Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 5. 2012 Teksti Tiia Koskimies 58 kommenttia Keskustelu

Ajatuksia ampujista ja aseista

Tuon tuostakin joudun lukemaan uutisia, joita en missään nimessä haluaisi lukea. Viimeisin kurja uutinen oli ampumavälikohtaus Hyvinkäällä. Nuori, elämänsä nupulla oleva mies, saa haltuunsa isänsä aseet ja ryhtyy summamutikassa tulittamaan ventovieraita ihmisiä. Hän pilaa paitsi oman tulevaisuutensa, myös viattomien uhrien ja heidän läheistensä loppuelämän. Onko meillä mitään keinoja näiden hirmutekojen estämiseksi?

Syitä tällaiseen käyttäytymiseen on syytä ryhtyä tutkimaan perinpohjaisesti. Mikä ajaa ihmiset tekemään epätoivoisia tekoja kiusaaminen, syrjäytyminen, yhteiskuntamallit, internet, media vai joku muu?

Media
Olen monesti pohtinut minkälaisen käyttäytymismallin yhteiskuntamme meille antaa. Täydellisyyden ja tehokkuuden tavoittelusta on tullut itseisarvo. Television monenmoiset nolaus-, ja pudotuspelit ruokkivat näitä mielikuvia. Koen usein myös molempien iltapäivälehtien, juorulehtien sekä monien televisio-, ja radio-ohjelmienkin sisällön erittäin rahvaanomaiseksi. Tällä tarkoitan sitä, että viihdytään ja halutaankin viihtyä, jopa rypeä yhteiskunnan pohjamudissa! Ruokitaan ulkonäköön ja seksikäyttäytymiseen liittyviä paineita.Tuodaan julkisuuteen tekoja ja tapahtumia, jotka eivät todellakaan herätä kenessäkään iloa, elämyksiä tai myönteisiä oivalluksia. Niissä esiteltyjä käyttäytymismalleja pidetään ”normaalina” käytöksenä. Perheessä muka kuuluukin riidellä huutamalla ja astioita heittelemällä! Onko televisiossa nytkään yhtään kotimaista tv-draamaa, jossa ei kirottaisi ja huudettaisi toiselle päin naamaa? Suomalaisen yhteiskunnan kehityssuunta pitäisi voida muuttaa myönteisemmäksi.

Hirmutekoja tulisi mediassa käsitellä paljon pidättyväisemmin kuin nyt tehdään. Joukkosurmaajat juuri pyrkivätkin saamaan julkisuutta ja levittämään tympeää sanomaansa, joten se pitäisi heiltä evätä. Uhrien omaiset tulisi myös jättää medialta rauhaan, heidän tuskansa tiedetään ilman toimittajien typeriä ”miltä nyt tuntuu” kysymyksiäkin. Uteliaan yleisön ei tarvitse päästä uhrien iholle asti.

Minulle on usein sanottu, että hyvät uutiset eivät ole uutisia ollenkaan. Ihmiset eivät kuulema ole kiinnostuneita niistä. En jaksa uskoa tätä. Väitän, että joka päivä suorastaan janoamme hyviä uutisia ja ilahdumme niistä. ”Suomi voitti Euroviisut ja jääkiekon MM-mestaruuden”, suomalainen koulujärjestelmä on palkittu ulkomailla, suomalainen teknologia on saavuttanut jalansijaa ulkomailla. Olemme hoitaneet asiamme hyvin ja pärjäämme Euroopan velkakriisissä. Pahoin saastunut Lievestuore on saatu täysin puhdistettua ja nyt sieltä saa elantonsa pari kalastajaakin jne. jne. Hyvien uutisten listaa voisi jatkaa loputtomiin tarvittaisiin vain hyviä toimittajia niistä kiinnostavasti kirjoittamaan.

Journalistien tärkeää työtä on toki puuttua epäkohtiin ja paljastaa väärinkäytöksiä, mutta mielestäni joskus tässä mennään liiallisuuksiin. Vanhasen tuppeensahatut lankut olivat tästä hyvä esimerkki. Monta muuta tärkeää asiaa jäi niin lehdistössä kuin televisoissa tämän farssin varjoon.

Kouluun olisi hyvä saada aineeksi medialukutaito. Lasten ja nuorten tulisi tietää, että aikki mikä lehdessä lukee tai televiosta tulee ei ole totta.

Koti
Pitäisikö katse kääntää koteihin? Mielestäni päävastuu lapsen kasvatuksesta on edelleen perheellä ja muilla läheisillä. Vastuuta ei voi sysätä yhteiskunnalle, se on aivan liian kankea tie saada asioita aikaiseksi. Koti on jokaisen lapsen tärkein lähtökohta. Vanhemmilla on valtava vastuu siitä, minkälaisen elämänmallin koti antaa. Vastasyntyneen vauvan tuoma onnenhuuma laantuu usein kun lapsi muuttuu itsenäisesti ajattelevaksi yksilöksi. Aluksi varjelemme pienokaista kaikilta mahdollisilta vaaroilta, mutta kun vauva itsenäistyy, emme enää hallitsekaan tilanteita. Varhaislapsuudessa kuitenkin valetaan perustukset tulevalle yksilökehitykselle. Vauvalla tulee olla loputtomasti turvaa ja rakkautta. Leikki-ikäisellä tulee olla edelleen turvaa ja rakkautta, mutta myös jo tiettyjä rajoja. Jos vanhemmat eivät ole osanneet keskustella tärkeistä asioista nuoren kanssa ennen murrosikää, asettaa rajoja ja olla läsnä heidän elämässään, on myöhäistä aloittaa. Murrosikäinen hakee käyttäytymismallinsa mieluiten kaveripiiristä. Käyttäytyminen voi sitten olla hyvinkin impulsiivista, kuten Hyvinkään tapauksessa oli.

Koulu
Vanhempien tulisi osallistua lastensa koulunkäyntiin koko kouluiän ajan. Luokattomat lukiot eivät välttämättä ole hyvä ratkaisu ollenkaan. Ilman luokkaa, nuoresta tulee juureton. Vanhempainillat ovat tärkeitä, niissä voi tutustua luokkatovereiden perheisiin. Vanhempainillat eivät kiireisiä vanhempia kuitenkaan aina kiinnosta. Ne kannattaisikin järjestää niin, että luokka kutsuu sinne vanhempansa. Lapsen tekemästä kutsusta on vaikeampi kieltäytyä. Koulukiusaamiseen tulee puuttua välittömästi ja niin kodin kuin koulun on tarkkailtava tilanteita.  Lasta saatetaan uhkailla niin, ettei hän uskalla kertoa kotona mitä tapahtuu. Sukulaisilla ja naapureilla on myös velvollisuus puhua asioista vanhempien kanssa, jos he havaitsevat jotain erityistä olevan tekeillä. Naapureiden kanssa kommunikoimisessa meillä suomalaisilla on vielä paljon opittavaa. Sanotaan päivää kun tavataan, järjestetään yhteisiä tapahtumia, pihajuhlia jne. Tutustutaan toisiimme ja pidetään toisistamme huolta.

Aseet
Omassa perheessämme on 3 metsästäjää ja lähipiirissä koko joukko lintu-, ja hirvimetsällä käyviä lisää. Aseen hankkiminen ei käy tuosta vain. Saadakseen aseenkantoluvan he kaikki ovat käyneet perusteelliset kurssit. Tuntemani metsästäjät ovat kaikki myös jo sotaväen käyneitä, joten aseisiin liittyvää koulutusta on tullut sitäkin kautta. Kaikkien aseilla on lukittavat metallikaapit ja vain aseenkantoluvan omistava ja asekaapista vastaava tietää, missä avain kaappiin on. Muiden perheenjäsenten ei tarvitse sitä tietääkään. Hyvinkään tapauksessa tässä oli tapahtunut suuri laiminlyönti. Suomessa on useita kymmeniä tuhansia metsästys-, ja harrastusaseita. On aivan mahdotonta kerätä niitä mihinkään yhteisvarastoon. Se vaatisi uskomattomat tila-, ja henkilöresurssit vartijoineen jne. En usko, että aselain kiristäminen toisi ratkaisua ampumatapauksiin liittyen. Sen sijaan aseiden ja niiden kantolupien haltijoiden jatkuva kouluttaminen ja muistuttaminen vastuusta olisi kuitenkin hyvä saada aikaiseksi.

Tapaus: Lapissa metsästävän ystävämme syrjäisellä mökillä sijaitsevaan asekaappiin murtauduttiin. Hän oli kuitenkin asentanut riistakamerat pihapiirin vartijoiksi. Rosvot, jotka olivat entuudestaan poliisille tuttuja naisia!, saatiin kiinni seuraavana päivänä. Riistakamerat ovat loistava keksintö, rosvot eivät niitä pimeässä näe, mutta ne näkevät rosvot.

Syrjäytyminen on maailmanlaajuinen ongelma
Vaikeisiin kysymyksiin ei ole helppoja ratkaisuja. Voimme kuitenkin kaikin keinoin yrittää estää nuorten syrjäytymistä. Tämä on maailmanlaajuinen ongelma. Jos nuorella ei ole mahdollisuutta koulunkäyntiin, ei töitä eikä tulevaisuutta, hän on helppoa saalista terroristien rekrytoijille. Ihmisen pitää voida tuntea itsensä tarpeelliseksi ja hyväksytyksi. Kaikin keinoin pitää nuoria pyrkiä ehkäisemään sellaisten ajatusten syntymistä, että millään ei olisi mitään väliä. On tärkeää, että nuori tietää olevansa ainutlaatuinen ja hyvä sellaisena kuin on. Aina ei tarvitse olla ranking-listan ykkösenä, vähempikin riittää. Myös on tärkeää, että nuori oppii jo varhain kantamaan vastuuta omasta elämästään. Kotia, koulua, armeijaa, työnantajaa tai ketään muutakaan ei voi syyttää omista tekosistaan.

Kilpailu:
Minkälaisia keinoja sinä käyttäisit vastaavien tapauksien ehkäisyyn? Palkitsemme mielestämme parhaan ehdotuksen juhannuksen jälkeen keittokirjalla.

Kiitos tuhannesti vaivannäöstänne ja loistavista mielipiteistä. On selvää, että näin vaikeaan kysymykseen ei ole yksiselitteistä ja helppoa vastausta. Lähimmäisen rakkaus ja huolenpito korostuvat kirjoituksissanne. Siihen meistä jokainen voi kiinnittää huomiota ja olla läsnä auttamassa kun joku apua tarvitsee.

Valitsimme keittokirjan voittajaksi nimimerkin ”äiti”.

http://umami.fi/kulttuuri/news/valloittava-punajuuri/

Mielenkiintoinen kirjoitus:

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/koulusurmat-lauri-on-mahdollinen-joukkomurhaaja


Aiheet: , , , , , ,

58 kommenttia

 1. Kysymys on aika

  Kysymys on aika mahdoton vastata. Mielestäni terveyspalveluiden saaminen ja varsinkin mielenterveyspalveluiden saaminen on ongelma. Osastoille ei pääse, osastoja ja kokonaisia sairaaloita on lakkautettu. Esim Hämeenlinnassa oli aiemmin Hattelmalan sairaala mielenterveyspotilaille. Se lakkautetiin ja tilat kunnostettiin yritysten käyttöön. Potilaat ?? Kuka tietää minne heidät laitettiin.

  Jotenkin yhteiskunnan (tarkoitan tällä kaikkia: kotia, koulua, työpaikkaa, terveysviranomaisia…) tulisi seurata ihmistä paremmin. Jos näyttää vähänkään siltä, että tarvitaan apua, sitä pitää hakea ja myös SAADA.

  Omalta paikkakunnaltani voin sanoa, että täällä ainakin on laitettu asiat budjetissa ihan väärään järjestykseen: rakennetaan moottoritienkatetta, etelärantaa, torinalus parkkia, pari vuotta sitten kulttuurikeskusta… kouluilta, terveydenhuollosta, päiväkodeista, vanhuksilta vaaditaan suuria säästöjä. Ja kaupunkilaisille selitetään, että ei tämä rakentaminen maksa kaupungille mitään, ulkopuoliset rahoittavat. Mielestäni kuitenkin yhden projektin 10miljoonan kaavoitus ”maksaa kaupungille mitään”. Tämäkin summa olisi voitu käyttää toisin. Laittaa arvot oikeaan järjestykseen: asettaa ihminen edelle.

  Eli yksi tie on ns varhainen puuttuminen. Ja toinen on yltiöpäisen ”uutisoinnin” lopettaminen. Yleensä tällaiset persoonat nauttivat saamastaan huomiosta tai ovat tehneet tekonsa juuri suuren huomion saamiseksi. Ihmisen pitää tuntea olevansa merkittävä ilman hirmutekoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  M

  30. 5. 2012 11.41

 2. Minusta tuo Suomen

  Minusta tuo Suomen Kuvalehden artikkeli, jossa mies kertoo koulukiusaamisen aiheuttamista traumoista ja valkoisesta vihasta, minkä jatkuva piinaminen aiheutti, on hyvin valaiseva. Milloin koulukiusaamiseen tulee loppu. Minkälaisia ovat opettajat, jotka eivät puutu siihen ja suorastaan sulkevat silmänsä siltä. Koulusurmat eivät varmasti lopu, ellei pääongelmaan puututa ja se on koulukiusaaminen.

  Olen samaa mieltä siitä, että lehdistö revittelee liikaa näillä tragedioilla. Tekee pahaa lukea lööppejä kaupan kassalla, kun asiaa vatvotaan päivästä toiseen. En usko, että se auttaa muuta kuin lehteä, jonka tarkoitus on tienata tragedialla ja ihmisten sairaalla uteliaisuudella.

  Kouluviranomaisilla on nyt pallo: miten saada koulukiusaaminen loppumaan. Suomi voisi olla siinä esimerkkimaa.

  Olin aikanaan pienessä koulussa kevätkauden opettajana. Siellä rehtori sanoi joka lukukauden alussa oppilaille, että tässä koulussa ei sitten kiusata ketään ja piste. Eikä kiusattu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mervi Melasniemi

  30. 5. 2012 12.57

 3. Uskoisin että kasvatuksella

  Uskoisin että kasvatuksella pystyy vaikuttamaan eniten tähän, omalla esimerkillä ja opettamalla lapsilleen oikean ja väärän eron. EIhän ns. normaali ihminen tee tuollaisia tekoja. Jossain on menty vikaan. Ellei koti pysty antamaan tervettä maailmankuvaa, pitäisi osata pyytää apua ja toivottavasti sitä saada. Lisäksi kauhistuttaa tämä nykyilmiö kun koko elämä täytyy todentaa internetissä naamakirjojen ynnä muiden avulla, mikään ei ole mitään ellei sitä laiteta kaikkien luettavaksi. Aselakeja on turha tiukentaa, jos joku haluaa aseen, hän sen myös saa. Ja pahaa voi tehdä myös puukoin ja nyrkein jos sitä mielii. Toivottavasti joku minua viisaampi keksii ratkaisuja tähän syrjäytymiseen ja huonommuudentunteeseen joka näitä nuoria ihmisiä tuntuu kovasti vaivaavan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Olga

  30. 5. 2012 14.41

 4. Maailma on aina

  Maailma on aina vain ahdistavampi paikka, ja elämä pelottaa varsinkin siinä vaiheessa, kun pitäisi aikuistua ja alkaa pärjätä omillaan.

  Ehdottomasti tulisi panostaa ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Nykyään mediassa on kerrottu etsivästä nuorisotyöstä. Se on hienoa toimintaa, muttei taas toisaalta tavoita heitä, jotka eivät ole tietyin kriteerein syrjäytyneitä. Mielestäni syrjäytynyt voi olla myös opiskeleva henkilö. Ei ole mikään automaatio, että heidän ongelmansa kävisivät ilmi. Jokaiseen oppilaitokseen täytyisi saada omat psykologin palvelut, jolloin kynnys avun hakemiseen madaltuu. Tällä hetkellä tilanne ei ole lainkaan hyvä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Aino

  30. 5. 2012 15.33

 5. En tiedä kyllä

  En tiedä kyllä tämä on monen asian yhteensattuma.
  Puhutaan koulukiusaamisesta huomiotta jättämisestä ym.
  Toki asiat on tärkeitä niitä yhtään vähättelemättä mutta itse olen aikoinaan ollut koulukiusattu työpaikalla työpaikkakiusattu (pikkupomo) ei minua liioin ole hellyydellä paapottu.
  En muista että olisin milloinkaan ollut äidin sylissä tai että äiti muutoinkaan olisi kiittänyt tai erityisesti huomioinut.
  Koulussa opettajat kyllä kannustivat ja kiittivät lahjakkuuksiani olen aina ollut erittäin taitava käsistäni ym.
  Työpaikalla isommat johtajat kiittivät.
  Työpaikalla pikkupomo kiusasi esim levittämällä perättömiä asioita minusta ym.
  Otin asian puheeksi ja ilmeni että hän oli kateellinen palkastani joka oli isompi kuin hänellä (tein urakkatyötä).
  Myöhemmin vuosien päästä hän puolisoni kuullen tuli ja pyysi anteeksi.

  Niin ei minusta silti tullut väkivaltaista tahi tappajaa.
  Olen hyvin empaattinen läheiseni huomioonottava ihminen.
  Minulle koti uskonto ja isänmaa ovat olleet aina tärkeitä asioita.
  En pidä turhasta uskonnolla vöyhkäämisestä mutta arvot pitää olla se luo turvallisuutta ja pohjaa elämälle mistä ponnistaa.
  Olen kovalla työllä saavuttanut sen mitä minulla nyt on, kultalusikalla ei eteeni ole kannettu yhtikäs mitään.
  Yhteiskunnassamme arvot ja yleinen moraali on päässyt pahasti rapistumaan joten renontti tuleekin lähteä päättävältä ja valtaakäyttävältä taholta.
  Hyvävelijärjestelmä kähmintä omanedun tavoittelu vallankäyttäjien keskuudesta pitää nyt kitkeä pois juuriaan myöten.
  Mikäli tätä ei tehdä olemme hukassa.
  Nuoret syrjäytyneet sortuvat usein väärälle tielle.
  Laitetaan yhteiskuntarakenteemme remonttiin ja luodaan kaikille uskoa tulevaisuuteen uskoa oikeuslaitokseen uskoa että me kaikki olemme tärkeitä tässä yhteiskunnassa ja meille kaikille löytyy se oma paikamme.
  Nuorille pitää luoda tulevaisuutta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Äiti

  31. 5. 2012 9.59

 6. Minusta tuntuu, että

  Minusta tuntuu, että nykyään suoritetaan liikaa. Myös kasvatusta. Kuitenkaan ei oikeasti osata kohdata toista ihmistä ja ottaa ihmistä huomioon yksilönä ja kokonaisuutena. Olemme erilaisia ja reagoimme asioihin eri tavoin, se mikää sopii yhdelle ei sovi toiselle. Olisi myös tärkeää oppia kestämään epäonnistumisia ja vastoinkäymisiä, koska niitä tulee elämässä vastaan väistämättä. Ne eivät ole mukavia, mutta ne kasvattavat. Pelot pitäisi kohdata sanotaan, mutta niiden kohtaamiseen lapsi ja nuori tarvitsee turvallisen aikuisen. Nimenomaan turvallisen aikuisen, ei täydellistä aikuista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tuikku

  31. 5. 2012 14.05

 7. Koulu pahin. Poika

  Koulu pahin. Poika iloinen,nauraa…mutta”porukat”.Ei ystäviä, ei enää. Ei tiedä mutta niin herkkä,pojat nauraa.Kotona äiti,isä,kissa,koira…Poika:”ei haittaa!”hymyilee.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kissa

  1. 6. 2012 7.47

 8. Minua kiusattiin yläasteella

  Minua kiusattiin yläasteella 1980 alussa Puolangalla, ajattelin usein, että jos minulla olisi ase niin ampuisin..onneksi en ampunut vaikka kotona oli aseita. Kiusaajat pitää poistaa koulusta, ei he halua käydä koulua vaan pilata toisten elämää. Sain huonon todistuksen koska en voinut käydä koulua, olin paljon poissa ja en osallistunut tunnilla. Minun luokalla eräs poika oli tappaa opettajan laittamalla pommin luokaan, hänet erotettiin kahdeksi viikoksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Armiidatar

  2. 6. 2012 7.53

 9. Koti on paikka

  Koti on paikka jossa käsitellään ihmiselämän vaikeuksia,jos siellä ei kukaan ehdi kuunnella,löytyy apua kyllä tarvittaessa.Ei kannata jäädä seuraamaan tilannetta,vaan puhumalla asiat järjestyy.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Safira

  4. 6. 2012 5.02

 10. Kotien panostetava nuorten

  Kotien panostetava nuorten kasvatukseen entistä enemmän. kaikenlaisten paukuttelupelien suosio otettava huomioon. Ennenkaikkea kuria ”kehiin”

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  KeljuK

  4. 6. 2012 5.16

 11. Olen edellisen kanssa

  Olen edellisen kanssa samaa mieltä siinä että ”kuria kehiin” ! Nykyään vanhemmat kasvattavat lapsiaan ns. vapaan kasvatuksen metodein ja lapset saavat tehdä melkein mitä vaan. Eli rakkautta ja rajoja!!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Loli81

  4. 6. 2012 6.50

 12. Kotona ja koulussa

  Kotona ja koulussa on annettava lapsille tunnekasvatusta. On opetettava, että kaikki tunteet ovat sallittuja, myös negatiiviset viha, ahdistus, pelko ja suru, kunhan niitä osaa käsitellä oikein ja purkaa ne oikealla tavalla. Nyky-yhteiskunnassa ihannoidaan vahvoja, hyvin pärjääviä ja ulospäinsuuntautuneita ihmisiä. Normaalia ujoutta pidetään heikkoutena, joka pitää kitkeä pois, jotta pärjää. Pikkupoikia kehotetaan olemaan itkemättä. Eivätkö ihmiset uskalla kohdata toisten negatiivisia tunteita tai hyväksyä toista tämän ominaispiirteineen?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sikurina

  4. 6. 2012 8.16

 13. Kyse on syistä

  Kyse on syistä ja seurauksista. Jos seuraus on itse ampuminen, osa seurauksen syistä voi olla juurikin aseen saatavuus, väkivaltapelit ja henkilön harrastukset. Toisaalta ne ovat kuitenkin vain tilanteen mahdollistajia, koska kaikki eivät kuitenkaan lähde ammuskelemaan muita ihmisiä vaikka ovat pelanneet vuosia airsoftia ja ammuskelupelejä. Tällöin henkilön kohdalla syy on jossain aivan muualla. Luulenpa, että syitä etsiessä pitää mennä aika syvälle yhteiskunnamme kasvatustapoihin, moraalisiin arvoihin ja yleisluonteeseen..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  S

  4. 6. 2012 8.19

 14. rakkautta ja rajoja

  rakkautta ja rajoja lapsille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tina

  4. 6. 2012 8.20

 15. Rakkautta antaa paljon

  Rakkautta antaa paljon ja selkeät rajat pitää olla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Assu

  4. 6. 2012 8.24

 16. rajoja pitää olla

  rajoja pitää olla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ippe

  4. 6. 2012 8.46

 17. pitää olla rajoja

  pitää olla rajoja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  HLL

  4. 6. 2012 9.01

 18. Rajoja, rakkautta ja

  Rajoja, rakkautta ja sitä vanhempien paikalla oloa lisättävä, töistä ja muista menoista karsittava, että olisi aikaa olla lasten kanssa enemmän, näin tulisi seurattua tarkemmin lasten menoja, oloa jne..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kirsikka

  4. 6. 2012 9.17

 19. korpilait voimaan

  korpilait voimaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hassu

  4. 6. 2012 9.18

 20. k

  k

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  k

  4. 6. 2012 10.18

 21. Kasvatus, vanha kunnon

  Kasvatus, vanha kunnon ”jumalanpelko”

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kassu

  4. 6. 2012 10.22

 22. vanhempien täytyisi myös

  vanhempien täytyisi myös olla hyvin aktiivisia ja seurata lastaan ,vaikka moni ei hyväksy mutta tarpeen vaatiessa lapsen huoneen tarkka tutkiminen,tekstiviestit jos mahdollista,tietokoneen sisältö ja ihan äärimmäisessä tapauksessa mahdolliset päiväkirja tyyliset merkinnät,ja näitä ei sitten pitäisi käyttää esim. käräyttämään tupakasta tai muusta sellaisesta ”normaalista” nuoren tekemisestä,vaan jos huomaa että hänellä on hätä mitä hän ei osaa purkaa,ja sittenkään ei tarvitse nuorelle paljastaa mitä kautta asiaa lähti hoitamaan,eli tässä tapauksessa hyväksyisin valheet jos niistä on apua lapsen auttamiseen äärimmäisessä hädässä..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hele

  4. 6. 2012 10.45

 23. täyskielto yksityisaseille. kovemmat

  täyskielto yksityisaseille. kovemmat rangaistukset.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  petshkina

  4. 6. 2012 10.58

 24. Vanhempien kasvatus on

  Vanhempien kasvatus on todella tärkeää! Heidän täytyisi pitää huolen että lapsi kasvaa muutenkin kuin television ja väkivaltapelien keskuudessa! Hyvät välit vanhempien ja lapsien välillä.
  Koulussa pyrittäisiin OIKEASTI ja TEHOKKAASTI puuttumaan kiusaamiseen ja syrjäytymiseen muutenkin kuin lässyttämällä ympäripyöreetä peetä! Itsekin olen joutunut koulukiusaamisen uhriksi ja voi että teki silloin mieli ampua kaikki, mutta onneksi kohdallani tämä jäi vain mielikuviin!
  Lisäksi tämä Suomen ”hyvinvointivaltio” on kaikkea muuta kuin hyvinvoiva!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Asta

  4. 6. 2012 11.23

 25. lapsille rakkautta ja

  lapsille rakkautta ja rajoja. aikaa yhdessäoloon, ei tavaraa ja rahaa.lapsi tarvitsee läsnäolevat vanhemmat jotka luovat turvallisen kasvuympäristön ja välittävät.Vanhempien on myös uskallettava olla vanhempia, ei lasten kavereita. säännöt ja ja niiden noudattaminen luovat turvallisuutta vaikka niitä vastaan kapinoitaisiinkin.yhdessä puuhailu vaikka niitä arkisia kotitöitä on lapselle arvokkaampaa kuin kalliit lelut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maaruska

  4. 6. 2012 12.50

 26. asekielto yksityishenkilöille, ja

  asekielto yksityishenkilöille, ja ajoissa ihmiset hoitoon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heidi

  4. 6. 2012 14.50

 27. Ihmisten on saatava

  Ihmisten on saatava apua! ja lähimmäiset, välittäkää toisistanne ja reagoikaa kun näette toisen hädän. päättäjät keskustelemaan kasvotusten nuorten ja syrjäytyneiden kanssa, viikoksi koulumaailmaa katsomaan ja elämään vähävaraisissa perheissä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pirre

  4. 6. 2012 15.19

 28. Minä lisäisin kouluun

  Minä lisäisin kouluun uuden ”oppiaineen”, joka sisältäisi mm. ihmissuhdetaitoja, toisesta välittämistä, heikommasta huolehtimista, tunteista puhumista, erimielisyyksien ratkomista jne jne. Nykyisin vaan opitaan ja opittua mitataan, ehkä tämä oppiaine ei tarvitsisi edes arvosanoja.
  Muutosta on haettava hyvin kaukaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ahaa

  4. 6. 2012 17.00

 29. Lapsia pitää rakastaa

  Lapsia pitää rakastaa pienestä asti isolla sylillä ja sydämellä ja jatkaa rakastamista, kehumista ja kannustamista aikuiseksi asti. Kiusaamista ei saa sallia millään tasolla ja aikuisten täytyy löytää aikaa olla lastensa kanssa, leikkiä ja pelata ja tehdä arkiaskareet yhdessä. Lapset ovat ihan liikaa yksin Suomessa. Ruotsissa vielä 10-12-vuotiaat ovat koulun jälkeen hoidossa, täällä ekaluokkalaisetkin ovat jo yksin pitkiä aikoja! Yhteisöllisyyteen pitäisi kannustaa pihapiireissä, päiväkodeissa, kouluissa, ym.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiina

  4. 6. 2012 17.07

 30. Kunnon rajat.

  Kunnon rajat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ninni

  4. 6. 2012 19.06

 31. Asekielto ei auta,

  Asekielto ei auta, aseen voi ostaa tai varastaa koska vain. Kunnon kasvatusta voi koettaa ja kuria jos ei lapsi usko. Maalaiskuri kunniaan, ei lapsi kasva kieroon muutamasta tukistamisesta tai läsäytyksestä. Peli- ja pornokielto on paikallaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  HennaH

  4. 6. 2012 19.42

 32. kotikasvatus, rahaa mt-työhön,

  kotikasvatus, rahaa mt-työhön, aseet kunnolla lukittuihin kaappeihin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hh

  5. 6. 2012 4.40

 33. rajat kotona

  rajat kotona

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  j

  5. 6. 2012 4.42

 34. Keskitytään mielenterveystyöhön Sen

  Keskitytään mielenterveystyöhön

  Sen perusteella, mitä jutusta olen lukenut, olen ymmärtänyt kaksi asiaa:
  1) Ampuja halusi ”kokeilla, miltä tuntuu ampua oikeasti”, hänhän harrasti värikuulasotaa. Ei kuitenkaan ole mitään tekosyitä tälle teolle, ei aselainsäädännössä eikä värikuulasotaharrastuksessa: tasapainoinen ihminen ymmärtää, ettei muita ihmisä saa tappaa eikä haluakaan tappaa ketään.
  2) Ampuja oli aiemmin jo hakenut apua mielenterveyden ongelmiin, hän oli selvästi syrjäytynyt, koska hän ei ollut koulussa eikä ymmärtääkseni töissä ja armeijakin jäi kesken.

  -> Johtopäätös: ei mieleltään terve ihminen mene tekemään mitään tällaista, vaikka aseita saisi joka R-kioskista vitosella. Ampuja oli tiettävästi saanut hoitoa mielenterveydellisiin ongelmiin, mutta ei näköjään riittävästi. Jatkohoitoa ja tapaamisia vielä vuosienkin päähän jokaiselle, joka on lähtenyt hakemaan apua mielenterveysongelmiin, koska ei niihin oikeasti ole lääkettä, joka parantaa kerralla kaiken ja sen jälkeen ihminen muuttuu tasapainoiseksi. Mielenterveysongelmat ovat elämän läpi jatkuva ongelma, eikä potilaita saa jättää hoidotta/hoidon jälkeen huomioimatta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pau

  5. 6. 2012 6.51

 35. ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa..

  ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa.. apua jo ennenku tilanne on paha

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  so

  5. 6. 2012 8.45

 36. Ainoa vaihtoehto on

  Ainoa vaihtoehto on minusta se ettei anneta aseita sellaisille jotka ovat ala-ikäisiä mm..monet aikuiset kuvittelevat että eihän heidän lapset..jne..mutta näin ikävästi kuitenkin on että nekin ei meidän lapset tekee pahoja. samaten valistus jo kouluissa erilaisista kriisitilanteista mihin ottaa yhteyden kun tuntuu että ei hallita omia tunteita ja tekoja..mielestäni on väärin ettei nuorille ole mitään paikkaa missä voisivat mennä nimettömän puhumaan omista tuntemuksistaan..harvoin kukaan lähtee tekemään mitään kun löytää tavan tai keinon jolla purkaa pahaa oloaan esim puhumalla ja siten saaden vastakaikua omille ajatuksilleen.. valitettavasti näitä tilanteita vaan on ollut liikaa ja liian monta ..vanhempien vastuu on se että antaa rajoja / rakkautta oikeassa suhteessa. mutta kuitenkin meillä jokaiselle on vastuu omista teoistamme olimme sitten kuinka nuoria tai aikusuusiässä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marita

  5. 6. 2012 16.31

 37. Tämä vastaus liittyy

  Tämä vastaus liittyy nyt niihin ampujiin, jotka ovat olleet koulukiusattuja.

  Joku vuosien kestävä jokapäiväinen toisen piinaaminen, uhkailu, ja kaikenlainen väkivalta,
  niin sehän on kuin aikapommin lataamista.

  Saahan sitä kokeilla, että kuka kestää mitäkin ja kuinka kauan, mutta ihan varmasti sitä ei kaikki kestä, enkä oikein tiedä että pitäisikökään.

  Joku ihme rikollisten ja kiusaajien paapomisyhteiskunta tämä Suomi on. Aina ollaan vahvemman puolella, tai sen kiusaajan. Ehkä sanallisesti tuomitaan, mutta käytännössä mitään ei tehdä.

  Kaikki keinot ja rangaistukset käyttöön, ja kuka niitä sitten kuinkakin paljon tarvitsee, niin pitkälle on mentävä, että tehoaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nix

  5. 6. 2012 18.50

 38. On kysyttävä miksi,

  On kysyttävä miksi, yhä uudestaan.
  On mentävä syrjäytymisen, ahdistuksen, huostaanottojen ja ampumisten taakse. MIKSI näin on päästetty tapahtumaan?

  Maailma on muuttunut, se on selvä. Ja se on muuttunut turvallisista kyläyhteisöistä kaupungeiksi joissa lapset ja nuoret varttuvat. Ja joissa lasten vanhempien on ollut pakko sopeutua Suomen rankimman laman, 1990- luvun täydellisen romahduksen jälkeisiin, tietoisiin ratkaisuihin.

  Pakko? Ratkaisut ovat valintoja, politiikka on ratkaisuja, se on valintoja siitä minkä ja kenen kustannuksella halutaan saada aikaan.. mitä? Kasvua, tehokkuutta, kilpailukykyä.

  Vuosien työttömyys syö turvan ensin vanhemmilta, sitten lapsilta. Se ajaa pätkätöihin, stressiin, nöyryytyksen kokemuksiin, köyhyyteen, leipäjonoihin, häpeään, kiusaamiseen, epätodellisiin malleihin.

  Paras tapa estää väkivaltaa on tehdä politiikkaa jossa ihmisen on hyvä olla. Jossa työpaikka on pysyvä, jossa naapureillakin on työtä niin että lapset kokevat elävänsä suhteellisen samanarvoista elämää. Tasapainoinen lapsi voi kasvaa vain perheessä jossa arjen asiat ovat suhteellisen kohdallaan ja pysyviä.

  Mielenterveyspalvelut, onnellisuuspillerit, masennuslääkkeet, humalassa hoippuvat lapset, alkoholismin selvä lisääntyminen, huostaanotot, kouluampumiset, leipäjonot, puolialastomat teinitytöt, mustiinverhoutuneet pääkallonuoret – ovat kaikki Ajan kuvaa. Omien ratkaisujemme tulosta.

  Eli: katsokaa ketä ja ennenkaikkea millaista poliittista LINJAA äänestätte – sen mukaisia ovat päätökset supistaa hoitohenkilökuntaa, poliiseja tai opettajia. Kun kaikessa mennään raha edellä, monet jäävät jalkoihin. Ja jos kokemus osuu kohdalle jo lapsena, on erittäin erittäin vaikea päästä enää omin avuin ylös.
  Ja kukaanhan ei tässä maailmassa enää auta toista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Uranus

  5. 6. 2012 20.44

 39. Rakasta lähimmäistä niinkuin

  Rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  BisaNte

  5. 6. 2012 21.43

 40. oman lapsen rakastaminen

  oman lapsen rakastaminen myös silloin kun hänellä on mielenterveyden kanssa ongelmia. turvallisuuden maksimointi ei ole pahasta. en säilyttäisi aseita kotona jos yhdelläkään perheenjäsenellä on mielen kanssa oireita.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jonin äiti

  6. 6. 2012 0.03

 41. Jos koulu kiusaaminen

  Jos koulu kiusaaminen saataisiin rikoslain piiriin. Enkä se vähän hillitsisi kiusaajia ja heidän vanhempiaan. Jostainhan se kiusauskin lähtee.
  Sosiaali puoli vain selittää että kiusattu on itse aiheuttanut kiusatuksi tulemisensa.
  Taitaa suomen laki vain olla toivoton auttaja näissä tapauksissa.
  Luultavasti ampumistapaukset vain lisääntyvät.
  Ja me sivulliset vain surkuttelemme tapauksia.
  Yksittäinen ihmiene ei koulukiusaamiselle voi mitään.
  Itsekkin olin koulukiusattu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  henna

  6. 6. 2012 10.27

 42. on vaikea löytää

  on vaikea löytää ratkaisuja tämän tyyppisiin ongelmiin, mutta ainakin terveydenhuollon pitäisi olla kattavaa ja hoitoon pääsyn pitäisi olla helppoa, eikä niin että ensin aikaakaa lääkärille tai hoitajalle saa odottaa kuukausia. nuorten ja myös vanhempien ihmisten syrjäytymistä pitäisi yrittää ehkäistä, ei uhkailemalla karenssilla niin kuin nykyään vaan etsimällä ihmistä kiinnostavaa tekemistä, mutta tuskinpa tämäkään toteutuu kun työvoima ja muita palveluja jatkuvasti supistetaan.
  tärkeimpänä pitäisin huolehtimista lähimmäisistä ja myöskin niistä naapureista ja ns. hyvän päivän tutuista. ei vie paljon aikaa päivästä kysyä kanssa kulkijalta kuulumisia ja vaihtaa muutama ystävällinen sana. myöskin olisi syytä päästä eroon ajattelutavasta ”ei se minulle kuulu, hoidan vaan omat asiani” moni perheväkivallan tekokin olisi jäännyt tekemättä jos naapurit olisivat soittaneet poliisin paikalle kuultuaan tappelua tai avun huutoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hanna-mari

  6. 6. 2012 19.10

 43. Todella vaikea kysymys

  Todella vaikea kysymys johon ei oikeaa vastausta ole varmasti olemassakaan. Muutama asia mitä tulee mieleen, mistä ahdistus ja paha olo kumpuaa; rahattomuus tai vähävaraisuus sekä lapsuudessa koettu yksinäisyys. Ei ystäviä/vanhemmilla kiire. Näihin kun jotenkin voisi puuttua.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tidi

  7. 6. 2012 6.50

 44. Lasten vanhemmille pakollinen

  Lasten vanhemmille pakollinen vanhempi-lapsi opinnäytetyö.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  TH

  7. 6. 2012 12.35

 45. Kyllä tällaiset käyttäytymiset

  Kyllä tällaiset käyttäytymiset lähteät kotoa. Kannattaisi siis panostaa ongelmaperheiden neuvontaan, jotta jokainen lapsi ja nuori saisi hyvät lähtökohdat omalle elämälleen. Lapset ovat syyttömiä vanhempiensa virheisiin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Giglio

  8. 6. 2012 9.07

 46. Itse olisin sitä

  Itse olisin sitä mieltä, että otettaisiin oppia siitä, minkälaista koulutusta me vanhemmat ihmiset olemme saaneet, kun itse olimme nuoria. Kuri oli kova ja joskus sai tehdä, kun kysyi tarpeeksi nätisti. Nykyajan kasvatus, kun tuppaa olemaan, että lapsi saa tehdä mitä haluaa ja saa kaiken, mitä haluaa. Itse sain kovan koulutuksen jo nuorena, ei ollut mahdollista tehdä mitään typeryyksiä. Kunnioitan vanhempiani tästä hyvästä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maaku

  8. 6. 2012 12.01

 47. Minä en ymmärrä,

  Minä en ymmärrä, miksi ihmisellä pitää ylipäätään olla aseita kotona?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Bemy

  11. 6. 2012 7.38

 48. Kaikkia aseita pitäisi

  Kaikkia aseita pitäisi säilyttää esim. poliisiasemalla. Ilmoitus aseen tarvitsemisesta pitäisi tulla esimerkiksi viikkoa ennen kuin se haetaan. Näin äkkipikaisuuksissaan tehdyt ampuma-aserikokset vähenisivät huomattavasti, toivon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jonsetti

  11. 6. 2012 22.23

 49. Maalaisjärkeä vois joskus

  Maalaisjärkeä vois joskus käyttää…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tre

  12. 6. 2012 17.37

 50. Pitäkää huolta läheisistänne

  Pitäkää huolta läheisistänne ja tuttavista. Älkää jättäkö ketään ulkopuolelle, vaikka he joskus haraisivat vastaan. Älkää sanoko ketään oudoksi tai kömpelöksi, tunariksi, vaan kannustakaa toista saamaan hyvä itsetunto. Sanokaa surulliselle, että ”minä voin kuunnella, jos sinulla on huolia, vaikka en auttaa osaisikaan”. Tarjotkaa apua masentuneelle tai muuten kykenettömälle, vaikka sitten pientäkin!

  Ei aseet tapa, ihmiset tappaa. Ihmiset, jotka saavat kolhuja toisilta ihmisiltä liikaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Szz

  13. 6. 2012 13.10

 51. Rajat pitää olla,

  Rajat pitää olla, pitää opettaa mikä oikein, mikä väärin ettei poliisi ole se ensimmäinen joka tulee kieltämään ja kertomaan mitä ei olisi saanut tehdä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  KatLi

  14. 6. 2012 17.30

 52. Kiusaaja vanhempineen opettajan

  Kiusaaja vanhempineen opettajan kanssa keskustelemaan, miksi hän kiusaa. Kiusatulle jonkinlainen ”turvamies” varsinkin, jos kiusaaminen menee fyysiseksi. Kiusaajan vanhemmat maksajiksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anny

  17. 6. 2012 19.58

 53. Taotaan miekat auroiksi

  Taotaan miekat auroiksi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mahoton12

  19. 6. 2012 15.57

 54. Lapset pitäisi jo

  Lapset pitäisi jo pienestä pitäen kasvattaa kunnioittamaan kaikkea elävää, oli se sitten toisia ihmisiä, eläimiä taikka luontoa. Mielestäni perheiden pitäisi myös enemmän viettää aikaa keskenään. Nykyään monet lapset ja nuoret roikkuvat illat kaupungilla kavereidensa kanssa, eivätkä vanhemmat tiedä ollenkaan, missä lapset ovat ja mitä tekevät. Tuntuu, että monet nuoret jotenkin ”vieraantuvat” normaaleista asioista ja yhteiskunnan ”säännöistä”. Mielestäni tämä johtuu ainakin suurimmalti osin juurikin siitä, etteivät vanhemmat ehdi / viitsi kasvattaa omia lapsiaan.

  Terveydenhuoltoon pitäisi tietysti myös panostaa, jotta saataisiin parempaa hoitoa esim. mielenterveysongelmista kärsiville, masentuneille taikka muuten vain uupuneille ihmisille. Jokaisen ihmisen pitäisi ”tarkkailla” ja pitää huolta lähimmäisistään, etteivät vaikeuksissa olevat ihmiset ajautuisi tällaisiin ääritekoihin. Tosin tuntuu, että nykyään ihmiset eivät oikein uskalla puuttua toisten asioihin, hyvä jos uskaltaa kadulla kaatunutta mennä auttamaan…

  Monet olisivat tiukentamassa aselakia aina, kun tällaisia ampumistapauksia sattuu. Mielestäni parempi ratkaisu olisi, että aseita ei saisi säilyttää kotona, vaan siellä, missä ampumisharrastusta harjoitetaan. Metsästäjillä voisi olla Metsästysyhdistyksen jokin oma ”varasto”. Itselläni ei ole ampumisharrastusta eikä muutenkaan kokemusta aseista, joten en osaa sanoa, miten tuo sitten käytännössä onnistuisi… Ja eihän tuo toki luvattomia aseita poista keneltäkään, melkein kuka tahansa sellaisen pystyy nykyään hankkimaan.

  Myös väkivaltaisia elokuvia ja pelejä monesti syytetään. En usko, että kukaan täysjärkinen elokuvien tai pelien takia alkaisi ketään ampumaan. Kyllä siinä täytyy päässä viirata, jos niistä vaikutteita saa. Ei väkivaltaisia pelejä pelaavat tai elokuvia katselevat henkilöt ala yhtäkkiä ampumaan ihmisiä vaan ampujat ovat usein kiinnostuneita tällaisista elokuvista ja peleistä.

  Väkivaltaa on aina ollut ja tulee olemaan. Nyt vain on sattunut näitä ampumistapauksia ja ne ovat saaneet paljon huomiota mediassa. Toisaalta tuntuu väärältä, että ampumatapauksista uutisoidaan ja puhutaan niin paljon, kun esim. liikenteessä kuolee lähes päivittäin viattomia ihmisiä. Minusta toisen tappaminen on aina yhtä tuomittavaa, tapahtui se sitten ampumalla tai autolla päälle ajamalla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aa

  19. 6. 2012 18.45

 55. Kaikki lähtee kotoa!

  Kaikki lähtee kotoa! Olen vakaasti sitä mieltä, että lapset tarvitsevat pienestä pitäen rajattomasti rakkautta, mahdollisimman paljon vanhempien läsnäoloa ja selkeät rajat siihen, miten käyttäydytään, mikä on oikein ja mikä väärin.
  Itsensä, toisten ihmisten ja kaiken elävän hyväksyminen ja kunnioittaminen on kaiken a ja o!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Janttu

  20. 6. 2012 9.51

 56. Työelämän laatua on

  Työelämän laatua on parennettava.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JREwing

  21. 6. 2012 6.56

 57. lisärahoitusta esim. koulutuspaikkoihin.

  lisärahoitusta esim. koulutuspaikkoihin. jos on vara antaa apupaketteja ulkomaille niin pitäisi olla varaa huolehtia myös kotimaasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ripe

  21. 6. 2012 8.22

Kirjoita kommentti