Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 12. 2011 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Galleria Katariinan jouluripustus

Helsingin Taiteilijaseuran Galleria Katariinassa Helsingin Kalevankadulla on esillä jälleen tuttuun tapaan jouluripustus.  Luukku auki on  gallerian kolmas teemallinen joulunäyttely – aiempina vuosina on nähty 6 x KUUSI ja Edullinen kilohinta -näyttelyt.

Jouluripustuksen teemaa on käsitelty vapaasti assosioiden, kuvainnollisesti tai konkreettisesti, runsaudella tai minimalistisesti, kuvaillen tai kantaaottavasti.  Tällä kertaa ovat mukana kuvataiteilijat Marja Hakala, Laura Kansanen-Stavale,
Erja Laakkonen, Tuija Markonsalo, Maaria Märkälä, Paula Puoskari, Elina Sarlin, Leila Sarola
ja Heli Tuhkanen.

Tässä tekijöiden mietteitä teoksistaan ja työskentelystään:

Marja Hakala
Päivän ilme. Silmämme ovat se luukku, jonka avaamme joka aamu. Voimme valita, miten uutta päivää ja/tai itseämme katselemme, millä ilmeellä päivän kohtaamme. Jos tuli vikavalinta, luukun voi sulkea ja avata uudelleen – sama juttu suuvärkin kanssa.

Laura Kansanen-Stavale
Jatkuva kiinnostuksen kohteeni on näkemisen ja kokemisen sulautuminen. Mitä me näemme? Miten koemme näkemämme? Miten kokemus muotoutuu muistissamme? Enkeli-motiivi pohjautuu lapsuuteni muistoihin ja kuvitelmiin, satuihin, tarinoihin ja uniin. Enkeli on hahmona kiehtova ja moniulotteinen. Hahmo on taruolento ja mielikuvituksen tuote samalla kun se on monille todellinen ja uskottava. Minun enkelini voi olla hylätty, yksinäinen, langennut, kapinallinen ja miksei se voi onnellisena lentää liihottaakin.

Erja Laakkonen
Favorite Dolls. Silloin tällöin nostalgia-aalto pyyhkäisee. Kellaria siivotessa keräsin tyttärien ja omat säilyneet vanhat nuket riviin ja otin niistä muotokuvia.  Kuvista tein uniikit vedokset vanhanaikaista vedostusmenetelmää mukailevalla menetelmällä.

Tuija Markonsalo
Kadonnut lammas. Teokseni ovat kerroksellisia tulkintoja, ajatusvyyhtiä ja kuvakudoksia. Hitaan työprosessin aikana teokset muuttavat muotoaan ja sisältöään moneen kertaan ja ilmiintyvät sitten lopullisessa olemuksessaan. Annan teosten muovautua materiaaleista, usein käytän vanhoja kankaita ja kirpputoritavaraa tai ystäviltä saatuja aarteita.

Maaria Märkälä
Tuubi Auki – olen hakenut viimeisen silauksen joulunpunaisille maalauksilleni Berliinin joulumarkkinoilta. Nämä öljymaalaukset on maalattu tunteella – mikä tuo tunne on? Jouluun liittyy paljon tunteikkuutta, kun kaiken markkinahumun jälkeen ihmiset vetäytyvät neljän seinän sisälle odotuksineen. Yhdelle joulu on hiljentymistä ja yksinäisyyttä, toiselle yhdessäoloa, suuren suvun passaamista ja odotuksia läheisiltä. Omasta nuoruudestani muistan äitini itkun kun joulurauhaa julistettiin ja me kolme teinitytärtä vaan soitimme suutamme kaikesta mahdollisesta ja äidillä oli siitä paha mieli – anteeksi, äiti!

Paula Puoskari
Paperi-installaatio Dancing with fire on korkea ja epäsäännöllisen leveä teos, joka on toteutettu akryylivärein ja värillisellä musteella japaninpaperille. Katsojan harkintaan jää tanssiiko teoksessa demoni vai taiteilija vai kuvaako se meille kaikille yhteistä elämänseikkailua.

Elina Sarlin
Pyrkimyksenäni on muuttaa näkyvään muotoon puhdas aistitason kokemus, jossa oleellista on intensiivinen tunne elossa olemisesta. Maalaukset ovat välähdyksiä ihmisistä liikkeen keskellä; hypätä ylös, hypätä alas, hypätä lätäkköön, hypätä sukelluksiin tai vaikka saada rannalla kylmä aalto niskaan. Äkillisessä liikkeessä ihminen hetkellisesti astuu ulos oman elämänsä ulkopuolisuudesta, älyllisestä analyysistä ja itsetarkkailusta. Oleminen on liikkeessä välitöntä, suoraa, läsnä olevaa ja lapsenomaisen kyseenalaistamatonta.

Leila Sarola
Juhlayö 1–2. Turha touhu ja melske antaa vihdoin tilaa ja aikaa hiljaisuuden ja lämmön ihmettelemiselle siinä vaiheessa, kun joulurauha julistetaan juhlallisesti kaikelle kansalle jouluaattona klo 12. Sen hetken arvokas sanoma ja sisältö säilyköön sydämissämme kaikkina muinakin vuoden päivinä. Vain näin voimme antaa läheisillemme lahjan, jonka arvo on mittaamaton. Nyt ja aina.

Heli Tuhkanen
FACEBOOK. He hymyilevät karkkihampaillaan, poseeraavat, esittävät ja ovat kaikkialla; kaikkien kanssa kaiken aikaa, pieninä palasina maailmalla.

LUUKKU AUKI

14.12.2011-8.1.2012 Helsingin Taiteilijaseuran jurytetty jouluripustus

Galleria Katariina

Kalevankatu 16 | Kalevagatan 16, 00100 Helsinki | Helsingfors
Avoinna ti-pe 11–17, la–su 12–16 | Öppet ti–fr 11–17, lö–sö 12–16 | Open Tue–Fri 11–17, Sat–Sun 12–16

www.helsingintaiteilijaseura.fi

Lopettajaiset sunnuntaina 8.1.2012 klo 14–16 taiteilijoiden kanssa
Huom: galleria suljettu 23.-25.12., 31.12., 1.1. ja 6.1.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti