Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 7. 2010 Teksti Tiia Koskimies 274 kommenttia Keskustelu

Pakkoruotsia vai ymmärtämystä yli rajojen? Arvottu

Olen mielenkiinnolla seurannut ns. ”pakkoruotsista” syntynyttä kielikeskustelua. Tuo sana ”pakko” kalskahtaa minkä tahansa opiskeltavan aineen eteen pantuna tympeältä. En usko, että pakkoruotsilla voidaan suomenruotsalainen kulttuuri pelastaa, siihen pitää olla ihan muut keinot olemassa, mutta ruotsinkieli, kuten kaikki muutkin kielet ovat meille äärettömän tarpeellisia.

Me suomenkieliset suomalaiset tarvitsemme myös ruotsinkieltä pystyäksemme laajentamaan ja syventämään ymmärtämystämme niin omaan kuin naapurimaamme ruotsinkieliseen kulttuuriin. Mahdollisimman monipuolinen kielitaito on ihmisille valtava rikkaus. Kielitaidon avulla syntyy niin liike-elämän kontakteja kuin ystävyyssuhteita. Mitään kieltä ei pidä pitää turhana. Ne ovat kaiken sivistyksemme ja tietämyksemme laajentamisen kannalta äärettömän tarpeellisia ja niitä pitäisi opiskella… tai ainakin puhua miten vain… aina vain, kun pienikin tilaisuus toisen ihmisen kohtaamiseen tarjoutuu.

Kielitaito kuuluu yleissivistykseen. Turhia kieliä ei ole olemassakaan!

Koulu on mitä luonnollisin paikka erilaisten kielten opiskeluun. Juuri kouluaikana on aikaa keskittyä kieliin. Työelämään siirtymisen jälkeen kieltenopiskelu vaatii jo paljon suurempia ponnisteluja ja innostusta. Nuorten tulisi ymmärtää kielien merkitys paljon nykyistä laajemmin. Kieltenopettajilla on mielestäni erittäin tärkeä tehtävä ja vastuu osata ”myydä” nuorille oma aineensa. Heidän tulee innostavasti osata kertoa, miksi kyseinen kieli, tai mikä muukin aine, on kiinnostava ja tarpeellinen ja miksi juuri sitä kannattaa opiskella. Lasten tulisikin ymmärtää kielitaidon merkitys ihmisten välisessä kanssakäymisessä ja ajatustenvaihdossa laajemmin. Miten mahtavaa onkaan matkustaa maailmalla tai kohdata ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella heidän omalla kielellään, edes muutaman sanan tai lauseen verran!

Itse olen Hangosta kotoisin ja nykyisin asun suomenruotsalaisessa perheessä, joten olen oppinut kielen lähinnä luonnonmenetelmällä. Alku oli valtavaa puurtamista evakkokarjalaisten kotona asuvalle! Myöhemmin olen kaikissa työpaikoissani kuitenkin tarvinnut ruotsinkieltä ja olen ollut aina yhtä hämmästynyt ja iloinen, kun minua on pyydetty myös joissain tilanteissa tulkiksi. (Ihana kun saa päteä jossakin!) Olen pärjännyt lähinnä imitoiden oppimallani ruotsinkielellä erittäin hyvin myös Norjassa, jopa Tanskassa, ja saanut kaikista näistä maista pysyviä ja hyviä ystäviä. Tuntuisi tosi omituiselta puhua heidän kanssaan englantia…

Saksankielen opin samalla tavalla. Vaikka olin lukenut kieltä koulussa, en osannut sitä käyttää, ja ujostelin virheitä. Ystävättäreni saksalainen mies rohkaisi ja sanoi: ”Tiia, jos et puhuisi minulle tuota saksaasi, emme voisi lainkaan keskustella.” Tämä oli tärkeä kommentti, havahduin ja innostuin. Yhteisistä kesälomistamme muodostuikin tämän jälkeen mahtava kielikylpy. Saksalaiset ovat erittäin otettuja siitä, että heidän kieltään ylipäättään puhutaan edes vähän. Yllättävän moni saksalainen ei puhu muuta kieltä kuin saksaa, ranskalainen puhuu vain ranskaa, espanjalainen ja italialainen puhuvat vain omaa kieltään jne. Meillä suomalaisilla on siis ”tuhannen taalan paikka” osatessamme mahdollisimman monia kieliä, ja myös käyttäessämme niitä rohkeasti.

Bon Appétit -ohjelmasarjan ohjaajana olen matkustanut eripuolilla maailmaa. Olen aina opiskellut muutaman lauseen tai jonkun lausahduksen kyseisen maan kieltä ja ilahduttanut sitten ”kielitaidollani” isäntiä. He ovat olleet tästä pienestä eleestä aina hyvin otettuja. Me suomalaisetkin ilahdumme, jos ulkomaalaiset osaavat sanoa ”kiitos” tai ”päivää”, suomenkielellä. Monesta maasta tullaan tänne myös opiskelemaan pientä suomenkieltä! Miksi? Ei takuulla pelkästään siksi, että he tarvitsevat sitä, vaan siksi, että se kiinnostaa ja avaa ovet kulttuuriimme aivan toisella tavalla.

Suomalaiset matkustavat paljon Espanjaan ja Kreikkaan. Eipä olisi hassumpaa osata myös niitä kieliä, jotta pystyisi tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja tutustumaan väestöön paremmin. Latina olisi meille mielestäni myös edelleen tärkeä kieli! Sen osaaminen avaa ovet historiaan aivan toisella tavalla kuin käännöskirjallisuus. Täytyy myös muistaa, että on niitäkin, jotka ovat vasta varten opiskelleet esperantoa. Se on täysin keinotekoinen kieli, mutta sen taitajat kokevat sen hyvin tärkeäksi.

Toivoisin todellakin, että niin ruotsinkielen kuin, kaikkien muidenkin kielien opettajat osaisivat vakuuttaa oppilaansa opettamansa kielen tai aineen tarpeellisuudesta. Kielitaito auttaa viestimään, avartaa näkemyksiä ja lisää ymmärtämystä kansojen välillä.

Pssst! Toivoisin myös, että eri aineiden opettajat osaisivat ”myydä” aineensa ja tehdä niistä mahdollisimman kiinnostavia. Itseäni innoitti valtavasti elokuva ”Kuolleiden runoilijoiden klubi”.
255px-Dead_poets_society

Kuolleiden runoilijoiden seura
Dead Poets Society

Ohjaaja Peter Weir
Käsikirjoittaja Tom Schulman

Kuolleiden runoilijoiden seura (engl. Dead Poets Society) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu elokuva vuodelta 1989. Peter Weirin ohjaama sisäoppilaitosdraama kertoo karismaattisesta äidinkielen opettajasta, joka työskentelee 1950-luvun poikakoulussa ja innostaa oppilaitaan vapaan ajattelun ja taiteen pariin.
Tarina sijoittuu kuvitteelliseen Welton Academyyn Vermontissa ja se kuvattiin St. Andrew’s Schoolissa Delawaressa. Elokuvasta julkaistiin myös kirja, jonka kirjoitti Nancy H. Kleinbaum.
Kuolleiden runoilijoiden seura voitti parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkinnon ja sai ehdokkuudet parhaasta miespääosasta, parhaasta ohjauksesta ja parhaasta elokuvasta.

Arvonta

Arvomme elokuun puolivälissä yhden alla esitellyn kirjan kaikkien kommentoineiden kesken.

Kerro, miten sinä kielikeskustelun koet?

ruo_suo_idiomitRuotsi-suomi-idiomisanakirja

Sitta som berg, slå blå dunster i ögonen, gå omkring som en äggsjuk höna…

Ruotsin kieli vilisee värikkäitä idiomeja ja sanontoja, joiden merkitystä ei useinkaan voi päätellä yksittäisten osiensa perusteella. Idiomit ovat pääosin kieli- ja kulttuurisidonnaisia, ja niiden hallitsemista pidetäänkin usein todellisen kielitaidon mittarina.

Birgitta ja Kari Viljasen kokoama Ruotsi–suomi-idiomisanakirja on erinomainen sanaston rakentamisen työkalu niille ruotsin opiskelijoille ja ruotsin kieltä paljon käyttäville, jotka hallitsevat kielen perusteet ja pyrkivät vahvistamaan ja laajentamaan sanavarastoaan.

Sanakirja sisältää yli 3 000 keskeistä ruotsin idiomia ja fraasia. Idiomit on ryhmitetty aakkostettujen päähakusanojen mukaan. Idiomeille on annettu suomenkielisten vastineiden lisäksi myös käyttötyyliä koskevaa tietoa. Käyttöesimerkit auttavat kielenoppijaa omaksumaan ruotsin sanonnat osaksi omaa aktiivista kielitaitoaan. Kaikki esimerkkilauseet on käännetty myös suomeksi.

Kirjan tiedot

Birgitta ja Kari Viljanen
Ruotsi-suomi idiomi-sanakirja
216 sivua
Gummerus Kustannus, heinäkuu 2008
www.gummerus.fi

Kirjan esittelyteksti Gummerus Kustannus Oy.

Arvonnan voittaja

Arvonnan voitti nimimerkki Helga. Lämpimät onnittelut hänelle ja kiitokset kaikille muille osallistuneille.


Aiheet: , , , , , , ,

274 kommenttia

 1. Niin, kielet ovat

  Niin, kielet ovat tärkeitä. Mutta ainoastaan ruotsin kieli on absoluuttisen pakollinen jokaiselle suomalaiselle. Mielestämme ei ole järkevää pakottaa jokaikinen suomalainen puhumaan juuri ja ainoastaan ruotsia, kuten nykyinen koulutusjärjestelmämme tekee opetuksen kaikilla asteilla. Englanti ei ole pakkoenglantia, eikä mikään muukaan valinnainen kieli ole lainsäädäntömme mukaan pakkokieli. Vain ruotsi on pakkokieli.
  Siitä vieroksunta sitä kohtaan.
  Ymmärrystä ei saada edes maan sisäisesti saatika yli rajojen, jos yksi kieli on tuollaisessa käsittämättömässä erityisasemassa suhteessa kaikkiin muihin kieliin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Vapaa kielivalinta

  4. 7. 2010 21.54

  • Itse olen Tiian

   Itse olen Tiian kanssa samaa mieltä, että ruotsinkieli on meille tärkeä kieli, että pystymme kommunikoimaan muiden pohjoismaalaisten kanssa, unohtamatta Suomen ruotsinkielisiä. Vain puhumalla eri kieliä voi kommunikoida monipuolisesti ja syvällisesti. Se laajentaa maailmankuvaa kummasti ja mahdollistaa hyvien ystävyyssuhteiden solmimisen. Lisäksi nykyisenä nettikommunikointiaikana vieraiden kielten osaaminen tuo paljon sisältöä elämään.

   Ruotsin kieleen suhtautumisessa on omasta mielestäni kyse negatiivisesta asennoitumisesta kielivähemmistöömme. Pitää muistaa, että meillä ruotsia äidinkielenään puhuvat ovat samanlaisia suomalaisia kuin me muutkin. Mielestäni Suomessa syyllistytään kielirasismiin ja tunnen yhtä suurta vastenmielisyyttä sitä vastaan, kuin muutakin rasismia eli kaikkiin rotuihin tai muihin vähemmistöihin kuuluvaa sortoa vastaan. Sekin on käsittämätöntä, että hiljaisesti hyväksytään toista kotimaista kieltä puhuvien nälviminen jopa julkisesti, kuten taannoin Radio Suomessa eräs pakinoitsija vertasi suomenruotsalaisia kyykäärmeisiin!!! Rasismia äärimmillään.
   Tällaisiin puheisiin pitäisi esim. oikeusasiamiehen puuttua kovalla kädellä.

   Perustuslakimme mukaan Suomessa on kaksi kansallista kieltä ja ne ovat suomi ja ruotsi. Piste! Pulinat pois, ellei perustuslakia haluta muuttaa!

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   5. 7. 2010 14.31

   • "Pitää muistaa, että

    ”Pitää muistaa, että meillä ruotsia äidinkielenään puhuvat ovat samanlaisia suomalaisia kuin me muutkin.”
    Noin munkin mieheni ajatteli asuessaan 80km päässä kaksikielisestä kunnasta, muutettuaan tuon matkanverran lähemmäksi ”hurreja” ja seurattuaan vuoden verran kunnan tapahtumia mielipide muuttui totaalisesti! Kaksikielisyys olisi rikkaus jos sen ymmärtäisivät myös Suomen omistavat omaan napaansa tuijottava vähemmistöryhmä.(kielijakauma suht 50% molempia)

    Kirjoittanut

    marjo66

    7. 7. 2010 8.39

 2. Mielestäni pitää muistaa,

  Mielestäni pitää muistaa, että minkä ikäisille tuota pakkoruotsia yritetään runnoa. Ja se tarkoittaa sitä, että sana ”pakko” tappaa monen innnostuksen. Siinä iässähän muutenkin yritetään rikkoa rajoja ja yleisin sana on ”ei”. Englannin kieli hyväksytään helpommin, koska sitä on muutenkin joka paikassa ja nuoret tajuavat sen kielen tärkeyden.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Taikku

  5. 7. 2010 15.42

  • Jospa unohdettaisiin sana

   Jospa unohdettaisiin sana pakko ruotsinkielen opiskelun yhteydessä, sillä onhan koulussa toisaalta myös pakkomatematiikkaa, pakkourheilua, pakkohistoriaa yms. , jos tälle linjalle lähdetään. Vanhempien tulisi mielestäni kannustaa lapsia opiskelemaan vieraita kieliä yhtä lailla kuin kaikkia muitakin kouluaineita. Lapset omaksuvat helposti heille syötettyjä asenteita.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   5. 7. 2010 16.13

 3. Pointtini on nimenomaan

  Pointtini on nimenomaan siinä, että toivoisin opettajien osaavan ”myydä” minkä vain aineen niin hyvin, että se tuntuu opiskelijasta kerrassaan vastustamattoman kiinnostavalta aineelta opiskella.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nimetön

  5. 7. 2010 19.31

 4. En osaa ruotsia

  En osaa ruotsia eikä vielä ole tullut tilannetta jossa olisin sitä tarvinnut. Ikää on kuitenkin jo 50+.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Piitu

  6. 7. 2010 20.27

 5. Pakko?! Huh,huh...(ikinä siedä

  Pakko?! Huh,huh…(ikinä siedä ruotsia…sori…)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  M

  6. 7. 2010 23.24

 6. Ruotsinkieliset haluavat turvata

  Ruotsinkieliset haluavat turvata omat palvelunsa sillä, että kaikki suomalaiset opettelevat ruotsia. Viro, Saksa, Venäjä ovat yhtälailla naapurimaita ja heillä on Suomen kanssa yhteistä historiaa. Perustuslakia voi muuttaa haluttaessa, jolloin tulkkipalveluihin on mahdollisuus useammalla. Peruskoulussa A-kielenä on useimmiten englanti ja toista A-kielen ryhmää 4. luokalla ei usein muodostu, jos se ei sitten ole ruotsi. Viimeistään 7. luokalla alkaa ruotsi. Minulla ei ole mitään ruotsin kieltä vastaan, mutta muitakin kieliä on. Monet ranskalaiset puhuvat vain ranskaa, ruotsinkieliset vain ruotsia ja suomalaisten tietysti on osattava heidän kieltään, jotta ymmärtäminen olisi mahdollista!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiina

  7. 7. 2010 4.18

 7. Kielet olivat suosikkiaineitani

  Kielet olivat suosikkiaineitani koulussa, varmaan osittain siksi että koen olevani kielellisesti lahjakas mutta matemaattisesti täysi tumpelo. Suomi on tottakai tärkein kieli ja englanti tulee omassa asteikossani seuraavaksi, sitten vasta ruotsi, saksa, venäjä ja muut kielet. Ruotsi on toinen virallinen kielemme ja mitä sitä murehtimaan, ei kukaan ole vielä kuollut kielen opiskeluun…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Olga

  7. 7. 2010 8.57

 8. ruotsissa asuneena kannatan

  ruotsissa asuneena kannatan kielten opiskelua

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tupu

  7. 7. 2010 11.04

 9. Kielet ovat tärkeitä.

  Kielet ovat tärkeitä. Pitäisi olla valinnaista mitä kieliä opiskelee. Ruotsinkielen pakko on historiallinen jäänne, jota ei ole enää perusteita säilyttää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aakoo

  7. 7. 2010 11.07

 10. En ole omaa

  En ole omaa pakkoruotsiani koskaan tarvinnut, englantia paljonkin. En olisi opiskellut ruotsia jos ei olisi ollut pakko. Ruotsinopetus on kouluissa yhtä turhaa kuin uskonnonopetus, joka on turhinta ikinä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kahvijänö

  7. 7. 2010 11.07

 11. Kouluaikojen jälkeen aattelin

  Kouluaikojen jälkeen aattelin että turhaan sitä ruotsia tuli opiskeltua kun ei missään tarvii. Nyt kun asun rajan lähellä ja tulee käytyä Ruotsin puolella, on mieli muuttunut. Myyjät kun eivät osaakaan suomea läheskään joka paikassa elikkä ruotsin kielellä pärjäisi, on vaan kielitaito vähän ruosteessa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Merja

  7. 7. 2010 11.11

 12. pakkoruotsi pois ja

  pakkoruotsi pois ja heti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ippe

  7. 7. 2010 11.12

 13. kyllä ruotsia on

  kyllä ruotsia on hyvä osata

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  laura

  7. 7. 2010 11.49

 14. Kielten osaaminen on

  Kielten osaaminen on tärkeää, kyllä siinä naapurimaan kielikin joukossa menee.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lusse

  7. 7. 2010 11.49

 15. En kyllä ymmärrä

  En kyllä ymmärrä Ruotsinkielen tarpeellisuutta panostaisi senkin ajan koulussa Englantiin sillä pärjää maailmalla pikkasen paremmin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  repa

  7. 7. 2010 11.49

 16. kieliopiskelu on ok,

  kieliopiskelu on ok, mutta kielet pitäisivät olla valinnaisia – venäjän osuus tulisi kasvaa ruotsin kustannuksella, mutta sen tulisi olla kouluittain demokraattinenn päätös

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maarit

  7. 7. 2010 11.52

 17. Pakollinen ruotsinkielen opiskelu

  Pakollinen ruotsinkielen opiskelu on kyllä sellainen jäänne, että se pitäisi lopettaa ja heti!!!

  Paljon hyödyllisempää suurimmalle osalle olisi opiskella matemaattisia aineita tai muita kieliä. Varsinkin lukiossa ruotsi vie hirveästi tunteja.

  Kannattaako ihmiset saada vihaamaan ruotsin kieltä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  luna

  7. 7. 2010 12.16

 18. pakkoruotsi pois kouluista

  pakkoruotsi pois kouluista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  risto vanhanen

  7. 7. 2010 12.54

 19. Asennekysymys. Kun opetetaan

  Asennekysymys. Kun opetetaan lapsille jo kotona, että ruotsin kieli on tyhmää, ettei sitä mihinkään tarvitse (väärin! haepa valtion tai kunnanvirkaa…) sen sijaan, että kerrottaisiin, kuinka helppoa ruotsi esmes kieliopillisesti on, ja kuinka paljon sitä tarvitsee työpaikoilla ja muutenkin.

  Pakko on aivan väärä sana. Itse olen oppinut ruotsia kotkielenä, sotalapsena olleilta vanhemmiltani ja ”isovah´nehmmilta” joihin säilynyt tiivis yhteys on rikastuttanut lapsuuttani monin tavoin.

  Mitä useampaa kieltä hallitsee, sen helpompi on oppia uusia, joten kymmenen kieltä hallussa hyvin, kolme taipuu arkikielen verran.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  w1zard

  7. 7. 2010 12.55

 20. Suomihan on kaksikielinen

  Suomihan on kaksikielinen maa, joten kyllä olisi hyvä opettaa lapsille myös ruotsia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pipsa 49

  7. 7. 2010 12.57

 21. Pitkän ruotsi oli

  Pitkän ruotsi oli ja siitä on kyllä ollut hyötyä. Kannatan kuitenkin vapaaehtoisuutta kielten opetukseen ja samalla vaihtoehtoja lisää, esim. venäjää enemmän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kk

  7. 7. 2010 13.06

 22. Ruotsin opiskeleminen on

  Ruotsin opiskeleminen on helpoin tapa suomalaiset ’loikata indoeurooppalaisten kielimuurin’ ylitse, eli ruotsin sanoista ja kielioppirakenteista on paljon apua saksan ja englannin oppimisessa. Hauskaa on myös huomata, että suomi on saanut paljon lainasanoja ruotsista. Moni niistä on vääntynyt eriskummalliseen muotoon kuten kestikievari (gästgivargård), raastuvanoikeus (rådstuvurätt), porstua (förstuga], Stadin vanhan slangi lainasi kyökkiruotsia (kimma/gimma < gumma; hima < hem, bastu < badstuga, bilika < bil, bärtsi < berg). Hoksaaminen on hauska harrastus. Suodaan se ilo jatkossakin ruotsintaitoisille ja Skandinaviaan suuntautuneille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jep

  7. 7. 2010 13.10

  • Ruotsin kieltä paremmat

   Ruotsin kieltä paremmat avut englannin, saksan tai ranskan opiskeluun on lukea englantia, saksaa tai ranskaa. Ruotsin kielen opiskelu vie mahdollisuuksia (koulussa rajallinen määrä aikaa) opiskella näitä tärkeämpiä kieliä.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Kartio

   9. 2. 2011 19.45

 23. tottakai ruotsi on

  tottakai ruotsi on tärkeä kieli, onhan suomi kaksikielinen maa. kellee ei ole pahitteeksi osata ruotsia . suomalaisten asenne vaan on se mikä on,jos ruotsi ei olisi pakollinen,moni varmaan opettelisi sitä itse!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tina

  7. 7. 2010 13.52

  • kelleen ei ois

   kelleen ei ois pahitteeks osata suomea! Suomi ei ole kaksikielinen maa. Suomella pärjää Suomessa hyvin ja Ruotsissa englannilla. Ranskaa, venäjää, espanjaa ka kiinaa lisää – suomenruotsi pois!

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   ruikku

   4. 8. 2010 20.59

 24. Kaikki osaaminen on

  Kaikki osaaminen on kotiinpäin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ulla

  7. 7. 2010 13.59

 25. Kaikki kielet ovat

  Kaikki kielet ovat tärkeitä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  riitta uygun

  7. 7. 2010 14.07

 26. ruotsin kieli kuuluu

  ruotsin kieli kuuluu yleissivistykseen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  henna

  7. 7. 2010 14.13

 27. mulle ei ruotsin

  mulle ei ruotsin opiskelu tuottanut vaikeuksia. mutta kyllä ”pakkoruotsin” voisi poistaa, täällä on kuitenkin niin vähän ruotsia puhuvia.

  ruotsi voisi olla kouluissa valinnainen, sillä maailmassa on monia muita kieliä, joita puhutaan paljon enemmän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nvm 70

  7. 7. 2010 14.18

 28. 5% suomessa asuvista

  5% suomessa asuvista on äidinkielenään ruotsi, 95% niistä osaa sujuvasti suomea ja loput 5% hyvin englantia. Turha kieli! Englannin opiskelua ruotsin tilalle! Siitä sentään hyötyy jotain ja se on helpompi kieli!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kippo

  7. 7. 2010 14.46

 29. Ruotsi on toinen

  Ruotsi on toinen äidinkielemme!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  KeljuK

  7. 7. 2010 14.56

 30. Olisin paljon mielummin

  Olisin paljon mielummin yläasteella opiskellut sen kolme vuotta vaikka saksaa, ranskaa tai venäjää, joista olisi ollut ehkä enemmän hyötyä. Ruotsilla en ole tehnyt juuri mitään, mitä nyt pari kertaa Ruotsissa muutaman tunnin viettänyt ja nekin puhuu siellä sellaista ’slangia’, että ei kouluruotsilla saa mitään tolkkua. Ja suurin osa ruotsintaidosta karissut, juurikin syystä että sitä ei tarvitse missään! Sitä paitsi asun Suomessa, miksi täällä pitäisi opiskella pakolla kieltä, jota ei puhu juuri kukaan täällä äidinkielenään. Sama, kun Ruotsiin tulisi pakolliseksi suomenkielen opiskelu… Eikös Suomen pitänyt jo sieltä Ruotsin vallan alta päästä jo jonkin aikaa sitten. Sinänsä tietty sivistävää, mutta täyttäisin aivokoppani mielummin jollain hyödyllisemmällä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Szz

  7. 7. 2010 15.39

 31. pakkoruotsi pois kouluista

  pakkoruotsi pois kouluista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mari M.

  7. 7. 2010 16.32

 32. Miksi pakkokieltä yleensäkään?

  Miksi pakkokieltä yleensäkään?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Keppi

  7. 7. 2010 17.04

 33. Kielet ovat rikkaus

  Kielet ovat rikkaus ja monelle rakas harrastus!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  manta

  7. 7. 2010 17.13

 34. Pakkoruotsi on melkoinen

  Pakkoruotsi on melkoinen muinaisjäänne ja käsittämättömyys. Itse olisin mieluummin käyttänyt kallisarvoista aikaani esim. venäjän tai saksan opiskeluun. Eipä ole ruotsista ollut runsaammin hyötyä…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liekki

  7. 7. 2010 17.58

 35. Itselle riittää englanti,

  Itselle riittää englanti, kun kuitenkin se on aika yleinen kieli. Jota tarvitsee tulevaisuudessa lisää. Siihen aion panostaa enemmän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Megabass

  7. 7. 2010 18.23

 36. kielet olivat koulussa

  kielet olivat koulussa suosikkiaineitani (ruotsi, englanti, saksa, ranska) – lisäksi itse opiskelin espanjaa ja italiaa. ruotsi oli vahvin kieleni ja helpoin oppia. minusta pitäisi olla vapaaehtoista, mitkä kielet koulussa voi valita

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pikku myy

  7. 7. 2010 20.58

 37. Pakko ei ole

  Pakko ei ole perusteltua eikä hyvä ratkaisu, muilla keinoilla pitäisi varmistaa kielitason säilyminen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mv

  7. 7. 2010 21.41

 38. Aikansa elänyttä tuputusta.

  Aikansa elänyttä tuputusta. Uskon että ruotsin kieli säilyisi ilman pakkoakin ja sen maine paranisi eikä tulisi vastareaktioita.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mary

  7. 7. 2010 21.42

 39. Ruotsin kieli on

  Ruotsin kieli on tarpeellinen kieli. Puhe ”pakkoruotsista” tulisi lopettaa. Koulussa on monta muutakin ainetta, mitkä eivät kaikille ole mieluisia, mutta niitä on vain opiskeltava. Jos kouluaineet aletaan kansanäänestyksellä valita, ryhdyn itse vaatimaan, että ”pakkomatematiikka” – inhokkiaineeni – tulee välittömästi poistaa. Ja ”pakkoliikunta” myös.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lea Sommer

  7. 7. 2010 23.31

 40. Naapureita on hyvä

  Naapureita on hyvä ymmärtää. Lähimmät kauppakumppanit ja kulttuurivaikutteet tulevat aina ensin läheltä, joten molemminpuolisen edun nimissä on aina ollut tarpeellista opetella ensin kielet joilla kommunikoida rajanaapurien kanssa.

  Meitä suomalaisia painaa esihistoriallinen taakka joka on saanut ”inhoamaan” ruotsia ja ”vihaamaan” venäjää. Alemmuuskompleksi ja sota ovat painavia, alitajuisia, siirtyviä ja pitkäikäisiä asioita jotka saavat kansalaiset tekemään tahtomattaankin lapsellisia ratkaisuja. Ruotsissa on kaikki asiat suorastaan sietämättömän paljon paremmin – siksi on vihattava edes kieltä. Ja hei, venäläisethän tappoivat meikäläisiä sodassa – sitä kieltä nyt ei ainakaan kannata opetella!

  Eiköhän aika korjaa nämäkin asiat kun geneettinen muisti vähitellen hellittää ja siirtää asioita sukulaismuistista historian kirjoihin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Uranus

  8. 7. 2010 0.15

 41. "Pakko" pois. Ruotsi

  ”Pakko” pois. Ruotsi on kieli kielten joukossa ja hyvä osata!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  annilauri

  8. 7. 2010 6.54

 42. kielitaito on pelkkää

  kielitaito on pelkkää plussaa, pohjoismaalaiselle ruotsi etenkin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maria

  8. 7. 2010 7.07

 43. Ei kielten osaamisesta

  Ei kielten osaamisesta ikinä mitään haittaakaan ole.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tre

  8. 7. 2010 7.48

 44. no itse olen

  no itse olen lukenut koulussa englantia, ruotsia ja ranskaa ja pakko on sanoa ruotsi oli niistä ainoa joka tökki vastaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  moksis

  8. 7. 2010 7.48

 45. Osaan jonkin verran

  Osaan jonkin verran koulu ruotsia, haluaisin osata paljon enemmän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lena

  8. 7. 2010 8.34

 46. Vieraiden kielien osaaminen

  Vieraiden kielien osaaminen on tärkeää, suomenkielellä kun ei tule toimeen missään muualla kuin Suomessa…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Immortal

  8. 7. 2010 8.38

 47. Kielitaito on aina

  Kielitaito on aina plussaa !

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nettifretti

  8. 7. 2010 8.38

 48. ruotsia tulee osata,

  ruotsia tulee osata, jos on palveluammatissa tai virastossa. pakkoruotsin perusteet ontuu siinä, että, kun ruotsia ei ole pakko yo-kokeissa kirjoittaa, niin osaamistaso on kyllä alhaisempi kuin silloin, kun siihen piti oikeasti panostaa ja oppia kieltä, että pääsi yo:ksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  äskoo

  8. 7. 2010 8.56

 49. Olen 'joutunut' töissäni

  Olen ’joutunut’ töissäni ja matkoilla käyttämään vähintään kaikkia osaamiani kieliä ja vielä opettelemaan lisääkin paikan päällä. On kuitenkin helppo ymmärtää heitäkin, joille kieltenopiskelu ei maistu. Jospa kouluissa voitaisiin jatkuvien säästöjen sijaan hieman kehittääkin opetusta. Useista kielistä voisi olla vaikka vain puhuttuun kieleen painottuvia alkeiskursseja (suggestopedisia tai muuten toimintapainotteisia) yläkoulussa ja lukiossa, seuraavilla koulutustasoilla voisi tarvittaessa / haluttaessa ottaa seuraavan tason tai erityiskurssin (esim. asiakaspalveluruotsi / matkailuespanja). Korkeakouluissa sitten voisi syventyä kirjoitettuun kieleen ja kieliopin hienouksiin.

  Ruotsia olen tarvinnut niin töissä kuin matkoillani, seuraan lehtiä ja luen ruotsinkielisiä kirjoja tuoreeltaan. Töissäni olen saanut myös suomenruotsalaisia perheystäviä, joiden juhlissa ja viikottaiseen elämään osallistuessani olen tavannut ’ummikko’ruotsinkielistä vanhempaa väkeä. Näitä tilanteita ei oikein voi ennustaa, kun teininä vastustaa kaikkea kouluun liittyvää. Jos ’pakko’ruotsi poistetaan, seuraavaksi vaativin kouluaine on vuorostaan pölkyllä odottamassa heikennyksiä epäoikeudenmukaiseksi koettuna.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  syystakiton

  8. 7. 2010 9.15

 50. Pakkoruotsi pitäisi vaihtaa

  Pakkoruotsi pitäisi vaihtaa johonkin valinnaiseen vieraaseen kieleen, jolloin ruotsia voisi tietenkin halutessaan lukea. Itse valittu kieli motivoisikin enemmän opiskelemaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Polkka

  8. 7. 2010 9.26

 51. vad då?

  vad då?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Heksa

  8. 7. 2010 10.10

 52. Kaksikielisessä Suomessa on

  Kaksikielisessä Suomessa on kaksi kieltä ja molempia on hyvä osata. En ole koskaan ymmärtänyt termiä PAKKORUOTSI, eikö yhtälailla ole pakkoenglanti, jos on vain englantia koulussa tarjolla.
  Itse olen suomenkielinen, mutta suurin osa nykyisistä työtovereistani ovat ruotsinkielisiä ja se on myös siten edistänyt omaa ruotsin taitoani. Nykyisin seuraan jopa Ruotsin TV-ohjelmia ja luen lehtiä yms. isommitta ongelmitta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Helga

  8. 7. 2010 10.19

 53. pakkoruotsi pois

  pakkoruotsi pois

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sami

  8. 7. 2010 11.06

 54. Keskivertoihminen ei voi

  Keskivertoihminen ei voi oppia kunnolla kuin ehkä yhden vieraan kielen, ja auttavastikin ehkä kaksi, jos tarkoitus on opiskella muutakin kuin kieliä. Siksi pakollisia vieraita kieliä ei pitäisi peruskoulussa olla kuin yksi (englanti, koska se on hyödyllisin), ja lukiossa lisäksi joku toinen.

  Opin ruotsin kohtuullisesti enkä ole sitä IKINÄ todella tarvinnut puhua vaikka olen matkustellut pohjoismaissa ja ollut työn puolesta tekemisissä ruotsalaisten kanssa. Englanti rulaa!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  vapaus!

  8. 7. 2010 11.18

 55. ruotsiakin voi tarvita

  ruotsiakin voi tarvita yllättävissä tilanteissa: esimerkiksi ystäväni muutti työn perässä ahvenanmaalle

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  puukir

  8. 7. 2010 11.52

 56. Ruotsi on todella

  Ruotsi on todella hyödyllinen kieli Suomessa, erityisesti Länsi-Suomessa. Itä-Suomessa sitä tulee käytettyä niin vähän, ettei taidotkaan ole mitään päätä huimaavia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tatti

  8. 7. 2010 11.55

 57. Ruotsia on hyvä

  Ruotsia on hyvä osata mutta pakolliseksi en sitä katsoisi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ommi

  8. 7. 2010 12.00

 58. pois pakkoruotsi

  pois pakkoruotsi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tipe

  8. 7. 2010 12.08

 59. Juupas eipäs keskustelu

  Juupas eipäs keskustelu on turhaa. Kaikki kielitaito hyödyttää ja on helpompi opiskella muita kieliä. Itse olen voinut hyödyntää kaikkia edes vähän osaamiani kieliä (englanti, ruotsi, saksa, italia, ranska, venäjä)työssä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mandariini

  8. 7. 2010 12.24

 60. Ikävää, että tämä

  Ikävää, että tämä on mennyt ”pakko-linjalle”. Itse pidän kielistä ja mielelläni olen niitä kaikkia, pakollisia ja vapaaehtoisia koulussa lukenut. Itse ajattelen, että ruotsinkielen taito kuuluu SUomessa yleissivistykseen!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pilvi

  8. 7. 2010 12.45

 61. Keskustella aina voi.

  Keskustella aina voi. Itse koen ruotsin opiskelun etuna , en pakkona.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  villaa ylle

  8. 7. 2010 13.16

 62. Olen sitten ollut

  Olen sitten ollut tekemisissä ruotsalaisten, venä-
  läisten tai saksalaisten kanssa niin englannilla on
  pärjännyt aika hyvin.

  Pakkoruotsi on enemmän haitta kuin hyödyllinen,
  monet itäsuomalaiset ei ole tarvinnut ruotsia kos-
  kaan, ennemmin venäjää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Martamm

  8. 7. 2010 13.39

 63. Mielenkiintoisia ja painavia

  Mielenkiintoisia ja painavia näkökulmia puolin ja toisin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  porkkana

  8. 7. 2010 13.40

 64. On hienoa osata

  On hienoa osata kieliä,myös ruotsin kieltä.Pakkoruotsille vain ei ole enää paikkkaa..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pontus

  8. 7. 2010 14.01

 65. Pidän kielistä ja

  Pidän kielistä ja olen ihan hyvä niissä, mutta siitä en pidä, että loppujen lopuksi melko marginaalisen ruotsin kielen hallinta perustuu Suomessa pakkoon eikä vapaaehtoisuuteen. Suomenkielinen ei käytännössä kieltä kuitenkaan juuri normaalielämässä tarvitse eikä siten myöskään opi välttämättä sulavasti sitä puhumaan.

  Tasan ei mee onnen lahjat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pom

  8. 7. 2010 14.24

 66. Opettajalla on vaikutus.

  Opettajalla on vaikutus. Yläasteella kieli tuntui vaikealta, mutta lukiossa sain paljon enemmän irti. Kieliä kannattaa lukea.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  stiinuska

  8. 7. 2010 14.47

 67. Kielten vapaaehtoisen opiskelun

  Kielten vapaaehtoisen opiskelun ymmärrän, mutta pakko ruotsi on syvältä…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ninni

  8. 7. 2010 15.13

 68. mitä muuten tarkoittaa

  mitä muuten tarkoittaa idiomi-sankirja?
  pitäisikö se tietää ilman googletusta
  tai katsomatta sanakirjaa. – no,
  sain kuitenkin ensimmäiset oppituntini ruotsista yläaasteella.
  opettaja oli aika vaativa, ja kaikki ne sanamuodot, kieliopit ja poikkeukset.
  ruotsinkielen taidosta on ollut joskus apua,
  ja jotkut ruotsinkieliset lehdetkin
  (ainakin hbl) on suht kelvollisia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  yks vaan

  8. 7. 2010 15.19

 69. Hehheh kaikkea sitä...

  Hehheh kaikkea sitä… :D

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mok

  8. 7. 2010 15.43

 70. Kielitaito on plussaa

  Kielitaito on plussaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Oulutar

  8. 7. 2010 15.49

 71. Kielitaito on aina

  Kielitaito on aina hyväksi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  West84

  8. 7. 2010 15.55

 72. olen itse iloinen

  olen itse iloinen siitä että olen opetellut ruotsinkielen, vaikka suomenkielinen olenkin, taidosta on ollut paljon hyötyä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pii

  8. 7. 2010 15.59

 73. tarpeellista osata edes

  tarpeellista osata edes alkeet, vapaaehtoinen lisäopettelu sitten aikuisena, kun ei kaverit ja muut mielipiteet/antipatiat estä esim ruotsin tai venäjän lukemista;
  uusi maailma aukeaa kun osaa vierasta kieltä, konkreettisesti kivaa kun osaa venäjän kirjaimia lukea!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hellu63

  8. 7. 2010 16.17

 74. Kyllä täällä rannikolla

  Kyllä täällä rannikolla asuvana huomaa, että Ruotsin kielellä on ja tulee olemaan vakaa asema Suomessa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  logariasmo

  8. 7. 2010 16.28

 75. Pakkohan se on

  Pakkohan se on kaikenlaista elämässä tehdä; onko se nyt niin vaarallista että pitää pakolla joitain aineita koulussa oppia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  eevu

  8. 7. 2010 16.32

 76. Jos ruotsi ei

  Jos ruotsi ei ole pakollinen, niin sitten ainakin pitäisi olla joku muu kieli tilalla. Kielten opiskelu kehittää myös muita opiskelutaitoja ja rassaa sopivasti päänuppia pysymään virkeänä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ensu

  8. 7. 2010 16.33

 77. Kielitaito on aina

  Kielitaito on aina hyväksi, kaksikielisessä perheessä yksikielisenä ihmisenä huomaan, että ruotsin kieli alkaa olla Suomessa jo vaarassa. Jos joukossa on yksikin ruotsia taitamaton niin koko seurue helposti vaihtaa suomen kielelle. Kohta käy suomen kielelle englannin kielen valta-aseman kanssa samoin??

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiiti66

  8. 7. 2010 16.35

 78. Englannilla pärjää kyllä

  Englannilla pärjää kyllä (lähes) joka paikassa. Silti musta kielitaito on vaan plussaa, oli se sitten mitä kieltä tahansa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Janelle

  8. 7. 2010 16.43

 79. Pakkoruotisille iso EI

  Pakkoruotisille iso EI

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  irmeliina

  8. 7. 2010 17.27

 80. Ei pakkoruotsille

  Ei pakkoruotsille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Skeppo

  8. 7. 2010 17.28

 81. suomi on kaksikielinen

  suomi on kaksikielinen maa. siksi toivonkin että myös ruotsinkieliset saavat palveluita omalla kotikielellään täällä suomessa. kielitaito avartaa maailmankatsomusta ja helpottaa kommunikointia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  minttupastilli

  8. 7. 2010 18.10

 82. ei ole pakkoruotsia

  ei ole pakkoruotsia vaan tilaisuus opiskella ruotsin kieltä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Johanna

  8. 7. 2010 20.14

 83. Ruotsin kielen taito

  Ruotsin kielen taito on rikkaus.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Peeii

  8. 7. 2010 20.20

 84. En pidä sitä

  En pidä sitä mitenkään ihmeellisenä. Aivan sama minulle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Teemuv

  8. 7. 2010 20.39

 85. Ei välttämättä pakkoruotsia,

  Ei välttämättä pakkoruotsia, vaan laitettaisiin kouluihin englannin lisäksi toinen kieli (venäjä, ruotsi, espanja..) mitä oppilaiden tulisi opiskella. Pääasia on että kaikki opiskelevat kahta kieltä. Esimerkiksi idässä venäjän kielen lukeminen on huomattavasti tärkeämpää kuin ruotsin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maryo

  8. 7. 2010 20.47

 86. Suomi on kaksikielinen

  Suomi on kaksikielinen maa ja meidän kaikkien on hyvä osata Suomen molempia virallisia kieliä ainakin kohtuullisesti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jonsetti

  8. 7. 2010 21.16

 87. Kielten opiskelu kannattaa.

  Kielten opiskelu kannattaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  namelesS

  8. 7. 2010 21.20

 88. kieliä pitää opiskella.

  kieliä pitää opiskella.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aksu

  8. 7. 2010 21.33

 89. Kielikeskustelu on tärkeää

  Kielikeskustelu on tärkeää ja sen myötä pitäisi myös pystyä tekemään päätöksiä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sa

  8. 7. 2010 21.34

 90. Ruotsi voisi olla

  Ruotsi voisi olla mielestäni valinnaisena. Ns. virkamiesruotsin voisi suorittaa myöhemmin jos se on vaatimuksena työpaikan saamiseksi. Jos haluaa välttämättä jonkin tietyn työn jossa ruotsin taitoa vaaditaan, luulisi että motivaatiota opiskeluunkin sitten löytyy.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  doris

  8. 7. 2010 21.44

 91. Ihan sama, ei

  Ihan sama, ei mielipidettä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Susse

  8. 7. 2010 22.30

 92. ei ole mitään

  ei ole mitään järkeä siinä, että kaikkien suomalaisten on osattava ruotsia

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiikeri

  8. 7. 2010 22.48

 93. Minulle asia on

  Minulle asia on melko samantekevä, tosin itselleni ruotsi on ollut helppo kieli, josta on ollut hyötyä, mutta monille se tuottaa ongelmia (lähinnä asenteen takia, mikäli muissa kielissä pärjää, jos ei muissakaan, niin harva ruotsissakaan, vaikka itselläni niin onkin), eikä ole hyödyllinen. En lisäisi kuitenkaan uutta kieltä, jos ruotsi poistettaisiin vaan jakaisin tunteja muille aineille.

  Ruotsin opiskelumäärää voisi myös lyhentää vaikka vain vuoden pituiseksi, jonka jälkeen saisi valita jatkaako ruotsia vai opiskeleeko jostain toisestakin kielestä alkeet. Pienissä kouluissa ongelmaksi voisi tulla oppilasmäärät eri ryhmiin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anni

  8. 7. 2010 22.53

 94. Toisaalta olen sitä

  Toisaalta olen sitä mieltä että kielten opiskeleminen todella kannattaa. Toisaalta taas Itä-Suomessa asuvana en todellakaan ole koskaan tarvinnut ruotsia…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nono02

  9. 7. 2010 4.32

 95. Suomi on kaksikielinen

  Suomi on kaksikielinen maa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Moppi

  9. 7. 2010 6.26

 96. pakkoruotsi pois.

  pakkoruotsi pois.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  taija

  9. 7. 2010 7.39

 97. Kyllä ruotsinkieltä tarvitaan.

  Kyllä ruotsinkieltä tarvitaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tantta

  9. 7. 2010 8.33

 98. Kaikille ruotsinkielisille pakkosopeuttamista

  Kaikille ruotsinkielisille pakkosopeuttamista ja pakkosuomea.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jusi

  9. 7. 2010 9.09

 99. On tärkeää osata

  On tärkeää osata kieliä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  M

  9. 7. 2010 9.48

 100. Pitkän ruotsin lukeneena

  Pitkän ruotsin lukeneena en ymmärrä miksi toisen äidinkielemme opiskelu tarvitsisi vapaaehtoistaa…kielitaitohan kuuluu jo yleissivistykseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ruby

  9. 7. 2010 9.51

 101. ei ruotsia

  ei ruotsia

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  intsu

  9. 7. 2010 12.22

 102. Mielestäni ruotsin kieli

  Mielestäni ruotsin kieli on hyödyllinen mutta vapaaehtoinen toinen kieli olisi parempi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Knopfler

  9. 7. 2010 13.50

 103. Hyvä kielitaito on

  Hyvä kielitaito on rikkaus. On kiva, kun voi lukea kirjoja ja lehtiä alkuperäiskielellä. Ruotsin opiskelua kannatan, vaikka ymmärrän kyllä niitäkin, jotka haluavat mieluummin valita muita kieliä.

  Niille joilla kielipäätä ei ole ollenkaan, riittäisi yksi vieras kieli (lasken ruotsin vieraaksi kieleksi) peruskoulussa, johon sitten panostettaisiin enemmän. Aika paljon on kuitenkin niitä, jotka eivät koulussa koskaan opi kieliä, vaikka niitä vuosikausia opiskelevatkin. Heille voitaisiin antaa intensiivisempää opetusta vaikka siinä englannissa, joka kuitenkin on se tärkein vieras kieli.

  Omia lapsiani olen kannustanut opiskelmaan ruotsia. Poika kirjoitti juuri keväällä ruotsista ällän. Tytär opiskelee kielilinjalla ja lukujärjestyksessä on englannin ja ruotsin lisäksi latina, japani, kiina, espanja, italia ja saksa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  piaS

  9. 7. 2010 14.13

 104. En puolesta, enkä

  En puolesta, enkä vastaan =P

  Eniten ärsyttää esim. kun saksalaiset dubbaa televisiossa kaiken saksaksi, jolloin en enää kestä katsoa edes lempielokuviani! – Telkkarista tulee liikaa saksan, italian ja lähi-idänkielisiä ohjelmia xP

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ori

  9. 7. 2010 15.20

 105. Itse tykkäsin koulussa

  Itse tykkäsin koulussa kielten opiskelusta, myös ruotsin, eikä minulla ollut ruotsin opiskelun kanssa koskaan vaikeuksiakaan. Seurasin kuitenkin vierestä kielistä vähemmän kiinnostuneiden tappelua ruotsin oppimiseksi – enkä usko että heistä monikaan on sitä Pohjois-Suomeen jäätyään tarvinnut. Ruotsinkielisille tulee taata Suomessa palvelut omalla kielellään, mutta tosiasia on ettei heitä pohjoisessa ja idässä paljoa ole. Siksi olisi parempi että ruotsin tilalle voisi valita muun vieraan kielen, josta olisi enemmän hyötyä itselle. Rannikolla varmaan moni haluaisi kuitenkin opiskella ruotsia työmahdollisuuksien paranemisen takia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  olivia

  9. 7. 2010 16.41

 106. Jos jollekin Tv-ohjelmalle

  Jos jollekin Tv-ohjelmalle pitäisi täysi kymppi antaa niin Bon Appetit-sarjalle. Mutta nyt sitä RUÅTSIA. Ei kai mitään saisi pakolla syöttää jos ei halua. Mitenkähän Ruotsissa sitten on suhtauduttu Suomen kieleen tai Suomesta tulleisiin siirtolaisiin? Eikös se Pohjois-Ruotsikin ollut 1800-luvulla melkein kaksikielinen, mutta Kaarle kunkku kielsi kaiken opetuksen Suomen kielellä jotta tämä saataisiin kitkettyä pois kuin rikkaruoho? Ja eikös 1960-luvulla joku Suomen politiikkaan osallistuva henkilö(t) saaneet tukirahoitusta Ruotsista jotta ajaisivat sitten täällä Ruotsinkielen asioita eteenpäin? En ole mikään asiantuntija mutta kyllä vähän haiskahtaa suomettumiselle sillä jos omaa kulttuuria ja veteraaneja halveksittiin itänaapurin pelossa niin tottakai jotain muuta kulttuuria tuli tilalle. Vaikkapa se Amerikan apinointi kaikissa kaupallisissa nimissä ->. Esim. Englannin-kielisiä huvittaa kun joissain kaupassa on vaikka se ”CITY”-sana. Eiköhän olisi aika lopettaa tuo toisten maiden mielistely noissa kieli/kulttuuri- asioissa kun ei tuolla Ruotsissakaan suomen kieltä arvosteta. Siis ei mitään pakko juttuja mutta kielten opetusta sitä haluaville kyllä kannatan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  "Komisario"

  9. 7. 2010 16.52

 107. ruotsia kyllä, mutta

  ruotsia kyllä, mutta ei pakosta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kaisa

  9. 7. 2010 17.03

 108. Miulle pakkoruotsi oli

  Miulle pakkoruotsi oli aina ihan tuskaa ja se jatkuu nykyisessäkin opinahjossa yhden kurssin verran. Olen vain niin huonosti motivoitunut kyseisen kielen opiskeluun.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tanjuli

  9. 7. 2010 21.26

 109. Pakkohan on aina

  Pakkohan on aina pakko,eikä pakko ole ikinä positiivista.Suomessa valtaväestö valta-alalla ovat suomenkielisiä.Olisi parasta,myös opiskelutuloksen kannalta,jos tämä aine siirrettäisiin valinnaiseksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jakke-81

  10. 7. 2010 2.26

 110. MUN MIELESTÄ JOKAISEN

  MUN MIELESTÄ JOKAISEN ON OSATTAVA RUOTSIA. En ymmärrä miksi ruotsin kieli on niin vastenmielistä lukea. Itse olen lukenut pitkän ruotsin koulussa aikani ja edelleen luen ruotsiksi lehtiä joka päivä .En voi ymmärtää miksi ruotsi olisi huonompi kieli kuin englanti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mabu

  10. 7. 2010 9.53

 111. pakkoruotsi pois. enemmän

  pakkoruotsi pois. enemmän englannin opetusta kouluun!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pipari

  10. 7. 2010 11.26

 112. Mielestäni on tärkeää

  Mielestäni on tärkeää osata kieliä enkä koe ruotsinkielen opiskelua ”pakkopullana”. Ruotsinkielen osaaminen on rikkaus ja mielestäni sitä on hyvä osata jokaisen edes vähän täällä kaksikielisessä maassa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aurinkotyttö

  10. 7. 2010 16.49

 113. Kyllä kielten opiskelu

  Kyllä kielten opiskelu on tärkeää..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Emppu78

  10. 7. 2010 18.24

 114. ei pakkoruotsia!! Miksi

  ei pakkoruotsia!! Miksi meidän täytyy opiskella ruotsia? …koska täällä asuu niin paljon ruotsalaisia?? Eikö ole heidän oma valinta tulla asumaan Suomeen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  anna

  10. 7. 2010 21.45

 115. Jokainen kieli avaa

  Jokainen kieli avaa uusia mahdollisuusksia ja mielestäni jokaisen suomalaisen tulisi hallita edes jonkin verran sekä suomea että ruotsia. Maamme kulttuuri on rakennettu näillä kahdella kielellä ja sitä vastaan on turha kiemurrella. Toisaalta tuntuu järjettömältä tuntea huonoa omaatuntoa puutteellisesta ruotsin kielestä esimerkiksi Itä-Suomessa, jossa ruotsinkielistä juttukumppania saa etsiä kissojen ja koirien kanssa…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Heidi

  10. 7. 2010 22.25

 116. ruotsi on tarpeellinen

  ruotsi on tarpeellinen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  LadyW

  10. 7. 2010 22.58

 117. Itse en pidä

  Itse en pidä siitä että Suomi on kaksikielinen maa vaikka asunkin Länsi-Suomessa, pidän erilaisista kulttuureista mutta pakkoruotsi on mielestäni turhaa, miksemme sitten opiskele myös saamea? Onhan suomi oikeastaan kolmikielinen maa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  salla90

  11. 7. 2010 0.44

 118. Ruotsin kieli on

  Ruotsin kieli on vain kieli muiden joukossa, mutta sen pakolla tuputtamiselle ei ole mitään pitäviä perusteluita. Pakolliset kieliopinnot kuuluvat yleissivistävään peruskoulutukseen, pakollinen kielivalinta ei. Tällä hetkellä pakkoruotsi on maallemme rasite.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jpv

  11. 7. 2010 6.54

 119. jokainen lukekoon sitä

  jokainen lukekoon sitä kieltä, mikä itsestä tuntuu tärkeältä, kaikkinainen pakottaminen tuntuu tylsältä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  riti

  11. 7. 2010 10.58

 120. on hyvä jos

  on hyvä jos kaikki saisi käyttää omaa äisinkieltään… ei aina onnistu

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hanna

  11. 7. 2010 14.19

 121. Hyvä kielitaito on

  Hyvä kielitaito on kyllä plussaa :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  untitledD

  11. 7. 2010 14.27

 122. Aihe tuntuu typerältä,

  Aihe tuntuu typerältä, kun itse asuu kaksikielisellä paikkakunnalla. Harvoin tarvitsee ruotsia, mutta säännöllisesti kuitenkin, kannatan siis pakkoruotsia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  NuNu

  11. 7. 2010 22.21

 123. suomi on kaksikielinen

  suomi on kaksikielinen maa,ja kielten opiskelusta on aina hyötyä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maaruska

  11. 7. 2010 22.51

 124. Vanha jäänne, joka

  Vanha jäänne, joka on ehdottomasti poistettava ja tilalle vaikka PAKKO saksa tai espanja tai venäjä …uskoisin, että tulevalle sukupolvelle eniten hyötyä..mummo,joka osaa ruotsia, mutta matkustaneena nähnyt realiteetit…….

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sören

  11. 7. 2010 22.53

 125. Ruotsin kieli on

  Ruotsin kieli on täysin turha. Enemmän hyötyä olisi venäjän kielestä tai vaikkapa kiinasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Juustipa

  12. 7. 2010 0.26

 126. Hyödytön kieli, johon

  Hyödytön kieli, johon panostetaan Suomessa aivan liikaa. Enemmän hyötyä olisi venäjästä tai vaikka kiinasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  uiskeli

  12. 7. 2010 0.30

 127. Hyvä on kieliä

  Hyvä on kieliä osata vaikka itse en kouluvuosien kuuden vuoden ruotsin opintojen jälkeen pärjäisi ko. kielellä edes huonosti. Mielestäni tärkeämpää kuin se, mitä kieliä opiskelee, on se, että niitä opiskelee.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  r

  12. 7. 2010 17.00

 128. Huumori on paras

  Huumori on paras kieli! :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  elraimo

  12. 7. 2010 20.14

 129. Asia ei oikeestaa

  Asia ei oikeestaa mua kiinnosta, sillä omaan kouluunkäyntiini ei enää vaikuta poistuuko ruotsi vai jatkuuko sen opiskelu. Itse olen kuitenkin sitä mieltä että ruotsia kannattaa lukea, täälläpäin Suomea pärjää hyvin pelkällä suomella mutta rannikolla on jo eri juttu. Lisäksi on mukava kuunnella ruotsalaisten keskusteluja ku ne luulee etttei ymmärrä. :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jenna

  12. 7. 2010 23.59

 130. Ruotsin voisi siirtää

  Ruotsin voisi siirtää valinnaisaineeksi niille joita kiinnostaa. Ruotsissa pärjää englannillakin. Esimerkiksi espanjan opiskelun kokisin paljon hyödyllisemmäksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maija

  13. 7. 2010 0.53

 131. Siinä ei ole

  Siinä ei ole mitään järkeä, että suomalaisten on pakko opiskella ruotsia. Ruotsia ei puhuta missään muualla päin maailmaa kuin Ruotsissa. Järkevämpää olisi esim. Venäjän tai Espanjan pakkoopiskelu. Lähes Kaikki opiskelijatkin kokevat ruotsin opiskelun hyvin turhauttavaksi ja ei moniakaan huvita edes yrittää saada siitä kiitettäviä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Olli

  13. 7. 2010 12.06

 132. Täällä länsirannikolla asuessani

  Täällä länsirannikolla asuessani kiroan syvimpään helvettiin tuon ruotsin. Turha hakea mitään työpaikkaakaan jos et ole kaksikielinen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tz

  13. 7. 2010 12.55

 133. “Pitää muistaa, että

  “Pitää muistaa, että meillä ruotsia äidinkielenään puhuvat ovat samanlaisia suomalaisia kuin me muutkin.”
  Noin munkin mieheni ajatteli asuessaan 80km päässä kaksikielisestä kunnasta, muutettuaan tuon matkanverran lähemmäksi “hurreja” ja seurattuaan vuoden verran kunnan tapahtumia mielipide muuttui totaalisesti! Kaksikielisyys olisi rikkaus jos sen ymmärtäisivät myös Suomen omistavat omaan napaansa tuijottava vähemmistöryhmä.(kielijakauma suht 50% molempia)”

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jeenna

  13. 7. 2010 13.33

 134. ruotsi ok

  ruotsi ok

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hb

  13. 7. 2010 14.49

 135. ruotsi okei, mut

  ruotsi okei, mut ei vältätmätön

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heini

  13. 7. 2010 14.55

 136. Jokainen kieli mitä

  Jokainen kieli mitä osaa on rikkaus

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lipfert

  13. 7. 2010 16.07

 137. Ruotsia opettelin kouluaikaan

  Ruotsia opettelin kouluaikaan ihan mielelläni, mutta ei siitä juuri hyötyä elämässäni ole ollut…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Riikka

  13. 7. 2010 16.38

 138. Lähtökohtana pitäisi olla

  Lähtökohtana pitäisi olla vapaaehtoisuus.Ei kaikki kieliä opi,se on synnyinlahja,jolle kielten opiskelu on helppoa.Hyvä tietysti osata myös ruotsia,mutta ei sitä pakosta opi.Itse muutin 60-luvulla Inkooseen,jossa ei suomea puhuttu,kaupassakaan ei osattu suomea.Siinähän opit ruotsinkielen,joka on tosin jo aika tavalla unohtunut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Safira

  13. 7. 2010 20.34

 139. Lähtökohtana pitäisi olla

  Lähtökohtana pitäisi olla vapaaehtoisuus.Ei kaikki kieliä opi,se on synnyinlahja,jolle kielten opiskelu on helppoa.Hyvä tietysti osata myös ruotsia,mutta ei sitä pakosta opi.Itse muutin 60-luvulla Inkooseen,jossa ei suomea puhuttu,kaupassakaan ei osattu suomea.Siinähän opit ruotsinkielen,joka on tosin jo aika tavalla unohtunut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Safira

  13. 7. 2010 20.34

 140. En osaa ruotsia,

  En osaa ruotsia, ja kielet ovat hankalia, mielestäni ei missään nimessä pakkoruotsia,vaan mahdollisuus valita se

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nimetön

  13. 7. 2010 20.47

 141. En osaa ruotsia,

  En osaa ruotsia, ja ei pakko ruotsia, kielet ovat hankalia vaikka tahtoisin osata, pakottaa ei saa vaan pitäisi olla mahdollisuus valita se

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Paku

  13. 7. 2010 20.48

 142. Kyllä ruotsi on

  Kyllä ruotsi on tärkeä kieli

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jozzu87

  13. 7. 2010 22.51

 143. Populismina

  Populismina

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mahoton

  14. 7. 2010 1.15

 144. Mielestäni kielikeskustelu on

  Mielestäni kielikeskustelu on turhaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mappe

  14. 7. 2010 1.26

 145. Mieluummin ruotsi kuin

  Mieluummin ruotsi kuin venäjä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  eki

  14. 7. 2010 1.29

 146. turhaa

  turhaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Emppu

  14. 7. 2010 1.31

 147. Onneksi ruotsi ei

  Onneksi ruotsi ei ole kovin vaikea kieli

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pate

  14. 7. 2010 1.32

 148. En oikein osaa

  En oikein osaa sanoa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jokke

  14. 7. 2010 1.32

 149. Suomi on kaksikielinen

  Suomi on kaksikielinen maa, joten kyllä ruotsi kuuluu tänne.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mappe

  14. 7. 2010 1.35

 150. Kyllähän ruotsia Suomessa

  Kyllähän ruotsia Suomessa tarvitsee. Varsinkin rannikolla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  merenkävijä

  14. 7. 2010 1.36

 151. Turhia kieliä ei

  Turhia kieliä ei todella ole olemassakaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Eikku

  14. 7. 2010 11.28

 152. Olen aina tykännyt

  Olen aina tykännyt kielistä, kielitaidosta on hyötyä. Olen käynyt ruotsin pääsykokeissa yliopistossa, mutta päädyin toiselle alalle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirsi

  14. 7. 2010 14.40

 153. Toisen kotimaisen kielen

  Toisen kotimaisen kielen osaaminen kuuluu yleissivistykseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kroko

  14. 7. 2010 14.56

 154. Itse olen aina

  Itse olen aina tykännyt opiskella kieliä, joten pakkoruotsi ei ole haitannut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kesäheinä

  14. 7. 2010 21.54

 155. Minusta oli tosi

  Minusta oli tosi mukavaa opiskella ruotsia koulussa ja muitakin kieliä. Mutta ymmärrän toki kannan, miksi ruotsi on pakollinen? Eihän esim. saame tai venäjäkään ole pakollisia.
  Toisaalta miksi englanti on pakollinen? Sehän ei edes ole suomen virallinen kieli.. Nämä on näitä ikuisuuskysmyksiä. Aina löytyy puolesta ja vastaan.
  Kuuluuko vieraat kielet yleissivistykseen? Mielestäni yksi kieli voisi olla pakollisena koulussa, mutta senkin voisi valita, haluaako ruotsia, englantia vai kenties jotain ihan muuta…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Minä

  14. 7. 2010 21.57

 156. Niin kauan, kun

  Niin kauan, kun ruotsi on virallinen kieli Suomessa, kuuluu sitä opettaa ja oppia. Kielitaito on aina eduksi, ja aikuisenakin kieliä voi opiskella. Itse puhun kymmentä kieltä ja aion opiskella lisää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anneli

  14. 7. 2010 22.35

 157. Ei kielten osaamisesta

  Ei kielten osaamisesta mitään haittaakaan ole.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jasmin

  15. 7. 2010 7.21

 158. vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirva

  15. 7. 2010 12.59

 159. Kielet ovat tärkeitä,

  Kielet ovat tärkeitä, ja itseäni harmittaa, että olen itse liian laiska niitä opettelemaan, oma osansa on myös sillä, ettei itsellä ole yhtään kielipäätä, kaikki pitää tankata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Vinkka

  15. 7. 2010 14.36

 160. Pidin ruotsinkielen opiskelusta

  Pidin ruotsinkielen opiskelusta vaikka en usko sitä koskaan tarvitsevani

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiiu

  15. 7. 2010 22.14

 161. Ei kiitos....

  Ei kiitos….

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  rabbe

  15. 7. 2010 23.49

 162. opettajalla on suuri

  opettajalla on suuri vaikutus miten kielten opiskelu koetaan, joillakin vain on parempi kielipää kuin toisilla, mutta kaikkien on silti mahdollista oppia puhumaan vierastakin kieltä.
  Mielestäni Suomessa vaaditaan liian täydellistä osaamista ja koen tärkeämmäksi käytännön kielen opettamisen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hepa

  16. 7. 2010 9.47

 163. Hyvä kielitaito on

  Hyvä kielitaito on kyllä plussaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ellu

  16. 7. 2010 10.47

 164. Itse olen onnellinen

  Itse olen onnellinen siitä, että minulla oli kouluaikanani mahdollisuus opiskella sekä ruotsia että muita kieliä. Minulla on ilokseni ns. hyvä kielipää, ja pidän kielten opiskelusta. Harmittaisi tosi paljon, jos en yhtään osaisi ruotsia, kun ruotsin kieleen kuitenkin törmää joka paikassa myös Suomessa (esim. pakkausten tuoteselosteet yms.). Ehkä ilman ruotsin taitoakin pärjäisi, mutta minusta on kiva ymmärtää myös vaikka mitä siinä maitopurkissa lukee på svenska :- )

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirsikka

  16. 7. 2010 13.18

 165. Meidän kaikkien olisi

  Meidän kaikkien olisi hyvä opiskella kieliä hieman enemmän ja tutustuttaa itsemme omaan ja toisen maan kulttuuriin. Eiköhän näillä eväillä jo pääsisi pitkälle, lukemalla ja sivistämällä sillä itseään. :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Leena

  17. 7. 2010 19.03

 166. On niin kiva

  On niin kiva kuulla, kun nuoret puhuvat ruotsia sujuvasti Helsingissä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  skandinavia

  17. 7. 2010 22.17

 167. ruotsia on hyvä

  ruotsia on hyvä osata

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heli

  17. 7. 2010 22.32

 168. Mielestäni ruotsin opiskelu

  Mielestäni ruotsin opiskelu tulisi säilyttää pakollisena, sillä onhan kyseinen kieli maassamme toinen virallinen kieli ja missä vaiheessa tahansa työelämää voi joutua tekemisiin ruotsinkielisten tekstien tai ihmisten kanssa. Siksi olisi hyvä säilyttää ruotsin asema sellaisenaan, ellei jopa lisätä sen merkitystä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Giglio

  18. 7. 2010 18.49

 169. ihan hyvä että

  ihan hyvä että siitä käydään keskusteluu

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tipu03

  18. 7. 2010 22.04

 170. ruotsia on hyvä

  ruotsia on hyvä osata

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Miikka

  19. 7. 2010 4.08

 171. Kielten suhteen pitäisi

  Kielten suhteen pitäisi olla enemmän valinnanvaraa, mutta en silti näe ruotsin opiskelua kenellekään huonona asiana

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mer

  19. 7. 2010 22.59

 172. kielet ovat tärkeitä

  kielet ovat tärkeitä muttei pakotus toimi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  essukka

  20. 7. 2010 1.14

 173. Hyvä asia....

  Hyvä asia….

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sariko x

  22. 7. 2010 13.31

 174. Rikkautta kaikki kielet

  Rikkautta kaikki kielet

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kikka

  22. 7. 2010 13.33

 175. Ruotsi on hieno

  Ruotsi on hieno kieli, mistähän löytyisi opettaja treenaamaan sitä kanssani??

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  manta

  22. 7. 2010 13.34

 176. ruotsi on hieno

  ruotsi on hieno kieli, en tajua miksi ollaan alettu käyttämään tuota pakko-sanaa siinä edessä..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mieka

  22. 7. 2010 20.25

 177. pakko on kirosana

  pakko on kirosana

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jysky

  23. 7. 2010 13.05

 178. Itse ainakin olen

  Itse ainakin olen aina tykännyt ruotsista. Nytkin opiskelen sitä sivuaineenani. Asun Itä-Suomessa, eikä kieltä täällä edes tarvita paljon, mutta se ei minua haittaa. Olin erittäin iloinen ja yllättynyt kun pääsin viime viikonloppuna Ilosaarirokissa puhumaan ruotsia miehen kanssa, joka oli kotoisin Australiasta! Ruotsin kieli voi siis yhdistää, vaikka sillä enkullakin olisi pärjätty:)

  Olen kuitenkin varma, että yläasteaikainen opettajani vaikutti paljon tähän ruotsi-intooni. Kyllä opettajallakin on väliä (viitaten vähän sit tuohon Kuolleiden runoilijoiden seuraan). Monet saattavat inhota jotain kieltä vain huonojen koulukokemuksien myötä, se on harmillista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tinseli

  23. 7. 2010 21.14

 179. Itse en tarvi

  Itse en tarvi ruotsia oikein mihinkään.
  Olisin valinnut sen sijasta saksan, jos olisi ollut vapaavalintainen toinen kieli. Olisi ollut itselleni tarpeellisempi kieli..tiesin sen jo silloin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lara

  24. 7. 2010 4.46

 180. Opiskelkoon ruotsia, ne

  Opiskelkoon ruotsia, ne joita se kiinnostaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Piika

  24. 7. 2010 13.17

 181. minusta molempien kotimaisten

  minusta molempien kotimaisten kielten taito on tärkeää. kielitaito poistaa rajoja ihmisten väliltä, avartaa maailmankuvaa ja tietämystä. minä opiskelen mielelläni ruotsiakin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  minttupastilli

  24. 7. 2010 22.24

 182. En pitänyt ruotsin

  En pitänyt ruotsin opiskelusta mutta en osaa kyllä sanoa pitäisikö pakkoruotsi poistaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sepi

  24. 7. 2010 23.10

 183. Tosi hyvä asia,

  Tosi hyvä asia, että asiasta käydään keskusteluu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nike01

  24. 7. 2010 23.33

 184. ???

  ???

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ruusa

  25. 7. 2010 11.25

 185. Voipi olla hhyväkin

  Voipi olla hhyväkin opus.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Keppi

  25. 7. 2010 12.27

 186. Suomen kielikin on

  Suomen kielikin on maailmanlaajuisesti niin pieni kieli, että jos me täällä emme puolusta monikielisyyttä, niin turha on sitten itkeä, ettei kukaan tule meidän avuksemme puolustamaan suomen kieltä, kun englannin kielen valta-asema alkaa sitä jyrätä alleen…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  osku

  25. 7. 2010 14.42

 187. Pakkoahan se koulu

  Pakkoahan se koulu on täynnäänsä, ja syytä ollakin. Ei pienen lapsen voi odottaa ymmärtävän tehdä viisaita päätöksiä. Jotkut asiat on syytä pitää pakollisina kunnes kohde ehtii siihen ikään, että kykenee puntaroimaan päätöksiään, jos ja kun siihen mahdollisuus suodaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kaius

  25. 7. 2010 14.43

 188. Jos oppiaineita aletaan

  Jos oppiaineita aletaan arvottamaan hyötyperiaatteella, niin kuinkahan moni koulun jälkeen fysiikan oppejaankaan käyttää…Kielitaito on pääomaa joka myös avaa ovia uusien kielien helpommalle opiskelulle, joten ruotsin opiskelu tulisi pitää ”pakollisena”.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nikolai

  25. 7. 2010 14.45

 189. Ruotsin kieli on

  Ruotsin kieli on syytä pitää opetusohjelmassa vaikka vain siksi vuoksi, ettei englannin asema aina vain entisestään vahvistuisi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  bebe

  25. 7. 2010 14.46

 190. Ei kosketa minua.

  Ei kosketa minua. En ikinä oppinut kunnolla ruotsia enkä ole joutunut sitä ikinä käyttämään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sarita

  25. 7. 2010 21.41

 191. En oppinut ruotsia

  En oppinut ruotsia koulussa niin hyvin että osaisin puhua sitä. En ymmärrä miksi sen pitää olla pakollinen aine

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ansu88

  28. 7. 2010 10.48

 192. Mielestäni on etu,

  Mielestäni on etu, että meille tarjotaan mahdollisuus opiskella ruotsin kieltä. Se rikastaa ja helpottaa elämää. Ruotsin kielen opinnot antavat hyvän pohjan myös muiden vieraiden kielien opiskeluun!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lallis

  28. 7. 2010 14.41

 193. useampi kieli pitäisi

  useampi kieli pitäisi olla rikkaus

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mikko

  28. 7. 2010 22.42

 194. Ruotsinkielen opiskelu voisi

  Ruotsinkielen opiskelu voisi olla mielestäni vapaaehtoista. Vaihtoehtona voisi olla esim. venäjä, saksa, ranska jne. Vaikkei ruotsinkielessä sinänsä mitään vikaa olekaan, mutta mielestäni sen opiskelu on muinaisjäänne.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Henna

  29. 7. 2010 0.35

 195. Mielestäni pakkoruotsi on

  Mielestäni pakkoruotsi on ihan hyväasia, ja kyllähän siitä selviää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ville

  29. 7. 2010 14.14

 196. Opin ruotsin melko

  Opin ruotsin melko hyvin yläasteella, unohdin sen kaksoistutkinnon aikana kun ei sitä mihinkään tarvitse. Vapaaehtoisena parempi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kimmo

  30. 7. 2010 1.32

 197. Ruotsi on tolkuton

  Ruotsi on tolkuton kieli.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jyrki-boy

  30. 7. 2010 1.33

 198. Suomi on kaksikielinen

  Suomi on kaksikielinen maa, ja sillä siisti, rannikolla varsinkin asuu ruotsia äidinkielenään puhuvia ihmisiä, kyllä mielestäni olisi hyvä, että me kaikki osaisimme puhua hieman myös ruotsia. Itse opiskelin vasta aikuisena ruotsia iltakoulussa ja pidin ruotsin kielen tunneista. OLen tietysti hieman jäävi olemaan asiasta mitään mieltä, koska isäni oli ruotsia kotikielenään puhunut, mutta meille lapsilleen ei suostunut sitä puhumaan, kyllä olisi ollut suuri rikkaus jos olisimme jo lapsena oppineet ruotsia puhumaan !!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Masi

  31. 7. 2010 0.31

 199. En ymmärrä koko

  En ymmärrä koko kielikeskustelua. Itse olin aina koulussa huono kielissä, mutta kaikkia opiskelemiani kieliä olen tarvinnut elämäni aikana ja pärjännytkin olen joten kuten. Ruotsi voisi tietysti olla vapaaehtoinen/valinnainen kieli. Uskon, että moni sen kuitenkin valitsisi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirkkux

  1. 8. 2010 12.28

 200. turhaa kitinää koko

  turhaa kitinää koko keskustelu; kaikkihan koulussa on ”pakko-” aineita

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Elena

  1. 8. 2010 21.26

 201. SELLAISEN HALUAISIN!!

  SELLAISEN HALUAISIN!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  krisse

  2. 8. 2010 17.18

 202. Suomi on kaksikielinen

  Suomi on kaksikielinen maa ja ainakaan toistaiseksi ruotsintaidosta ei ole ollut haittaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  phholopa

  3. 8. 2010 1.34

 203. kielet ovat rikkaus

  kielet ovat rikkaus

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  H3IDI

  3. 8. 2010 8.44

 204. Kielet ovat hieno

  Kielet ovat hieno rikkaus mutta pakolla harvoin saavutetaan sitä mitä halutaan…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  M

  3. 8. 2010 10.21

 205. pakko ei ole

  pakko ei ole hyvästä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  anselmi71

  3. 8. 2010 10.27

 206. Ruotsihan on melkein

  Ruotsihan on melkein helpompaa kuin Englanti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Minna

  3. 8. 2010 12.28

 207. Onhan se tärkeää,

  Onhan se tärkeää, mutta pakon kanssa angeaa..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  naana

  4. 8. 2010 5.31

 208. ei voi pakoittaa,

  ei voi pakoittaa, mutta hyvähän se olisi kokeilla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jukka

  4. 8. 2010 5.31

 209. jätän lukemiset muille,

  jätän lukemiset muille, mutta onhan tuota tullu kokeiltua.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jupe

  4. 8. 2010 5.32

 210. Kielten opiskelusta ei

  Kielten opiskelusta ei ole ikinä haittaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Juupu

  4. 8. 2010 8.50

 211. Kaikki kielitaito on

  Kaikki kielitaito on aina eduksi, mutta mielestäni kouluissa voitaisiin enemmän painottaa englannin kieltä ja jättää ruotsi vähemmälle

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mmm

  4. 8. 2010 11.02

 212. Vannon englannin opiskelun

  Vannon englannin opiskelun nimeen, se on universaali kieli. Ruotsia en juurikaan ole tarvinnut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JJJ

  4. 8. 2010 11.03

 213. MItä useampaa kieltä

  MItä useampaa kieltä osaa, sen parempi. Ruotsin opiskelua kuitenkin painotetaan Suomessa ihan liikaa. Vaikka kuinka olisi toinen kotimainen, niin suuri osa ei sitä tule ikinä todella tarvitsemaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Meeri

  4. 8. 2010 11.04

 214. Paras open kommentti

  Paras open kommentti meille lukuhaluttomille teineille kielten tunnilla oli ”Et koskaan tiedä, mitä taitoa tulet myöhemmin tarvitsemaan.” Kaikkia ei tuo tietysti motivoinut, mutta itse olen todennut että mikään opittu ei ole mennyt hukkaan – aina on tarvittu tietoa ja useasti vielä lisääkin kaivattu !

  Opettaja koulutuksen itse käyneenä tiedän, että motivointi on usein luokassa hukassa, monesti sitä on ope itsekin. Tosin oppilasjoukko on aina sen verran kirjavaa, ettei yleispätevää kiinnostuksen herättävää keinoa ole. Eikä edes kotoa saa tukea kasvatukselle. ” Meidän muksu ei ruotsia tarvitse” on kuulemma ihan käypä vastaus vanhemmilta, jos kyselee tehtävien suorittamisen perään.

  Ruotsiin tuntuu ”pakko” kilpistyvän ja itse olisin valmis taipumaan kahteen pakolliseen kieleen, niitä erikseen nimeämättä. Saataisiiin lisää ruotsin ihan ITSE valinneita ja mikäli niin ei kävisi, niin ainakin muiden kielten taitajia. Win & Win !

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marilii

  4. 8. 2010 18.19

 215. kaikki kielten oppiminen

  kaikki kielten oppiminen on hyvästä. Voisi kuitenkin ajatella että ruotsi olisi pakollinen valinnainen kieli ( eli peruskoulussa opittaisiin kahta kieltä englantia ja jotain muuta). Itse puhun ruotsia sujuvasti, samoin englantia. 2 muuta kieltä jotenkin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maarit

  5. 8. 2010 12.30

 216. Kyllähän sitä hablaa

  Kyllähän sitä hablaa mitä vaan kunhan vähän aikaa opiskelee.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Johan Levon

  5. 8. 2010 21.03

 217. Osallistun arvontaan

  Osallistun arvontaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirja-Leena Leskinen

  6. 8. 2010 4.14

 218. mukavaa

  mukavaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  memmu

  6. 8. 2010 9.48

 219. kielitaito on eduksi

  kielitaito on eduksi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marus

  6. 8. 2010 9.49

 220. kielitaito ei nii

  kielitaito ei nii tarpeellinen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  raate

  6. 8. 2010 9.49

 221. onhan se tärkeä

  onhan se tärkeä jos tarvii

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mardor

  6. 8. 2010 9.49

 222. Asiallista osata montaa

  Asiallista osata montaa kieltä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  coldon

  6. 8. 2010 9.50

 223. Jätän lukemisen muiden

  Jätän lukemisen muiden harteille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  manttuli

  6. 8. 2010 9.50

 224. Hyvä kokeilla ainakin

  Hyvä kokeilla ainakin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nipsu33

  6. 8. 2010 9.50

 225. En tarvi muutako

  En tarvi muutako suomen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sobero

  6. 8. 2010 9.51

 226. Sitä kutsutaan sivistykseksi

  Sitä kutsutaan sivistykseksi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kanervikko

  6. 8. 2010 16.12

 227. kyllä ruotsia on

  kyllä ruotsia on hyvä osata

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marre

  6. 8. 2010 22.50

 228. valinnaisuutta lisää

  valinnaisuutta lisää

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  m

  7. 8. 2010 16.08

 229. Ruotsia olisi hyvä

  Ruotsia olisi hyvä kaikkien osata ainakin jonkin verran

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  elliida

  7. 8. 2010 19.04

 230. kukin opiskelkoon sitä

  kukin opiskelkoon sitä kieltä mitä haluaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiia

  7. 8. 2010 21.54

 231. englannin kieli on

  englannin kieli on huomattavasti tärkeämpää

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heidi

  8. 8. 2010 13.05

 232. Kaikille pakollinen, esim.

  Kaikille pakollinen, esim. yhden jakson mittainen kurssi yläkouluun, jossa käydään läpi asioita, joita voi oikeasti tarvita (esim. lukusanat). Muuten vapaaehtoiseksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Daisy

  8. 8. 2010 19.11

 233. Asun kaksikielisessä kunnassa

  Asun kaksikielisessä kunnassa ja koen, että toisen kielen YMMÄRTÄMINEN on tärkeää – ei sillä niin väliä miten hyvin toista kieltä puhuu.
  Engalnninkieli on kuitenkin mielestäni tärkeämpi kieli osata; globaalisti englantia puhutaan enemmän

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Aya

  9. 8. 2010 9.06

 234. Ruotsinkieliset vaativat liikaa

  Ruotsinkieliset vaativat liikaa Suomelta antamatta mitään takaisin. He käyttävät vanhaa varallisuuttaan ja vaikutusvaltaansa väärin pakottaessaan Iisalmen asukkaat opiskelemaan ruotsia.

  Käytännön tarve ruotsin tapaisen pikkukielen hallintaan on arkikokemuksen mukaan täysin nolla. Pohjoismaisessa yhteistyössä mukana oleva pikkuruinen eliitti voi olla toista mieltä, mutta tavalliset suomalaiset, joita varten maa on olemassa, eivät ko. kieltä lainkaan tarvitse.

  Oikea taso ruotsin huomioimiseen voisi olla se taso jolla Ahvenanmaalla huolehditaan suomenkielisten oikeuksista. Vai onko niin että yhdet säännöt ovat käytössä silloin kun ruotsinkielisten etuja ajetaan ja toiset kun suomenkelisistä on kysymys?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kauko

  9. 8. 2010 11.43

 235. Ei ole pakkoruotsia

  Ei ole pakkoruotsia tai -venäjäâ eikä- viroa. on vaan halu ymmärtää naapureita. siksi tarvitsemme kielitaitoa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jussukka

  9. 8. 2010 17.32

 236. tääällä rajalla hyvin

  tääällä rajalla hyvin tarpeellinen kieli jota suurinosa ei silti osaa :/

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  me

  9. 8. 2010 18.22

 237. Onhan se ihan

  Onhan se ihan hyvä osata

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Masa

  9. 8. 2010 23.39

 238. Kieliä kannattaa opiskella,mutta

  Kieliä kannattaa opiskella,mutta en kannata pakkoruotsia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ellu66

  10. 8. 2010 6.00

 239. Mitä enemmän kieliä

  Mitä enemmän kieliä osaa, sen parempi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  "mustikka"

  10. 8. 2010 21.59

 240. Kielenopetus on nykyaikana

  Kielenopetus on nykyaikana erittäin tärkeää- sitä tulisi mielestäni lisätä peruskouluissa vapaaehtoisuuden pohjalta. Kielivalikoima voisi olla runsaampikin. Englanti on maailmankieli- se on siksi tärkeää. Ruotsi ja venäjä ja miksei myös norjan kieli naapurimaiden vaikutuksesta mielekkäitä opiskella, mutta japani ja kiinankieli sekä tulevaisuudessa afrikan kielet lienevät kauppapolittisesti tärkeitä…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sis

  11. 8. 2010 13.48

 241. mielestäni ruotsia on

  mielestäni ruotsia on hyvä osata, taitoa tarvitaan Suomessakin tietyissä työtehtävissä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Laurakaroliina

  11. 8. 2010 15.40

 242. Mitä enemmän osaa

  Mitä enemmän osaa kieliä, sen helpompaa on matkustaa maailmalla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  takso

  11. 8. 2010 20.41

 243. Yleissivistys kunniaan.

  Yleissivistys kunniaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tj

  13. 8. 2010 10.24

 244. Mielestäni ruotsin kielen

  Mielestäni ruotsin kielen opiskelun voisi siirtää vapaaehtoiseksi. Pitkää ruotsia luin lukiossa, kirjotuksista nyt aikaa hieman alle 3 vuotta ja kertaakaan ei ole tullut käyttöä ruotsin kielelle. Voitaisiin ennemmin panostaa siihen englantiin..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tintti89

  13. 8. 2010 18.30

 245. En kokenut ruotsin

  En kokenut ruotsin opiskelua opiskeluaikoina huonoksi asiaksi, mutta enpä ole sitä enää aikuiselämässäni tarvinnut. Kympin numeroita sain aina, mutta käytön vähyyden takia koko kieli on jo unohtunut mielestä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sanna

  13. 8. 2010 23.00

 246. Kaikenlainen kielitaito on

  Kaikenlainen kielitaito on hyvästä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Suvi

  14. 8. 2010 14.19

 247. Det var ett

  Det var ett klokt och bra inlägg i språkdebatten. Själv pratar jag ofta finska och svenska lite ”huller om buller” med mina finskspråkiga vänner. Jag tar till finskan om det är uttryck som kan vara krångliga för motparten.
  Jag gör mig också ofta skyldig till att lätt byta till finska om det är någon som har svårt att uttrycka sig på svenska. Det är dumt av mig för de är det bästa sättet att lära sig, att få öva ”live”.
  En ole lainkaan fanaattinen pakkoruotsin ystävä, mielestäni on tyhmää vaatia palvelua omalla kielellään jos hallitsee molempia kieliä. Ja myönnän helposti kääntäväni keskustelun ruotsin kielelle jos vastapuolella on vaikeuksia, tyhmää sillä harjoitteleminen on paras tapa oppia uusi kieli. On ääreton rikkaus osata kieliä, suomenkieli on rikas ja sisältää usein sanoja ja sanontoja joita en löydä ruotsinkielestä ja päinvastoin!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marianne

  14. 8. 2010 15.22

 248. Ruotsi vapaaehtoiseksi!

  Ruotsi vapaaehtoiseksi!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tinde

  14. 8. 2010 23.20

 249. Pakkoruotsi on ihan

  Pakkoruotsi on ihan oikea termi kuvaamaan nykytilannetta. Kuten kirjoittaja hyvin sanoo, osaamalla kieliä pystymme laajentamaan ja syventämään ymmärtämystämme. Tällä hetkellä suomalaisten kykyä tehdä tuota rajoitetaan pakkoruotsilla. Suomalaisilta viedään mahdollisuus tutustua syvemmin esimerkiksi viroon, venäjään, saksaan, kiinaan, arabiaan, espanjaaan ja lukemattomiin muihin pieniin ja suuriin kieliin ja kulttuureihin. Opetusresurssit kuten myös oppilaan omat resurssit ovat rajalliset. Fakta on, että nykyajan oppilaat eivät jaksa enää yleensä lukea kolmatta kieltä ruotsin ja englannin lisäksi. Jokainen ymmärtää, että englantia ei voi jäättä pois, joten jäljelle jää ruotsi.

  Lisäksi pakkoruotsilla tehdään hallaa koko Suomen kilpailukyvylle, kun emme pysty käymään kauppaa pohjolan ulkopuolella heidän äidinkielellään. Suomalaisten kollektiivinen kielitaito on surkeaa. Rikkautta olisi, jos joukostamme löytyisi kaikkien kielien osaajia. Pakkoruotsi köyhdyttää kielitaidon pääasiassa englantiin ja ruotsiin. Tämä ei ole enää rikkaus, vaan painolasti, josta tulisi päästä eroon pikaisesti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  erimieltä

  14. 8. 2010 23.55

 250. Ihminen oppii parhaiten

  Ihminen oppii parhaiten silloin kun tykkää sitä opiskella ekä pakottamalla.
  Hyvä kielitaito on arvokasta pääomaa,joten suosittelen kyllä kielten opiskelua kaikille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hessutyttö

  15. 8. 2010 11.08

 251. Kannatan että saa

  Kannatan että saa itse valita mitä kieliä haluaa opiskella

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  IILE

  15. 8. 2010 11.20

 252. Ei pakkoruotsia missään

  Ei pakkoruotsia missään nimessä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tamias

  15. 8. 2010 11.24

 253. Näin se vaan

  Näin se vaan on että ilman ruotsia on pärjätty vallan mainiosti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiKi

  15. 8. 2010 11.28

 254. Ruotsin kielen taito

  Ruotsin kielen taito on hyväksi mutta kuitenkin niin että on vapaus valita onko se itselle tarpeellinen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Viiru

  15. 8. 2010 11.32

 255. Ei pakkoruotsia missään

  Ei pakkoruotsia missään nimessä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MALE

  15. 8. 2010 11.35

 256. Ruotsi valinnaiseksi

  Ruotsi valinnaiseksi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Juhis

  15. 8. 2010 11.42

 257. Kielitaito hyvä, pakko

  Kielitaito hyvä, pakko tietyn kielen opiskeluun paha.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Elvi

  15. 8. 2010 15.11

 258. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sonja

  15. 8. 2010 17.56

 259. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  raimo

  15. 8. 2010 17.56

 260. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tuula

  15. 8. 2010 17.57

 261. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tanja

  15. 8. 2010 17.57

 262. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aki

  15. 8. 2010 17.57

 263. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  anu

  15. 8. 2010 17.58

 264. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  niko

  15. 8. 2010 17.58

 265. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jere

  15. 8. 2010 17.58

 266. En ole ruotsin

  En ole ruotsin kieltä missään tarvinnut ikinä. Sen sijaan englantia on tärkeä osata.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  emmi

  15. 8. 2010 17.58

 267. Kyllä Ruotsi on

  Kyllä Ruotsi on tärkeä kieli.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Antero

  15. 8. 2010 20.58

 268. kielikeskustelu on aik

  kielikeskustelu on aik out!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  korasa

  15. 8. 2010 22.05

Kirjoita kommentti