Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 10. 2009 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kulttuuri

Koti-Ett Hem 1809

Kulturföreningen G18 järjestää Suomen sodan 200 v-juhlavuoden kunniaksi G18 juhlasaliin, Yrjönkatu 18:een (Bulevardin ja Yrjönkadun kulma) Koti-Ett Hem 1809 -näyttelyn, joka kertoo, miten porvaristo asui ja eli Suomen sodan myllerryksen aikaan.

Suomessa elettiin vaatimattomasti vielä 1800-luvun alkupuolella, mutta toisaalta uudet muoti- ja valtavirtaukset otettiin myös täällä innostuneesti vastaan. Tosin ne olivat vain pienen, etuoikeutetun joukon – yläluokan ja porvariston – saavutettavissa ja mahdollisuuksien rajoissa. Ruotsin kuningas Kustaa III antoi nimensä kustavilaiselle tyylille, joka eli kukoistuskauttaan 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alkupuolella. Kuka olisi voinut aavistaa, että siitä muodostuisi yksi pidetyimmistä ja rakastetuimmista tyylisuuntauksista vuosisadoiksi eteenpäin.

koti-1koti-4

Koti-Ett Hem 1809 -näyttelyn lähtökohtana on esitellä ajan tyylin mukainen säätyläiskoti, joka on rakentunut vuosien kuluessa niinkuin kodit yleensäkin. Se ei ole puhtaasti kustavilainen, mutta kustavilaisuus ja muut lähiaikojen tyylivirtaukset näkyvät sisustuksessa selvästi. Näyttelyyn on rakennettu sali, posliinikeittiö, kaksi makuuhuonetta, förmaaki, kirjasto ja ruokasali.

koti-2koti-5jpg

Näyttelyn rakentamisessa ovat avustaneet useat aikakauden rakennushistorian ja sisustustaiteen asiantuntijat, mm.
museonjohtaja Kari-Paavo Kokki sekä antiikkikauppiaat Arthur Aminoff ja Berndt Morelius. Tavoitteena on ollut luoda elävä koti, jossa kävijä tuntee olevansa ”kylässä” jonkun kotona. Näyttelyyn liittyy kiinnostava luentosarja, jossa käsitellään esimerkiksi seuraavia aihepiirejä: Koti ja sisustus, Kaupunki ja sen ympäristöt, Elämäntapa ja kulttuuri. Luennoitsijoina ovat mm. ruotsalainen taidehistorioitsija, Nationalmuseetin intendentti Lars Sjöberg ja professori Matti Klinge.

Koti-Ett Hem 1809
G 18, Yrjönkatu 18, 00120 Helsinki
1.10.-11.10.2009
Joka päivä 10-18
5 e/ 3 e
http://www.kotietthem.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti