Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 1. 2013 Teksti Anni Lappalainen Ei kommentteja Elokuvat

Tapahtui eräänä yönä

Frank Capra (1897-1991) on sisilialaissyntyinen amerikkalaisohjaaja, jonka yksi tunnetuimmista elokuvista on vuonna 1934 valmistunut Tapahtui eräänä yönä (It Happened One Night).

Elokuva voitti kaikki viisi Oscar-ehdokkuuttaan, muun muassa parhaan elokuvan palkinnon. Tapahtui eräänä yönä kuvailee hyvin oman aikansa Yhdysvaltoja ja kansakunnan kamppailua suuren talouslaman keskellä. Tästä huolimatta elokuvan pohjavire ei ole traaginen vaan hauskojen sanaleikkien ja romantiikan siivittämä Tapahtui eräänä yönä on enemmän kuin suositeltava elokuvakokemus. Elokuva kuuluu komedialajiin nimeltä screwball, jolle on ominaista hauska sanailu ja romantiikka, joiden ohella kuitenkin voidaan käsitellä myös vakavia teemoja: sosiaalisia kysymyksiä, luokkaeroja ja tasa-arvoa. Tapahtui eräänä yönä on tästä lajista oiva esimerkki.

Rikkaan miehen (Walter Connolly)  hemmoteltu tytär Ellie Andrews (Claudette Colbert) pakenee isänsä jahdilta ja lähtee uuden miehensä, seurapiirihai King Westleyn luo New Yorkiin. Avioliitto ei kuitenkaan ole muuta kuin kapinointia isää vastaan. Ellie tapaa menomatkalla bussissa lehtimies Peter Warnen (iki-ihana Clark Gable), joka on taustaltaan mahdollisimman  kaukana Elliestä: Peter on työtön lehtimies, joka oveluutensa avulla pärjää köyhimmissäkin oloissa ja Ellie on avuton perijätär joka tarvitsee Peterin apua. Erilaisuudestaan huolimatta Ellie ja Peter huomaavat matkan aikana paljon samaa toisissaan ja lopulta he eivät voi enää olla erossa. Elokuvassa on paljon viittauksia USA:n  lama-ajan vaikeuksiin: Ellie matkustaa ensimmäistä kertaa elämässään julkisella kulkuneuvolla, bussilla tavallisten työläisten keskellä. Yön matkaseurue viettää ns. Hoovervillessä, talouslaman aikaisessa asunnottomille tarkoitetussa hökkelikylässä. Katsojat tuntevat sympatiaa Ellietä kohtaan näissä kohtauksissa, joissa hän ylimielisen käytöksen sijaan tutustuu mielenkiinnolla paikallisiin, tavallisiin ihmisiin ja iloitsee pienistä asioista.

Ja niinkuin romanttisissa komedioissa tapana on, pääpari Ellie ja Peter saavat lopulta monien kommellusten jälkeen toisensa. Tapahtui eräänä yönä on ajaton elokuvakokemus, joka viihdyttää ja samalla autenttisella tavalla valaisee elämää ja tunnelmia 1930-luvun laman runtelemassa Amerikassa.

Tapahtui eräänä yönä on myynnissä netissä esimerkiksi osoitteessa play.com tai amazon.com. Hinnat vaihtelevat neljän ja 10 euron välillä.


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti