusta heti ulos

  Koulusta heti ulos moiset kiusaajat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  markus32

  5. 4. 2009 8.33

 41. Koulun ja kodin

  Koulun ja kodin yhteistyötä pitää vahvistaa ja kannustaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiinuska

  5. 4. 2009 8.36

 42. Monesti ajatellaan, että

  Monesti ajatellaan, että kiusaajat tulevat ns. huonoista perheistä (perheistä, joissa on esim. väkivaltaa tai alkoholismia), mutta kiusaaja voi olla ns. hyvästä, ”normaalista” perheestä. Toivottavasti opettajia koulutetaan huomaamaan kiusaamistilanteita, sillä kiusaamisella voi olla mita erilaisimpia muotoja, esim. kännykkä- ja nettikiusaaminen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mari

  5. 4. 2009 8.39

 43. Vaikeaa,vuosikymmenet on ollut

  Vaikeaa,vuosikymmenet on ollut kouluissa kiusaamista eikä sitä ole vieläkään saatu karsituksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  katjani

  5. 4. 2009 8.40

 44. Itsekin koulukiusattuna huomio

  Itsekin koulukiusattuna huomio on opettajien puuttumisessa tilanteisiin. Omalla kohdalla ja myöhemmin sivusta seuranneena pisti silmääm että opettajat olivat hyvin sallivia eivätkä juuri puuttuneet kiusaamiseen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiKi

  5. 4. 2009 9.08

 45. siihen on puututtava

  siihen on puututtava heti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ippe

  5. 4. 2009 9.17

 46. Vanhempien pitäisi aktiivisesti

  Vanhempien pitäisi aktiivisesti selvittää onko lapsensa koulukiusaaja. Itse puhuin lapsilleni pienestä asti, ettei ketään saa jättää ulkopuolelle. Esim synttärijuhliin sai kutsua joko pari parasta kaveria tai koko luokan. (kutsuivat koko luokan ja kaikki tulivat)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lellu52

  5. 4. 2009 9.38

 47. keskutelemalla

  keskutelemalla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  HL

  5. 4. 2009 9.58

 48. Koulussa pitäisi enemmän

  Koulussa pitäisi enemmän panostaa siihen että kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia ja että erilaisuus on KULTAA! Kaikki ihmiset eivät ole eikä heidän tarvitsekaan olla yhtä trendikkäitä tai kauniita tai fiksuja jne..vaan jokainen on oma ihana persoonansa ja heidät pitää hyväksyä juuri sellaisina kuin he ovat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Supu

  5. 4. 2009 11.01

 49. kiusaamiseen on puututtava

  kiusaamiseen on puututtava heti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  miia

  5. 4. 2009 11.21

 50. Minusta ensimmäinen virhetikki

  Minusta ensimmäinen virhetikki oli vapaakavastus. Toiseksi yleensä vanhemmat ovat sitä mieltä, että eivät meidän lapset kiusaa ketään. Minusta iso osa kiusaamisesta on juuri vanhempien asenteesta johtuvaa. Vanhempien tulisi olla mukana koulun toiminnassa eikä vain syyttää työkiireitään. Jos työkiireet estävät lasten asioihin puuttumisen, niin olisiko ollut järkevää miettiä aikaisemmin lasten hankkimista. Olen sama mieltä lapset, jotka kiusaavat eivät ole mistään tietyistä perheistä vaan niitä on jokaisesta sosiaaliluokasta.
  Minusta lastenkasvatuksessa pitää olla kuri ja rajat, jolloin asiat tulevat selviksi lapsille mikä sallittua ja mikä taas ei. Kuri ja rajat eivät tarkoita väkivaltaista käyttäytymistä. Jos saa luunapin, pienen tukistuksen tai läimayksen koivuniemen herrasta, jonka itse on hakenut, niin eivät ne traumoja tee.
  Minulla oli normaali kasvatus ja meillä ei meitä lapsia hakattu eikä kohdeltu kaltoin. Varmasti olisin saanut piiskaa, jos olisin varastanut, kiusannut muita yms.
  Meillä kotona oli säännöt, joita noudatettiin. Meillä oli tietyt ruoka-ajat ja kaikki olivat samaan aikaan syömässä ja kaikki tietenkin söivät samaa ruokaa ilman kitinöitä. Nykyään monissa perheissä tehdään montaa eri ruokaa, kun yksi ei tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Ymmärrän allergiat, mutta muuten en kronklaamista ymmärrä.
  Meillä oli kouluaamuisin puuroa, jota söimme. Iltaisin mentiin nukkumaan klo 21koulupäivinä ja viikonloppuisin sai valvoa hieman pidempään. Nämä nukkuma-ajat olivat, kun olin kansakoulussa ja keskikoulussa. Lukio aikana oli taas omat säännöt.
  Meillä lapset eivät päässeet tansseihin ennen kuin oli rippikoulu käyty ja sinäkin kesänä rajoitetusti. Sama tilanne oli kyllä minun koulukavereillakin, joten ei tullut edes mieleenikään, että olisi pitänyt nuorempana päästä kylälle illalla juoksemaan.
  Minusta kaikessa pitää olla kohtuus ja vapaassa kasvatuksessa ei ole juuri sitä kohtuutta olemassakaan.
  Äitini oli erittäin fiksu ja järkevä kasvattaja, josta voisivat nykyajan äidit ja isät ottaa mallia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Skibi

  5. 4. 2009 11.22

 51. Koulukiusausta on mahdotonta

  Koulukiusausta on mahdotonta niin kauan lopettaa kun opettajat eivät ymmärrä toimia, ja usein siinä vaiheessa kun opettajat alkavat toimia,se on jo myöhäistä. Itse olin koulukiusattuna ihan koko ikäni. siitä asti kun leikkikenttälle pääsin tuli turpaan. Ja sittenhän se jatkui ala-asteen ja yläasteen, ja seuraavassa kolussakin. Ala-asteella vaihdoin kerran kouluakin, jonka takia sitten menetin sen ainoan kaverin joka suuttui minulle siitä että jätin hänet yksin toiseen kouluun. Mutta ei minulla ollut vaihtoehtoja. Ja sekään ei ollut toimiva vaihtoehto vaan kaikki vain paheni. Ensin kiusakseen yritiettiin toki puuttua, minä en koskaan kertonut opettajille vaikka tuli turpaan joka välitunti ja haukuttiin maanrakoon. Mutta joku aina kertoi, ja siitä seurasi kiusaajille puhuttelu,joka ruokki heitä vain lisää ja he kävivät päälle entistä väkivaltaisemmin koska olin muka ”vasikoinut” heidät. Ehkä se että siitä puhuttaisiin enemmän,mitä koulukiusaus aiheuttaa loppupeleissä. toki on ehkä julmaa jo ala-astelaisille esitellä elämän julma puoli, mutta itse olen ollut masentuneena viimeiset 6 vuotta sen takia, että koulukiusaamistani ei osattu lopettaa.käytiin vahemmat ja oppilaat keskusteluja,kiusaajien kotiin soitettiin ja ties mitä. mutta eihän se tehonnut.nykyään lapset eivät ymmärrä sitä, että miten pahoin he saattavat satuttaa ihmistä kiusauksella, oma hyvä ystäväni teki itsemurhan sen takia. hän ei päässyt koskaan yli. Ja minä taistelen. menetin kaikki kaverit koulukiusauksen takia,kukaan ei enää uskaltanut olla heikomman kaveri. nyt onneksi on yksi hyvä ystävä joka ei siitä välitä. Pahinta on ehkä se kun vanhemmat tulevat sanomaan että ole kuin et huomaisikaan, ja et ala sitten itkemään kun ne tulee. ja kun saman sanoi myös rehtori. Yritinhän minä, olla itkemättä,vaikka turpiin tuli edestä ja takaa ja sivulta. mutta mitä se sitten aiheuttakaan myöhemmin, kun ei saa itkeä. Kun käsketään olla välittämättä siitä että itseään käsitellään huonosti? lapsihan siitä saa kuvan että on arvoton koska rehtori ja vanhemmat eivät välitä,vaan käskevät olla kuin ei huomaisikaan.
  Monet keinot yritettiin, ja mikään ei toiminut, ehkäpä sen takia, se kasvatuksen pitäisi lähteä kotoa, jatkua hoitopaikasta kouluikään. tosin, en tiedä, auttaisiko sekään. Lapset kun harvoin ymmärtävät että he saattavat tappaa ihmisen niillä muutamilla ilkeillä sanoillaan sisältä…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kiusattu

  5. 4. 2009 12.12

 52. Onhan se vähän

  Onhan se vähän surullista, että jopa opettajat yleensä käyvät sen ”vahvemman” eli kiusaajan puolelle. Siellä puolella kun on aina helpompi olla, oli sitten kyseessä yksittäiset ihmiset tai suuremmat kansanjoukot.
  Totuus vain on, että ei kiusaajat, rasistit, homofoobigot, tai muut väkivaltaa käyttävät vain sitä lopeta, elleivät he itse ala kärsimään siitä kiusaamisestaan. Johan tämä nyt on nähty, että rotusorrot ja muut jatkuvat kyllä vuosisatoja, niin kauan kuin niiden annetaan jatkua. Ei ihminen itsestään lopeta vallan väärinkäyttöään.

  Ihmisestä kun yhä vaan pidetään yllä täysin harhaista ja väärää kuvaa, että mikä ja minkälainen ihminen ylipäätään on. Sen takia nämä ihmisten harjoittamat julmuudet täällä maapallolla vain kasvaa rehottavat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pets

  5. 4. 2009 12.43

 53. Kiusaaminen voi jättää

  Kiusaaminen voi jättää pysyvän trauman. Siihen on puututtava heti ja keskustella asiasta kiusaajan ja kiusattavan kanssa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  West84

  5. 4. 2009 13.26

 54. Opettajien vastuu ja

  Opettajien vastuu ja vanhempien vastuu ovat tärkeimmät eli asiohin pitäisi puuttua välittömästi kun kiusaamista tapahtuu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Viirule

  5. 4. 2009 14.30

 55. opettajilla suuri rooli.

  opettajilla suuri rooli. Kun pieninkiin asioihin puututaan välittömästi, luodaan samalla yleinen ”nollatoleranssin” ilmapiiri. Toimi ainakin omassa koulussani aikanaan!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tre

  5. 4. 2009 15.58

 56. Koulukiusaaminen jättää jäljet,

  Koulukiusaaminen jättää jäljet, joista ei pääse ikinä eroon. Nykyisin olen noin 30-vuotias, mutta menneisyys kummittelee edelleen taustalla. Tunnistan helposti kaltaiseni – meitä on liian monta yhteiskuntaan sopeutumatonta, mieliala-/päihdeongelmaista ”erilaista” ihmistä. Koulukiusaaminen ei varmaankaan lopu ikinä, sillä ihminen on julma eläin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Polkka

  5. 4. 2009 17.43

 57. Kiusattu on aina

  Kiusattu on aina jotenkin heikompi,kuin kiusaaja.Ja tämä sama asetelma on harmillisen usein koko elämien ajan.Itse en osannut kouluaikana pitää puoliani,ja aina olin yksin.Tottakai se näkyy tänäpäivänäkin koulutusta myöten.Mutta menneisyyttä ei voi muuttaa,vain tulevaisuutta voi muuttaa.Tsemppiä kaikille kiusatuille!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jakke-81

  5. 4. 2009 17.57

 58. Nollatoleranssin lisäksi pitäisi

  Nollatoleranssin lisäksi pitäisi luoda suvaitsevampi ilmapiiri. Esim. lihavat ihmiset kärsivät jatkuvasta terveysterrorista. Jä tämä jos mikä lähtee sekä mediasta että kotoa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Emma

  5. 4. 2009 18.31

 59. Koulukiusaamiseen on puututtava

  Koulukiusaamiseen on puututtava heti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jasmin

  5. 4. 2009 20.19

 60. koulukiusaamiseen pitää puuttua

  koulukiusaamiseen pitää puuttua heti, ja lapsen pitäisi uskaltaa kertoa välittömästi vanhemmille tai opettajalle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aksu

  5. 4. 2009 22.46

 61. Kyllä kiusattiin ja

  Kyllä kiusattiin ja ei sitä kukaan saanut loppumaan. Opettajia ei kiinnostanut tarpeeksi ja kun sain rohkeutta valittaa asiasta, niin sain vihat niskoihin kiusaajilta. Ei siinä enää sitten uskaltanut äidille tai isälle kertoa. Jos vanhemmat saavat ajatuksen lapsen päähän, että AINA voi kertoa ja AINA löytyy tapa suojella lasta niin se olisi hurjan hieno juttu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kiusattu

  5. 4. 2009 23.01

 62. voi yrittää, ei

  voi yrittää, ei onnistu lopettaminen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  reijo

  6. 4. 2009 0.30

 63. Mitä aiemmin kiusaamiseen

  Mitä aiemmin kiusaamiseen päästään puuttumaan,sitä paremmin se saadaan kitkettyä pois.Tilanne ei pääse ryöstäytymään käsistä.Kiusaajat eivät pääse ”vallan makuun” ja kiusatut saadaan alkavasta oravanpyörästä heti pois.Heti asia puheeksi koulussa opettajan kanssa.Voi,toivottavasti kaikki lapset uskaltaisvat heti kertoa kotona,että asiaan voi puuttua!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sarituulikki

  6. 4. 2009 7.31

 64. Täytyy puuttua heti.

  Täytyy puuttua heti. monija tahtoja ja yhteistyötä mukaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  iizd

  6. 4. 2009 7.49

 65. Yläasteella (90-luvun alussa)

  Yläasteella (90-luvun alussa) kiusattiin. Kiusaajalla oli aika heikosti asiat kotona, ja hiljainen luokka”kaveri” oli oiva kohde purkaa patoutumia. Vuoden sitä kesti, sitten tyttö muutti toiseen kaupunkiin isänsä luo. Seuraavana vuonna tuli taas takaisin, mutta sainpa olla vuoden rauhassa. Kotona en puhunut asiasta, opettajat eivät huomanneet. Pahemmilta traumoilta vältyin kai. Tosin kiusaajan silmiinpistävä lihominen sai minut huolestuttavan hyvälle tuulelle viime vuonna.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  päivi

  6. 4. 2009 7.53

 66. Koulukiusaamisen saa loppumaan/vähentymään

  Koulukiusaamisen saa loppumaan/vähentymään kun kouluissa puututaan asiaan ja esim. silloin tällöin tunneilla puhutaan koko luokalle asiasta ja se että opettajat myös puuttuvat välittömästi kun kiusaamista esiintyy

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tamias

  6. 4. 2009 7.57

 67. Ala-asteella yksi tyttö

  Ala-asteella yksi tyttö kiusasi minua (ja muita) joka päivä niin etten enää halunnut kouluun. Opettaja ei mahtanut mitään, eikä rehtorikaan puuttunut asiaan ennekuin isäni marssi kansiaan ja piti rehtorille puolen tunnin karjumisen. Sen jälkeen rehtori sai tytön kuriin ja kiusaaminen loppui heti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sari

  6. 4. 2009 8.43

 68. Kiusaamiseen on puututtava

  Kiusaamiseen on puututtava heti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  poks

  6. 4. 2009 9.18

 69. Puuttumalla asiaan

  Puuttumalla asiaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maria

  6. 4. 2009 9.18

 70. Opettajien on puututtava

  Opettajien on puututtava kiusaamiseen välittömästi! Ja kiusaustapauksissa aina keskustelu vanhempien kanssa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  satu

  6. 4. 2009 9.38

 71. Kyllähän se näin

  Kyllähän se näin on että koulukiusaamisen kitkeminen vaatisi aika paljon muutoksia niin opettajien kuin vanhempien taholta. Tuntuu että kasvatus on retuperällä ja opettajien konstit nykyään on aika vähissä. Asioita ei huomioda ja niihin ei viitsitä puuttua vaikka kiusaaminen olisi kuinka näkyvää niin verbaalisesti kuin fyysisestikin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MALE

  6. 4. 2009 10.51

 72. asiaan pitää puuttua

  asiaan pitää puuttua kovalla kädellä, opettajien pittää lakata olemasta välinpitämättömiä ja heitettävä silmälaput roskikseen ja avattava silmät ongelmalle

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  gina

  6. 4. 2009 11.12

 73. Oppilaille tuntuvampi rangaistus

  Oppilaille tuntuvampi rangaistus kiusaamisesta, ehkä sellainen joka tuntuisi ihan vanhemmille asti, jotta hekin välittäisivät ottaa asiat vakavemmin ja keskustella lasten kanssa perinpohjin ja säätää heille lisäksi omat ”rangaistuksensa”, asettaa tiukemmat rajat, jotta lapsi oppisi nopeammin tavoille.

  Vaikeaa voi olla myös todistaa kuka kiusaa oikeasti ja ketä. Mikä on totta ja mikä ei.. Esim itse sain viettää välillä yksin jälki-istuntoja ala-asteella, kun muu luokka valehteli tekemisistäni ja kielsin kaiken. Koulussani oli myös yksi opettaja, joka kiusasi huonompia oppilaita.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ps

  6. 4. 2009 18.31

 74. sen kun tietäisi

  sen kun tietäisi , uskon , että se ei tässä maailmassa tule loppumaan,mutta asioille pitäisi silti tehdä jotain ja koulun tulisi olla tosissaan ja opettajat saisivat puuttua asioihin enemmän kuin minun kouluaikoina.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ttttt

  6. 4. 2009 18.38

 75. opettajat ottaisivat asiat

  opettajat ottaisivat asiat vakavasti ja ohjaisivat oppilaita ja koulu rankaisisi oppilaita tuntuvammin kiusaamisesta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mmmmm

  6. 4. 2009 18.40

 76. Koulukiusaamisen saa loppumaan

  Koulukiusaamisen saa loppumaan sillä että siihen puututaan heti. Liiallinen piilottelu ja salailu saa oppilaatkin levottomaksi ja sitten kiusaamista tulee lisää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Johanna Haaga

  6. 4. 2009 20.16

 77. Ainakin jokaisella pitäisi

  Ainakin jokaisella pitäisi olla joku, jolle uskaltaa ja voida kertoa; on se sitten luotettava ja lähestyttävä opettaja tai omat vanhemmat. Aina koulukiusaamisen huomaaminen ei ole katsojan tarkkuudesta kiinni.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  benque

  7. 4. 2009 6.07

 78. kiusaamiseen puututtava heti,

  kiusaamiseen puututtava heti, eikä heti syyllistetä kiusattua. on väärin kun kiusatut pistetään hoitoon ja kiusaajat saavat jatkaa hommiaan.. kiusaajien vanhemmat; mietintämyssy päähän, mikä meni vikaaan..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  martzu

  7. 4. 2009 6.31

 79. Kirjan teemoilla mennään

  Kirjan teemoilla mennään eli näinhän se on että opettajat eivät puutu tilanteeseen saatika rehtorit vasta kuin tilanne on jo äitynyt liian pahaksi. Vanheimpien illoissa pitäisi kylmästi tuoda aihe esille ja kertoa asioista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Junimi

  7. 4. 2009 12.32

 80. OK

  OK

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  TH

  7. 4. 2009 16.27

 81. :(

  :(

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  elraimo

  7. 4. 2009 16.36

 82. Se on kun

  Se on kun mitään ei voi nykyään tehdä etteikö jo syytettä olla nostamassa. Vanhat ajat kunniaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  minni

  7. 4. 2009 16.56

 83. Muistuttamalla, että jokainen..

  Muistuttamalla, että jokainen.. se vierestä katsojakin on osallinen, jos ei puutu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tanja

  7. 4. 2009 21.01

 84. Kiusaajia jokainen sais

  Kiusaajia jokainen sais vetaa turpaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jiihhua

  8. 4. 2009 10.55

 85. OPETTAJIEN JA VANHEMPIEN

  OPETTAJIEN JA VANHEMPIEN ON PUUTUTTAVA HETI!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  IBIZA

  8. 4. 2009 10.57

 86. Kiusatut pitää opettaa

  Kiusatut pitää opettaa puolustautumaan. Minulle taottiin päähän liian hyvin tämä älä välitä niin se menee ohi -idea. Arvatkaa kaksi kertaa meneekö kiusaaminen ohi sillä ettei sitä huomaa. Kiusaaja lopettaa kiusaamisen kun kiusattu pistää kampoihin niin että tuntuu. Tai kun kiusaamisesta koituu kiusaajalle epämiellyttäviä seurauksia.

  Opettajien/vanhempien ym aikuisten tietenkin pitää puuttua kiusaamiseen heti kun semmoista huomaavat. Lisää puuttumiskeinoja tarvittaisiin. Kiusaajalle ylimääräisiä keittiö-/vessansiivousvuoroja koulussa. Voisi olla enemmän hyötyä kuin puhumisesta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maija

  8. 4. 2009 11.49

 87. koulukiusaaminen ei lopu

  koulukiusaaminen ei lopu ennen kuin kaikki ihmiset syntyvät samanlaisiksi. Sitä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Pitää vain oppia pitämään puolensa pienestä pitäen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ellusca

  8. 4. 2009 11.52

 88. Koulujen alettua pitäisi

  Koulujen alettua pitäisi oppilaille pitää aina ensimmäisenä infotilaisuus koulukiusaamisesta. Tehdä koululaisille selväksi, että jos näkee kiusaamista tapahtuvan, on siitä heti ilmoitettava opettajalle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Perde

  8. 4. 2009 12.08

 89. Koululaisille pitää tehdä

  Koululaisille pitää tehdä selväksi niin kotona, kuin koulussa, että kiusaamisen kohteeksi jouduttuaan ei tarvitse kärsiä, vaan kertoa siitä heti jollekin aikuiselle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pauha

  8. 4. 2009 12.09

 90. Koulukiusaajille kovat rangaistukset

  Koulukiusaajille kovat rangaistukset kouluissa!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mökö

  8. 4. 2009 12.12

 91. Kaikkiin kouluihin välituntivalvojat.

  Kaikkiin kouluihin välituntivalvojat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kupla

  8. 4. 2009 12.14

 92. Asiaan pitää puuttua

  Asiaan pitää puuttua heti, kerätä koolle kaikki asianosaiset ja selvittää tilanne. Kun kiusaamista ei hyväksytä, se toivottavasti loppuu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirsi

  8. 4. 2009 14.48

 93. Koulu ja koti

  Koulu ja koti yhdessä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marja-Leena

  8. 4. 2009 16.18

 94. Samanlaista kiusaamista esiintyy

  Samanlaista kiusaamista esiintyy myös työpaikoilla. Ainoa keino saada tällainen kuriin on enemmistön antama tuki kiusatulle. Ei kiusaaja kauan kiusaa jos muut näkyvästi tukevat kiusattua ja näkyvästi ilmoittavat etteivat hyväksy kiusaajan toimia. Asiasta pitäisi myös keskustella rakentavasti, ei syyttäen, kiusaajan ja kiusattavan kanssa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  piipe

  8. 4. 2009 22.41

 95. todistus ja semmoiset

  todistus ja semmoiset pitää eliminoida heti.
  ja toisekseen osaan sanoa, miltä tuntuu olla KIUSATTU!!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kiusaajlle huono

  13. 8. 2009 22.47

 96. Tiedän erään tyypin

  Tiedän erään tyypin yhes koulus, joka on suoraan sanottuna TOSI RASITTAVA TYYPPI.
  Siis ei ole päivää, jolloin se tyyppi ei rassaisi
  jotakuta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pate34

  13. 8. 2009 22.59

 97. mitä teen??!! kun

  mitä teen??!! kun en oo todellakaan suosittu koulus, ja kaikki haukkuu, ja luulee etten pese vaatteita tai hiuksia?! vaikka pesen melkei joka päivä!! mitä TEEN!!!!!=????? KERTOKAAA!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  yksinäinen "luuseri"

  28. 1. 2011 15.41

 98. Hei, Pane piste

  Hei,

  Pane piste kiusaamisellesi! Kerro vanhemmillesi ja pyydä heitä sopimaan aika rehtorin kanssa, ja menkää perheenä kertomaan rehtorille kiusaamisestasi ja vaatikaa rehtoria puuttumaan kiusaamiseesi. Älä missään tapauksessa ala luulla, että sinussa olisi jotain vikaa, kun sinua kiusataan. Kiusaajissa se vika on, ei sinussa. Kaikilla on oikeus olla oma yksilöllinen itsensä, eikä kenelläkään ole oikeutta kiusata toista. Jos suinkin pystyt, yritä nousta henkisesti asian yläpuolelle, äläkä näytä, että välität. Ei se ole helppoa, mutta kannattaa kokeilla. Ja, jos mikään muu ei auta, voihan vanhempasi tehdä rikosilmoituksen sinun kiusaamisesi takia, niin ovat muutamat vanhemmat tehneet.

  Voimia sinulle ja kirjoita meille Umamiin kuulumisiasi,

  Ystävällisin terveisin,

  Mervi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mervi Melasniemi

  28. 1. 2011 17.52

 99. mua kiusataan lähes

  mua kiusataan lähes joka päivä ja pahat unetkin vaivaa miten ne saisi loppumaan? onko jollakin kokemusta? apu olis tarpees. Haluaisin koulu kummin joka hakis mut aina koulus ja suojelis mua nii et mä voisin tunteasen ku iso siskona jos joku tieyääilmottakaa t:avuton

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  avuton

  3. 3. 2011 12.30

 100. Poikaani kiusattiin ala-asteella

  Poikaani kiusattiin ala-asteella muutama vuosi ,yksi siirrettiin pienryhmään. Syksyllä 2010 5.llä luokalla tilanne paheni aivan järkyttävällä tavalla,mutta kun poika kertoi opelle ei häntä uskottu ,kertoi muullekkin henkilökunnalle sama tulos ,muut todistelivat aina sen kiusaajan puolesta.
  Rehtorille ,kuraattorille erityisopelle ja vaikka kenelle laitettiin s-postia soitettiin,ja kerrottiin ja rexi sanoi mitään ei ole tapahtunut !!!Poikaani ruvettiin sen jälkeen aikuisten toimesta vainoamaan ihan järjestelmällisesti ,ope merkkaili jatkuvia unohduksia aivan älyttömistä asioista.Jälki-istuntoa ja muuta pidettiin poissa tunneilta rexin toimesta.Hän juttelee….lopulta poikaa jopa syyteltiin jälkeenjääneeksi poika-parka ,aivan sekaisin eli koetettiin tehdä hullua ja siirtää häirikköpien ryhmään tai erityiskouluun idioottina !!!! Jouduin soittelemaan kiva-koulu pää paikalle kun ei koskaan saatu raportteja joita kuulemma oli paljon ja kaikissa niissä oli poikamme merkatuksi syylliseksi.Viimeisin tikki oli kun poika ”tippui” lumikasalta niin että selkään sattui ei siitä edes kotiin kerrottu ja muutaman päivän päästä se hullu kiusaaja potki vielä poikaani siihen kipeään selkään sekä muut ivasivat että joudut erityiskouluun.Kiva teamin vetäjä puhui puhelimessa muuta mitä kirjaili papereihinsa
  Ja se hullu sanoi viimeisenä päivänä että tänään poikani lavastetaan oikein kunnolla syylliseksi !!!!! Jotta jatkossa ,nyt uudessa koulussa nauhoitan kaikki puhelut sekä kielsin kirjallisesti ettei poikani osallistu minkäänlaisiin haastatteluihin ilman vanhempia.Ja sitä hullua suojellaan henkilökunnan toimesta vanhassa koulussa edelleen ,oli kuulemma taas aiheuttanut vahinkoa jollekulle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Järkyttynyt

  14. 4. 2011 14.23

  • Luin järkyttyneenä kirjoituksesi.

   Luin järkyttyneenä kirjoituksesi. Tuntuu ihan hirveältä, mitä lapset joutuvat koulussa kestämään, kun kiusaamista ei saada loppumaan, eivätkä rehtori tai opettajatkaan tee mitään. Vanhempien hätä lapsensa puolesta on myös suunnaton. Pitäisi laatia lakeja, joilla koulukiusaaminen saataisiin loppumaan. Lapsiasiamiehen pitäisi puuttua koulukiusaamisasiaan. Kiusaajien vanhemmille pitäisi tulla seuraamuksia, esim. isoja sakkoja, jos heidän lapsensa todetaan koulukiusaajaksi. Kiusaaja pitäisi panna terapiaan ja erottaa koulusta määräajaksi. Lapsikin voi kaiketi olla psykopaatti, täysin tunteeton uhrejaan kohtaan. Uhreja on puolustettava ja suojeltava kiusaajalta, joka saa helposti mukaansa niitä, jotka pelkäävät joutuvansa itse kiusatuksi. Uhria ei saa syyllistää. Usein kuulee kerrottavan, että opettajat lähtevät tavalla tai toisella mukaan kiusaamiseen, kuten itsekin kerroit. Koulukiusaaminen (ja työpaikkakiusaaminen) pitäisi nostaa hallitustasolla pöydälle. Koska kiusaajat siirtyvät sitten aikanaan työpaikoille kiusaamaan. Juuri äskenhän paljastui Kuntaliitossa järkyttävä vuosikausia jatkunut ja lukuisia henkilöitä koskenut kiusaaminen. Painetaanko sekin villaisella vai rangaistaanko syyllisiä potkuilla. Toivon, että kiusaajat saavat tavalla tai toisella häpeän lisäksi rangaistuksen.

   Koulukiusaamiselle on saatava nollatoleranssi!

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   14. 4. 2011 15.58

 101. Mikä neuvoksi kun

  Mikä neuvoksi kun nuori sekä hänen äiti kiusaavat ja yllyttää eristämään koulussa ja vapaa-aikana?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  avuton

  22. 4. 2011 6.12

  • Hei, Oletko puhunut

   Hei,

   Oletko puhunut vanhempiesi kanssa asiasta? Niin kannattaa tehdä. Hehän voivat ottaa yhteyttä kouluun, jonka velvollisuus on puuttua asiaan ja tehdä kiusaamisesta loppu. Koulukuraattorikin voi auttaa asiassa.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   22. 4. 2011 10.35

 102. Itseäni kiusataan koulussa

  Itseäni kiusataan koulussa jopa haukkumalla täyteen ääneen luokassa, ilman että munaton ope tekee mitään, vaikka paikalla onkin.

  Aiemmin kun mua kiusattiin niin löin kiusaajaa, josta mut haastettiin oikeuteen ja josta juttu meni sovitteluun. Nyt mulla on syyte pahoinpitelystä ja jouduin maksamaan 80e kiusaajalle sairaskuluista : ( Eli jouduin uhriksi.
  Nyt en uskalla väkivaltaa käyttää kiusaamisen lopettamiseen.

  Itse huomaan joskus meneväni mukaan kiusaamiseen, jottei minua itseäni kiusattaisi. En kuitenkaan koskaan aloita kiusaamista. Jos joku kiusaa toista, niin kaikki läsnäolijat alkavat jostain käsittämättömästä syystä hymyillä, rohkaisten näin kiusaajaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Yksinäinen

  19. 9. 2011 15.40

 103. Eikö kiusaajat oikeasti

  Eikö kiusaajat oikeasti ymmärrä kuinka vakava asia tämä on? Olen itse 14 vuotias tyttö, jota on kiusattu tarhasta asti. On ollut fyysistä- ja henkistäväkivaltaa. On huoriteltu, sanottu lihavaksi ja läskiksi, mikä sai minut loppuen lopulta laihduttamaan. Olin silloin 10-11 vuotias, laihduin kuukauden aikana n. 10 kg, koska en jaksanut enää kiusaamista. Asun pienellä paikkakunnalla. Monet tytöt koulussani vihaavat minua, en tiedä mitä tehdä. Olen nyt ollut nettikiusaamisen kohde. Minusta puhutaan paskaa uudella nettisivustolla, ask.fm. Mikä on niin julma ja tyhmä keksintö. Kiusaamiselle ei tule loppua. Teistä aikuisista saattaa tuntua, että onpa turha kun tällainen nuori kertoo tällaista. MUTTA koulukiusaamisen takia olen harkinnut monesti itsemurhaa, koska sitä joskus ei vain jaksa enää. En hae huomiota tällä kirjoituksella, haluan vain, että te aikuiset ihmiset tajuatte kans kuinka paha nuorella voi olla. Kiitos ja Kuittaus.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kiusattu__

  8. 10. 2013 20.47

Kirjoita kommentti