Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 12. 2008 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kulttuuri

Väriä harmauden keskelle

Kalliossa Porthaninkadulla on hauska pikku taidegalleria – nimeltään Kulmagalleria, josta osa toimii samalla hammaslääkärin odotushuoneena. Galleriatilassa on
kalustuksena mm. vanhoja apteekkikalusteita apteekista, joka oli perustettu vuonna 1918 ja joka ennen lopettamistaan toimi Karhupuiston laidalla.

Kulmagalleriassa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä ja siellä on vuosien aikana ollut esillä monia kiinnostavia nykytaiteilijoita. Tällä hetkellä gallerian seinillä voi nähdä Rauni Sipilän (s. 1938) huikeaa väri-iloittelua: öljyvärimaalauksia nimellä “Värivalintoja”.

Rauni Sipilä on Vapaan Taidekoulun käynyt taidemaalari ja se näkyy myös hänen töissään. Maire Gullichsenin vuonna 1935 perustama “Vapaahan” on tunnettu alusta alkaen värimaalauksen, puhtaiden värien ja abstraktin taiteen puolestapuhujana Suomessa.

Rauni Sipilä kertoo itse maalauksistaan: “Maalaukseni syntyvät värin ehdoilla. Väriketjuja, värejä rinnakkain, värejä päällekkäin. Yksi väri tuo herkkyyden, toinen voiman, kolmas haastaa, neljäs ehkä peittää kaiken. Jokainen siveltimenveto, peitettykin, rakentaa maalausta. Jotain jää jäljelle vanhasta, kun uutta syntyy.

Maalausprosessi muistuttaa elämää, ja valmis maalaus on täyttymyksen hetki. Maalaus on valmis kun osaset ovat kohdallaan ja epäoleellinen poissa. Maalaus voi olla hallittu, ristiriitainen, raju, herkkä, vaalea, tumma, epätäydellinenkin. Tärkeintä on että se elää.”

Rauni Sipilän maalaukset ovat juuri sitä, mitä tällaisena harmaana, pimeänä vuodenaikana tarvitsemme. Niiden mukana voi heittäytyä seikkailuun värien maailmaan ja ahmia energiaa sitruunankeltaisesta, ruohonvihreästä, kirkkaanpunaisesta, vedensinisestä… Menkää katsomaan!

K u l m a G a l l e r i a
Porthaninkatu 17, 00530 Helsinki
ma-pe/må-fre/mon-fri 12-18 • la-su/lö-sö/sat-sun 12-16


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti