Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 1. 2012 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Carl Ludvig Engel: Koti Helsingissä – sydän Berliinissä

Helsinki ei olisi Helsinki ilman erästä saksalaissyntyistä miestä. Carl Ludvig Engel (1778-1840) oli arkkitehti, jonka Venäjän keisari valitsi suunnittelemaan uuden pääkaupungin keskeiset korttelit ja uudet hallintorakennukset.

Kulttuurikeskus G18 Helsingin keskustassa on järjestänyt mielenkiintoisen  näyttelyn, jonka aiheena on Carl Ludvig Engel ja hänen elämänsä Helsingissä. Näyttely on avoinna 29.1.2012 saakka. Engel syntyi Berliinissä muurarimestarin poikana. Hän pakeni Napoleonin sotien aiheuttamaa talouslamaa ja työttömyyttä ensin Tallinnaan, sitten Pietariin ja Turkuun. Venäjän suuressa keisarikunnassa riitti töitä niin arkkitehdeille kuin taiteilijoillekin.  Vuonna 1816 Engel  palkattiin Helsingin, autonomisen Suomen uuden pääkaupungin, johtavaksi arkkitehdiksi. Maa tarvitsi pätevää ammattimiestä. Keisari halusi rakennuttaa 1808 palaneen

C.L.Engelin muotokuva. Maalannut J.E. Lindh.

kaupungin empiretyyliseksi Pietarin mallin mukaan. Suomalainen Johan Albrecht Ehrenström (1762-1847) suunnitteli uuden ruutuasemakaavan ja entistä leveämmät kadut. Keskustan korkeat kalliot räjäytettiin ja rämeiset lahdet ja suot kuivattiin. Kaupunkikuva muuttui perinpohjin. 1700-luvun Helsingistä jäi jäljelle muutama kivitalo Aleksanterinkadun varrelle.

Engel sai uudelleen rakennettavassa Helsingissä vapaat kädet ja niin syntyivät muun muassa tuomiokirkko, yliopiston päärakennus, valtioneuvoston linna, kansalliskirjasto, kaupungintalo ja observatorio – Helsingin koko ainutlaatuinen, yhtenäinen empire-keskusta. Suurten tehtävien mukana nuoresta, tuntemattomasta saksalaisarkkitehdista kasvoi suuri taiteilija. Vaatimattomasta puu-Helsingistä – joka oli itse asiassa vain pieni kylä –  kasvoi elegantti ja muodikas pienois-Pietari. Vähitellen Engelin pietarilaisvaikutteinen empirearkkitehtuuri levisi myös maamme kaupunkeihin, kirkkoihin, pappiloihin ja maalaistaloihin.

Koti, perhe ja puutarha – ja kaipuu Berliiniin

Vain harva tietää kuitenkaan mitään Engelin perheestä – johon kuului vaimo Charlotte Sophie ja viisi lasta –  kodista, hänen kauniista puutarhastaan tai siitä millainen henkilö hän oli. Millaista oli elää 1800-luvun alun Helsingissä? Engelille Suomi oli “karhujen maa” ja Helsingistä hän kaipasi alati synnyinmaahansa – sinne kuitenkaan koskaan enää pääsemättä.  Tästä kaikesta kertoo Kulttuuritalo G18:ssa järjestettävä näyttely. Kulttuurin ja antiikin tehokolmikko Arthur Aminoff, Kari-Paavo Kokki ja Berndt Morelius ovat rakentaneet nähtäväksemme   C.L. Engelin oman kodin G18-juhlasaliin sellaisena kuin se aikoinaan oli osoitteessa Bulevardi 18-20, suunnilleen nykyistä Ekbergin kahvilaa vastapäätä.  Huonekalut ovat heidän omista kokoelmistaan.

Vieraiden vastaanottohuone eli förmaaki oli salia pienempi, mutta edustava huone.

Säätyläiskodin astiaston piti riittää isojen päivälliskutsujen pitoon.

Näyttelyn lähteitä ovat Engelin palovakuutus vuodelta 1834, perukirja vuodelta 1840, Yleisen huutokauppakamarin pöytäkirja 10.6.1840 sekä Salla Elon Engeliä käsittelevä pro gradu -työ Tampereen yliopistoon.

G18 Galleriassa (3.krs) esitellään sen lisäksi Engelin tärkeimpiä arkkitehtonisia töitä, asemakaavapiirroksia, karttoja ja akvarelleja. Engel oli erinomainen piirtäjä ja akvarellisti. Helsinkiin tultuaan hän dokumentoi kaupungin silloisia näkymiä, joten niistä voimme nähdä, miltä Helsinki näytti ennen uudelleenrakentamista. Kirjeissään Engel on kuvaillut ajatuksiaan ja tuntemuksiaan suunnittelemistaan rakennuksista. Tämä näyttelyosio on toteutettu yhteistyössä  Museoviraston kanssa.

Osa taloustarvikkeista sijaitsi keittiössä, osa ulkorakennuksessa sijainneessa leivontatuvassa.

Makuukamari oli myös seurusteluhuone, joka sisustettiin hienostuneella maulla.

Studia Generalia -luentosarja 16.–26.1.2012

Näyttelyn aikana yleisöllä on mahdollisuus kuunnella mielenkiintoisia esitelmiä. Aiheina ovat mm. Helsingin valinta suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi, Engelin koti, perhe, puutarha sekä elämä 1800-luvun alun Helsingissä.

Luennot SFV-salissa, Uudenmaankatu 17 D, 5. krs
. Luennoitsijoina mm. Matti Klinge, Laura Kolbe, Björn Wahlroos, Jere Jäppinen, Jukka Relas, Pekka Saatsi, Eeva Ruoff, Salla Elo ja Kari-Paavo Kokki.

Lisätietoja: www.engel.fi

Konsertti Vanhassa kirkossa 17.1.2012 klo 19.00

Saksaan etabloitunut suomalainen kansainvälisesti tunnettu konserttipianisti, Berliinin Hans Eisler -musiikkikoulun ja Essenin Folkwang-yliopiston pianonsoiton professori Henri Sigfridsson soittaa varhaisemman romanttisen kauden ohjelman. 
Liput 10 /15 e euroa Lippupalvelusta.

C.L.Engel-kirja

Schildts-kustantamo ja Kulturföreningen G18 ovat julkaisseet Carl Ludvig Engelin elämää ja elämäntyötä käsittelevän kirjan C.L. Engel – Koti Helsingissä – sydän Berliinissä.  Kirjaa ovat olleet tekemässä FM Salla Aho, prof. emeritus Matti Klinge, dosentti Eeva Ruoff ja tutkija Jarkko Sinisalo. Teoksen kuvituksena on käytetty arkistomateriaalia sekä tuoreita kuvia Helsingistä. Teoksen uudet valokuvat on ottanut Taavetti Alin. Teos on kaksikielinen. Kustantajan hinta on 42 €.

Engelin v. 1829 valmistunut oma talo osoitteessa Bulevardi 18-20. Talo purettiin v. 1883 ja perimätiedon mukaan se siirrettiin Porvooseen.

Carl Ludvig Engel: Koti Helsingissä – sydän Berliinissä

12.1.2012 – 29.1.2012
Kulttuurikeskus G18
, Yrjönkatu 18, 2. krs
Joka päivä 10-18


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti